Daca recent am vorbit despre BeeDrive de la Synology ( vezi review ), acestia tocmai ce au lansat BeeStation. Acest nou produs este o versiune de NAS ( DS120j ) cosmetizat si cu software atat de usor de folosit incat toata lumea il va dori pe birou. La interior are un HDD de 3.5 inch de 1-2 sau chiar 4 TB si permite backup cross-platform ( Cloud – Mobil – Windows – MacOS ) pentru a facilita un management usor al fisierelor.
Software-ul include aplicatie de Windows sau MacOS si 2 aplicatii de mobil disponibile pe Android si iOS. Prin acestea poti stoca, organiza fisiere intre platformele mentionate mai devreme. Synology integreaza un AI care ajuta la organizarea si catalogarea continutului. Este clar creat pentru cei care au nevoie de ceva usor de folosit.
Sistemul de operare BeeStation Manager (BSM) vine la pachet cu aplicatii usor de folosit, o interfata prietenoasa si integrare cu operatiunile zilnice de backup si management. Acesta ruleaza pe un procesor Realtek RTD1619B care are 6 nuclee cu 6 thread-uri si frecventa de 1.3 Ghz. Memoria locala este de 1 GB DDR4 si portul de retea de 1 gigabit care ar trebui sa ofere performante de maxim 120 MB/s pentru stocarea fisierelor. Porturile USB A si C sunt de tip 3.2 Gen 1 si faciliteaza o usoara migrare a fisierelor din/spre BeeStation. Mai multe despre asta gasiti in randurile de mai jos.
Specificatii cheie Synology BeeStation
- Procesor: Realtek RTD1619B;
- Memorie RAM: 1 Gb DDR4;
- Porturi: 1 x USB-A 3.2 Gen 1, 1 x USB-C 3.2 Gen 1 + 1 RJ45 Gigabit;
- Disponibil in capacitati de 1 / 2 si 4 TB;
- Sistem de operare: BeeStation Manager (BSM);
- Suporta integrare cu Google Drive, OneDrive;
- Compatibil cu iOS / Android / Windows si MacOS;
- Acces remote la fisiere pentru maxim 8 persoane simultan prin aplicatiile desktop sau de mobil;
- Dimensiuni: 148 x 63 x 196 mm;
- Greutate: 820 grame.
Inspectie Vizuala
Cam asa se prezinta cutia la BeeStation.
Pe spate se gasesc toate specificatiile.
In cutie, pe langa BeeStation, gasim un incarcator de retea cu 3 tipuri de adaptoare de priza.
Cablul de retea RJ45 si manualul de instalare rapida sunt si ele prezente.
Frontal, BeeStation vine cu un LED Galben/Rosu/ALB.
Pe spate gasim porturile ( RJ45 + USB-C + USB-A ), alaturi de alimentare + butonul On/Off si butonul de reset.
Baza este aerisita si vine cu 2 picioare din cauciuc.
Partea de sus are si ea un mesh cu un filtru de praf pentru o buna racire a HDD-ului din interior.
Carcasa lui BeeStation este din plastic cu un minim de branding.
Utilizare
Synology BeeDrive este un produs premium dedicat pentru cei care nu vor absolut deloc sa isi bata capul cu tehnologia de partajare a fisierelor. Spun „produs premium” pentru ca este, tehnic vorbind, un Synology DS120J cu design aparte si software usor de utilizat. Fata de DS120J, aceste BeeStation-uri vin cu HDD integrat de 1 / 2 sau 4 TB. Dupa experienta cu BeeDrive de la Synology ( vezi review ) chiar eram curios sa vad cat de usor de folosit pot face cei de la Synology un NAS.
Personal, nu am vazut device de stocare mai usor de folosit. Il bagi in priza, conectezi la aplicatie in cativa pasi si totul este gata de partajat si folosit. Conectivitatea din spate este prezenta pentru a migra datele pe care le doresti partajate. Totul se misca fluent si partea de software are o interfata atat de simpla si fluida incat o sa crezi ca te afli in Google Drive. Apropo de asta, BeeStation este perfect integrabil cu serviciile de Cloud. Suportul pentru Windows, MacOS, iOS si Android permit o partajare extinsa intre oricare din sisteme.
BeeStation de la Synology este construit din plastic, panourile laterale fiind pline, iar partea de sus/jos fiind din plastic cu mesh pentru a facilita racirea HDD-ului de la interior. In afara de aceste observatii nu pot spune mare lucru. Pare sa fie un device solid din plastic. Design-ul si branding-ul este minim. Este transportabil la nevoie, dar recomand sa faceti asta cu grija ( pentru ca este un Disk Mecanic la interior ).
Software
Am explorat aplicatia de desktop si iata ce meniuri si optiuni am descoperit:
Pentru desktop exista aplicatia BeeFiles si BeePhotos.
Ambele ofera sortare, integrare cu stocarea Cloud.
Pe partea de Android si iOS exista, la fel, aplicatiile BeeFiles si BeePhotos care sunt usor de folosit si cu meniuri deloc complicate. Iata o parte din aplicatiile pe iOS:
Configurarea lui BeeStation se face cel mai usor de pe mobil.
Cam aceste sunt optiunile si procedurile de upload.
Concluzie
Synology BeeStation este un dispozitiv de stocare inteligent si foarte usor de folosit. Cei de la Synology pare ca isi croiesc un ecosistem nou cu aceasta serie de produse Bee ( Drive/Station ). Simplitatea de utilizare si integrarea cu solutiile existente de stocare locala si in cloud este exceptionala. Aplicatiile de mobil si desktop pentru Windows si iOS sunt extrem de usor de folosit si pline de optiuni pentru a face tranzitia de date/transferurile si productivitatea o joaca.
Pe partea de performanta, BeeDrive si HDD de la interior sunt limitate de portul Gigabit. Mai exact, performantele de scriere/citire nu au cum sa treaca de pragul hardware de 120 MB/s. In transferurile mele vitezele de transfer nu le-am vazut afisate. Dar performanta maxima cam asta este.
Synology BeeStation este o solutie de stocare usor de folosit, dar vine cu un singur HDD pe interior + cu pret pe masura pentru capacitatile de 1/2 si 4 TB. Este clar ca Synology si-a facut temele si testeaza piata pentru cei care primeaza usurinta de utilizare. Ecosistemul Apple cred ca va beneficia cel mai mult de avantajele acestui ”NAS”. Nu este un echipament pentru toata lumea, dar unii dintre voi il veti aprecia daca nu vreti sa va complicati existenta cand stocati date. Performanta, totusi, ramane limitata de faptul ca Synology a uitat ca suntem in 2024 si este nevoie de o conexiune gigabit ca lucrurile sa mearga repede si bine.
BeeStation de 4 TB ar urma sa coste in Romania cam ~1300 lei. Stocul pentru echipamentele BeeStation/Drive si echipamentele Synology ( NAS-uri / Routerele ) sunt disponibile pentru achizitie de la PC Garage ( vezi oferta ) – eMAG ( vezi oferta )– evoMAG ( vezi oferta ) si CEL.ro ( vezi oferta ). Link-urile din acest articol sunt de afiliere, achizitionand din ele ajutati la buna functionare a blogului. Va astept sa va alaturati si comunitatii de pe Youtube ( Vezi despre ce este vorba si aboneaza-te AICI ).