Cand vorbim de NAS-uri ( Network Attached Storage ) pentru fotografi exista QNAP, Synology si pe alocuri Asustor. De ce zic pentru fotografi ? Ei bine, suportul software si multitudinea de functionalitati defineste un sistem de operare al unui astfel de dispozitiv. Fara aplicatii specializate de back-up/sincronizare/copiere al fisierelor un astfel de dispozitiv nu isi are locul. In materialul de astazi vorbim despre QNAP TS-262, un NAS cu 2 bay-uri, conectivitate 2.5 GbE si sloturi SSD M.2 pentru stocare sau cache de fisiere. Acest model vine cu un procesor Intel Celeron N4505 cu 2 Ghz frecventa si 2 nuclee care se pot duce pana la 2.9 Ghz. TS-262 vine echipat cu 4 GB de memorie RAM care poate fi extinsa la nevoie. In acest model de QNAP se pot instala 2 HDD-uri de 3.5 inch pentru stocare bruta si 2 x SSD-uri M.2 PCIe 3.0 pentru cache sau stocare ultra-rapida.
Conectivitatea rapida este asul din maneca QNAP de ani de zile ( si nu este singurul ) fata de concurenta care cam bate uneori pasul pe loc destul de serios. Suntem in 2023 si avem nevoie de conexiuni 2.5 GbE si sloturi de expansiune pentru 5 sau chiar 10 GbE. Sistemul de operare QTS 5.01 de la QNAP este stufos, sigur ( configurat corespunzator ) si permite o flexibilitate extinsa pentru cei care vor sa il foloseasca pentru mai mult decat stocare. Cand zic asta ma refer ca in QTS se gasesc aplicatii care permit conectarea la NAS a camerelor IP, managerierea conturilor cu fotografii pentru clienti, galerii foto sau video online, streaming de continut si multe altele.
QNAP TS-262 este un NAS orientat catre fotografi/videografi care abia pasesc in acest nou spectru de stocare ”inteligenta”. Modelul ofera posibilitate de extensie cu pana la 4 bay-uri cu ajutorul unui TR-004 tot de la QNAP. Cam asta ar fi de zis la introducerea lui TS-262, mai multe detalii gasiti in randurile de mai jos.
Specificatii Cheie TS-262
- Sistem de Operare QTS 5.01 ( vezi material );
- Procesor Dual-Core Celeron N4505 cu pana la 2.9 GHz;
- Memorie RAM integrata de 4 GB DDR4 ( posibilitate de expansiune 2 x 4 / 2 x 8 GB );
- Memorie flash integrata de 4 GB ( Dual-Boot OS / Protectie );
- Doua sloturi de HDD/SSD cu interfata SATA III;
- Transfer maxim standard: 295 MB/s Download si 295 MB/s Upload;
- Port retea de 2.5 GbE;
- 2 sloturi PCIe 3.0 pentru SSD-uri M.2 ( SSD Cache sau Stocare );
- Slot PCIe pentru atasarea optionala a placilor de expansiune cu M.2 sau porturi 2.5/5/10 GbE;
- Patru porturi USB ( 2 x USB 2.0 + 1 x 3.1 – posibilitate de atasare TR-004 ( vezi review );
- Port HDMI 2.0 ( 4K 60p );
- Suporta Transcoding 4K UHD la 60 fps pe 10 biti;
- Butoane: Power si Copiere in partea din fata;
- Racire cu un ventilator de 70 mm;
- Consum de 12.44W ( Brick de 65W );
- Dimensiuni: 226 x 168 x 105 mm;
- Greutate: 1.55 Kg.
Inspectie Vizuala
Cam asa se prezinta cutia lui TS-262.
Detaliile tehnice sunt prezente pe cutia maro.
In cutie gasim manuale de instalare/utilizare si 2 seturi de suruburi pentru SSD sau HDD.
In cutie se mai gasesc alimentatorul si un cablu RJ45 de ~1 metru jumatate.
Asa se prezinta frontal TS-262.
De aproape se observa butonul de copiere + USB 3.2 frontal.
De aici se pot conecta HDD/Cititoare de carduri si alte medii de stocare pentru copierea/migrarea manuala a datelor.
