De cand m-am apucat de fotografie, am cautat in permanenta cea mai optima solutie pentru echipamentul meu. Am incercat nenumarate variante, dar de fiecare data, avand in vedere nevoile mele foarte specifice, am simtit ca fac un compromis care mai devreme sau mai tarziu ajungea sa ma frustreze. Retrospective 30 V2.0 pare a fi solutia.
Am incercat rucsac clasic care avea avatajul usurintei de transport, dar era dificil sa scoti din el echipamentul necesar intr-un timp foarte scurt, plus ca niciodata nu incapea in el tot ce aveam nevoie.
Am incercat rucsac full size, foarte voluminos, incap foarte multe in el, dar din nou aceeasi problema ca si cel classic, o adevarata aventura sa scoti din el ce ai nevoie. Am incercat si troller hardcase, care desi avea avantajul de a putea fi carat de maner, incarcat cu tot echipamentul ajungea la o greutate absurda, mai ales cand era vorba de deplasarea cu el in locuri care nu permiteau folosirea rotilor din dotare, era o adevarata provocare. Si uite asa, dupa ani de trial and error am ajuns in a cocheta cu o geanta foto care, pentru mine cel putin, indeplineste toate criteriile pentru a fi un companion perfect alaturi de mine la evenimente.
Retrospective 30 V2.0 gata de pozat.
Si acum va ganditi de ce anume. Pai simplu, este usor de transportat, husa de ploaie din dotare daca este folosita permanent (cum fac eu) imi permite sa pun geanta oriunde fara sa o ud/murdaresc ( pentru ca deh, imi place sa am lucrurile frumos intretinute ☺). Cel mai important, accesul la echipament este instant, oriunde ai fi, indiferent de context. Acum poate o sa spuneti ca gentile sunt scumpe si spatiul in ele este limitat, dar credeti-ma ca desi costul poate fi considerat oarecum prohibitiv, mai ales pentru cei care sunt la inceput de drum, sunt trei argumente care fac ca o achizitie chibzuita si anume:
- Echipamentul foarte scump pe care il avem trebuie protejat corespunzator.
- O geanta de calitate te poate tine ani de zile. Este un produs care , prin natura lui este supus uzurii, un produs caruia ii testam limitele la fiecare utilizare, il asezam pe diferite suprafete. Deci investitia este una de durata, iar alegerea trebuie sa fie chibzuita.
- O geanta facuta cum trebuie, cu un aspect placut si o culoare potrivita arata infinit mai frumos si elegat decat un rucsac foto tactic (oricat de mult am incerca sa ne convingem ca nu e asa, ganditi-va, al doilea aspect la care ne uitam cand alegem un produs din aceasta categorie este look-ul lui si cat de stylish este ).
In 2016 dupa toate cautarile de mai sus am decis sa fac pasul spre o geanta ThinkTank Retrospective V1, geanta cumparata second hand de pe ebay care, dupa atatia ani de utilizare inca este intr-o stare exceptionala. Poate atunci mi s-a parut o investitie considerabila, dar acum, dupa ce am trecut-o prin foc in toti acesti ani, inca mi se pare un produs exceptional.
Anul acesta, stiind ca sunt un fan infocat al seriei Retrospective prietenii de la ThinkTank Photo m-au intrebat daca doresc sa testez noua versiune al iconicului model Retrospective 30. Raspunsul a fost un mare ”da” mai ales din prisma curiozitatii legate de noul design imbunatatit si adaptat la tehnica de imagistica disponibila acum fata de cea pentru care a fost gandita prima varianta, V1.
Geanta primita de mine a venit in cea mai misto culoare din colectia celor de la TT si anume Pinestone, un verde spre bej foarte frumos. Din observatiile mele, materialele folosite sunt din aceeasi gama ca si V1, la fel de rezistente la uzura mecanica (frecari, lovituri, etc). Diferentele vizibile sunt la captitolul design si functii care practic au adus un model clasic, gandit pentru dslr cu grip atasat si cateva lentile la un model ceva mai compact, cu elemente de extra siguranta.
