Noi ca fotografi ne-am obisnuit sa folosim panouri IPS pentru editarea fotografiilor in cele mai bune conditii, dar ele nu au existat mereu. Acum 10 ani ele abia incepeau sa fie accesibile, iar fotografii de atunci editau pe ecrane CRT ( inclusiv eu ) sau panouri TN de proasta calitate. Pentru cei care nu stiu insa, panourile IPS au aparut in anul 1980 pentru a elimina dezavantajele oferite de ecranele TN. Principalele avantaje de care beneficiem noi de pe urma folosirii panourilor IPS sunt unghiul de vizionare si reproducerea culorilor. In acest articol am sa va povestesc despre panourile IPS, culori, calibrare si vom analiza panoul monitorului LG 34WK95U-W ( vezi review ).
Cei de la LG au avut cel mai mare impact in modernizarea panourilor IPS moderne si aducerea lor in monitoarele accesibile din zilele noastre. Primul meu monitor IPS a fost un DELL U2414H, acesta a venit cu un panou AH-IPS de la LG. Panourile IPS sunt de mai multe tipuri si generatii, acestea variaza in functie si mediul de utilizare. Panourile IPS se diferentiaza in principal intre ele prin gamutul de culoare, profunzime si luminozitate maxima. Panourile IPS de la LG se gasesc la ora actuala nu doar in monitoarele proprii, acestea fiind regasite in modele de la DELL, ACER si multe alte branduri de pe piata.
In anul 2018 cei de la LG au introdus primele serii de monitoare cu tehnologie Nano IPS, din aceasta gama face parte si monitorul LG 34WK95U-W amintit mai sus. Nano IPS se diferentiaza de panoul IPS standard printr-un spatiu de culoare mult mai mare in afara zonei sRGB si DCI-P3. Acest tip de panouri a fost scos in productie pentru consumatori datorita cererii tot mai mare a fotografilor, editorilor si graficienilor. Daca ai nevoie de culori foarte precise si lucrezi mult cu imaginile printate este musai sa ai un Nano IPS pe birou.
Caracteristicile importante ale panourilor IPS
- Unghiul de vizualizare influenteaza foarte mult experienta de editare a fotografiilor. Consider ca in anul 2020 nici un fotograf nu ar trebui sa editeze pe un monitor care nu este IPS. Pana si cele mai accesibile monitoare cu panou IPS au unghiuri de vizualizare identice cu un panourile mai scumpe, aspect ce ajuta la editare si integrarea monitorului intr-un setup diferit pentru fiecare utilizator. Unghiul de vizualizare ofera privitorilor aceeasi imagine indiferent de pozitia fata de ecran.
Unghiul de vizualizare ofera privitorilor aceleasi culori, contrast si luminozitate din orice unghi.
- Reproducerea culorilor a panourilor IPS este foarte buna, acestea sunt printre cele mai accesibile tipuri de monitoare pentru consumatori cand vine vorba de acoperirea spatiului de culoare sRGB. Majoritatea fotografiilor nu au nevoie sa depaseasca spatiul de culoare Adobe sRGB. In meniul camerelor foto exista optiunea sa setati spatiul de culoare folosit de camere ( sRGB sau Adobe RGB ). Daca nu aveti clienti comerciali si cu pretentii exagerate cand vine vorba culoare, puteti opta pentru un monitor IPS de 2000 lei care acopera 100% din spatiul sRGB.
Reprezentarea grafica a spatiilor de culoare.
Cu cat panoul acopera mai mult spatiul de culoare de mai sus cu atat el va fi mai bun, dar si mai scump.
Spatiul sRGB este suficient pentru 80-90% din consumatori.
