Intr-un eveniment secret de doua zile la Londra, Sony a anuntat noul Sony 600 mm F4 G-Master. Acesta este al 10-lea obiectiv din seria G-Master si al 50-lea obiectiv din gama Sony E. Noul 600 mm este cel mai mare teleobiectiv din gama actuala si a fost lansat la timp, pentru a putea fi folosit la Olimpiada din 2020 la Tokyo. Sony 600 mm F4 G-Master are o greutate de doar 3040 grame. Vine cu o constructie solida din aliaj de magneziu cu izolare serioasa impotriva intemperiilor. Optica este construita din 24 de elemente care beneficiaza de tratamente Nano AR ( previne aparitia de flare si ghosting ). Printre acestea este prezent si un element Xtreme Aspherical, pentru un bokeh placut conturat.
Stabilizarea de imagine are trei moduri de functionare pentru utilizare normala, pentru panning si miscari haotice. Sony 600 mm F4 G-Master este 100% compatibil cu teleconvertoare de 1.4 si 2x si are un centru de greutate identic cu 400 mm F2.8 G-Master ( review ). Am fost foarte norocos ca am pus mana pe noul Sony 600 mm F4 G-Master, pentru ca sansele ca el sa vina in Romania pentru testare sunt minime. La fel ca si 400 mm F2.8, obiectivul va fi construit pe comanda, dupa ce viitorul posesor va achita un avans.
Specificatii cheie Sony 600 mm F4 G-Master
- Compatibil cu senzorii APS-C si Full Frame;
- Constructie optica alcatuita din 24 de elemente asezate in 18 grupuri;
- Diafragma cu 11 lamele rotunjite;
- Motor de focus dual ( liniar ) de tip XD;
- Distanta minima de focus de 450 cm;
- Tratament optic Nano AR ce previne aparitia de flare si ghosting;
- Stabilizare OSS ( Optical Steady Shot ) cu trei moduri de functionare;
- Obiectivul este izolat impotriva prafului si a apei;
- Colier trepied cu triplu filet.
- Compatibil cu filtre de tip drop-in de 40.5 mm;
- Greutate: 3040 grame.
Inspectie Vizuala
Scheletul din magneziu al obiectivului a fost si el expus.
Obiectivul vine livrat intr-o geanta speciala de transport, aceasta are loc dedicat si pentru cele doua teleconvertoare ( neincluse).
In servieta, obiectivul este securizat si are un loc special in spuma interioara.
La eveniment au fost disponibile 14 exemplare de testat.
Obiectivul are 7 comutatoare si un buton, alaturi se gaseste slotul de filtre drop-in.
In partea de sus se afla placuta de identificare.
Obiectivul surprins in mainile jurnalistilor.
Primele impresii
- Noul 600 mm de la Sony are dimensiuni similare cu actualul 400 F2.8, dar partea frontala este mai lunga cu ~10 cm, pentru a impinge centrul de greutate catre colierul cu triplu filet. Design-ul seamana in proportie de 90% cu 400 mm F2.8 ( review ). Constructia obiectivului este realizata din magneziu, iar greutatea totala de ~3100 grame este foarte competitiva si permite utilizarea chiar si din mana.
- Izolarea impotriva intemperiilor este serioasa si ofera sansa sa fotografiati cu obiectivul in timpul rafalelor de ploaie. Ca aspect fizic si senzatie in timpul utilizarii, noul 600 mm F4 G-Master este un tanc. Transportul unui astfel de obiectiv fiind posibil in majoritatea rucsacilor de medii/mari dimensiuni, alaturi de un A7 III ( review ).
- Am fotografiat cu obiectivul alaturi de Sony A7R III/ A7 III /A9. Kit-ul a avut o greutate totala de aproape maxim 3.9 kilograme. Am fotografiat alaturi de acest obiectiv si cele trei aparate mentionate timp de o ora la un meci autentic de Polo. Pe un astfel de teren miscarile sunt imprevizibile si actiunea se poate schimba in orice moment, de aceea utilizarea alaturi de un monopied este recomandata. Sigur ca se poate fotografia si din mana cu un astfel de obiectiv, dar nu este prea productiv.
- Imaginile obtinute alaturi de 600 mm la F4 sunt extrem de clare si are un bokeh placut si excelent reprodus. Tot ce ramane este sa ai un subiect/job care „merita” astfel de obiectiv. In timpul fotografierii cu acest obiectiv, nu am crescut diafragma mai mult de F4, pentru ca nu este nevoie in 90% din cazuri. Performantele optice fiind excelent balansate. Am avut parte de o lumina naturala, difuza si in aceste conditii obiectivul a oferit constrast si culori excelente ( modul standard de culoare ). Nu ai cum sa nu fii surprins placut de un astfel de obiectiv, pacat ca am petrecut doar doua zile alaturi de el.
Toate cadrele sunt realizate la F4, crop-ul fiind la 100%. Optica poate reda cu desavarsire cele mai fine detalii.
Galerie Foto
Am fotografiat alaturi de Sony 600 mm F4 G-Master la un meci autentic de Polo timp de o ora. Scenariul nr 2 a inclus participarea la un mini-safari in parcul Port Lympne Safari. Conditiile de fotografiere acolo nu au fost tocmai ideale, dar am reusit cu ajutorul modului crop al aparatelor folosite sa utilizez 600 mm F4 la potentialul maxim in raport cu timpul avut la dispozitie.
Dupa cum puteti observa in imagini, bokeh-ul este unul spectaculos.
Concluzie
Sony 600 mm F4 G-Master este un obiectiv pentru fotografii activi si pasionati de sport si wildlife. Trebuie sa fii foarte pasionat de fotografie de actiune/wildlife pentru a justifica achizitia acestui obiectiv. Obiectivul este fabricat 100% de catre Sony, de la optica pana la corpul exterior, avantajul acestei abordari este controlul calitatii foarte bun. Toate obiectivele Sony G-Master sunt realizate in acest fel si se vede. Noul 600 mm este solid si foarte usor pentru focala lui.
Calitatile optice sunt si ele de top, printre cele mai impresionante fiind bokeh-ul si claritatea la F4. Alaturi de un Sony A9, obiectivul formeaza un kit destul de usor, solid si foarte bine echilibrat, datorita centrului de greutate impins mai in spate spre filetele de trepied. Stabilizarea de imagine isi face si ea treaba cu brio alaturi de cea prezenta pe senzorii aparatelor testate, insa trebuie sa nu uitam ca trepiedul/monopiedul este cea mai buna varianta.
Obiectivul va fi disponibil pentru precomanda in Romania, dar si international. Fotografii interesati de un astfel de obiectiv vor achita un avans de precomanda, obiectivul se asambleaza, iar ulterior este livrat. Disponibilitatea globala a obiectivului este anuntata pentru luna August al acestui an. Pretul unui astfel de obiectiv in Romania va fi de ~66.000 lei ( 14.000 Euro ). Actualul 400 mm F2.8 putand fi deja comandat de la F64 ( vezi oferta ).