Rocket CFX CFexpress Type B este cel mai nou format de carduri anuntat de Sabrent. Recent am vorbit despre performantele UHS-II V90 de 512 GB ( vezi review ). Acum urmeaza sa va arat performantele unui format cu mult mai mult potential. Rocket CFX CFexpress Type B este disponibil in capacitati de 512 GB si 1 TB pentru Nikon Z-series, Nikon D5/D6 – Panasonic S1 Series si seria C3XX/C5XX de la Canon.
CFexpress-ul Sabrent promite performante sustinute de scriere si citire de 1600 MB/s si scriere de minimum 400 MB/s pentru multe din scenariile de utilizare. Cardurile CFexpress vin cu management termic, senzor de temperatura, functii ECC si over-provisioning pentru extra durabilitate. Toate aceste functionalitati ofera siguranta in timpul exploatarii. La nevoie, si firmware-ul se poate upgrada pentru imbunatatiri de stabilitate cu ajutorul cititorului.
Pentru exploatarea pe teren, acest card rezista la socuri, vibratii, umezeala, raze-x, variatii de temperatura si socuri ESD. Mai multe despre asta si performante gasiti in randurile urmatoare.
Specificatii cheie Sabrent Rocket CFexpress Type B
- Viteza declarata: 1700 MB/s la citire si 1500 MB/s la scriere;
- Viteza minima sustinuta: 1600 MB/s la citire si 400 MB/s la scriere;
- Disponibil numai in capacitate de 512 GB si 1 TB;
- Interfata: NVMe PCIe 3.0 x 2;
- Ideal pentru inregistrarea video 4K/6K si 8K in format RAW;
- Functii: LDPC and RAID error correction, end-to-end data protection, wear-leveling, defect management, and over-provisioning;
- Suport: TRIM, SMART, TCG OPAL/Pyrite si firmware upgradabil ( cu cicitorul Sabrent );
- Rezistenta la socuri, vibratii, umezeala, raze-x, variatii de temperatura si socuri ESD;
- Dimensiuni: 38.5 × 3.8 × 29.8 mm;
- Greutate: 7 grame.
Inspectie Vizuala
Rocket CFX vin livrate in cutii de carton compacte.
Cardurile Sabrent CFX vin intr-un case metalic pentru extra protectie la transport.
Asa arata cardul din fata cu eticheta subtila si constructie aproape integral metalica.
Spatele cardului este tot metalic si prezinta un design simplu.
Interfata PCIe gata de transfer.
Ambele laterale ale cardului sunt metalice.
Baza cardului este din plastic.
Pe langa card a venit si un cititor CFexpress tot de la Sabrent.
Acesta are interfata USB-C si este compatibil cu MAC si Windows.
In cutie se gaseste cititorul alaturi de 2 cabluri ( USB-C la C si USB-A la C ).
Cititorul este compact, are un singur slot si interfata USB-C 3.2
Exteriorul este metalic si are 2 picioare anti-derapante.
Cititorul alaturi de card fac un combo excelent.
Utilizare
Cardurile CFexpress sunt in topul de performanta dintre toate formaturile disponibile. Recent, cei de la Sabrent s-au alaturat acestei competitii in care cei de la ProGrade, AngelBird, Acer, Delkin, Nikon si Sony sunt deja prezenti. Cardurile CFX de la Sabrent sunt disponibile numai in variante de 512 si 1 TB. Astfel de capacitati pot fi utile cel mai mult pentru fotografii care fac time lapse-uri sau videografii cu pretenti. Cardurile Sabrent CFX nu sunt pentru toata lumea, asta pentru ca se gasesc greu in Romania ( aproape imposibil, de fapt ), dar si ca livreaza performante peste nevoile celor 90% din fotografi/videografi.
Acest Sabrent CFX nu este un card simplu pentru ca vine cu o multime de functionalitati extra. Printre acestea se numara:
- Firmware Upgradabil pentru stabilitate si performante imbunatatita.
- Over-Provisioning – Cardul are mai mult de 512 GB si cand NAND se uzeaza se mai aloca din provizionare spatiu.
