,

Sigma 12-24 mm F4 Art in test: Obiectiv ultra-wide performant cu greutate

Share

Aparitia noului Sigma 12-24 mm F4 din seria Art a fost anuntata in urma cu putin timp la Photokina 2016. In urma cu cateva zile obiectivul a sosit in test multumita echipei Photosetup. Sigma 12-24 mm este un obiectiv ultra-wide, ce promite o calitate excelenta a imaginii. Viteza de autofocus este mai rapida si mai precisa cu 30%, datorita noului motor de autofocus HSM de generatie noua. Obiectivul este disponibil pentru monturile Canon EF, Nikon F si Sigma si este compatibil cu senzorii APS-C, cat si cu cei Full-Frame. Constructia optica este formata din 16 elemente, aranjate in 11 grupuri, iar alaturi de aceste elemente si constructia de calitate, acest obiectiv ajunge la o greutate declarata de 1150 grame. Pe langa greutate, acest obiectiv este si voluminos, avand un element frontal foarte mare.

 

 

Specificatii cheie Sigma 12-24 mm Art:

 

  • Disponibil pentru monturile Canon EF, Nikon F si Sigma;
  • Constructie optica formata din 16 elemente in 11 grupuri;
  • Compatibil Full Frame si APS-C;
  • Unghi de curpindere 122° – 84.1°’
  • Distanta minima de focus de 24 cm;
  • Motor de autofocus HSM mai precis si rapid cu 30% fata de genereatiile anterioare;
  • Diafragama cu 9 lamele rotunjite;
  • Dimensiuni:102 x 131.5 mm;
  • Greutate: 1150 grame;

 

 

 

Inspectie Vizuala

 

Sigma 12-24 mm (6)

Sigma 12-24 vine cu un parasolar integrat, iar imediat sub el se afla inelul de focus.

Capacul obiectivului este similar cu cel de pe Tamron 15-30 F2.8 ( review ).

Sigma 12-24 mm (10)

Elementul frontal are dimensiuni generoase si dupa cum este de asteptat, nu putem atasa filtre.

Sigma 12-24 mm (8)

Sigma 12-24 mm (4) Sigma 12-24 mm (3)

Obiectivul este voluminos avand o lungime de 13 cm similara cu cea a unui Nikon 14-24 F2.8.

Sigma 12-24 mm (1)

Montura metalica vine cu un element nou, o garnitura ce protejeaza montura de stropi de apa si praf.

Sigma 12-24 mm (2)

Iata garnitura in detaliu, insa de mentionat este ca este cam subtire fata de alte garnituri de la alti producatori.

Constructie

 

Constructia obiectivului este solida, acest lucru este vizibil imediat ce punem mana pe el. Finisajul lui Sigma 12-24 este deja sa fie un standard ale tuturor lentilelor produse de Sigma. Interesanta este forma pe care o are acesta, inelul de focus vine in imediata continuare a parasolarului integrat, iar dupa aceasta diametrul obiectivulul se micsoreaza brusc. Vad acest lucru ca pe un plus cand vine vorba de manevrabilitate, pentru ca reusim sa avem o priza mai buna a mainii intre inelul de focus si montura aparatului. Inelul de zoom are o cursa foarte „stricta” si nu exista riscul sa dam zoom din greseala. Greutatea obiectivului este de 1150 de grame, insa datorita formei corpului se simte echilibrat.

Garnitura de izolare impotriva stropilor de apa si a prafului este binevenita, insa este cam subtire din punctul meu de vedere. In afara de acest aspect, obiectivul este exceptional cand vine vorba de constructie. Trebuie retinut ca nu putem atasa filtre direct, asadar trebuie sa acordam o mai mare atentie cand manevram acest obiectiv, pentru ca se poate zgaria mult mai usor.

