Share

Principala activitate in 2020 a fost editarea imaginilor la birou, iar pentru asta este nevoie de un monitor bun si prietenos cu portofelul. Pe langa multimea de monitoare BenQ am zis sa mai testez si un Asus. In articolul acesta va voi povesti experienta mea cu monitorul ProArt PA278QV. Acest model are o rezolutie 1440P cu o diagonala de 27 inch, aceste cifre reprezinta un echilibrul  optim intre diagonala si rezolutie. Spatiu de lucru oferit de diagonala esre suficient pentru editare foto si video cu un timeline decent de mare.

 

 

Panoul vine cu un timp de raspuns de 5 milisecunde si o rata de refresh de 75 Hz, lucru ce vine ca un avantaj subtil in editarea secventelor video filmate la peste 60 fps. Sincronizarea adaptiva este prezenta in monitor alaturi de un finisaj mat pentru a elimina reflexiile nedorite. Conectivitatea este si ea bogata ( DVI +  HDMI + DP ) pentru compatibilitate cu sistemele mai vechi. Un HUB USB 3.0 cu patru porturi este si el inclus in carcasa alaturi de un design cu margini subtiri. ProArt PA278QV este un monitor la sub 2000 Lei, care este orientat catre fotografi/videografi care vor un panou nativ cu 8 biti si design placut.

 

 

Specificatii Cheie ProArt PA278QV

 

  • Diagonala de 27 inch in format 16:9;
  • Rezolutie: 2560 x 1440 pixeli;
  • Intensitatea luminoasa: 350 cd/m2;
  • Panou IPS pe 8 biti;
  • Contrast nativ: 1 : 1000;
  • Timp de raspuns: 5 ms;
  • Rata de refresh: 75 Hz;
  • Finisaj mat pentru panou;
  • Porturi: Mini DisplayPort x 1, HDMI(v1.4) x 1, Dual-Link DVI x 1, Jack 3.5 mm, Hub USB cu 4 porturi USB 3.0);
  • Pixel pitch: 0.233 mm;
  • Gamut culoaren specificat de Asus: 100% din sRGB si 100% din Rec 709;
  • Compatibil cu sistemele VESA 100 x 100 mm, pentru montarea de perete;
  • Consum maxim: ~28W;
  • Greutate: 7.72 Kg;
  • Dimensiuni panou fara stand: 615 x 372 x 51 mm;
  • Dimensiuni cu stand: 615 x (382~532) x 226 mm.

 

Inspectie Vizuala

 

Monitorul vine cu specificatiile principale inscrise pe cutie.

Raportul de calibrare este disponibil pe un raport special.

Asus ProArt PA278QV are margini subtiri si o ajustare pe inaltime de ~120 mm.

Ecranul se roteste in modul portret la nevoie, dar trebuie inclinat pentru o rotatie cat mai usoara.

Monitorul are un spate din plastic cu design simplist.

Ajustarea pe inaltime se poate vedea si din spate mai bine.

Baza monitorului este metalica si se ataseaza de picior printr-un singur surub.

Baza piciorului se roteste pentru o pozitionare a panoului in unghiului optim pentru editare.

    

Pe spate gasim o gama asortata de porturi.

Monitorul vine cu aproape proce conexiune de care ai avea nevoie ( lipseste USB-C-ul ).

Butonul fizic de On/Off si portul de alimentare.

Doua porturi USB sunt prezente pe lateral si 2 in spate.

Asus ProArt PA278QV vine cu 5 butoane pentru navigarea prin meniu.

Meniuri

 

Meniurile sunt usor de navigat cu ajutorul butoanelor, dar dureaza putin sa te acomodezi cu ele. In el gasesti optiunile standard de ajustare alaturi de o multime de profile pre configurate de afisare pentru multimedia si monocrom. Eu am ales sa dezactivez orice astfel de profil si sa ma axez pe calibrare.

 

Sincronicarea adaptiva se gaseste in meniu.

 

Monitorul este capabil sa afiseze lini de masure, overlay-uri pentru cele mai diverse formate.

Iata si un exemplu pentru formatul A4 afisat de monitor.

Filtrul de lumina albastra are 5 trepte de operare.

Temperatura de culoare si alti parametrii de imagine sunt complet regralibi.

 

Utilizare

 

Monitorul ProArt PA278QV de la Asus este lansat recent ca principal concurent pentru BenQ PD2700/DELL U2721DE. Segmentul de monitoare cu diagonala de 27 inch cu rezolutie 1440P reprezinta echilibrul optim intre panou de calitate si costuri. Acest model este o varianta excelenta pentru editarea fotografiilor si a secventelor video. Fotografii care vor sa scape de actualul 24 de inch vor fi surprinsi de rezolutia extra si diagonala suplimentara. Riglele insemnate pe rama de jos, alaturi de optiunile speciale din meniu vor fi pe placul designerilor/ilustratorilor. Asus ofera conectivitate buna, ajustabilitate in 6 directii alaturi de un panou IPS mat pe 8 biti. De cand a sosit la testare, am calibrat monitorul si l-am folosit intens pentru ediarea fotografiilor realizate in ultimele saptamani. M-am acomodat relativ rapid cu el, iar pentru cei care vin de la un DELL U2414 spre exemplu vor aprecia surplusul de calitate si vibranta a culorilor oferit ( chiar si fara calibrare ).