Practic, V2 din profil este aproape identica cu V1 cu diferenta notabila ca latimea ei este ceva mai mica, nu cu mult, dar suficient cat sa fie vizibl cu ochiul liber.
Totusi, V2 vine si cu o intarire mai mare a preretilor laterali si la fund, aspect care sincer sa fiu, imi place. Primul aspect de design pe care l-am observant in noul model a fost adaugarea unui al doilea flap in interior, dotat cu fermoar care permite inchiderea independenta a compartimentului foto de flap-ul mare dotat cu scai.
Din testele mele, acest nou flap mi-a fost util doar in contextul transportului gentii si cel mai probabil acesta este si scopul pentru care a fost gandit, sa protejeze cat mai bine echipamentul in momentele de tranzit, fie de elemente de natura umana (furt), de neglijenta (caderi accidentale, etc … ) fie de cele ce tin de conditiile meteorologice.
In momentul in care geanta este incarcata si incercam sa deschidem flap-ul de protectie, daca geanta nu este pusa pe o suprafata plana, deschiderea fermoarului este destul de dificila dar nu este neaparat un inconvenient deoarece acest flap nu influenteaza cu nimic functionalitatea si accesul in geanta, iar utilizarea lui nu este mandatorie. Buzunare frontale sunt tot doua la numar si la fel de incapatoare ca la V1.
Pot stoca fara probleme 1 body full size/ body cu grip fara obiectiv atasat per buzunar sau, in cazul meu, in unul un Roundflash Beauty Dish ( vezi review ) si in celalalt 2 flashuri Godox tt350, in context de maxima urgenta ar putea acomoda si doua flash-uri full size precum v860Mk2.
Lateralele gentii sunt similare ca si la prima varianta cu aditia unei noi functii, si anume un buzunar pliabil pentru a schimba rapid obiectivele sau pentru a cara o sticla de apa. Tare rau mi-a parut sa vad ca pe partea cu buzunarul pliabil TT au renuntat la chinga textila orizontala pentru sisteme MOLE sau tocuri foto ( vechea geanta o foloseam in configuratia toc pentru 14-24 pe dreapta si borseta MOLE pe partea stanga, borseta in care aveam la indemana cateva baterii de rezerva).
Totusi cele mai mari diferente apar la interior unde toate buzunarele de accesorii au fost regandite pentru un acces mai facil. Buzunarul pentru accesorii (baterii, chei, pix, etc.) a fost mutat in exterior, chiar deasupra celor doua buzunare mari, iar inchiderea acestuia se face printr-un fermoar foarte rezistent. Spatiul disponibil este la fel de mare ca si la v1.
Buzunarul cu fermoar din interior spate de la V1 s-a transformat intr-un locas pentru tableta sau laptop de 13inch care poate pentru unele persoane poate fi util, eu personal nu ii vad utilitatea strict din prisma ca nu folosesc laptop sau tablete, dar cum spuneam mai devreme, poate fi util uneori si in locul unui laptop se poate folosi fara probleme pentru o agenda, acte sau alte lucruri care necesita sa fie protejate.
Doua lucruri care au disparut de la V2 sunt micile buzunare interioare laterale, dar care sincer sa fiu nu prea le-am vazut utilitatea niciodata, in cel mai bun caz tineam pe acolo aruncata o microfibra pentru curatat obiectivele.
Daca tot suntem la categoria elementelor scoase, la V2 nu mai avem disponibil pe flap-ul principal mica fereastra de port carduri care sincer mi s-a parut tare utila, aveam tot timpul un card SD bagat acolo in caz de maxima urgenta si 2 carti de vizita. Pentru o persoana care a petrecut atat de multa vreme cu V1, Retrospective V2 pare ca o imbunatatire si o trecere de la o era analogica, cand inca mai schimbam carti de vizita si notam detalii importante in agenda la o era digitalizata, redimensionata si adaptata schimbului instant de date.
