Testez carduri Lexar dupa mai bine de 10 ani de pauza – Lexar V60 UHS-II Review dupa 3 luni

Share

Se pare ca Lexar a intrat recent pe piata din Romania in forta, erau prezenti si pana acum, dar parca nu intr-o forma asa buna. Daca la Computex 2024 in Taiwan am vazut o multime de produse noi care urmeaza sa fie lansate local in urmatorul an, recent chiar am testat de la ei Armor 700 si SL500 ( vezi material ). Istoria mea cu cardurile Lexar nu este cea mai fericita, mai exact, am avut doua care mi-au cedat simultan acum 12 ani intr-un Nikon D7000, carduri scumpe de 16 GB 600X cumparate cu chibzuinta de pe BHPhoto. Totusi sper ca aceste Lexar V60 UHS-II sa fie total diferite.

De atunci pana acum lucrurile s-au mai schimbat si poate o sa invat sa am incredere din nou in noile Lexar V60 Gold 1800X UHS-II de 256 GB. Au sosit la rodaj intr-un dublu exemplar pentru Sony A9II. Increderea in cardurile de memorie este o poveste fara sfarsit, nu de alta, dar toate sunt facute pe banda, deci potentialul de calitate este acolo, dar daca pica nu stii cand, cum si de ce. Si odata ce ti-a picat un card de memorie ai tendinta sa nu mai ai incredere, dar asta se intampla cu orice brand. Si este clar ca unele serii de carduri crapa mai mult sau mai putin fata de altele. Este o loterie indiferent de brand, dar totusi conteaza si cum ai grija de ele. Conteaza sa tragi mereu un BACKUP pe doua carduri, nu RAW pe un card si JPEG pe altul, ci RAW pe ambele.

Lexar V60 UHS-II vin cu performante promise pe eticheta de pana la 280 MB/s la citire si 205 MB/s la scriere. Capacitatile sunt disponibile intre 64 GB si 512 GB, iar ca utilizare sunt carduri de clasa medie de viteza pentru fotografi si videografii care filmeaza 4K. Am testat cardurile pe Sony A7cR / Sony A9II / Ricoh GRIIIx si multe altele.

Specificatii Cheie Lexar Gold 128 GB V60 UHS-II

  • Viteza maxima de 205 MB/s la scriere si 260 MB/s la citire;
  • Standardul SD 4.0;
  • Clasa V60 si se aliniaza cu standardul UHS-II ( doua randuri de pini ).
  • Disponibil in format SDXC cu capacitati de 64, 128, 256 si 512 GB;
  • Rezistenta la socuri, vibratii, umezeala, raze-x si variatii de temperatura;
  • Potrivit pentru fotografii si videografii care vor sa inregistreze 1080P pana la 240P sau 4K pana la 60P;
  • Dimensiuni: 24 x 32 x 2.1 mm;
  • Greutate: 2 grame.

Inspectie Vizuala

Nimic special la ambalajele de cititor si card. Vin in blistere clasice pentru un transport mai eficient de la fabrica la magazin.

Cam asa se prezinta eticheta cardului, simpla si glossy.

Comutatorul de ReadOnly este si el prezent.

Asa se prezinta interfata UHS-II la acest V60.

Cititorul este mic, transportabil si cu interfata USB-A 3.1.

Pe carcasa are chiar si un led de activitate Rosu / Albastru.

Cititorul are un slot de card SD si microSD.

Are un design rotunjit si, aparent, cititorul este revizia B.

Utilizare si Performanta

Folosirea cardurilor de memorie V60 in 2024 mi se pare un minimum necesar pentru fotografii si videografii care au camere cu doua sloturi de card in acest moment. Vorbim de camere Precum Sony A7IV / Panasonic S5II / Fujifilm X-T5 / Sony FX30 si altele. Nu mai exista scuza sa nu ai carduri performante ( implicit durabile ) si sa nu tragi in back-up RAW+JPEG in 2024. Chair si camerele cu un singur slot merita carduri foarte, foarte bune, pentru a evita pierderile de date. Revenind la Lexar V60, ei bine, seria lor GOLD V60 ofera performante bune in aceste 3 luni de utilizare alaturi de diversele camere sosite la testat. Sunt un exemplu de card rapid si solid. Vedem pe masura ce trece timpul ce se intampla cu ele.