- Suport TRIM, SMART, TCG OPAL/Pyrite / LDPC, RAID ECC, end-to-end data protection, SmartRefresh.
Compatibilitatea este cuprinzatoare, iar pe langa camerele mentionate mai sus, Sabrent CFX se poate folosi alaturi de Nikon D500/D850 – Seria Panasonic S1 ( mai ales S1H ) alaturi de Canon 1Dx Mark III / R5 si C300/C500 Mark II. Aceasta compatibilitate vasta ofera utilizatorilor incredere ca acest card se va comporta asa cum te astepti fara frame-uri ratate. Inregistrarea 8K/6K este principalul grup de focus al acestui card de memorie, cu asa viteze, acestea fiind scenariile pentru care merita achizitionat.
Sabrent CFX este un card cu constructie realizata din aluminiu si plastic. Tot pachetul este simplu, are un design de bun gust si o calitate solida. Cardul de memorie va rezista fara probleme fizice in uz intens pentru 3-5 ani de zile fara probleme ( cel putin la exterior ). Racirea cipurilor se face pasiv datorita carcasei metalice. Corectia ECC pentru erori este o implementare bine-venita care previne coruperea datelor inainte de scrierea acestora. Ca si constructie, dupa testarea a multor carduri CFexpress pot sa zic ca Sabrent CFX este un exemplar reusit de la exterior.
Cititorul CFexpress de la Sabrent este foarte compact ( aproape cat cardul in sine ). Totusi vine cu o carcasa metalica pentru rigiditate si racire pasiva. Conexiunea este una solida prin USB-C cu un cablu gros si interfata USB 3.2. Rating-ul Sabrent pentru acest card este de 950 MB/s la scriere si citire. Deci daca exemplarul meu va fi mai capabil de atat nu am sa pot vedea. In rest, cam atat despre cititor. Usor si mic, ideal pentru transport.
Performanta
Am testat cardul Sabrent CFX in suita standard de programe pentru a vedea clar performantele in cifre constante ca si cu restul cardurilor CFexpress testate pana acum. Altfel este foarte greu sa le compari prin rafale sau alte metrice. Toate testele sunt realizate cu cititorul proprietar. Iata ce a iesit:
Crystal Disk arata performante de aproape 1 GB/s la scriere si citire.
ATTO afiseaza performante imbucuratoare pentru acest CFX.
Incepand cu pachetele de 1 MB pentru transfer performanta este stabila.
AJA afiseaza performante usor diferite.
Viteza constanta de citire este de cam 800 MB/s.
Scrierea de pe un SSD NVMe PCIe 4.0 este de cam 324 MB/s constant.
Concluzie
Sabrent CFX de 512 GB se aseamana mult ca si constructie cu cardurile AngelBird, dar partea de performanta pare sa fie mai buna. Cifrele din aplicatiile sintetice sunt in aproprierea performantelor oficiale ( acelea fiind masurate in conditii ideale sau de laborator ). Imi place ambalajul in care sunt livrate cardurile, desi spuma este cam prea fixa. Decupajele fiind putin cam strampte. Si cititorul CFX de la Sabrent este unul cu o constructie solida, metalica care ofera racire pasiva cardurilor care tind sa se incinga putin in utilizare. Interfata USB 3.2 isi face treaba si ofera performante solide de download al materialelor.
Cardurile Sabrent CFX au dovedit ca ofera performanta, stabilitate in transferuri si potential sa fie urmatorul card de memorie pentru fotografi si mai ales videografi. Pentru cei initial mentionati ar fi buna o varianta de 128 si/sau 256 GB pentru o reducere de costuri. Pot sa recomand acest card de memorie, daca il gasiti pe rafturile din Romania. Pretul orientativ in SUA variaza intre 350 si 280$ fara taxe, iar prin Europa pretul este de cam 400 Euro. Toata gama de produse Sabrent o gasiti pe Amazon DE ( vezi oferta ) – Amazon UK ( vezi oferta ) si BH Photo ( vezi oferta ).