Probabil pe premiza ca o carte de vizita o mai poti uita acasa, dar datele de contact le avem in permanenta la indemana in telefon ☺.
Retrospective 30 V2.0 are un buzunar lateral suficient pentru un Godox AD200.
Dar divaghez, buzunarul din spare, ca el a ramas ultimul mohican despre care nu am zis ceva inca, este identic ca si la V1, la fel de incapator si util dar cu o noua aditie si anume sistemul de adaugare a gentii pe manerele de trollere, treaba foarte utila i-am simtit de cateva ori lipsa cand aveam de carat trollerul cu flash-uri si geanta pe umar incarcata maxim ☺. Cureaua de carat pe umar este la fel de rezistenta si serioasa ca si la V1 iar padding-ul este absolut superb, aceelasi material moale cu insertii de silicon care fac ca geanta sa nu alunece de pe umar.
Ca si concluzie, imi place tare mult Retrospective 30 V2.0, felul in care a fost regandita, evoluata si adaptata la noile nevoi, chiar daca interiorul este un strop mai mic, spatiul in ea este inca peste asteptari si credeti-ma pe cuvant ca nu am intalnit pana acum o geanta care sa imi permita sa o incarc atat de mult cum mi-a permis seria Retrospective.
Dar ca idee in ambele itineratii ale seriei 30 imi incap urmatoarele :
- Buzunar stanga fata : Roundflash Dish;
- Buzunar dreapta fata : 2 x Godox TT350 + curea aparat textila cu Anchor links Peak Design;
- Buzunar interior fata : 3 baterii aparat, 4 buc acc AA, 2 x portofel carduri ThinkTank( albastru pt carduri goale, portocaliu pt carduri pline);
- Compartiment interior (de la stanga la dreapta) : 1 x D750 cu Sigma 35mm f1.4 atasat, 1 x D810 cu Nikkor 85mm f1.4 atasat, Nikkor 14-24 2f.8;
- Compartiment spate : 2 filtre sticla Fractals in husele lor textile , 1 portofel ThinkTank verde plin cu carduri scoase din rotatia de utilizare de 16/32Gb pentru situatii de maxima urgenta;
- Si ca bonus, in exterior, pe partea dreapta se poate atasa un toc pentru a avea acces la inca un obiectiv;
- Deci in concluzie 2 body/ 4 lentile / 2 flash-uri…un kit mai mult decat complet pentru orice fotograf de eveniment;
- Geanta este un produs pe care multa lume il ignora sau in cel mai bun caz il alege pe considerente estetice fara sa se gandeasca ca ea, sarmana geanta sufera odata cu noi, transpira de la umezeala si se murdareste cand noi o lasam din comoditate pe jos;
- Ea, geanta, prin definitia ei, ne e alaturi de fiecare data, tine totul in siguranta pentru noi si de cele mai multe ori ajunge sa depaseasca durata de viata a echipamentului pe care il transporta, iar alegerea ei trebuie sa fie o alegere care sa aiba, macar intr-o oarecare masura (in cazul in care aspectul exterior conteaza prea mult), si o argumentare bazata pe sustenabilitate, rezistenta in timp si durabilitate.
Retrospective 30 V2.0 si spatiul interior oferit.
Indiferent ca sunteti genul de fotograf care prefera rucsacul, trollerul sau oricare alta varianta tot ce e mai important este sa incercati sa va dati seama ce varianta este mai ok pentru nevoile voastre. Retrospective 30 V2.0 este disponibila in Romania la pretul de 1300 lei atat pe culoarea Pinestone cat si pe negru ( vezi oferta ).
Toate produsele ThinkTank si MindShift pot fi achizitionate de la FotoHobby ( vezi oferta ). Va astept sa va alaturati si comunitatii de pe Youtube ( Vezi despre ce este vorba si aboneaza-te AICI ).
Cine cauta Review cu Retrospective 7 V2.0 il poate gasi AICI ( vezi material ).