Lampa Yongnuo 360 a fost anuntata oficial in urma cu cateva luni. Ea trebuia sa fie disponibila in luna martie, dar a ajuns in Romania la inceputul lunii mai. Imediat ce a fost disponibila in stoc, echipa magazinului iShoot.ro a fost de accord sa imi trimita un exemplar pentru a-l testa. Lampa are 360 de leduri, dintre care 160 avand temperatura de culoare de 3200K, iar celelalte 160 vin cu temperatura de 5500K.
Pe langa cele 360 de leduri mai sunt disponibile 40 de leduri RGB SMD, fiind o optiune in plus pentru cei interesati de cadre cu lumina continua color. Puterea combinata a acelor 360 de leduri este de 19,2W, avand un flux luminos de 2560 lumeni la distanta de 1 metru fata de subiect. Interesant este si modulul bluetooth integrat in lampa ce permite controlul de la o distanta maxima de 15 metri a tuturor functiilor, fara a fi nevoie sa operam fizic lampa.
Specificatii cheie:
- 40 leduri color de tip RGB SMD;
- 160 leduri cu o temperatura de culoare de 3200K;
- 160 leduri cu o temperatura de culoare de 5500K;
- Color temperature: 3200K, 5500K and RGB full color;
- CRI declarat: ~95;
- Control prin aplicatia mobila dedicata la o distanta maxima de 15 metri;
- Putere: 19.2w;
- Flux luminos la 1m: 2560 lumeni;
- Greutate: 489 g;
- Unghi de iluminare: 55/110 grade;
- Baterie compatibila: Sony NP-F750;
- Dimensiuni: 583 x 48 x 24 mm.
Inspectie Vizuala
YN360 vine intr-o cutie cu design similar ca cel al bliturilor Yongnuo ;
In cutie regasim: husa de transport, lampa fara baterie si incarcator, manual de utilizare si filtrul warm;
Iata interfata de control cu 5 butoane si un mic ecran cu afisaj de tip matrice;
Butonul On/Off este cu functie dubla, iar puterea lampii se poate regla in orice mod de operare;
Butonul RGB face posibila obtinerea manuala a unei culori din ledurile RGB, prin setarea unor valori intre 1 si 99 a culorilor rosu, verde si albastru;
Butonul „Bat” masoara procentul de baterie ramas in acumulator la o anumita setare a puterii;
Butonul 3200K/5500K face trecerea intre cele doua seturi de leduri, fiecare avand temperatura de culoare proprie;
Butonul „Fine/Coarse” permite doua tipuri de reglaj: fin ( din 1 in 1% ) sau coarse ( din 10% in 10%);
La baza avem prezent filetul 3/4 pentru atasarea lampii de stativ/trepied;
Iata cum arata montura bateriei Sony si manerul de prindere;
Intre ele avem prezenta mufa de alimentare directa a lampii si incarcatorul fiind disponibil pentru achizitionare separata;
Iata cum arata cele 360 de led-uri: cele din mijloc, patrate, sunt cele RGB;
Lampa Yongnuo 360 vazuta din profil;
Iata cele trei culori principale aprinse;
Puterea se poate regla individual din lampa pentru fiecare canal de culoare, astfel obtinandu-se orice nuanta de lumina;
Iata afisajul de tip matrice care este foarte util si usor de citit in conditii dificile de lumina;
Iata bateria replace sony de 2300 mAh folosita in teste;
Software
Lampa Yongnuo 360 vine cu un modul Bluetooth v4.0 integrat, cu ajutorul caruia este posibil controlul de la o distanta de 15 metri, prin intermediul aplicatiilor compatibile cu sistemele de operare Android si iOS. Am testat aplicatia pe sistemul iOS cu ajutorul unui iPad si al unui iPhone 5s, reusind cu ambele dispozitive sa controlez lampa de la o distanta de ~20 de metri in linie dreapta.
Putin peste performantele declarate de producator, pe sistemul Android aplicatia nu functioneaza foarte bine in comparatie cu sistemul iOS.Timpul de raspuns dintre aplicatie si lampa este instant, iar reglajele se fac cu o intarziere de maxim jumatate de secunda pe sistemul iOS. Controlul de la distanta este o optiune utila, aplicatia avand 8 canale disponibile, prin care 8 lampi pot fi controlate simultan de la distanta.
Prezentare interfata de control:
Ecranul de pornire al aplicatiei;
Odata pornita aplicatia si activata optiunea de Bluetooth, conectarea incepe imediat;
Modulul bluetooth din lampa porneste automat si se conecteaza imediat;
Lampa este conectata pe canalul 1;
Ajustarea pentru 3200K se face prin multiple gesturi de tip swipe stanga-dreapta, iar pentru 5500K swipe de sus in jos;
In jurul canalelor este indicata puterea fiecarui set de led-uri cu ajutorul unui dublu cerc, galben respectiv alb;
La baza avem butonul On/Off;
In acesta interfata avem modul color, ce permite obtinerea oricarei nuante de culoare din led-urile RGB;
Pentru a obtine o culoare anume trebuie sa ducem micul cerculet la nuanta dorita si lampa o va genera;
Utilizare
Lampa Yongnuo 360 vine ca o alternativa de 5 ori mai ieftina fata de Ice Light 2 de la Wescott. In curand sper sa am ocazia sa fac o comparatie intre cele doua produse. Pana atunci am sa impartasesc parerea mea despre Yongnuo 360 in cele 10 zile de utilizare. A fost folosita exclusiv la sedinte foto si la fotografia de produs alaturi de: Nikon D610, iPhone 5s si un iPad mini 2. Aceasta lampa vine cu o interfata usor de folosit.