Dezavantajele panourilor IPS se refera mai mult la contrast-ul static fata de panourile VA si la pretul de productie mai ridicat. La panourile IPS timpul de raspuns si rata de refresh este in general mai scazuta, dar acestea sunt mai mult atributii pentru monitoare de Gaming. Exista pe piata actuala si panouri LG care sunt bune atat pentru editare foto si jocuri. IPS-urile mai sufera uneori de light-bleeding, fenomen care are mai mult legatura cu calitatea fabricarii si nu afecteaza perceptia culorii.
Analiza Panou si Calibrarea
Analizand panoul Nano IPS al monitorului LG 34WK95U-W va voi explica si apectele importante de care trebuie sa tineti cont cand cautati un monitor de editare. Inainte de asta iata specificatiile panoului cu care vine echipat monitorul:
- Panou Fabricat de catre LG Electronics;
- Tip panou: AH-IPS ( Advanced High Performance IPS );
- Profunzime panou: 10 biti ( 8 bit + FRC ) – Profunzimea reala a culorilor este de 8 biti, asta inseamna 256 de nuante pe fiecare canal de culoare. Din asta rezulta 3 canale de culoare, fiecare cu 256 de nuante, iar in total se obtin 16.7 milioane de culori in realitate.
- Rezolutie: 5120 x 2160 pixeli;
- Pixel Pitch: 0.182 mm – Se refera la distanta dintre pixeli pe panou;
- Sursa de iluminare a panoului: W-LED –
- Acoperire spatii de culoare: sRGB ( 99% ) – Adobe RGB ( 85% ) – DCI P3 ( 98% ) – REC 2020 ( 70 % );
- Contrast static: 1200 : 1;
- Luminozitate maxima: 450 niti;
- Certificare HDR 600;
- Unghiuri de vizionare de 178 de grade pe orizontala si verticala.
Analiza Panoului
In review-urile de monitoare avem posibilitatea sa analizam panourile monitoarelor, iar datele obtinute le comparam cu specificatiile oferite de producator. Monitorul LG 34WK95U-W este un exemplar potrivit pentru editare foto datorita formatului ultra-wide care ofera multe intrumente pe laterale fara a inghesui imaginea cu acestea. Un astfel de monitor cu raport 21:9 este optim si pentru editarea video, el permite afisarea unui time-line mult mai mare.
Gamuturile sRGB, Adobe RGB si P3 sunt acoperite exact cat scrie si LG in specificatii.
Si cele mai slabe monitoare IPS din ziua de astazi ajung sa aibe ~90% din spatiul sRGB.
Testul de contrast, punct de alb pentru cele 5 trepte de iluminare.
Valorile DeltaE reprezinta valoarea numerica pentru perceptia culorilor pe care le vedem.
Valorile ideale pentru fiecare culoare pentru a fi imperceptibile ar fi sub 1, dar acceptabile sunt si valorile de DeltaE 2.
Valorile DeltaE masurate au o medie de 1.84, ceea ce denota calitatea buna a panoului.
Uniformitatea iluminarii pe panou intra in valori normale pentru targetul acestui monitor.
Uniformitatea culorilor este extraordinara pentru un ultra-wide de 34 inch.
Uniformitatea culorilor este importanta pentru a avea imagini afisate uniform pe toata suprafata ecranului.
Panoul monitorului LG 34WK95U-W este printre cele mai bune variante cu profunzime nativa pe 8 biti testate de mine pana acum. Ofera uniformitate foarte buna, acoperire mare de gamut cat si valori deltaE competitive. Formatul si diagonala monitorului il fac util pe biroul oricarui producator de continut.
Calibrarea monitorului este esentiala pentru obtinerea unei echilibrari optime a panoului si eliminarea tentelor de culoare cu care vin unele panouri. Nici un panou nu este creat egal, iar o echilibrare cu un colorimetru de la DataColor sau X-Rite este recomandata.
Calibratorul X-Rite i1 Studio.
Procesul de calibrare in sine dureaza maxim 5 minute.
