Imediat dupa lansarea oficiala a lui OnePlus 9 Pro acesta a sosit pe mainile mele la testat. Am fost foarte curios sa vad exact cum se descurca senzorul IMX789 personalizat de 48 Megapixeli, co-proiectat impreuna cu Sony. Dimensiunile senzorului de 1/1,4” ofera o multime de potential camerei, dar rezolutia pare a fi putin prea mare. Fisierele RAW oferite de acest telefon au o profunzime de 12 biti ( lucru ce ar trebui sa ofere o multime de tonuri si culori ). Telefonul este alimentat de un Qualcomm Snapdragon 888, iar varianta venita la testare a sosit echipata cu 12 GB de RAM si 256 GB de stocare. Aceste cifre sunt deja specificatii de laptop-uri pentru office.
OnePlus 9 Pro ar trebui sa ofera o experienta de utilizare bun si calitate a imaginii exemplara. Nu prea am vazut des un producator de senzori cum este Sony sa faca un senzor custom dupa nevoile unui producator de smartphone. Colaborarea cu Hasselblad pe partea de inginerie de culori ar trebui sa se fructifice frumos. Sunt foarte curios de materialele foto si video livrate de acest telefon. Ca tot zic de materiale video, acest 9 Pro poate filma 8K la 30 fps, iar cu o scalare la 4K calitatea se poate imbunatati dramatic. Pe partea de ecran vine cu un LTPO Fluid 2 AMOLED de 6.7 inch certificat HDR10+ ( 1440 x 3216 pixels ) cu 1300 niti. OnePlus pare sa se concentreze nu doar pe camere cat si pe ecranul cu 120 Hz. In randurile urmatoare vom vedea exact cat de armonios functioneaza aceste dotari.
Specificatii cheie OnePlus 9 Pro
- Constructie din aliaj de aluminiu cu Gorilla Glass 5;
- Camera principala: Senzor custom Sony IMX 789 de 48 megapixeli ( 1/1.4 inch, 23 mm si F1.8 );
- Camera secundara ultrawide cu senzor de 50 megapixeli ( 1/1.56 inch inch ( 14 mm si F2.2 );
- Camere telefoto de 8 megapixeli ( zoom 3.3 optic stabilizat cu focala de 77 mm );
- Camera selfie are un senzor o rezolutie de 16 de megapixeli ( F2.4 );
- Recunoasterea scenelor de fotografiere se face cu ajutorul tehnologiei AI;
- Inregistrare video: 8K la 30 fps, 4K la 120 fps si 1080P la 30/60/240 fps;
- Ecran LTPO Fluid2 AMOLED de 6.7 inch certificat HDR10 ( 1440 x 3216 pixels ) cu 1300 niti;
- 12 GB de memorie RAM;
- Memorie interna de 256 GB;
- CPU: SnapDragon 888 Octa-core (1 x 2.84 GHz Kryo 680 & 3 x 2.42 GHz Kryo 680 & 4 x 1.80 GHz Kryo 680);
- GPU: Adreno 660;
- Acumulator Li-Ion cu capacitate de 4500 mAh;
- Fast Charging 65W + Fast Wireless Charging 50W;
- Greutate: 195 de grame;
- Dimensiuni: 163.2 x 73.6 x 8.7 mm.
Inspectie Vizuala
Cutia lui OnePlus 9 Pro este simpla si placut de privit.
In cutie se gasesc: manualele, incarcatorul si cablul USB-C.
OnePlus 9 vine si alaturi de husa dedicata.
Camera selfie si butoanele de volum.
Marginea ramei seamana cu cele de Samsung Galaxy Edge.
Pe partea dreapta se gasesc butoanele de on/off si comutatorul pentru profilele ale apelurilor ( silent/vibration/sound on ).
Partea inferioara dezvaluite conectorul USB-C, difuzorul multimedia aleturi de slot-ul SIM.
Bump-ul camerelor este mare si trebuie manevrat cu grija pentru a nu zgaria optica ( eventual o husa mai serioasa ).
