Loupedeck+ a fost lansata pe 20 Iunie 2018 la aproximativ un an dupa prima generatie Loupedeck. Fotografii au primit consola cu bratele deschise, aceasta reusind sa micsoreze timpul de editare, pentru calupi mari de fotografii. Echipa Loupedeck a combinat feedback-ul fotografilor si au scos noul Loupedeck+. Produsul vine cu cateva imbunatatiri majore, dar pastreaza si cateva dezavantaje.
Butoanele si rotitele de pe Loupedeck+ sunt mai multe la numar, 39 + 22 ( loupedeck + ), fata de 34 + 21 ( Loupedeck ). Din numarul total de butoane, doar 24 au switch-uri mecanice, mult mai rezistente la uzura, butoanele mici au ramas cu membrana clasica. O alta imbunatatire majora este compatibilitatea consolei, aceasta functionand acum cu Adobe Photoshop, Capture One Pro ( versiune beta ), Aurora HDR si Premiere Pro. Aceasta compatibilitate va face baza utilizatorilor de console mai mare.
Personalizarea functiilor nu se face cu aplicatia Midi2LR ( articol ), ci cu o aplicatie dedicata care se misca mai bine, aceasta avand o interfata simpla si prietenoasa cu utilizatorii amatori. Functionalitatile consolei au fost imbunatatite, iar personalizarea este la fel de permisiva.
Specificatii cheie
- Interfata USB 2.0;
- Compatibila cu Adobe Lightroom 6/CC, Adobe Photoshop CC, Skylum Aurora HDR, Capture One Pro, Adobe Premiere Pro;
- Poate rula pe Windows 7, 8.1 si 10 | Mac OS X 10.10, 10.11, macOS 10.12;
- Butoane cu swich-uri mecanice;
- Interfata formata din 39 de butoane si 22 de rotite ( fata de 34 cu 21 la Loupedeck);
- Dimensiuni: 39,5 x 15 x 4 cm;
- Trial de 30 zile pentru Adobe Creative Cloud inclus;
- Greutate: 670 Grame.
Inspectie Vizuala
Designul cutiei a ramas la fel de simplu.
Loupedeck+ in toata splendoarea ei.
Loupedeck permite organizarea simpla a cablului in doua directii.
Interfata a ramas tot USB 2.0.
Profilul consolei este slim si aproape neschimbat fata de generatia anterioara.
Butoanele mecanice privite mai de aproape. Apasarea lor ofera un feedback similar cu o tastatura mecanica slim.
O imagine cu toate butoanele/rotitele din profil.
Asa arata aranjarea butoanelor la Loupedeck+.
Aranjarea butoanelor la consola originala Loupedeck ( review ).
Software
Aplicatia Loupedeck are o interfata usor de folosit si configurarea butoanelor se face usor. In Lightroom consola merge cel mai bine, in timp ce alaturi de Capture One Pro da rateuri destul de des. Am sa revin cu vesti pe masura ce software-ul se va updata pentru Capture One si Premiere Pro. Pentru cei care isi doresc o consola MIDI premium care sa functioneze cu Lightroom CC, acest model este o optiune foarte buna. Maturizarea aplicatiei va creste baza de utilizatori si va face din Loupedeck+ un produs mult mai solid.
Interfata software este identica cu cea regasita pe Loupedeck-ul original ( vezi articol ).
Utilizare
Loupedeck + ramane o consola de editare premium, dar cu butoane mecanice de aceasta data. Butoanele au o apasare similara cu o tastatura mecanica slim ( vezi exemplu ). Butoanele se apasa usor si au o cursa scurta si precisa. As fi apreciat daca aceste butoane ar fi fost iluminate, pentru un plus de usurinta la utilizare. Cablul nu este nici el detasabil.
Rotitele se misca lin si ofera un plus de flexibilitate atunci cand lucram cu slidere. Pe consola gasim toate tipurile de “butoane”: rotite, potentiometre si butoane cu apasare standard. Interfata poate fi personalizabila dupa necesitatile fiecarui fotograf. Constructia este realizata din plastic semi-rigid cu finisaje mat. Baza este acum din negru mat si gasim acelasi organizator de cablu. Partea inferioara a consolei nu s-a schimbat de la prima varianta.
Loupedeck a fost folosita alaturi de Adobe Lightroom CC pentru a edita cateva mii de fotografii. Acomodarea cu aceasta consola este rapida, partial datorita butoanelor inscriptionate si al pozitionarii lor.Fata de varianta anterioara acomodarea este inexistenta. Profilul subtire al consolei ofera utilizatorului o usurinta de utilizare si un confort sporit. Functiile programabile pe consola sunt suficiente pentru a indeplini cerintele oricarui fotograf. Eu nu sunt utilizator intensiv de Lightroom, dar nu pot sa ignor faptul ca Loupedeck este o solutie serioasa de economisit timp. Capture One mai are putin de asteptat pana la maturizarea aplicatiei.
Complexitatea editarii cu ajutorul Loupedeck + este asigurata de rotitele verticale pentru canalelelor de culoare. Acestea ofera fotografilor ce vor sa scoata tot ce se poate din fisierele RAW direct din Lightroom./Capture One.
Concluzie
Consola Loupedeck+ pastreaza design-ul primei variante, dar vine cu imbuntatiri majore la partea de software si cu butoane mecanice. Aceste doua imbunatatiri fac produsul sa fie o alegere si mai inspirata pentru editorii foto si utilizatorii de Premiere Pro. Usurinta de configurare si utilizare este inca un avantaj, pentru cei care abia acum au decis sa apeleze la o consola pentru editarea volumelor mari de fotografii. Lipsa iluminarii si a unui cablu detasabil este nejustificata.
Aplicatia cu care vine consola este decenta, dar inca are multe bug-uri la Capture One Pro, update-urile vin lunar, dar software-ul si implementarea programelor nu este suportata 100% inca. Asteptam multe update-uri in 2019.
Loupedeck+ este disponibila in Romania la un pret de ~1200 lei, aceasta poate fi comandata de la F64 ( vezi oferta).
Pro
- Butoane mecanice;
- Designul;
- Constuctia decenta;
- Software usor de configurat;
- Compatibilitatea cu Capture One, Premiere Pro ( etc… ).
Contra
- Butoane neiluminate.
- Software imatur pe partea de Capture One.