Am explicat mai sus de ce este o loterie alegerea cardurilor de la orice brand, dar simt o responsabilitate sa testez/retestez diverse branduri de carduri din cand in cand. Performantele cardurilor Lexar V60 sunt duble in multe cazuri fata de cele V30, iar in randurile de mai jos o sa le testez performantele. Pana atunci, insa, va mai spun ca performantele cardurilor ajuta si la transferurile de date de la cititor la PC, acesti timpi de copiere a continutului fiind drastic redus.

Pe partea de constructie, aceste carduri Lexar V60 vin cu carcasa standard din plastic, prea putin flexibila. Arata bine si comparativ cu alte carcase de carduri nu se vede o diferenta de culoare la plastic sau de constructie. Insa doar in timp ne dam seama clar cat de bine rezista exemplarele sosite la test. Ca prima impresie totul este bine construit. Acelasi lucru zic si despre cititorul de carduri. Are o carcasa din plastic cu o constructie rezonabila si este bine asamblat. Nimic nu se misca la carcasa sau la port.

Am testat cardurile pe partea de viteze si iata ce am obtinut:

Vitezele de citire/scriere sunt aproapiate de eticheta in mod repetat pe o plaja variata de dimensiuni de fisiere.

AS-SSD arata viteze similare ca primele 2 benchmark-uri.

Anvil confirma ceea ce zic si alte benchmark-uri.

AJA este ultimul benchmark sintetic cu care am testat cardul Lexar V60.

Viteza de citire este constanta fisiere video este de cam ~176 MB/s.

Viteza de scriere ramane pe la 137 MB/s.

Performanta cardurilor Lexar V60 alaturi de camerele A9II / FX30 / Panasonic S5II a fost excelenta pe partea de foto si video pana in 4K 30 fps inclusiv. Nu am avut parte de erori, probleme de scriere. Cardurile au oferit performante constante si solide. Revin cu updates curand sau daca intalnesc probleme.

Concluzie

Cardurile Lexar V60 UHS-II de 256 GB s-au dovedit foarte capabile in perioada testata. Nu au dat erori, au mers bine cu multiple camere testate si nu am de ce sa ma plang. Constructia fizica este solida si foarte buna. Performantele sunt si ele foarte solide si consistente din ce am putut observa. Cititorul de carduri asista excelent noile carduri cu o interfata moderna si viteze peste ce pot ele, acesta facand fata si la V90-uri. Comportamentul multor carduri tine si de camera cu care sunt folosite si cum pot fi racite intern pentru o stabilitate cat mai buna. Sa nu mai zic ca si controller-ul de memorie din camere si eficienta lui ajuta cardurile sa aiba o viata mai lunga.

Lexar are o reputatie in Romania si buna, si rea, exact ca multe alte branduri. Cifrele exacte de carduri cumparate vs in garantie nu le stiu la nici un producator, dar daca iei carduri rezonabile ca marime si le folosesti corect in orice camera si cu niste practici de backup solide si consistente poti sa duci o viata buna cu aproape orice brand de carduri care are ceva renume. Pe scurt, recomand cardurile de fata si va tin la curent cu ce se intampla cu ele. Pana atunci, insa, le gasiti pentru achizitie la preturi cuprinse intre 160 lei pentru 64 GB si 900 lei pentru 512 GB, iar la promotie preturile sunt cuprinse intre 130 si 890 lei. Le puteti cumpara de la F64 ( Vezi oferta V60 ) si Photosetup ( Vezi Oferta V60 ).


VA ASTEPT SA VA ALATURATI SI COMUNITATII DE PE YOUTUBE ( VEZI DESPRE CE ESTE VORBA SI ABONEAZA-TE AICI ) si pe forumul Ghidul.Tech ( vezi domeniu ).

BANNER

Daca esti in cautarea unui sistem de editare foto sau video configurat de la zero pentru nevoile tale, ai ajuns unde trebuie. Dupa o mini sesiune de consultanta rapida putem pune la punct un Desktop PC mic sau mare pentru post-procesare de continut sau grafica.

Consultanta personalizata

Configurare personalizata

Eficienta

Sari la conținut