,

Sony 24-50 F2.8 G Mini-Review – 24 – 35 si 50 mm F2.8 intr-un singur obiectiv

Share

Sony a trimis in avans obiectivul Sony 24-50 mm F2.8 din seria G. Poti fotografia cu el la interior in spatii inschise/deschise, dar si in natura la peisaje si multe alte genuri de fotografie. Este un obiectiv luminos cu zoom optic 2X dedicat pentru fotografii de eveniment sau de peisaj care vor ceva usor de folosit, care sa nu atarne mult nici in geanta foto. Este excelent pentru calatorii, dar si filmari alaturi de un ZV-E1 de la Sony.

 

 

Sony o ia pe urmele Tamron/Samyang cu obiective zoom cu focale non-standard. Obiectivul este dedicat pentru senzorii Full-Frame si APS-C oferind flexibilitate pentru cei care au nevoie de 2-3 fixe cu F2.8 intr-un singur obiectiv. Cel mai probabil cei de la Sony au vrut un 24 mm – 35 mm si 50 mm F2.8 intr-un singur obiectiv pentru camerele Full-Frame. Doar asa ma gandesc ca a luat nastere acest mic obiectiv. A sosit inainte de lansarea oficiala la rodaj si in randurile urmatoare o sa vedeti de ce este capabil. Urmeaza si un video pe Youtube, desigur.

 

 

 

Specificatii cheie Sony 24-50 F2.8 G

 

  • Compatibil cu senzorii Full-Frame si APS-C;
  • Compatibil cu filtre de 67 mm;
  • Diafragma cu 11 lamele;
  • Autofocus cu doua motoare liniare;
  • Constructie solida cu plastic si metal + garnituri de izolare;
  • Dimensiuni: 76.8 mm diametru x 92.3 mm lungime;
  • Greutate: 440 grame.

 

Inspectie Vizuala

 

Cam asa se prezinta Sony 24-50 mm F2.8 ca dimensiuni.

Doar 440 grame si dimensiuni similare cu un 85 mm F1.8.

Zoom-ul este extern.

Acest obiectiv vine cu 3 inele ( Diafragma + Zoom + Focus ).

Are buton programabil pentru diversele functionalitati.

Sub el exista si comutatorul de AF la MF.

Pentru inelul de diafragma exista comutatorul de click/declick.

Montura este metalica si vine cu o garnitura de izolare impotriva prafului si a apei.

Pe frontala obiectivului aflam distantele minime de focus si compatibilitatea cu filtre de 67 mm.

Cam asta ar fi Sony 24-50 mm F2.8.

 

Primele Impresii

 

 

  • Utilizarea unui astfel de obiectiv este destul de variata. Personal nu am cum sa nu vad includerea unui 24 mm F2.8 care este excelent pentru peisaje, fotografie de interior si calatorii. Dupa vine 35 mm F2.8, focala care ofera bokeh, dar si cuprindere pentru fotografia de strada, fotografie de produs/studio sau numai buna pentru ziua evenimentului. La final avem 50 mm F2.8 care este potrivit pentru exterior, portrete si orice subiect care trebuie comprimat putin de focala. Am folosit 24-50 mm F2.8 la fotografie de bebelusi ( am avut o sedinta intamplator ), dar si la fotografie de produs si cateva portrete. Pe partea de video, alaturi de Sony FX30, pot sa spun ca este rapid la focus si este un combo placut de folosit cu focala 36-75 mm F2.8.

 

 

  • Experienta de fotografiere a fost una excelenta, zic asta pentru ca, avand numai 440 grame, este foarte usor, robust si are focalele optime pentru multe genuri de fotografie. Daca ai un Sony A7CII / Sony A7CR poate fi un obiectiv excelent pentru un combo usor. Este foarte manevrabil cand fotografiezi cu o mana. Inelele de focus/diafragma si focus sunt fluente si senzatia de operare este una fara probleme. Avand atasat obiectivul de Sony A9II am putut vedea performante excelente de autofocus silentios si rapid. Cele doua motorase liniare isi fac treaba intr-un mare fel. Pana la urma, avantajul major al obiectivelor native ramane autofocusul.

 

 

 

  • Constructia obiectivului este realizata din plastic pe partea de carcasa, pe la interior se afla ceva schelet metalic. Intre inelele de focus/diafragma si zoom se afla garnituri care previn patrunderea prafului si al stropilor de apa. Butoanele ofera feedback solid, montura este metalica, iar parasolarul este din plastic. Daca scuturi obiectivul sau ciocanesti in el suna destul de plasticos. Cauciucurile sunt relativ rigide si par rezistente la uzura. Constructia este decenta si cam atat.

 

 

 

Galerie Foto

Iata si cateva imagini realizate in scenariile de utilizare amintite mai sus:

 

 

Calitatea optica este buna, pentru optica Sony G este tot ce poti spera. Vor fi obiective de la Sigma/Tamron care il vor intrece in optica, dar nu in greutate si viteza de autofocus. Culorile sunt echilibrate, contrastul prezent intr-un % marisor si da fotografiilor un look natural si placut. Exista distorsiuni / aberatii cromatice, dar la un nivel relativ minim cat sa nu conteze prea tare. Le-am putut vedea ochiometric, pentru ca profilele de corectie inca nu sunt oficiale. Personal am ramas placut surprins de performantele optice oferite pe un senzor de 24 megapixeli.

 

 

Concluzie

 

 

Sony 24-50 mm F2.8 G este un obiectiv care incearca sa echilibreze calitatea optica cu 3 focale populare. Calitatea optica prin sharpness, constrast si culori este prezenta in centru la 24 mm, dar si in colturi la 50 mm. Nu este un obiectiv perfect optic, dar se straduieste date fiind dimensiunile. Greutatea este redusa si utilizarea este destul de flexibila in multe genuri de fotografie cat sa fie o noua varianta pentru cei care vor un zoom. Totusi nu ai cum sa nu te intrebi daca merita ~1300 Euro acest obiectiv in raport cu un Sony G-Master 24-70 F2.8 care ofera optica putin mai buna si o focala ceva mai lunga la capatul Tele.

 

 

Personal, vad foarte util acest obiectiv, dar scump pentru ceea ce ofera Sony in raport cu concurenta. Totusi daca ai nevoie de ceva usor, rapid la focus si care sa fie compatibil Full-Frame poate fi o optiune cat se poate de buna. Disponibilitatea acestuia se anunta incepand cu prima saptamana a lunii Martie la nivel global, cel mai probabil containerul cu ele este in drum spre Romania. Ramane de vazut si pretul oficial… care va fi cam pe la 6500-6800 lei. Pret deloc mic care te face sa il privesti mai critic ca niciodata.

 

Echipamentele Sony sunt disponibile la F64 ( vezi oferta )Photosetup ( vezi oferta ) si   eMAG ( vezi oferta )Va astept sa va alaturati si comunitatii de pe Youtube ( Vezi despre ce este vorba si aboneaza-te AICI ).

 

 

 

BANNER

Daca esti in cautarea unui sistem de editare foto sau video configurat de la zero pentru nevoile tale, ai ajuns unde trebuie. Dupa o mini sesiune de consultanta rapida putem pune la punct un Desktop PC mic sau mare pentru post-procesare de continut sau grafica.

Consultanta personalizata

Configurare personalizata

Eficienta

Sari la conținut