Spatele telefonului este din sticla care arata bine, dar la cazaturi nu te poti baza ca ramane intact fara o husa.
OnePlus 9 Pro arata bine in varianta Morning Mist.
Primele Impresii
- Constructia lui OnePlus 9 Pro este una solida, acesta vine cu o rama metalica este confectionata din aluminiu in timp ce fata si spatele sunt acoperite cu sticla. Rezistenta la socuri fara husa este minima pentru ca fie sticla cat de rezistenta tot casanta ramane. Telefonul este cam mare de tinut in siguranta cu o singura mana, este cam alunecos si recomand musai o husa. Camera bump-ul este iesit din linia de design a telefonului si trebuie mai multe atentie la plasarea in buzunare cu chei sau pe suprafete care pot zgaria lentilele.
- OnePlus 9 Pro are un design placut, iar varianta Morning Mist arata foarte bine. Fizic telefonul este aratos, cel mai mult pe partea de design imi place spatele si camera bump-ul care arata organizat si aerisit cu proportii echilibrate. Ce nu imi place insa este ecranul Edge care „imita’ implementarea Galaxy-urilor din seria Edge. OnePlus a iesit cu un telefon cu design decent, dar puteau mult mult.
- Ecranul LTPO Fluid2 AMOLED cu 120 Hz arata foarte bine pe partea de afisare a culorilor. Acestea arata vibrant, dar in acelasi timp sunt reprezentate natural fara exagerari intalnite la alte ecrane de acest tip. Luminozitatea de peste 1000 niti ofera posibilitate de utilizare la exterior in soare direct, dar bateria se va scurge rapid. Diagonala de 6.7 inch este cam mare pentru gustul meu, dar pentru cei care vor sa aibe multe informatii pe ecran poate fi potrivit. Datorita diagonalei ecranului dimensiunile telefonului sunt destul de mari. Rata de refresh de 120 Hz ofera experienta foarte buna pe partea de multimedia si jocuri. Inregistrarile video la 120 fps realizate cu telefonul se vor vedea mult mai fluid, iar experienta de gaming va fi mult mai placuta.
Experienta de Fotografiere
Senzorul IMX 789 realizat de catre Sony special pentru OnePlus 9 este vedeta acestui telefon. Acest senzor promite multe, dar rezolutia mare cam ii limiteaza performanta in lumina joasa. Teoretic pentru a remedia asta putem scala imaginile de 48 de megapixeli la 12 megapixeli si mai castigam ceva calitate. Am luat la testat acest OnePlus 9 Pro la testat pentru a vedea exact cam care este integrarea cu Hasselblad si cam cum arata imaginile cu senzorul facut „la comanda”. Nu m-ar mira sa mai vedem pe cei de la Sony sa faca senzori personalizati si pentru alti producatori, pe piata camerelor se practica destul de mult, dar la smartphone-uri pare sa fie prima incercare la scara larga.
Aplicatia de camera a acestui OnePlus este usor de folosit si navigat, iar cei de la Hasselblad au integrat stiinta culorii direct in aplicatia nativa. Faptul ca nu au dezvoltat o aplicatie separata ajuta la usurinta de utilizare si ofera cele mai bune rezultate cu atat mai usor. Setarea fotografierii in format RAW se face usor din aplicatie la fel ca multe alte ajustari. In randurile urmatoare am sa enumar cateva aspecte ale camerelor integrate in OnePlus 9 Pro.
Toate modurile de inregistrare ale camerelor din OnePlus 9 Pro.
Modul Pro este singurul mod unde poti modifica majoritatea parametrilor ( inclusiv fotografierea RAW ).
Setarea rezolutiilor si frame-urilor de inregistrare video.
Cateva optiuni din setarile camerei.
Printre acestea se numara functii de HDR/auto-macro si focus tracking pe video.
Exista si o histograma pentru a expune corect imaginiile.
- Autofocusul are o viteza respectabila pe partea de AF-S, iar partea continua nu prea exista. Focusul se face cu ajutorul unui laser care se observa cand apropii modulul de camera de o oglinda. Detectia automata a fetei functioneaza functioneaza foarte bine. Iar pentru cei care vor sa se foloseasca de modul Pro la adevarata sa valoare pot apela la focus manual.
