,

Review Patona Premium/Platinum – Fujifilm X-T3 si Sony A7 III alimentate cu acumulatori replace

Share

Dupa tranzitia de la DSLR Nikon la sistemele mirrorless Fujifilm si Sony ( vezi articol ), am inceput sa ma confrunt cu autonomie deloc grozava de la acumulatorii lui X-T3. Dupa putina cautare pe internet, am ajuns la concluzia ca ar fi o idee buna sa investesc in replace-uri, asa am dat peste brandul Patona.

 

In oferta lor am gasit acumulatori replace cu raport calitate/pret excelent. NP-W126S ( Fujifilm ) si NP-FZ100 ( Sony ) au un pret mai mic cu 66%/40% fata de variantele originale. Patona Platinum NP-W126S si Patona Premium NP-FZ100 sunt acumulatorii despre care vom vorbi in acest articol. Am comandat patru bucati pentru Fujifilm si doua pentru Sony alaturi de cate un incarcator dublu.

 

 

 

Specificatii cheie Patona Platinum NP-W126S

 

  • Acumulator Li-ion cu capacitate de 1140 MAh ( 7.2 V );
  • Cel mai probabil foloseste celule 633443ARG/TMB, garantate la 1000 cicluri incarcare/descarcare;
  • Dimensiuni: 4.7 cm x 3.6 cm x 1.6 cm;
  • Greutate: 50 de grame.

 

 

 

Specificatii cheie Patona Premium NP-FZ100

 

 

  • Acumulator Li-ion cu capacitate de 2040 MAh ( 7.2 V );
  • Foloseste celule Sanyo la interior, garantate la 1000 cicluri incarcare/descarcare;
  • Dimensiuni: 5.2 cm x 3.9 cm x 2.3 cm;
  • Greutate: 72.6 de grame.

 

 

 

Specificatii cheie PATONA Dual Charger

 

  • Curent Intrare: DC 5V / 2,1A;
  • Curent Iesire: DC 8.4V / 700mA x1 / 500mA x 2;
  • Protectie supraincalzire pentru acumulatorilor;
  • Interfata microUSB pentru incarcarea de a panou solar sau powerbank;
  • Disponibil in peste 20 de variante pentru diverse formaturi de acumulatori.
  • Dimensiuni: 11.7 cm x 7 cm x 1.9 cm.
  • Greutate: 54.4 Grame.

 

 

 

Inspectie Vizuala

 

Patona NP-W126S (10) Patona NP-W126S (11) Patona NP-W126S (13)Patona NP-W126S (14)

Patona Platinum este mai bine construit decat acumulatorul original.

Originalul primit de mine alaturi de aparat are o carcasa firava in comparatie cu Patona.

Platinum are o capacitate standard de 1140 mAh ( 1260 mAh  are un acumulator original Fuji ).

Patona NP-FZ100 (1) Patona NP-FZ100 (2) Patona NP-FZ100 (3) Patona NP-FZ100 (6)

NP-FZ100 de la Patona este disponibila in varianta Premium.

Capacitatea fata de acumulatorul original Sony este mai mica cu 240 mAh, lucru ce va afecta teoretic autonomia cu maxim 80 de fotografii.

Patona NP-W126S (3)  Patona NP-W126S (4)

Incarcatorul dual USB este compact si ofera posibilitatea de reincarcare de la powerbank.

 Patona NP-W126S (7)Patona NP-W126S (8)

Conexiunea este de tip micro-USB ( cablu inclus ).

Patona (8)

Patona Dual USB este un incarcator dublu care poate alimenta 2 acumulatori de la un port USB.

Curentul de incarcare este de  500 mAh pe fiecare canal sau doar unul cu 700 mAh.

Patona (9)

Intregul kit Patona pentru Fujifilm X-T3 ( review ) si Sony A7 III ( review ).

 

 

Utilizare 

 

Acumulatorii au fost utilizati pana acum aproape 6 luni, fara probleme alaturi de Fujifilm X-T3 si Sony A7 III. NP-W126S si NP-FZ100 sunt perfect compatibile cu aparatele A7 III ( noul firmware 3.0 ) si Fuji X-T3 ( Firmware 3.0 ). Sony afiseaza un mesaj de notificare legat de baterie, dar procentajul este afisat si acumulatorul functioneaza in conditii normale. Constructia exterioara a acumulatorilor este solida fara diferente de calitate fata de cei originali. Acumulatorii Patona Platinum sunt chiar mai bine construiti in comparatie cu originalul livrat de Fujifilm.

 

DSCF2042

Incarcarea de la powerbank.