 

Ajustabilitatea monitorului este remarcabila, acesta poate sta aproape la nivelul biroului ( la ~5 cm ).

 

 

ProArt PA278QV are o constructie realizata din ~90% plastic. Baza monitorului este grea si metalica, lucru ce ofera o priza buna a intregului monitor pe birou. Piciorul are o structura metalica si un exterior din plastic mat cu un mecanism de ajustare pe inaltime decent. Articulatia monitorului pare solida, dar aceasta misca prea usor panoul chiar si la cele mai mici atingeri accidentale. Panoul in sine are o carcasa mata cu structura metalica, ramele sunt subtiri si in acest fel se pot alatura 2 exemplare pentru o oarecare continuitate a desktopului. Conectivitatea este si ea bogata si ofera flexibilitate indiferent de ce placa video ai acasa. Hub-ul USB permite conectarea a unui HDD si a Calibratorului fara a cauta porturile unitatii prin spate. Partea de design este placuta, exista mult plastic care imita metalul slefuit. Constructia putea fi mai buna, dar daca nu il carati de colo colo va fi multumitor.

 

Calibrare si Analiza Panou

 

Orice monitor fie el scump sau ieftin trebuie calibrat, asta pentru a avea cele mai echilibrate culori. Tentele de culoare afecteaza si monitoare scumpe de peste 5000 sau 10000 lei. Ele fiind principalul motiv care trebuie sa va impinga sa calibrati panourile. Calibrarea panoului lui PA278QV a scos la iveala faptul ca exemplarul meu era mult prea verzui, iar saturatia culorilor nu era potrivita. Odata calibrat cu punctul de alb setat pe D65 ( Daylight 6500K) totul a revenit la normal pentru cum sunt obisnuit eu cu modelul BenQ SW2700PT ( referinta mea din ultimii ani ). Panoul a avut nevoie de o corectie subtila, iar diferentele nu sunt sesizabile, dar daca printezi des o sa faci economie de timp, cerneala si hartie.

 

Analiza panoului a scos la iveala urmatoarele aspecte:

 

 

Gamuturile de culoare sunt apropiate de promisiunile Asus.

In realitate luminozitatea la 100% este de aproape 450 niti.

Uniformitatea culorilor este de maxim 4.1 intr-un colt, dar in rest are valori excelente.

Unformitatea Luma este la maxim 10 din maximul 25.

Valorile DeltaE sunt excelente pentru un monitor de sub 500 Euro.

Am nimerit un panou excelent care ofera cifre bune.

 

Consumul energetic este de ~28 Watt/h. O valoare respectabila pentru ce luminozitate ofera.

 

 

Concluzie

 

ProArt PA278QV este un monitor cu o rezolutie optima pentru diagonala de 27 inch. Vine cu ajustabilitate excelenta care se adapteaza pentru orice orientare la birou. Permite si prinderea in perete cu ajutorul standardului VESA 100 x 1000.  Conectivitatea este bogata, dar pacat ca ii lipseste un USB Type-C. Constructia este cat de cat solida, dar piciorul si articulatia puteau sa fie mai bine echilibrate. Panoul IPS in sine prezent in unitatea de test este excelent, acesta ofera o acoperire foarte buna a gamuturilor sRGB si Adobe RGB. Finisajul este mat, iar luminozitatea permite lucrul si la exterior sau in locatie daca este cazul. Foarte impresionat de acest exemplar sosit.

 

PA278QV este un monitor potrivit pentru fotografii/videografi care vor un panou luminos care reproduce fidel culorile. Marginile subtiri permit alaturarea a doua exemplare pentru spatiu de lucru extra. Asus a ridicat stacheta cu acest exemplar, acum ramane de vazut cum se descurca in timp. Acest articol este bazat pe testarea timp de ~20 zile. In tot acest timp am putut sa vad tot ce conteaza despre acest model si il pot recomanda celor care vor un model de monitor echilibrat atat ca dotari, dar si ca pret.

 

 

Monitorul este disponibil in Romania la un pret mediu de ~1800 lei, o suma rezonabile pentru ce ofera. Monitoarele ProArt de la Asus sunt disponibile in acest moment la PC Garage ( vezi oferta )eMAG ( vezi oferta ) evoMAG ( vezi oferta ) si CEL.ro ( vezi oferta ). Link-urile din acest articol sunt de afiliere, iar daca le folositit sustineti independenta blogului!

 

 

 

BANNER

Daca esti in cautarea unui sistem de editare foto sau video configurat de la zero pentru nevoile tale, ai ajuns unde trebuie. Dupa o mini sesiune de consultanta rapida putem pune la punct un Desktop PC mic sau mare pentru post-procesare de continut sau grafica.

Consultanta personalizata

Configurare personalizata

Eficienta

Sari la conținut