In Iulie 2019, Sigma anunta prima camera full-frame cu senzor Full-Frame traditional. Sigma FP este un mirrorless cinematic, capabil de inregistrari video 4K 30 fps pe 12 biti in format CinemaDNG sau MOV. Are un senzor Bayer iluminat din spate cu o rezolutie de 24 megapixeli, inregistrare RAW pe 14 biti. Montura folosita este Leica L, iar alaturi de aparat vor putea fi folosite alaturi de obiectivele Sigma Art cu montura Leica L. Pe langa aceasta constructie corpurile vin izolate impotriva prafului si a stropilor de apa. Functia Eye-Autofocus este implementata si modul de inregistrare HDR este si el prezent. Fotografierea in rafala poate ajunge pana la 18 fps pentru doar 12 cadre. Fisierele putand fi editate ulterior cu aplicatia Sigma Photo Pro.
Sigma FP are o greutate de doar 370 de grame si dimensiuni atat de compacte incat incape in orice buzunar. Sigma a surprins pe toata lumea cand a anuntat acest aparat, dar era de asteptat sa se intample, pentru ca odata cu alianta Sigma, Panasonic si Leica a sosit si seria Panasonic S1. Sigma FP este un aparat total opus si diferit de Panasonic S1H ( prezentare pe Youtube ).
Sigma FP este un mai mult un mirrorless pentru filmare decat o camera foto. Dimensiunile mici, inregistrarea Adobe DNG pe 12 biti si alte specificatii arata clar acest lucru.In jurul aparatului se poate construi un rig flexibil ca si functionalitate. In randurile urmatoare va voi spune primele impresii despre aceasta camera, in curand urmeaza si un material video despre camera pe canalul nostru de Youtube ( Vezi Aici ).
Specificatii cheie Sigma FP
- Senzor Bayer de 24 megapixeli iluminat din spate;
- Inregistrare fotope 14 biti in format DNG;
- Inregistrare video 12-bit UHD 4K/24p DNG;
- Functie Eye Autofocus implementata;
- Plaja iso nativa cuprinsa intre 100 si 25600;
- Ecran tactil fix cu rezolutie de 2.1 milioane de pixeli;
- Shutter electronic;
- Concectivitate: USB 3.1, HDMI, Jack Microfon si sincron blit;
- Dimensiuni: 45.3 mm ( grosime ) x 112.6 mm ( lungime ) x 69.9 mm ( latime ).
- Greutate: 370 grame.
Inspectie Vizuala
Asa arata Sigma FP din fata. Senzorul Full-Frame pare imens, datorita corpului mic.
In partea din spate se gasesc 9 butoane si o rotita de selectie.
In partea de sus se gasesc butoanele de baza pentru operarea modului foto si video.
In partea stanga gasim un filet de 3/4 inch si porturile de conectivitate ( microHDMI, USB Type-C si mufa jack 3.5 mm pt microfon ).
In partea dreapta se gaseste un filet de 3/4 inch pentru atasarea accesoriilor.
La baza gasim locasul pentru acumulator si cardul de memorie SDXC ( UHS II ).
Sigma FP primeste patina cu contacte prin atasarea unui accesoriu.
Accesoriul lateral adauga o patina, un suport de cablu si un al 3-lea filet de 3/4 inch.
Aceste filete pot fi folosite pentru a construi in jurul la Sigma FP un rig.
Utilizare
Sigma FP a sosit la testare alaturi de trei obiective Sigma Art cu montura Leica L. Am avut ocazia sa testez Sigma FP alaturi de Sigma 20, 35 si 85 mm F1.4 Art. Toate focalele mi-au oferit ocazia sa folosesc Sigma FP in cele mai diverse scenarii. Calitatea optica a obiectivelor va pune in valoare foarte mult senzorul de 24 megapixeli si ii pot arata limitarile ( in cazul in care exista ). Sigma a ales sa lanseze propriul full-frame odata cu inceperea aliantei dintre ei si Panasonic/Leica L. Sigma FP impresioneaza prin dimensiunile ultra-compacte, dar si prin dotarile prezente pe interior. Sunt foarte incantat ca am putut sa ma joc cateva zile cu micuta camera. A fost o experienta diferita de utilizare, dar mi-a oferit o idee mai clara despre intentiile Sigma si ale aliantei pentru viitor. Merita sa stam cu ochii aproape pe Sigma, mai ales pe partea de video.
Sigma FP si 85 mm F1.4 Art ( vezi review ).
Ergonomia camerei Sigma FP nu este tocmai grozava, dimensiunile compacte si design-ul minimalist nu ii ofera un grip, iar atasarea obiectivelor Sigma Art ingreuneaza manevrarea si mai mult. Cei de la Sigma ofera doua tipuri de grip-uri optionale, doar cu acestea se poate manevra rezonabil camera. Pentru restul scenariilor, Sigma a implementat 3 fileturi de 3/4 inch pentru constructia unui rig in jurul camerei, acesta fiind si scenariul ideal de utilizare pentru inregistrarea video. Operarea camerei cu o singura mana nu este posibila datorita obiectivelor mari, exceptie face 45 mm F2.8 de la Sigma care are dimensiuni pe masura aparatului.
Dispunerea butoanelor este cam incomoda sub ecran, dar te obisnuiesti destul de rapid.
