Panasonic GX8 este un aparat foto de tip mirrorless ce vine in intampinarea fotografilor avansati. GX8 vine cu un senzor Live MOS de 20.3 megapixeli alaturi de un sistem de stabilizare integrat, iar suplimentar suporta sistem Dual I.S ( combina sistemul din aparat cu cel din obiectiv pentru o stabilizare excelenta ). Este capabil sa fotografieze in rafala la 10 fps avand autofocusul si expunerea fixate la primul cadru. LCD tactil de 3 inch este extrem de util in operarea rapida a aparatului, avem prezenta si functia de Post Focus care este disponibila si Panasonic GX80 ( review ).
Specificatii cheie:
- Senzor Live MOS 20.3 Mpx;
- Procesor de imagine Venus Engine;
- Sistem de autofocus cu 49 de puncte;
- Functie Post-Focus;
- EFV OLED rabatabil cu 2.36 milioane de pixeli;
- Ecran OLED 3.0″ articulat si tactil;
- Filmare 4K UHD la 30/24 fps;
- Modul Wi-Fi si NFC integrat;
- Fotografiere in rafala la 10 fps;
- Shutter electronic cu o viteza de pana la 1/16000s;
- Plaja ISO 200-25600
- Mod foto 4K
- Stabilizare de imagine in camera;
- Functie Dual I.S.;
- Dimensiuni: 133.2 x 77.9 x 63.1 mm;
- Greutate: 487 grame.
Inspectie Vizuala
Panasonic GX80, privit din fata.
Avem disponibile doar trei porturi.
Majoritatea controalelor externe se regasesc in spate, asta include lcd tactil articulat si EVF-ul mobil.
Grip-ul lui GX80 este decent, insa se putea un design mai comfortabil cu o forma mai curbata.
Pe spatele LCD-ului articulat regasim acelasi finisaj, aparatul putand fi folosit in acelasi mod si pentru a economisi baterie in timp ce fotografiem.
Alaturi de toate setarile necesare, imaginile pot fi afisate in EFV
In partea de sus avem rotitele de control pentru controlul parametrilor importanti alaturi de butonul declansator.
Patina de blitz este si ea prezenta alaturi de butonul separat pentru inregistrarea video.
Meniu si Utilizare
Meniul aparatului este foarte mare si permite navigarea lui cu usurinta doar cu degetele. Ca structura este simplificat pentru o utilizare rapida si prea mari batai de cap in situatii limita. Iata cateva fotografii cu meniul in sine:
In utilizare aparatul s-a comportat bine, am calatorit cu Panasonic GX80 pe Transfagarasan si la Tyulenovo in Bulgaria unde am realizat fotografii BTS la o sedinta foto de logodna, pe langa asta am fotografiat cateva peisaje ce vor fi disponibile in galeria foto. De asemenea am realizat o sedinta foto alaturi de doi copii pentru a testa viteza de reactie a sistemului de autofocus. Per total dupa o utilizare de doua saptamani acest aparat mi-a lasat o impresie placuta.
Constructia aparatului este solida si are un finisaj negru mat ce il face un aparat foarte simplu si frumos. Rotitele si butoanele se apasa bine si au o miscare constanta, toate necesitand o presiune medie de apasare.LCD tactil nu are un lag sesizabil si operarea aparatului fara a atinge vreun buton se face usor. Vizorul articulat este clar si luminos si permite sa previzualizezi cadrul inainte de declansare, insa este un mare consumator de energie alaturi de LCD principal. Singurul dezavantaj in utilizare este autonomia, ce ne intrerupe distractia de a fotografia dupa nici 300 de declansari.
Manevrabilitatea aparatului este buna si poate fi utilizat cu o singura mana fara probleme. Pe tot timpul utilizarii am folosit o curea de mana 4V Design Ergo ( review ), cu ajutorul ei am avut aparatul atasat in siguranta de incheietura. Majoritatea controalelor fizice sunt accesibile si pot fi operate cu mana stanga cu usurinta.
Performanta
Sistemul de autofocus este rapid, exact ce ne asteptam de la un aparat foto mirrorless de top. Rare au fost situatiile in care sistemul a avut probleme in a focaliza, cele 49 de puncte selectabile isi fac treaba excelent pentru subiecte stative. Aparatul nefiind testat in conditii de lumina extrem de dificile. Cu acest aparat aveti garantia ca nu o sa aveti fotografiile din concediu nefocalizate.
Calitatea imaginii este una excelenta chiar si atunci cand folosim obiectivul de kit.Nu am avut un alt obiectiv de test de aceasta data. Senzorul reuseste sa ofere si o performanta ISO impresionanta pentru dimensiunile lui. Am descoperit ca ISO1600 pentru fotografiile color este perfect utilizabila, asta daca reusim sa nu avem prea multe umbre in fotografii. Pentru fotografia alb/negru valoarea poate creste pana la ISO2500 fara probleme, performante excelente pentru un senzor MTF.
Galerie Foto
Iata cateva fotografii realizate cu Panasonic GX8:
Concluzie:
In cele 14 zile de testare pe teren in continua deplasare, Panasonic GX8 a fost convingator ca viteza si calitate a imaginii, chiar daca a avut atasat un obiectiv de kit, el reusind sa se descurce foarte bine in cele mai diverse situatii. Asadar, recomand aparatul tuturor fotografilor ce vor un mirrorless usor si de calitate alaturi de ei in calatoriile lor. Toate acestea cu mentiunea sa achizitioneze multi acumulatori suplimentari. Panasonic GX8 este disponibil atat in varianta body dar si in kit, incepand cu un pret de 4000 lei, verifica preturile actuale AICI.
PRO
- Constructie solida;
- Calitate buna a imaginii;
- Performanta ISO decenta;
- Usor de folosit;
- Vizor si LCD articulat.
Contra
- Autonomia.