Samsung este foarte cunoscut drept un producator competiviv si pe piata globala a SSD-urilor. In decursul anilor am ajuns sa folosesc foarte multe din SSD-urile de la ei. Toate modelele au controlere si cipuri facute 100% de catre Samsung. Asta asigura o performanta buna si durabilitate.] in acest articol va voi vorbi despre SSD-ul extern Samsung T5. El incape in orice buzunar si poate stoca pana la 2 TB de date. Acesta are la interior o unitate de stocare de 1.8 inch, ambalata intr-o carcasa din aluminiu rezistent la socuri mecanice/praf /stropi de apa. Interfata USB Type-C ofera viteze de transfer teoretice de pana la 540 MB/s ( similar SATA 3 ). Criptarea datelor se face prin standardul AES 256-bit. Securizarea unui dispozitiv atat de compact este o idee buna, pentru ca riscul de pierdere este mare.
Samsung T5 este solutia compacta si capabila ca performanta pentru a face fata oricarui workflow de fotograf/videograf. Am constatat ca multi dintre voi nu a-ti auzit de acest model si am decis sa vi-l prezint. Este numai bun de facut back-up pe el la finalul unei zi de fotografiere/filmare pe teren. Se pot edita fisiere brute din el si este foarte usor de transportat. Fiind SSD, acesta rezista foarte bine la impactul cu solul. Spre deosebire de un HDD, la un SSD extern nu exista riscul sa se defecteze in timpul transportului necorespunzator. In randurile urmatoare va voi arata cam de ce este instare Samsung T5.
Specificatii cheie
- Interfață: USB Type-C;
- Disponibil in capacitati de: 250 GB / 500 GB / 1 TB si 2 TB;
- Viteza de transfer declarate de 540 MB/s;
- Criptare hardware AES 256-bit;
- Temperatură stocare: -40°C to 85°C;
- Temperatură funcționare: 0°C to 70°C;
- Dimensiuni: 74 x 57.3 x 10.5 mm;
- Greutate: 51 grame.
Inspectie Vizuala
In cutia lui T5 se gaseste un manual, 2 x cabluri ( USB C la USB C si USB A la USB C ).
Samsung T5 este mai mic si mai usor ca un HDD/SSD de 2.5 inch.
Cam asa arata pe langa un acumulator de Fuji X-T3.
Interfata de conectare USB Type-C.
Testez modelul de 1 TB.
Are doar 51 de grame si incape in portofel, dar poate stoca 1024 GB.
Carcasa are un design simplu cu minim de text la exterior.
Seria T5 este disponibila si pe rosu, auriu, albastru si negru.
Utilizare si Performanta
Samsung T5 este un SSD compact si cu o greutate de doar 51 de grame. Este potrivit pentru lucrul materialelor brute de pe el si ca back-up pe teren sau in vacanta. Vitezele de transfer permit importul/exportul fotografiilor in Lightroom, Capture One Pro fara diferente majore de performanta fata de un SSD SATA/NVMe intern ( vezi articol ). Constructia este realizata din aluminiu, cu un finisaj albatru/negru mat. Carcasa este foarte solida si rezista la socuri mecanice de la 2 metri inaltime. In ciuda dimensiunilor, Samsung T5 este un produs foarte rigid si va rezista rigorilor utilizarilor in deplasare minim 3 ani ( conform garantiei ). Acesta intra intr-o geanta de laptop alaturi de cabluri, un mouse si incarcator.
Samsung T5 are un design simplu si arata foarte bine pe langa MX Master 3 ( review ).
Samsung T5 a sosit in varianta de 1 TB pentru a fi testat. Aceasta varianta ofera suficient spatiu pentru stocarea bruturilor/cataloagelor si proiectelor video pentru minim o saptamana de lucru alaturi de laptop. T5 este primit cu bratele deschise de catre cei de la Small Rig, acesta avand cateva accesorii asatabile de camerele video special dedicate pentru forma sa compacta.
SmallRig a gasit doua integrari intr-un rig pentru micutul SSD.
In acest fel camerele video pot inregistra direct pe el.
Intamplarea a facut ca noua camera Sigma FP sa aparain timp ce testam SSD-ul.
Aceasta camera poate inregistra secvente video direct pe SSD prin portul sau Type-C. Inregistrarea 4K pe 10 biti se face cu usurinta pe SSD.
Este un mediu de stocare foarte rapid si mult mai accesibil ca un card UHS-II de 1 TB, care ar costa peste 1500 Euro ( daca ar exista ).
Performanta obtinuta cu Samsung T5 este similara cu un SSD intern cu interfata SATA 3. Pentru a demonstra asta, va voi arata performantele lui T5 versus cele oferite Samsung 860 EVO ( SATA 3 ). Iata si cifrele de performanta:
Performantele oferite te T5 de 1 TB in testele sintetice.
Variatile de performanta la scriere secventiala pentru pachetele de date sunt minime ( vezi ATTO ).
Samsung 860 Evo sta la fel de bine ca citire si scriere in testele sintetice ca un T5.
La testul de transfer am obtinut cifre de ~355 MB/s la scriere.
Citirea s-a facut cam cu 460 MB/s in mod constant.
La testul de transfer am obtinut cifre de ~365 MB/s la scriere.
Astfel 860 Evo este putin mai rapid ca T5.
Si la testul de citite, Samsung 860 Evo este putin mai rapid ca T5.
Diferenta de performanta la citire/scriere intre T5 si 860 Evo este de 5-10% pentru cel din urma mentionat.
Concluzie
Samsung T5 este un SSD extrem de usor, compact si bine construit. Vine cu o carcasa din aluminiu rezistenta la socuri in timpul utilizarii/transportului. Ca performanta este echivalent cu un Samsung 860 Evo, acesta fiind un SSD intern cu interfata SATA 3. Il compar in acest fel, pentru a subilinia utilitatea lui ca SSD extern de pe care se pot edita si monta materialele brute ( foto sau video ). Poate fi folosit si ca memorie externa de back-up pe teren. Se poate chiar si atasa la un telefon Samsung, pentru a face transfer direct al datelor.
Alaturi de Sigma FP si alte camere poate functiona ca stocare directa, pentru inregistrari video 4/6/8K fara probleme. Viteza sustinuta de ~400 MB/s fiind echivalenta cu cea a unui CFast 2.0 ( dar cu costuri mult mai mici ). Sunt foarte multumit de acest micut SSD de portofel si vi-l recomand si voua. Samsung T5 este disponibil in Romania la capacitati cuprinse intre 250 GB si 2 TB, preturile pentru acesta variaza intre 430 ( 250 GB ) si 1900 lei ( 2 TB ). SSD-ul poate fi achizitionat de la PC Garage ( Vezi Oferta ) – eMAG ( Vezi Oferta ) – evoMAG ( Vezi Oferta ) si CEL.ro ( Vezi Oferta ).
Va astept sa va alaturati si comunitatii de pe Youtube ( Vezi despre ce este vorba si aboneaza-te AICI ).