Setarea ledurilor se face cu ajutorul butoanelor dedicate, in combinatie cu potentiometrul ce poate realiza un reglaj fin ( Fine ), dar este posibil si un reglaj din 10% in 10% pana la puterea maxima ( Coarse ). Fluxul maxim de lumina de 2560 lumeni se realizeaza combinand puterea celor doua seturi de leduri ( 3200/5500K). Puterea acestei lampi este suficienta pentru a obtine cadre cu o iluminare puternica si uniforma atat la exterior cat si la interior.
Manevrabilitatea lampii este decenta, greutatea totala a acesteia cu cel mai mic acumulator astasat este de ~590 grame. Distributia greutatii este inegala, dar in acest caz este un lucru bun pentru ca avem cea mai mare greutate langa „maner” aproape de incheietura mainii, acest lucru faciliteaza un control sigur. Exista o portiune sub montura bateriei pe care il putem numi maner, dar ergonomia nu este de partea noastra, nu atunci cand planuim sa o folosim din mana o perioada indelungata . Constructia lampii este foarte buna si avem parte de un plastic de calitate alaturi de imbinari fara nici un fel de joc. Suportul magnetic de pe spate ce tine in loc filtrul portocaliu, este gandit excelent, iar magnetii tin fix filtrul in cele mai diverse situatii. Nu s-a intamplat niciodata sa scape filtrul din magneti.
Autonomia declarata pentru un acumulator Sony sau replace de 2300 mAh pe 7,2 V este de o ora, avand cele 360 de leduri la putere maxima in tot acest timp. Am realizat un test propriu alaturi de un acumulator de 2300 mAh. Am pornit un cronometru si am lasat lampa la putere maxima si am obtinut un timp de ~ 70 minute. Autonomia la putere maxima cu un singur set de leduri ajunge la ~140 minute, iar pentru ledurile RGB autonomia este de aproximativ 260 de minute. Aceasta poate fi marita de pana la 4 ori cu ajutorul acumulatorilor sony, cu o capacitate de pana la 7800 mAh.
Pe lampa exista si un buton Bat ce indica procentul ramas in baterie la o anumita setare de putere, lucru util pentru o estimare a energiei ramasa in utilizare.
Galerie Foto
Iata cateva fotografii realizate pe parcursul testelor;
Am inclus in fotografii si lampa pentru a vedea unghiul luminii;
Iasa o serie de trei portrete cu ledurile RGB;
Alte fotografii realizate cu ajutorul lampii;
Iata o fotografie realizata cu ajutorul Youngnuo 360, trimisa de cititorul Claudiu Stefan ( Portofoliu );
Fotografii realizate cu Yongnuo 360 trimise de cititorul Fekete Stefan (Portofoliu);
Concluzie
Yongnuo 360 este un competitor serios pentru noul Ice Light 2. Puterea lampii cu ambele seturi de leduri combinate este mai mare ca cea a ice light-ului. Ledurile RGB sunt o optiune creativa binevenita, iar aplicatia de control prin bluetooth reprezinta un avantaj pentru viitorii clienti. Posibilitatea folosirii cunoscutelor baterii sony sau replace sunt o optiune foarte buna, comparativ cu bateriile dedicate. Yongnuo a reusit sa scoata un produs performant, bine construit, cu un raport calitate/pret excelent. Ar fi fost ideala includerea unui incarcator de retea in pachet.
In curand sper sa am ocazia sa testez alaturi de Yongnuo 360 de un Ice Light 2 pentru ca vedea care sunt diferentele de calitate a luminii si alte aspecte, pentru a justifica diferenta de 5 ori mai mare a pretului pentru Ice Light. Intre timp, recomand Yongnuo 360 tuturor fotografilor si videografilor care vor o lampa usor de folosit, puternica si ieftina. Cu ajutorul ei se pot face studii de lumina pentru a se invata cum se ajunge la rezultate cat mai bune, lucru ce nu este posibil atat de rapid cu un set de blituri.
Pretul unei astfel de lampi in Romania este de 415 lei la iShoot fiind disponibila pentru achizitie AICI si AICI
PRO
- Putere mare;
- Constructie buna;
- Usor de manevrat;
- Autonomie excelenta;
- Interfata simpla si usor de folosit;
- Aplicatie excelenta de control;
- Raport performanta/pret excelent;
Contra
- Incarcator de retea neinclus.