Mai sus se gasesc LED-urile de activitate si butonul On/Off.
Laterala stanga vine cu buton de deblocare a panoului pentru accesul mai usor la componentele NAS-ului ( numai bun pentru curatarea de praf ).
Asa se prezinta partea inferioara.
Are ceva aerisire si 4 picioare serioase din cauciuc.
Partea superioara este simpla.
Partea din spate ne arata racirea de 70 mm si porturile.
Partea de jos vine cu portul de alimentare DC IN si portul de retea 2.5 GbE.
In partea de sus se gaseste ventilatorul de 70 mm, HDMI 2.0 + 2 x USB 2.0 si 1 x USB 3.2.
Daca dam jos capacul frontal magnetic gasim cele 2 sertare de HDD.
Asa arata sertarele, sunt universal compatibile cu orice model de NAS/DAS de la QNAP din ultimii ani.
Atasarea unui HDD este rapida, sigura si asigura vibratii reduse.
Mai lipseste antifonarea mai buna a NAS-urilor pentru HDD enterprise care se aud mai tare.
Cam asa se prezinta interiorul lui TS-262 fara sertare.
Privind mai de aproape se vad cele 2 sloturi SSD M.2 PCIe 3.0.
Cam asa arata sloturile de memorie RAM.
Placuta de memorie RAM este un DDR4 la 2666 Mhz.
Cam asta ar fi QNAP TS-262.
Utilizare
Utilizarea unui sistem NAS ( Network Attached Storage ) cum este TS-262 in workflow-ul unui fotograf/videograf poate fi o binecuvantare si un blestem. Binecuvantarea vine de la faptul ca ai un sistem de operare flexibil, cu multe aplicatii, configurabil in orice fel imaginabil posibil. Blestemul se trage din lipsa de timp/chef sa il configurezi corespunzator. Sistemele au ajuns atat de prietenoase cu incepatorii incat se poate face asta usor si rapid de catre aproape oricine. Exista chiar si un Security Counselor care insista sa dai cu check la o lista extinsa de parametri inainte sa ajungi cu NAS-ul in online. Si daca pentru motive de securitate tot nu vrei NAS online, il poti tine in reteaua locala.
Pe scurt iata ce trebuie sa mai stii despre un NAS:
- Se leaga exclusiv la Router/Switch cu cablu RJ45 ( nu se poate conecta prin USB direct ). Pentru asta ai nevoie de un DAS ( Direct Attached Storage );
- Face back-up cu ajutorul matricelor RAID 1 ( Mirror Back-up ). Ce se copiaza pe un HDD se duce si catre celalalt;
- Ai nevoie de HDD speciale de NAS ( vezi gama aici ), care nu sunt mai scumpe fata de cele normale ( de cele mai multe ori );
- Nu include HDD-uri la achizitie.
Sunt multe moduri prin care un fotograf / videograf isi poate transforma biroul si workflow-ul de lucru cu ajutorul unui NAS ( indiferent de brand ). In cazul particular al lui QNAP TS-262, acesta te poate ajuta sa faci urmatoarele lucruri:
- Pentru mobil exista aplicatii pentru iOS si Android care pot sa faca back-up la fotografii dintr-un nr. mare de telefoane simultan, se pot face galerii online de fotografii si secvente video, se pot partaja filme la nevoie ( filme vechi care nu sunt pe platformele de streaming ).
- Exista aplicatia Surveillance care permite legarea directa la NAS cu licente IP, camere de supraveghere performante care pot monitoriza perimetrul biroului sau al casei. NAS-urile au aceasta functie utila si te scutesc de achizitia unui DVR.
- Pe partea de securitate, exista Antivirus / Firewall si Security Counselor care ajuta utilizatorii incepatori sa configureze serios si sigur dispozitivul NAS.
- Aplicatia Photo Station permite crearea galeriilor online pentru vizualizarea fotografiilor pentru clienti. Pentru videografi exista Video Station care face acelasi lucruri ( un fel de cont privat de Vimeo ).
- Pe partea de Content Management, OS-ul QTS 5.01 poate sustine platforma WordPress pentru host-ul de site-uri. Se pot face servere de email cu ajutorul Qmail Agent.
