Am testat SSD-ul Kingston XS1000 – Stocare solida accesibila pentru orice fotograf

Nu doar Crucial / SanDisk / Samsung fac SSD-uri externe performante. De ceva vreme si cei de la Kingston au intrat in ”ring”. In materialul de astazi vom vorbi despre SSD-ul extern XS1000 de 2 TB. Acesta este fratele mai mic al lui Kingston XS2000 care este concurent direct cu X10 Pro / Extreme Pro V2 si Samsung T9. Kingston XS1000 este disponibil la capacitati de  1 si 2 TB pentru viitori utilizatori care au nevoie de un SSD compact. Seria XS1000 poate fi filosita pentru backup de fisiere si editare foto direct de pe NAND-urile 3D de sub carcasa.

 

 

Kingston cu modelul XS1000 promite pe hartie performanta de maxim 1050 MB/s la citire, iar scrierea in jurul valorii de 1000 MB/s. Aceste cifre sunt la nivelul asteptarilor in raport cu concurenta de la Samsung / Crucial / SanDisk. Dimensiunile compacte si greutatea redusa permit transportul usor al datelor si chiar folosirea acestui SSD alaturi de seria Panasonic S5II ( filmare direct pe SSD ). Interfata USB-C 3.2 Gen 2 este performanta si ofera performanta solida daca este initiata o conexiune cu laptopuri/desktop-uri compatibile pentru lucru direct de pe el. In randurile urmatoare va voi arata cam ce poate acest nou SSD de la Kingston.

 

 

 

Specificatii cheie Kingston XS1000 

 

  • Interfață: USB Type-C 3.2 Gen 2;
  • NAND 3D;
  • Disponibil in capacitati de : 1TB si 2TB;
  • Viteze de transfer: Citirea se face la maximum 1050 MB/s ( Scrierea la 1000 MB/s );
  • Dimensiuni: 69.54 x 32.58 x 13.5 mm;
  • Greutate: ~28.7 grame;
  • Compatibil cu Windows, Mac, iPad, Chromebook, Android, Linux, PS4 si Xbox One.

 

 

Inspectie Vizuala

 

Cutia lui XS1000 este compacta si fara prea multe detalii tehnice pe ea.

In cutie se afla SSD-ul si un cablu USB-A la C.

Kingston s-au zgarcit si pare ca nu au inclus si un cablu USB-C la USB-C.

Cablul existent este perfect compatibil cu USB 3.2 Gen 2.

Kingston XS1000 are eticheta pe spate.

Ca dimensiuni este foarte compact, dar nu atat de subtire.

Din profil se observa grosimea de ~14 mm alaturi de interfata USB-C si LED de activitate.

Kingston XS1000 este un SSD solid si gata de treaba.

 

 

Utilizare si Performanta

 

 

Kingston XS1000 de 2 TB este o stocare accesibila pentru cei care au nevoie sa faca backup la fisiere sau sa lucreze in diverse scenarii direct de pe memorie. Persoane precum fotografi, videografi se pot bucura de performanta accesibila pentru activitatile zilnice.  In 2023 am ajuns sa avem SSD-uri externe de 2 TB la preturi de ~500 lei, ceea ce pana acum cativa ani ar fi fost de neimaginat.

 

In acest moment folosesc Kingston XS1000 pentru back-up de fisiere de pe laptop pe desktop. In general transferuri de fisiere video 4K la 60/120 fps de pe Sony FX30, dar si fotografii ocazional. Se misca repede, putin mai repede in comparatie cu cardurile folosite la filmat/pozat ( ProGrade CFexpress Type A ). Transferand fisiere cu XS1000 am putut observa lipsa de criptare nativa a acestui mediu de stocare, dar pentru cei interesati de asa ceva mai bine cumpara software dedicat pentru astfel de practici.  Revenind, mai vad util Kingston XS1000 pentru urmatoarele lucruri:

 

  • Back-up fisiere si stocare pe termen mediu si lung;
  • Transfer de fisiere de pe noua seri de iPhone 15 si iPad Pro 2022;
  • Editarea fotografiilor de 24/33/42/60 megapixeli direct de pe SSD;
  • Editarea secventelor video 1080P direct de pe SSD fara probleme;
  • Utilizarea acestui SSD alaturi de camere precum Panasonic S5II/x si Sigma FP pentru filmari direct pe SSD;

 

 

 

Pe partea de constructia Kingston XS1000 este un SSD realizat integral din plastic. Carcasa fiind rotunjita la colturi si ca asamblare se observa ca este facuta din 2 panouri la exterior. Pe partea de rigiditate este un SSD Extern decent, dar nimic laudabil cand vine vorba de constructie. Concurenta deja a integrat de mult aluminiu si certificarile IP67/68 la SSD-urile externe, dar kisgston cu al lor XS1000 raman deoparte in sfera SSD-urilor cu constructie ok, dar cu pret excelent.

 

 

Pe partea de performanta am testat SSD-ul cu programe specializate, dar am efectuat si cateva transferuri de fisiere Video pentru a vedea ce si cum. Iata cum arata performantele:

 

CrystalDisk Mark 8 arata cifre rezonabile de performanta maxima.

Transferurile maxime in ATTO 4.0 sunt destul de apropate de declaratiile pe hartie.

AnvilPro arata niste cifre mai realiste in utilizare.

Scrierea fisierelor video se face cam cu 650 MB/s pe tpt timpul a 40 GB de transferuri.

Citirea este usor sub 850 MB/s pe tot parcursul citirii.

 

 

 

Performanta lui XS1000 nu este deloc rea, dar variabila in functie de scenariul de utilizare. Cifrele sunt acolo, iar utilizarea pentru editare pare cea mai fireasca alegere.

 

 

 

 

Concluzie

 

Kingston XS1000 este un SSD extern gata de folosit pentru facut de backup / editare foto si video direct de pe el. Cat se poate de mult in limita a 1000 MB/s desigur. SSD-urile externe sunt din ce in ce mai populare si mai accesibile. XS1000 de 2 TB reprezinta cel mai bun exemplu de SSD extern pe la ~500 lei. In aceasta suma nu avem parte chiar de toate dotarile unui SSD modern. Constructia lui nu este tocmai de top, iar posibilitatea de prindere a unui lanyard nu exista. Lucruri care pot duce la pierderea/deteriorarea rapida a SSD-ului. Constructie este ok, dar atat.

 

 

 

Kingston XS1000 este un SSD compact si cel mai accesibil din toate modelele testate pana acum. Este minimul  de recomandare cand vine vorba de calitate in raport cu performanta. Il recomand tuturor persoanelor care au nevoie de stocare mare intr-o amprenta mica. SSD-urile externe din seria Kingston XS sunt disponibile pentru achizitia de la PC Garage ( vezi oferta ) – eMAG ( vezi oferta ) – evoMAG ( vezi oferta )  – Vexio ( vezi oferta ) – ForIT ( vezi oferta ) si CEL.ro ( vezi oferta ). Link-urile din acest articol sunt de afiliere, iar daca le folositit sustineti activitatea independenta a blogului!