,

Lexar SL500 si Armor 700 Review – SSD-uri rapide si rezistente pentru iPhone sau PC/Mac

Share

Lexar sunt cunoscuti pe plan local pentru cardurile lor de memorie, indiferent ca vorbim de SD V30 / V60 / V90 sau CFExpress A si B. Totusi, astazi vorbim despre SSD-urile lor externe, mai exact, avem la testat Lexar SL500 si Armor 700. Ambele au performante comparabile, dar sunt cateva diferente de dotari care se potrivesc in scenarii de utilizare usor diferite. Am toata increderea ca aceste doua modele de SSD-uri se vor potrivi pentru multe scenarii de editare si vor face mai apriga concurenta locala pe acest segment de produse.

Lexar SL500 este disponibil in capacitati de 512 GB / 1 TB / 2 TB si 4TB, iar Armor 700 variaza intre 1 si 4 TB de stocare. Pentru aceste capacitati, performantele sunt de 2000 MB/s la citire, iar SL500 are 1800 MB/s viteza maxima de scriere, iar 2000 MB/s pentru Armor 700. Performantele sunt solide, dar au nevoie de un port USB 3.2 Gen 2. Pe langa performanta si interfata, aceste doua SSD-uri vin cu un set de dotari cel putin interesante. Lexar SL500 vine la pachet cu o armura din silicon cu prindere MagSafe pentru filmare ProRes alaturi de iPhone 15 Pro ( vezi produs ) si noul 16 Pro ( vezi produs ). Armor 700 este printre cele mai solide SSD-uri intalnite pana acum, iar in randurile urmatoare va voi arata cum l-am calcat cu masina si multe alte teste de ”tortura”.

Specificatii cheie Lexar SL500

  • Compatibil cu Windows, MacOS X, iPad OS, iOS, Android si Linux.
  • Interfață: USB Type-C 3.2 Gen 2;
  • Rezistenta la impact cu solul si la stropi de apa;
  • Disponibil in capacitati de 1TB, 2TB si 4 TB;
  • Viteze de transfer: Citirea se face la maxima 2000 MB/s, iar citirea la 1800 MB/s;
  • Temperatura de operare: 0°C – 50°C;
  • Aplicatie Lexar DataShield;
  • Dimensiuni:  86.11 x 54.36 x 13.21 mm;
  • Greutate: 43 grame;

Specificatii cheie Lexar Armor 700

  • Compatibil cu Windows, MacOS X, iPad OS, iOS, Android si Linux.
  • Interfață: USB Type-C 3.2 Gen 2;
  • Certificare IP66;
  • Rezista la caderi de pana la 3 metri pe beton;
  • Disponibil in capacitati de 1TB, 2TB si 4 TB;
  • Viteze de transfer: Citirea/Scrierea se face la maxim 2000 MB/s;
  • Temperatura de operare: 0°C – 50°C;
  • Aplicatie Lexar DataShield;
  • Dimensiuni:  86.11 x 54.36 x 13.21 mm;
  • Greutate: 80 grame;

Inspectie Vizuala

Cam asa se prezinta cutia lui Armor 700, iar pe aceasta gasim dimensiuni si multe alte detalii tehnice.

In cutie se gaseste cablul si SSD-ul in sine.

Cam asa se prezinta Armor 700 de jur imprejur. Carcasa este metalica, cu un strat cauciucat aplicat peste.

Interfata USB 3.2 Gen 2 este de tip USB-C si nu este protejata de praf si apa.

Cam asa se prezinta cutia lui Lexar SL500 cu specificatii si toate detaliile tehnice care trebuie stiute.

In cutie se gaseste SSD-ul, alaturi de un lanyard si un cablu USB-C la USB-C.

Exista chiar si un magnet pentru telefoanele care nu au magsafe.

Cam asa se prezinta si carcasa din cauciuc pentru SL500.

Lexar SL500 este foarte subtire, metalic si cu o conexiune USB-C 3.2 Gen 2.

Este mai slim fara carcasa din cauciuc fata de Armor 700.

Utilizare

Lexar Armor 700 este un SSD cu o ”armura” exterioara realizata din cauciuc si metal, lucru care ii permite sa fie folosit ca un SSD de munca in conditii grele. Asta include folosirea exclusiva la exterior pentru a filma direct pe el alaturi de camere precum Sigma FP / Panasonic S5II / S5IIx ( vezi camera ). Are suficienta performanta cat sa faca fata oricarui tip de format/codec de inregistrare. Inregistrarea pe Armor 700 este doar un aspect, se poate si edita video direct de pe el, am facut asta cu niste fisiere de Lumix GH7 si DaVinci Resolve 19. Metricele de utilizare ale SSD-ului din Windows rareori au trecut de 600-700 MB/s de utilizare spontana ( in niciun caz continua ). Editarea foto este cu atat mai putin consumatoare de resurse in acest fel de utilizare. Pe Armor 700 il folosesc de o luna pentru editare externa din laptop si nu am ce sa ii reprosez in termeni de functionalitate, iar de performanta vorbim imediat.