Informatii utile despre calibrare:
- Inainte de calibrare, monitorul trebuie sa stea aprins cel putin 30 de minute;
- Pe suprafata ecranului nu trebuie sa se reflecte nici o lumina directa;
- Calibrarea se face dupa propriile preferinte. Asta implica setarea punctului de alb ( Daylight 6500K sau 5500K sau 7500K ), a nivelului de luminozitate si al contrastului. Recomand 6500K cu luminozitate la 120 sau 160 niti.
- Multe monitoare vin in ziua de astazi cu rapoarte de calibrare, realitatea este insa ca acele panouri sunt testate pentru a se asigura conformitatea cu specificatiile. Calibrarea trebuie facuta obligatoriu si acasa, pentru a elimina tentele de culoare.
- Calibrarea acasa este recomandata la fiecare 4-6 saptamani. Panoul pe masura ce este folosit imbatraneste si are nevoie de constante ajustari la intervalele de timp amintite.
- Calibrand monitorul, reducem riscurile de a gresi editurile si economisim la print.
Cum sa iti alegi monitorul de editare foto
Inchei acest articol cu cateva sfaturi legate de alegerea si achizitia unui monitor de editare. Iata la ce caracteristici tehnice sa fiti atenti:
- Diagonala – Cele mai populare si utile diagonale pentru editare foto sunt 24 si 27 de inch. Trebuie sa tineti cont si de distanta de la care priviti monitorul, pentru a nu lua o diagonala prea mica sau prea mare.
- Rezolutie – Panourile cele mai populare au rezolutie Full HD, dar variantele 1440P sau 4K sunt si ele cautate. Alegerea rezolutie se face si in raport cu diagonala, mai exact un monitor de 24 inch trebuie sa aiba minim rezolutie FHD, iar un 27 inch trebuie sa fie 4K sau 1440P.
- Format – Panourile vin in variante de format 16:9 / 16 : 10 / 21 : 9 sau 4 :3. Cele mai populare formaturi sunt 16:9, iar cele in format 21:9 tin uneori locul la doua monitoare pe birou.
- Luminozitatea – Panourile anuntate in ultima vreme au luminozitati cuprinse intre 250 si 450 de niti. Tine de fiecare utilizator la ce luminozitate vrea sa editeze. Personal m-am obisnuit sa editez pe la 120 niti.
- Contrast Static – O valoare de 1000 : 1 sau 800 : 1 este optima.
- Gamutul de culoare si profunzimea – Trebuie cautat un monitor cu acoperire procentuala cat mai mare din spatiile sRGB si Adobe RGB. Profunzimea panourilor ieftine este de 6 biti, panourile de mijloc vin cu 8 biti nativ, iar monitoarele de peste 6000 lei abia au panouri native pe 10 biti. Pentru a beneficia de panourile pe 10 biti aveti nevoie de o placa video Radeon Pro sau Nvidia Quadro.
- Stand de ajustare – Acesta ofera utilizatorului posibilitatea de ajustare pe inaltime si permite miscari laterale pentru potrivirea cu setup-ul actual.
- Coating – Suprafata panoului poate fi glossy sau mata, iar cele din urma ofera reflexi minime ale luminilor din mediul inconjurator. Recomand alegerea unui monitor cu coating mat.
- Conectivitate – Pe langa porturile pentru video, multe monitoare vin si cu un HUB USB 3.0 si cu port USB Type-C pentru conectarea la MacBook Pro.
- Functii extra – Parasolarul de monitor este un exemplu perfect, acestea vin in dotarea unor monitoare de editare si poate fi o dotare utila.
Monitoarele LG recomandate pentru editare foto sunt disponibile in Romania la PC Garage ( vezi oferta ) – eMAG ( vezi oferta ) si evoMAG ( vezi oferta ). Link-urile din acest articol sunt de afiliere, achizitionand din ele ajutati la buna functionare a blogului. Va multumesc!
Va astept sa va alaturati si comunitatii de pe Youtube ( Vezi despre ce este vorba si aboneaza-te AICI ).