 

 

Performanta

 

Motorul de autofocus de pe acest obiectiv este cu 30% mai rapid si mai precis, spun cei de la Sigma. Aceasta performanta vine in plus datorita noii generatii de motoare de focus HSM. Fiind un obiectiv ultra-wide, cursa inelului de focus este de aproximativ 70 de grade. Acest lucru vine in avantajul obiectivului la autofocalizare, care se realizeaza foarte rapid datorita cursei foarte scurte. Distanta minima de autofocus este de 24 cm, ceea ce permite realizarea unor fotografii creative folosindu-ne de distorsiunile create de focala 12 mm. Testat pe un Canon 6D precizia sistemului de autofocus s-a dovenit a fi buna pe acest exemplar in proportie de 90%.

 

Calitatea imaginii este la cel mai inalt nivel chiar si pe un Canon 6D, care este un dslr destul de vechi. Sunt convins ca odata atasat pe un Canon 5D Mark IV, acest obiectiv ar fi fost incredibil. Chiar si la diafragma F4, acest obiectiv ofera un bokeh decent si o claritate foarte buna. Culorile si constrastul sunt la un nivel bun, si sunt multe sunt ocazii cand putem folosi un fisier Jpeg direct din aparat. Aberatiile cromatice se situeaza la un nivel minim, ele fiind corectabile usor, daca apar. Flare-ul este foarte bine controlat si nu este deranjant absolut deloc, si din contra la 12 mm poate fi un element artistic in fotografiile noastre. Distorsiunile pronuntate sunt prezente intre 12 si 18 mm, insa la cuprinderea pe care o ofera acest obiectiv, ele sunt ceva firesc. Ele pot fi folosite alaturi de flare pentru cadre deosebite.

Sigma 12-24 F4 Art (1) Sigma 12-24 F4 Art (2) Sigma 12-24 F4 Art (3)

Calitatea imaginii alaturi de 6D, ultimele 2 fotografii sunt realizate la F5 si prima la F4.

Vignetarea este controlata si ea foarte bine, iar in conditii reale de utilizare diferentele intre o fotografie corectata si una originala sunt minime. Iata doua exemple:

 

Vignetare 2 vignetare

Primele fotografii sunt cele originale.

Galerie Foto

Sigma 12-24 F4 (1) Sigma 12-24 F4 (2) Sigma 12-24 F4 (3) Sigma 12-24 F4 (4) Sigma 12-24 F4 (5) Sigma 12-24 F4 (6) Sigma 12-24 F4 (7) Sigma 12-24 F4 (8) Sigma 12-24 F4 (9) Sigma 12-24 F4 (10) Sigma 12-24 F4 (11) Sigma 12-24 F4 (12)

IMG_8905

Acestea sunt o parte din fotografiile realizate cu obiectivul in cateva zile de test. Ele poti fi solicitate in format RAW sau Jpeg la rezolutie maxima, tot ce trebuie s afacesti este sa completati formularul de AICI.

 

Concluzie

 

Sigma 12-24 mm f4 Art este un obiectiv ultra-wide capabil sa faca fata optic senzorilor de noua generatie. Ofera o calitate a imagini foarte buna si o viteza de autofocus imbunatatita datorita motorului HSM de generatie noua. Greutatea si volumul acestui obiectiv sunt cele mai deranjante aspecte, insa atasat pe un full-frame obiectivul se simte echilibrat. Acest obiectiv este recomandat pentru fotografii de interior, arhitectura cat si pentru peisaje si astrofotografie. Pretul cerut de Sigma pentru 12-24 mm f4 Art este de 7950 lei ( verifica pret), insa la Photosetup il gasiti la un pachet special alaturi de un rucsac si trepied in valoare de 2500 lei. Verifica pachetele AICI.

 

PRO

 

  • Constructie;
  • Calitatea imeginii;
  • Focala versatila;
  • Aberatii cromatice aproape inexistente;
  • Flare bine controlat.

 

Contra

 

  • Element frontal predispus la zgarieturi si lovituri;
  • Nu se pot atasa filtre.
  • Voluminos si greu.

BANNER

Daca esti in cautarea unui sistem de editare foto sau video configurat de la zero pentru nevoile tale, ai ajuns unde trebuie. Dupa o mini sesiune de consultanta rapida putem pune la punct un Desktop PC mic sau mare pentru post-procesare de continut sau grafica.

Consultanta personalizata

Configurare personalizata

Eficienta

Sari la conținut