Lexar SL500 este un SSD cu performante apropiate de Armor 700, dar nu atat de rezistent. Functia sa ”vedeta” este posibilitatea de folosire alaturi de iPhone 15 Pro si noul 16 Pro pentru a inregistra Apple ProRes direct pe telefon. Avand capacitate de 1 TB, am putut intelege de ce aceasta optiune merge numai cu SSD extern, pe capacitatea amintita abia poti inregistra 4K cam 220 minute. Consumul de date este enorm si surprinzator de multe informatii suntbproduse de un senzor de sub 1 inch. Totusi este nevoie sa fii pregatit serios cu stocare pentru acest scenariu, poate chiar de un SSD de 2 TB sau chiar 4 TB. Partea buna este ca diferenta de pret intre un 15 Pro cu 128 si unul cu 1 TB cam acopera financiar achizitia unui 4 TB si mai raman bani de 2 carduri SD :D.

Lexar SL500 este un SSD capabil sa lucrezi de pe el, caci pentru asta exista SSD-urile externe. Ai nevoie sa lucrezi de pe ele, de pe mai multe sisteme. Memorezi cataloage acolo si proiecte cu fisiere media si oriunde te pui, ai instalat Resolve 19 / Premiere Pro si poti lucra linistit. Desigur ca pe SSD poti face si back-up, dar este un mod risipitor de a tine arhive de date pe stocare solida. Imi place ca seria SL de SSD-uri de la Lexar vin fiecare cu functii cheie diferite si personale similare. Ai libertatea sa alegi ce vrei tu fara mari sacrificii de performanta.

Pe partea de constructie, Lexar Armor 700 este un SSD extrem, extrem de solid. Carcasa metalica de la interior rezista la abuzurile cu suprafetele dure, in timp ce carcasa exterioara din cauciuc incaseaza vibratiile. Portul USB-C ramane neprotejat si cel mai sensibil punct din SSD-urile rezistente in general. Daca trecem de asta, Armor 700 ramane printre cele mai solide SSD-uri externe pentru consumer. SL500 este la fel de bine construit ca si carcasa, dar este ceva mai fragil si nu as recomanda sa il calci cu masina ca pe Armor 700. Totusi merita mentionat ca exteriorul la aceste SSD-uri este rezistent pentru ani buni de munca. Ramane sa vedem cum se descurca NAND-urile de la interior.

Performante

Pe partea de performante brute, desigur ca am testat tot ce se poate la aceste SSD-urile. Am scos benchmark-urile sintetice, dar si SSD-urile interne cu PCIe 5.0 pentru a face niste transferuri serioase fara niciun fel de limitari. Iata ce performante aduc Armor 700 si SL500:

Cam asa se prezinta rezultatele in cele 2 din 4 benchmark-uri sintetice.

Pachetele de date ofera o performanta clara asupra capacitatii de transfer la fisiere mici si medii.

Celelalte benchmark-uri sintetice promit performante solide apropite de declaratiile producatorului.

Viteza de citire din Lexar Armor 700 se apropie de 1900 MB/s. Performanta respectabila pentru fisiere video.

O sa poti edita cat se poate de bine de pe acest SSD.

Scrierea reala la fisiere video de pe un SSD PCIe Gen 5.0 si pe un port USB 4.0 este de putin peste 1100MB/s constant.

Si acum Lexar SL500….

Surpriza si aici, SL500 depaseste specificatiile declarate in ATTO si CrystalDisk.

Anvil si AS-SSD ofera cifre ceva mai bune ca la Armor 700.

Viteza de citire este mai mica ca la Armor 700.

Si scrierea este putin mai jos fata de fratele mai mare, dar performantele raman solide pentru acest model.

Termic vorbind, am facut cateva teste pe ambele SSD-uri si la interior am obtinut cam 71 grade.

Iata si doua imagini termice….

Cam asa se prezinta si temperaturile la exterior.

Concluzie

Lexar SL500 si Armor 700 ofera performante solide si apropiate de cele declarate de producator ( in benchmark-uri sintetice, cel putin ). Totusi conform performantelor de transfer, ambele SSD-uri pot face fata editarii de fisiere RAW sau video direct de pe acestea. Indiferent ca vorbim de 1080P sau 4K, ambele SSD-uri vor face fata cu brio. Imi place constructia la ambele modele, dar Armor 700 este ceva mai rezistent, iar intr-un review video va arat cum l-am calcat cu masina :D. Lexar SL500 nu este atat de rezistent, dar ofera o husa MagSafe pentru posesorii de iPhone sau cei de camere Mirrorless Panasonic care vor sa filmeze pe SSD.

Ca preturi de achizitie, SL500 de 512 GB porneste cam de la ~360 lei, iar Armor 700 de 1 TB cam de pe la 700 lei, iar varianta de 4 TB costa cam 1600 lei pentru SL500, respectiv 1950 lei pentru Armor 700 ( pret competitiv cu Samsung T9 ). Gasiti SSD-urile externe de la Lexar la F64 ( vezi oferta completa ).

VA ASTEPT SA VA ALATURATI SI COMUNITATII DE PE YOUTUBE ( VEZI DESPRE CE ESTE VORBA SI ABONEAZA-TE AICI ) si pe forumul Ghidul.Tech ( vezi domeniu ).

BANNER

Daca esti in cautarea unui sistem de editare foto sau video configurat de la zero pentru nevoile tale, ai ajuns unde trebuie. Dupa o mini sesiune de consultanta rapida putem pune la punct un Desktop PC mic sau mare pentru post-procesare de continut sau grafica.

Consultanta personalizata

Configurare personalizata

Eficienta

Sari la conținut