- Culorile sunt placute si se vede ca cei de la Hasselblad si-au bagat nasul sa asigure un echilibru respectabil intre culori si contrast. Calitatea imaginilor este si ea rezonabila, dar apare cam mult sharpness daca dam zoom prea mult si asta tind sa cred ca apare tot din cauza rezolutiei mult prea ridicate. Calitatea imaginilor printate cu acest telefon nu arata deloc rau. Am incercat print-uri 13 x 18 si chiar A4, ambele formate arata bine pe o hartie de calitate.
Galerie Foto
Iata si o selectie de fotografii realizate cu OnePlus 9 fara nici un fel de editare:
Cateva cadre din turele cu bicicleta, majoritatea sunt facute cu camera wide si tele.
Camera tele nu are calitatea la nivelul celorlalte module.
Cateva fotografii random facute de aproape. Functia de macro permite fotografierea de aproape cu un raport decent.
Functia de fotografiere din timpul noptii ofera rezultate decente, dar scalate la 12 megapixeli castigam mult la calitate.
Dupa o tura de cateva zile de la Sibiu am putut surprinde cateva cadre foarte bune in lumina potrivite.
Fotografiile de interior pot arata si ele bine odata ce ai lumina de calitate fie ea artificiala sau naturala.
Autofocusul se cam chinuie in lumina precara, dar mai sus este un exemplu de siluete reusit in soare direct.
Am facut cateva portrete unui cuplu in timpul unei sedinte foto si telefonul cu cele 3 focale s-a dovedit foarte util.
Toate cadrele de mai sus au fost facute cu camerele lui OnePlus 9 Pro fara nici un fel de editare, pentru ca am vrut sa vedeti fotografii direct din camera. Rezultatele au culori echilibrate si o cantitate mai mult decat multumitoare de detalii ( atunci cand facem focusul corespunzator ).
Concluzie
OnePlus 9 Pro este un smartphone cu mult potential creativ datorita camerelor cu senzori de mari dimensiuni. Implicarea Hasselblad ofera culori naturale si fotografiere in format RAW pe 12 biti.Producatorul de camere format mediul si-a bagat nasul foarte subtil pentru a imbunatatii rezultatele obtinute cu acest telefon. Partea de procesare a imaginilor este naturala, dar mai pot fi aduse imbunatatiri, mai ales pe partea de sharpness. Fisierele RAW se editeaza usor si ofera optiuni limitate de editare, dar mult mai mare in comparatie cu formatul JPEG.
Gama dinamica este decenta, dar ma astept la imbunatatiri ulterioare pe partea de software. Partea de hardware a lui OnePlus 9 Pro este puternica, iar pe partea de ecran nu am ce sa ii reprosez. Terminalul afiseaza fotografiile in proportie de 95% cum arata pe monitor calibrat si ofera o experienta placuta cromatic si fluida de consum media/jocuri.
OnePlus 9 Pro este disponibil deja in Romania pentru achizitie in doua varianta ( 6 GB RAM si 128 GB Stocare si 8 GB RAM cu 256 GB Stocare ). Preturile pentru aceste terminale sunt de ~4600 lei, respectiv 5999 lei. Un pret pe masura pentru un terminal destul de capabil pe partea de foto si video. In perioada urmatoare ma astept sa mai scada totusi pretul la acest model pe masura ce se ajusteaza cu concurenta.
Smartphone-urile OnePlus 9 si 9 Pro sunt disponibile in Romania la eMAG ( vezi oferta ) – evoMAG ( vezi oferta ) Link-urile din acest articol sunt de afiliere, iar daca le folositit sustineti blogul! Pentru cei care vor sa ajute dezvoltarea blogului pot sa ne sustina si pe platforma BuyMeACoffee ( vezi posibilitati ).
Va astept sa va alaturati si comunitatii de pe Youtube ( Vezi despre ce este vorba si aboneaza-te AICI ).