 

NP-W126S are o capacitate mai mica ca originalul, dar in modul normal reuseste sa ofere o autonomie cuprinsa intre 550-800 de cadre, in functie de tipul de utilizare ( shutter mecanic/electronic si boost mode On/Off ). Am obtinut aceste cifre cu temperaturi ambientale variate, cand este frig afara sa nu ne asteptam la valori grozave de autonomie in cazul oricarui aparat foto. Celulele din interiorul acumulatorilor Platinum sunt de tip 633443ARG/TMB si au o durata de viata de ~1000 de cicluri.

 

DSCF2045

Incarcarea de la panou solar.

 

NP-FZ100 are o capacitate cu apraope ~20% mai mica ca acumulatorul original, dar cifrele de autonomie obtinute variaza intre 650~850 sau chiar si 900 de cadre uneori. Cifrele pot varia in bine sau in rau in cazul fiecaruia si in functie de tipul de utilizare. Principalii consumatori la Sony A7 III sunt: vizorul EVF, ecranul LCD, stabilizarea de imagine  Un alt factor este si Sigma 70 mm F2.8 Macro, obiectiv care face autofocus extern in modul macro. Aparatul consuma energie sa mute elementul frontal ~10 cm inainte si inapoi. Celulele folosite de cei de la Patona pentru  FZ100 sunt produse de Sanyo. Acestea avand o garantie de 1000 de cicluri ( incarcare/descarcare ).

 

Incarcatorul Dual USB este subtire si usor de transportat in geanta foto alaturi de un powerbank. Incarca acumulatorii la un curent mic si deloc periculos pentru logevitatea celulelor de la interior. Constructia acestuia este realizata din plastic mat si usor flexibil. Am mai utilizat un incarcator similar mai bine de 2 ani pe vremea cand aveam Nikon D750.

 

 

Am sa revin cu mai multe detalii despre comportamentul acumulatorilor si al incarcatorului pe masura ce le mai folosesc.

 

 

Concluzie

 

Dupa testarea acestor doua modele pe aparatele proprii, pot spune ca acumulatorii Patona merita achizitionati. Pana acum compatibilitatea cu versiunile de firmware mentionate mai sus este de 100%. Cifrele de autonomie puse in balanta cu pretul de achizitie ofera un raport calitate/pret imbatabil. Cei de la Patona mi-au comunicat ca ambele model ofera o durabilitate de 1000 de cicluri ( incarcare/descarcare ).

 

Am utilizat acumulatori replace premium in ultimii 10 ani pe DSLR si intentionez sa nu fac exceptie nici cu aparatele foto mirrorless. Nu intentionez sa ma departez de Patona prea curand. Singurul risc la care suntem expusi, este un eventual update de firmware care va exclude utilizarea acumulatorilor replace. Alt avantaj major este faptul ca ambele modele de acumulatori functioneaza cu firmware-ul V3.0 de la Sony si Fujifilm.

 

Obtinerea cifrelor similare cu acumulatorii originali nu este greu de realizat, tot ce trebuie sa faceti este sa optati pentru lucrul cu vizorul EVF/ecranul LCD si reducerea luminozitatii. Oprirea stabilizarii de imagine si micirea timpului de asteptare al aparatului sunt inca doua trucuri care merita incercate, pentru a obtine cadre mai multe.

 

Incarcatorul dual este accesibil si compact, acesta oferind posibilitatea de alimentare a acumulatorilor in timpul deplasarilor de la powerbank/panou solar. Incarcarea a doi acumulatori putand varia intre 125 si 245 de minute. Pretul este inca un factor de decizie pentru achizitie, pretul de 54 lei fiind unul rezonabil.

 

NP-W126S si NP-FZ100 sunt disponibil in Romania la MyCenter 24 ( vezi oferta ) si eMAG ( vezi oferta ).

 

 

Pro

 

  • Constructie solida.
  • Garantate pentru 1000 cicluri de incarcare/descarcare.
  • Celule Clasa A de calitate ( Sanyo/TMP).
  • Raport pret/autonomie/calitate excelent.

 

Contra

 

  • Capacitatea in mAh putea fi mai mare.

 

BestBuy - Patona Platinum

 

BANNER

Daca esti in cautarea unui sistem de editare foto sau video configurat de la zero pentru nevoile tale, ai ajuns unde trebuie. Dupa o mini sesiune de consultanta rapida putem pune la punct un Desktop PC mic sau mare pentru post-procesare de continut sau grafica.

Consultanta personalizata

Configurare personalizata

Eficienta

Sari la conținut