Lista completa de aplicatii si descrierea lor o gasiti AICI ( vezi link ).
Pe partea de constructie, QNAP TS-262 este realizat dintr-un sasiu metalic peste care s-a asezat o carcasa din plastic. Asamblarea acestor doua straturi este una buna, astfel NAS-ul se simte solid in mana, nu are jocuri si toate liniile sunt slefuite. Constructia mi s-a parut mereu mai solida si cu mai mult metal versus concurenta Synology. Chiar si design-ul ramane unul rotunjit si placut de manevrat.
In acest design si constructie cei de la QNAP au reusit sa incorporeze si o conectivitate performanta care sa fie pe masura sistemului de operare QTS. Cu ajutorul USB-urilor 3.2 Gen 2 se pot migra date in NAS si conecta unitati de extensie TR-004 pentru a suplimenta cele 2 bay-uri cu alte 4 sau 8 sertare. Conectivitatea de retea standard este de 2.5 GbE, dar cu o placa adaptoare se pot adauga alte 2 porturi de 2.5 / 5 sau chiar 10 GbE. Impresionant, pentru un NAS de sub 2200 lei. Tot in suma asta se gasesc si 2 sloturi pentru SSD-uri M.2 PCIe 3.0 pentru cache sau stocare. Aceste sloturi ajuta volumul de stocare RAID 1 de maximum 22 TB sa fie accesat mai rapid si fara delay. Asta este foarte important cand ai zeci de mii de fotografii si cauti ceva rapid dupa thumbnail.
Concluzie
QNAP TS-262 este un NAS cu o constructie solida, mult mai durabila fata de concurenta. Conectivitatea de retea si USB-urile mai rapide ajuta si ele la migrarea datelor mult mai rapid catre volumul intern de stocare. Upgradabilitatea memorie RAM si de SSD-uri cache va face dispozitivul mai performant pe viitor, la nevoie. Pe langa toate acestea, noul sistem QTS 5.01 este mai prietenos cu utilizatorii noi si mai sigur ( vezi modulul Security Counselor ). Se poate folosi atat in reteaua locala, cat si cu acces online securizat de la distanta pentru back-up multi-platforma si multe, multe alte scenarii de uz.
Acest NAS se potriveste de minune celor care vor un volum de stocare de maximum 22 TB ( in backup, desigur ) si au nevoie de o unitate compacta si eficienta energetic. Un fotograf are suficient spatiu chiar si intr-un NAS cu 2 bay-uri ( mai ales cei care nu pastreaza RAW-urile din anii 2010 incoace ). Videografii pot sa extinda capacitatea pana la 6 bay-uri si sa ajunga chiar la ~100 TB utilizabili in caz de maxima nevoie. Totusi, pentru a vedea ce tip de NAS se potriveste pentru fiecare, musai trebuie identificate in avans nevoile.
Review Video TR-004 de la QNAP. Extensia care se poate atasa la acest model prezentat.
QNAP TS-262 este disponibil in Romania la un pret mediu de ~2100 lei ( fara HDD si SSD-uri ). La acest cost se adauga 2 HDD-uri de 10-12 TB ( cel mai bun raport actual intre Pret si TB ) + 1 SSD de M.2 de macar 1 TB pentru cache ( costa cam 250 lei ) si eventual alti 60-70 lei pentru extra 4 GB de DDR4. Cam astea ar fi costurile, care ajung la un total de ~4600 lei pentru un Cloud Personal de stocare cu 10-12 TB de spatiu utilizabil. Alegerea spatiului de stocare tine de fiecare utilizator in parte, dar sfatul meu este sa alegeti NAS-ul si capacitatea utilizabila de stocare in functie de nevoile calculate pentru urmatorii 2-3 ani de la momentul achizitiei. Acestea fiind spuse, pe TS-262 il gasiti pentru achizitie la PC Garage ( vezi oferta ) – eMAG ( vezi oferta ) – evoMAG ( vezi oferta ) – ForIT ( vezi oferta ) – CEL.ro( vezi oferta ). Link-urile din acest articol sunt de afiliere, iar daca le folositit sustineti blogul. Va multumesc!