Autonomia camerei Sigma FP nu este grozava, rezista la maxim 1 ora de filmare in functie de setari. Iar pozand mai mult de 500 de cadre nu scoti de la el. Valori rezonabile totusi pentru un mirrorless ultra-compact cu senzor full-frame. Pentru filmari el poate fi cuplat la un alimentator cu stecher. Ecranul si senzorul sunt cei mai mari consumatori, stabilizarea de imagine exista, dar este electronica.
Acumulatorul are o capacitate de doar 1200 mAh.
Constructia lui Sigma FP este solida, exact cum ne-au obisnuit cu obiectivele lor. Cei de la Sigma au reusit sa faca cel mai compacta si solida camera foto de buzunar. Are un corp realizat din aliaj de magneziu peste care au pus cateva elemente din cauciuc si o vopsea neagra cu finisaj mat. Filetele sunt solide si sunt prinse direct in carcasa metalica, pentru a oferi o siguranta accesoriilor atasate pe camera.
Montura Leica L este ranforsata si face parte din corpul aparatului.
Sigma FP ofera cea mai solida constructie la un aparat compact testat pana acum.
In utilizarea lui Sigma FP am descoperit ca aceasta poate inregistra cadre si sevcente video direct pe un SSD extern. Tot ce trebuie sa faceti este sa conectati SSD prin USB-C la aparat, scoateti cardul si dupa un format camera va folosi SSD-ul extern pe post de card. Este printre cele mai accesibile camere Full-Frame care au aceasta optiune.
Pentru inregistrarea Adobe DNG pe 12 biti am folosit un Samsung T5 ( vezi review ).
Performanta
Autofocusul lui Sigma FP este capabil de eye-autofocus si face detection, dar nu am putut sa inregistrez cu atomos sa va arat, pentru ca Sigma nu a permis prin HDMI acest tip de test. Pe scurt alaturi de 20, 35 si 80 mm, noul FP focalizeaza rezonabil, nu va primi vreodata un premiu pentru viteze, dar in conditii de iluminare bune si mai complicate aparatul reuseste sa prinda subiectul in focus. Sistemul continuu de autofocus functioneaza bine, dar nu este potrivit pentru fotografia de actiune, este mai mult utilizabil in filmarea de studio pentru a mentine fata prezentatorului in focus.
Performanta ISO a senzorului este la nivelul unui Sony A7III ( Vezi Review ). Se poate fotografia si filma la ISO 3200 fara nici o problema din punctul meu de vedere, iar pentru a va arata si voua acest lucru am sa las mai jos cateva imagini de la testul ISO. Perceptia zgomotului si prezenta lui tine de la utilizator la utilizator. Am atasat cateva imagini cu diferite valori ISO pentru a va face o impresie despre performanta oferita de Sigma.
Calitatea imaginii este foarte buna datorita optici ART si a senzorului de generatie noua. Atat culorile cat si contrastul sunt foarte naturale si ofera imagini cu aspect placut si natural. Tonurile pielii sunt si ele bune, fara tente de culoare notabile. Sharpness-ul este excelent incepand de la F1.4. Atasand obiective Sigma din seria ART o sa puteti avea calitatea necesara pentru a inregistra si fotografia materiale la cea mai buna calitate. Tot ce lipseste este viteza de autofocus, care cel mai probabil va fi ajustat intr-un upgrade viitor de firmware. Inregistrarea video pe 12 biti ofera o calitate si o profuzime a culorilor mult mai mare.
Galerie Foto
Iata si cateva serii de imagini realizate cu Sigma FP:
Am fotografiat foarte multe portrete cu Sigma.
Cateva fotografii de produs.
Dupa cum se poate observa, Sigma produce rezultate placute direct din camera. Fisierele au fost convertite cu Capture One 20 Pro ( cititi review aici ).
Concluzie
Sigma FP este un mirrorless diferit fata de toate cele prezente pe piata din Romania. Are dimensiuni compacte si este capabil sa inregistreze secvente video de calitate. In acest articol m-am referit mai mult la capacitatile de fotografiere ale camerei, iar in curand am sa fac un mic video pe YT unde am sa va povestesc si cate ceva despre capabilitatile video. Senzorul ofera un echilibru intre performanta ISO, culori si claritate. Optica Sigma Art ajuta si ea, chiar daca nu este cel mai rapida camera la autofocus, Sigma FP depaseste orice DSLR comercializat cu pretul de 9999 lei. Faptul ca poate fotografia pe SSD-uri externe, este o dotare interesanta de avut, pentru cei care vor sa faca time-lapse si inregistrari video prelungite fara sa cumpere carduri UHS-II scumpe.
Constructia este solida, chiar printre cele mai bune camere full-frame construite. Pe scurt recomand Sigma FP mai mult pentru vieografii care vor sa faca si cateva cadre pe langa filmarile zilnice. Prezenta obiectivelor Sigma Art pentru Leica L face mai usoara tranzitia posesorilor de Sony, Canon care au avut cel mai probabil aceleasi obiective. Sigma FP este disponibila in Romania la un pret de ~9000 lei pentru body, iar in kit cu Sigma 45 mm F2.8 este disponibil la 11499 lei ( vezi oferta ). Toata gama de obiective Sigma pentru montura Leica L pot fi vazute Aici ( vezi oferta ). Link-urile din acest articol sunt de afiliere, achizitionand din ele ajutati la buna functionare a blogului. Va multumesc!
Va astept sa va alaturati si comunitatii de pe Youtube ( Vezi despre ce este vorba si aboneaza-te AICI ).