Inteligenta artificiala ( Ai-ul ) a acaparat in ultimul an o multime de ramuri creative si non-creative la nivel global. Iar cu ajutorul cele mai noi placi grafice de laptop ( RTX 4090 Mobile ), totul va fi acum mai rapid si mai fluid. Aplicatiile software de editare foto-video au evoluat si chiar au ajuns sa faca foarte multe lucruri pe baza acestui AI. Printre cele mai importante optiuni au ramas denoising-ul si filtrele creative din Adobe Photoshop ( varianta din 2024 ).
In randurile urmatoare vom face cateva teste alaturi de Adobe Photoshop si Topaz AI alaturi de driverele Nvidia Studio instalate pe un laptop ASUS ROG Strix cu RTX 4090 Mobile cu 16 GB de vRAM. Doar asa vom vedea cum ar putea fi ajutati fotografii si creatorii de continut care sunt mereu in miscare.
Pentru fotografii care sunt in cautare de performanta se poate opta pentru un laptop cu RTX 4060/4070 sau un desktop cu un RTX 4060 pentru performante bune pentru suita Adobe si Topaz AI. Hardware-ul a ajuns sa se maturizeze bine astfel incat cu un GPU mid-level poti face opratiuni complete cat se poate de rapid. Traim vremuri bune cand vine vorba de editare si prelucrarea imaginilor.
Despre Driverele Nvidia Studio si RTX 4090 Mobile
Driverele Nvidia Studio s-au maturizat si mai mult fata de ultima data cand m-am jucat cu Premiere Pro ( vezi material ). Odata cu aparitia seriei de placi video RTX 4000 pentru desktop si mobil, performanta si capabilitatile de AI si RTX au crescut si ele odata cu evolutia generatiilor de nuclee Tensor / RTX / CUDA. Chiar acum cateva zile Adobe a lansat noile variante 2024 ale aplicatiilor Lightrom / Photoshop si Premiere care sunt cu atat mai capabile sa foloseasca puterea de procesare a noilor drivere de Studio.
Driverele Nvidia Studio sunt prezente si recunoscute lunar pentru functionalitati noi in multe aplicatii. Cele mai cunoscute bucati de software care folosesc AI-ul raman Adobe Photoshop / Lightroom / Topaz AI Denoiser / Sharpener / Gigapixel. Aceste aplicatii sunt capabile sa genereze continut, sa reduca zgomotul, sa adauge calitate si sa lipeasca zeci de fotografii cu precizie pentru panorame imense de Gigapixeli ( nu megapixeli ca pana acum ).
Nvidia RTX 4090 Mobile a poposit la noi pe birou alaturi de un laptop Asus Strix G733 echipat cu un Ryzen 9 7945HX3D. Placa video are 16 GB de memorie vRAM / 9728 de nuclee CUDA de generatie noua alaturi de 76 nuclee RTX si 304 nuclee Tensor. Toate aceste specificatii cheie se dovedesc a fi esentiale pentru lucrul cu aplicatiile care au instrumente/functionalitati pe baza de AI.
Puterea de procesare de ~33 TFLOPS intr-un laptop de ”doar” 3 kilograme este impresionanta si garanteaza capabilitatile unui laptop in 2023. Puterea de procesare a ajuns la un nivel extraordinar, iar pe masura ce AI-ul avanseaza si el, lucrurile se vor imbunatati tot mai mult, asta odata cu aplicatiile din Suita Adobe si multe alte aplicatii creative aflate in ascensiune.
Despre AI-ul din Photoshop, Lightroom si Topaz AI Denoise
Din suita Adobe am ales sa discut despre Adobe Photoshop 2024 ( fiind printre cele mai cunoscute programe la nivel global ), Lightroom care, alaturi de Topaz AI Denoise, au cele mai practice sisteme de eliminare a ”zgomotului” digital dat de fotografierea la sensibilitati mari ( parametrii ISO ). Pe langa eliminarea zgomotului, mai exista multe alte optiuni pe baza de AI, iar printre cele mai importante si de ajutor se numara:
- Neural filters din Adobe Photoshop avanseaza mereu, iar in editia de 2024 a acestei aplicatii regasim cateva filtre cu adevarat utile pentru fotografii care nu vor sa stea prea mult in fata monitorului. Printre ele se numara Skin Retouching / Smart Portrait / Colorize si Photo Restoration. Cele mai interesante sunt Photo Restoration si cel de editare a pielii. Resursele consumate sunt minime in unele cazuri, dar daca folosim Landscape Mixer resursele video si de procesor se evapora detul de repede.
Lista completa cu filtre Neurale din Photoshop 2024.
- Noise Reduction din Adobe Lightroom este singura functie care poate solicita o placa Nvidia RTX 4000, fie ea un 4060 sau un 4090 Mobile. Rezultatele sunt peste asteptari, mai exact, se pot obtine imagini cu mai putin zgomot de imagine dat de sensibilitatea ISO prea mare ( setata intentionat sau din greseala ).
Cam asa arata meniul.
- Noise Reduction din Topaz AI face o treaba mai buna si mai eficienta ( din punct de vedere a resurselor ) fata de functia prezenta in Lightroom. Se pot curata imagini care au zgomot de la procesare prea multa sau de la ISO mult mai usor.
Teste si Performanta
Daca tot am vorbit de optiuni/functii/filtre pe baza de AI mai sus, iata ca ar fi cazul sa aratam si cum functioneaza si cat de calitative sunt rezultatele. Avand un Ryzen 9 de ultima generatie ca procesor, un RTX 4090 Mobile ca placa video, performanta si rezultatele ar trebui sa fie generate rapid.
M-am jucat cateva ore in Photoshop 2024 / Topaz AI si Lightroom 2024 si iata ce rezultate am obtinut:
Detectia fetei pentru retusarea pielii.
Instrumentul face o treaba decenta de retusare automata pentru portretele rapide.
Noise Reduction din Topaz AI arata bine si nu consuma exagerat de multe resurse cum face Lightroom de la Adobe.
Am transformat pisoiul in pui de leu cu Generative Fill din Adobe Photoshop.
Stilizarea fotografiilor este posibila si aceste procese consuma suficiente resurse.
Cam asa arata utilizarea de resurse in procesele realizate mai sus.
Concluzie
Nvidia RTX 4090 Mobile se comporta excelent in Topaz Denoise AI – Photoshop si Lightroom. Cele mai solicitante procese din aplicatiile mentionate mai sus sunt functiile de Denoise – Landscape Migration – Color Transfer. Procesele pun foarte mult pret pe memoria vRAM a placii video si la tot ce inseamna nuclee CUDA/Tensor/RT. Cerintele hardware au inceput sa fie serioase, iar interconectarea dintre aplicatii si hardware este facuta foarte bine de catre noile Drivere Nvidia Studio.
Viitorul suna bine, optimizarile vin de la luna la luna, iar daca alegi un laptop cu RTX 4060, RTX 4070 o sa ai performanta cu atat mai buna in aplicatiile creative, nu doar in jocuri. Asadar, este cazul sa faceti upgrade la laptopul cu GTX 1050. Laptopurile cu grafica RTX 4000 sau placile separate din aceeasi serie pentru desktop-uri sunt disponibile la PC Garage ( vezi oferta ) – eMAG ( vezi oferta ) – evoMAG ( vezi oferta ) si CEL.ro ( vezi oferta ). Sisteme cu NVIDIA Studio se gasesc si la ITDirect.ro ( vezi gama complete ). Link-urile din acest articol sunt de afiliere, iar daca le folositit sustineti activitatea independenta a blogului!