,

Kingston KC2500 si Asus STRIX Arion = SSD Extern pentru editare ( 1GB /s )

Share

Kingston a anuntat de curand noul SSD NVMe KC2500. Am decis totusi sa nu fac un alt articol „plictisitor” despre un SSD, asadar am inclus in ecuatie un Strix Arion ( Rack NVMe de la Asus ). Acest kit format din SSD si Rack va oferi o varianta rapida celor care au nevoie de un dispozitiv de stocare externa pentru editarea directa a fotografiilor sau a materialelor video. KC2500 este cel mai rapid SSD PCIe 3.0 cu suport NVMe disponibil in acest moment in portofoliul Kingston. Este disponibil in capacitati cuprinse intre 250 GB si 2 TB pentru a se potrivi cu nevoile de stocare interne/externe ale utilizatorilor de laptopuri si desktopuri de editare.

 

 

Viteza de citire pentru varianta de 500 GB venita la testat este de 3500 MB/s, iar scrierea se face la 2500 MB/s. Cu astfel de performante, SSD-ul este potrivit pentru integrarea in sistemele de editare foto sau video fara probleme. Cu rack-ul extern potrivit pe Thunderbolt, acest SSD poate oferi aceste viteze si ca dispozitiv extern. Asus Strix Arion este un rack extern pentru SSD-uri M.2, acesta vine cu interfata USB 3.2 GEN2  si conector Type-C. In acesta se pot atasa SSD-uri M.2 rapide de care nu mai aveti nevoie intern pentru a lucra de pe ele in mod extern. Astfel obtineti un dispozitiv extern rapid fara a mai cumpara unul dedicat. Rack-ul este din aluminiu, are pad-uri termice la interior si ofera iluminare RGB sincronizabila. Strix Arion va fi testat alaturi de KC2500 pentru a vedea exact de ce este capabil acest combo.

 

 

 

Specificatii  cheie Kingston KC2500

 

  • Ideal pentru PC-uri desktop, stații de lucru și sisteme HPC;
  • Controller: SMI 2262EN;
  • Format: M.2 2280;
  • Interfață: NVMe PCIe Gen 3.0 x4;
  • Capacitate2 de stocare: 250GB, 500GB, 1TB, 2TB;
  • Criptare: AES-XTS 256bit
  • Citire/scriere secvențială a datelor:
  • Cantitate totală scrisă (Total Bytes Written – TBW): 500GB – 300 TB
  • Dimensiuni: 80mm x 22mm x 3.5mm
  • Greutate: 8 grame.

 

 

Specificatii  cheie Asus Strix Arion

 

  • Interfata externa: USB 3.2 Gen 2 cu conector Type-C;
  • Interfata interna: PCIe Gen 3.0;
  • Carcasa metalica pentru disiparea caldurii ( pad-uri termice incluse );
  • Iluminare RGB ( Aura Sync );
  • Carabina de transport inclusa;
  • Dimensiuni: 124.5 mm x 47.7 mm x 10.85 mm;
  • Greutate: 98 grame

 

 

 

Inspectie Vizuala

 

 

Kingston KC2500 - 01 (3) Kingston KC2500 - 01 (4)

Kingston KC2500 vine la pachet cu o licenta Acronis True HD pentru clonare si back-up.

Kingston KC2500 - 01 (6)Kingston KC2500 - 01 (5)

SSD-ul are cipurile de memorie pe ambele parti si un controller SMI 2262EN.

Asus STRIX Arion - Kingston KC2500 (2) Asus STRIX Arion - Kingston KC2500 (3)

Cutia lui Strix Arion are un design tipic ASUS.

Asus STRIX Arion - Kingston KC2500 (4)

Partea frontala a lui Arion.

Asus STRIX Arion - Kingston KC2500 (5)

Strix Arion are un design placut si pe spate.

Asus STRIX Arion - Kingston KC2500 (6)

In partea de jos se afla conectorul USB Type-C si pinul de eject al capacului.

Asus STRIX Arion - Kingston KC2500 (10)

Carabina de atasare Asus ROG.

