Trebuie sa avem grija de investitiile noastre ca si ele sa „aiba grija de noi”. Fie ca vorbim de aparate compacte – mirrorless sau DSLR.
Odata cu sarbatorile au venit si temperaturile sub zero si umezeala, tehnologia electronica din interiorul aparatelor foto nu este „prietenoasa” cu intemperiile anotimpurilor. Asa ca producatorii le-au izolat de acesti factori externi, unele aparate mai putin altele mai mult in functie de publicul tinta care va cumpara acel aparat. Nu putem avea pretentii ca un canon eos 650d sa fie la fel de bine izolat ca mai noul 7d mark II sau ca varful de gama 1d-x.
Orice aparat foto indiferent de cat de avansat sau cat de „simplu” este merita protectie si ingrijire adecvata. Am sa prezint cateva scenarii peste care mai mult ca sigur majoritatea treceti pe parcursul unui an/sezon:
Cum protejez aparatul/DSLR-ul cand ploua?
- Poti folosi o umbrela ca cea mai simpla solutie, rogi un cunoscut care sa vina cu tine cand faci fotografii si sa iti tina umbrela.
- Iti poti confectiona din plastic transparent o mini husa care permite apei sa se scurga pe langa aparat – husa poate include loc si pentru flash-ul dedicat ( exemplu foto ).
- Poti achizitiona o husa special confectionata pentru protectia echipamentului de ploaie. Noi recomandam sa va uitati la aceste huse de ploaie de la KATA – Think Tank – Ewa Marine si multi altii.
- Pentru mici averse se poate expune aparatura cu conditia sa aveti un prosop sau un material absorbant in geanta pentru a sterge aparatul din cand in cand.
- Aditional se poate atasa o banderola din cauciuc in zona monturii aparatului, acel cauciuc va strange acea zona si lichidul si praful nu vor putea intra.
Aceste sfaturi sunt valabile si atunci cand ninge afara.
Cum protejez aparatul impotriva temperaturilor scazute ?
Cand temperaturile sunt sub zero grade, trebuie sa fim atenti si la schimbarile bruste de temperatura. Iesitul de la caldura 20-30 de grade direct la minus 2-3 grade – aparatul trebuie treptat lasat sa faca trecerea de temperatura.
Cel mai important este intratul de la frig la cald – foarte cald ( tipic anotimpului de iarna ) atunci poate sa apara condensul care poate dauna aparaturii foto.
- Protectia aparatului pe timp de inghet poate fi minimizata , folosindu-l chiar si cu o husa de ploaie atasata care este etansa sau sa fie scos doar strict pentru timpul fotografierii din geanta.
- Recomand ca atunci cand veniti de la frig la caldura, sa lasati aparatul minim 30 de minute sa se adapteze treptat schimbarii bruste de temperatura in geanta cu care ati fost afara sau intr-o punga sigilata dispusa cat mai departe de sursa de caldura. Se recomanda chiar si scoaterea bateriei pentru a nu avea neplaceri.
- Ca tot a venit vorba de baterii, se stie ca expuse la frig bateriile fie ele lithiu-ion sau cele Ni-Mh sufera o cadere drastica de autonomie, asa ca la urmatoarea tura foto nu strica o baterie de rezerva pentru aparat sau un set aditional pentru flash-ul de pe aparat. Pentru flashurile de pe aparat recomand acumulatorii Panasonic Eneloop Pro care rezista la temperaturi scazute cel mai bine.
- Iarasi LCD-ul aparaturi foto poate avea de suferit la temperaturi foarte foarte scazute, in caz ca va intrebati (de ce ?), explicatia este relativ simpla care vine chiar din denumire LCD ( liquid crystal display ) acele cristale lichide la temperaturi joase tind sa inghete si vor produce blocaje ale imagini si alte neplaceri vizuale.
Cam acestea sunt sfaturile esentiale de stiut legate de acest aspect… asteptam si sugestiile voastre.
Cum protejez aparatul impotriva temperaturilor inalte?
Acesta este un aspect mai putin cunoscut ca sa zic asa, dar solutia este relativ simpla:
- Cel mai usor este sa nu fie uitat in soare
- Sa nu fie tinut pe trepied in soare direct in timp ce se fotografiaza.
Acestea expuneri pot cauza dezlipirea cauciucurilor de pe unele aparate la o expunere indelungata cat si supraincalzirea unora dintre componentele interioare cum ar fi senzorul daca filmati excesiv cu aparatul.
De ce alti factori mai pot proteja aparatul foto ?
- Atunci cand este vant si aparatul este pe trepied, asigura-te ca aparatul este stabilizat bine pe trepied si foloseste un stone bag pentru a il face mai stabil – stone bag disponibil aici.
- Pentru a proteja aparatul contra uzuri si socurilor accidentale se recomanda un body armour , care este defapt o husa din cauciuc rezistent care scuteste de uzura corpul aparatului si absoarbe eventualele socuri, toata gama este disponibila aici.
- Pentru protejarea obiectivelor se recomanda folosirea de filtre speciale de protectie sau de filtre UV. O intreaga gama de filtre se poate achizitiona de aici.
- Scaparile accidentale pot fi rezolvate de cureaua cu care vine aparatura de la producator, nu recomandam folosirea lui fara aceasta curea. Si totusi daca va este incomoda puteti incerca curelele de la Blackrapid.
Ingrijirea si curatarea preventiva
Curatarea preventiva a echipamentului ajuta sa il mentii in cea mai buna „forma” atunci cand vei fotografia. Noi recomandam curatarea echipamentului odata pe luna.
- Curatarea exterioara facuta cu o microfibra imbuiata in alcool izopropilic ( evaporare instanta )
- Curatarea suprafetelor optice se va face cu solutie Eclipse cu o microfibra curata.
- Curatarea de praf se poate face cu o pompita speciala de la Giottos , noi o recomandam pe aceasta.
- Curatarea senzorului se va face de catre persoane autorizate
- Pastrarea aparaturi cand nu este folosita se face ferita de praf intr-o geanta bine inchisa. La pastrarea pe termen lung a aparaturii nefolosite se recomanda scoaterea acumulatorilor din aparat si din flash pentru a evita posibilele scurgeri de acid care pot duce la distrugerea echipamentului.
Acest articol va fi completat ulterior daca ne mai vin idei si desigur asteptam si sugestiile de la voi…
Lumina buna fotografi!