Asus STRIX Arion - Kingston KC2500 (11)

In pachet cu rack extern se gasesc 2 cabluri USB Type C.

Asus STRIX Arion - Kingston KC2500 (12)

Pad-urile termice ofera o racire pasiva optima pentru ca SSD sa se comporte excelent in utilizare.

Asus STRIX Arion - Kingston KC2500 (13)

Kingston KC2500 s-a instalat usor cu doar un surub.

Utilizare si Performanta

 

 

Kingston KC2500 instalat intr-un desktop este capabil sa porneasca sistemul de operare in sub 20 de secunde si mult mai rapid programele instalate pe acesta. Utilizarea unui astfel de SSD ca unitate de memorie de tip scratch disk pentru fisiere foto si video va accelera dramatic procesul de lucru. Stocarea cataloagelor din Capture One si Lightroom este iarasi o strategie buna pentru buna functionare a programelor cand avem cataloage de mii sau zeci de mii de fotografii. Instalat intern KC2500 poate oferi viteze considerabil mai mari decat este nevoie pentru editarea/exportul fotografiilor si a secventelor video. Alaturi de Strix Arion ssd-ul se transforma in unul extern capabil de lucru alaturi de orice laptop care nu poate fi upgradat intern cu un SSD mai mare. Un astfel de SSD de 2 TB poate fi unitatea externa optima pentru un MacBook Pro  sau oricare alt laptop cu SSD intern care nu poate fi inlocuit.

 

Kingston KC2500 - 01 (1)

 

 

Strix Arion este un rack extern compact si solid potrivit pentru utilzarea alaturi de SSD-uri M.2  PCIe x2/x4. Pentru a beneficia de portul USB 3.2 Gen 1 si de banda teoretica de 10 GBps orice SSD M.2 PCIe este suficient. Performanta reala cu un KC2500 instalat o vom afla in testele de performanta de mai jos. Arion are un design placut si ofera iluminare RGB pentru cei uncantati de asa ceva la un SSD. Faptul ca ofera racire pasiva si pad-uri termice il face atractiv pentru cei cauta sa isi faca singuri un SSD extern de editare, mai ales daca au un M.2 extra pe acasa. Cu acest rack exista libertatea de a construi un SSD extern cu o unitate de stocare la alegere.

 

Asus STRIX Arion - Kingston KC2500 (15)

Strix Arion de la Asus este un rack extern realizat din aliaj metalic, acesta arata foarte bine si protejeaza SSD-ul de la interior. La pachet gasim si un bumper din cauciuc pentru marginile carcasei. Scoaterea SSD-ului se face cu un pin similar gasit in pachetele telefoanelor mobile pentru scoaterea cartelelor SIM. Asus livreaza un rack extern de calitate cu iluminare RGB care poate acomoda orice SSD M.2 cu interfata NVME si capacitate maxima de ~4 sau 8 TB.

Asus STRIX Arion - Kingston KC2500 (1)

Iluminarea rack-ului este RGB si sincronizabila.

Pe partea de performanta KC2500 sta foarte bine si am sa exemplific ambele scenarii de performanta ( SSD in sine si SSD in rack ). Iata performantele oferite de ambele scenarii de utilizare ale SSD-ului.

 

Crystal ATTO

KC2500 se descurca excelent in testele sintetice.

Cifrele de scriere stau confortabil peste 2 GB/s, iar citirea este pe la 2.8 GB/s in medie.

Scriere - 1.28 - 1.36

Scrierea pe KC2500 a unui calup de ~30 GB de fisiere RAW se face cu o viteza medie de ~1.3 GB/s.

Citire v1 - 1.46 - 0.99

Citirea se face cam cu ~1.4 GB/s si ulterior dupa 60% din transfer scade la ~915 MB/s.

Perfomanta lui KC2500 este la nivelul unui Samsung 970 Pro/Evo fara probleme, dar pretul de achizitie la Kingston fiind mult mai bun. Modelul de fata reprezinta un raport calitate-pret excelent cand vine forba de SSD de top din seria NVMe PCIe Gen3.

  crystal 7ATTO - X570

Performantele sintetice ale SSD instalat in rack-ul Strix sunt cam cu ~60% fata de potentialul sau maxim.

scriere

Scrierea medie a transferului de fisiere se face cam cu ~420 MB/s, iar pe final scade dupa cum se poate observa.

citire

Citirea a ramas constanta pe la ~630 MB/s.

Asus Strix Arion ofera performante peste traditionalele SSD externe ( Samsung T5 si HyperX Exo ), dar nu poate profita de tot potentialul oferit de KC2500, o limitare fiind mai degraba interfata USB. Astfel in el se pot instala SSD-uri precum A2000 tot de la Kingston pentru o investitie mai mica si performanta externa identica. Carcasa externa Arion este o modalitate buna de a refolosi SSD-urile M.2 de acasa ca unele externe si de a obtine performante mai mari si mai consistente. Se poate lucra de pe SSD extern la editarea fotografiilor, dar si la montajul, exportul fisierelor video. Vitezele de accesare in cazul ambelor scenarii nedepasind ~290 MB/s ( pentru export 4K ). Insa cumulat cu alte procese in background banda reala de 1 GB/s se va satura pana la urma, in functie de cate programe rulati simultan.

 

 

 

 

 

Concluzie

 

 

 

KC2500 reprezinta cel mai bun SSD NVMe lansat pana acum de catre Kingston. Poate face fara probleme cerintelor utilizatoriilor de workstation care editeaza fotografii si lucreaza cu transferuri si exporturi de fisiere video. Performanta se ridica la nivelul asteptarilor oferite de catre Kingston. Noul SSD fiind potrivit pentru utilizatorii prietentiosi care vor performanta si un cost de achizitie optim. Durabilitatea SSD-urilor este exprimata prin parametrul TBW ( TerraBytes  Written ), asta descrie la cati TB de scrieri rezista un SSD pana sa cedeze. In cazul modelului KC2500 de 500 GB, acest lucru se intampla dupa 300 de TB scrisi. Asta inseamna ca trebuie sa scrieti cam 1 TB pe zi pe el ( uzura enorma ), ca el sa cedeze in 300 de zile. Utilizarea normala intensa si zilnica ii aduce o uzura de maxim 0.2 TB, asta inseamna 1500 de zile de exploatare in conditii ideale.

Kingston KC2500 - 01 (2)

 

Asus Strix Arion este printre cele mai avansate rack-uri de SSD disponibile pe piata de la noi. Vine cu racire bine pusa la punct si o constructie solida iluminata RGB. In interior se pot instala SSD-uri de 4 sau chiar 8 TB in format M.2, aceste capacitati incep sa fie disponibile si pentru publicul larg in curand.  Alaturi de un SSD M.2 acest produs poate fi folosit ca unitate de lucru externe alaturi de un Asus Studio Book ( vezi review ).

Asus STRIX Arion - Kingston KC2500 (9)

 

Kingston KC2500 este disponibil dupa cum spuneam in capacitati cuprinse intre 250 si 2 TB. Pretul varianta intre ~350 lei ( 250 GB ) si 2200 lei ( 2 TB ), varianta din urma urmand sa fie disponibila in curand. In acest moment puteti achizitiona KC2500 de la PC Garage ( vezi oferta completa ). Pretul este excelent in raport cu performanta si durabilitatea, in curand vor intra si la promotie ( asa cum se intampla des la produsele Kingston ). Asus Strix Arion este disponibil pe piata din Romania la un pret mediu de ~300 lei ( vezi oferta ). Pretul nu este tocmai mic, dar este printre cele mai aratoase si dotate unitati externe de SSD-uri M.2. Pentru cei care au nevoie de SSD extern care performeaza cu mult peste unitatile de stocare solide traditionale.

 

BANNER

Daca esti in cautarea unui sistem de editare foto sau video configurat de la zero pentru nevoile tale, ai ajuns unde trebuie. Dupa o mini sesiune de consultanta rapida putem pune la punct un Desktop PC mic sau mare pentru post-procesare de continut sau grafica.

Consultanta personalizata

Configurare personalizata

Eficienta

Sari la conținut