De cand a sosit formatul CFexpress Type B si Type A, fotografii se confrunta cu probleme in achizitia lor datorita costurilor mari. In materialul de astazi va prezint ProGrade CFexpress Type B Cobalt 165 GB. Acesta este mezinul familiei CFexpress Type B din seria Cobalt care se va potrivi fotografilor care au camere cu acest standard de memorie.
Cardul este fratele mai mare al lui CFexpress Type A de 160 GB ( vezi review ). Performanta mezinului din seria CFexpress Type B este de 1700 MB/s la citire, iar scrierea maxima este pe la 1500 MB/s, dar cu o viteza sustinuta de 1400 MB/s conform producatorului. Abia astept sa pun la test aceste declaratii pentru ca in trecut cam ce au promis asta au oferit pentru cardurile lor.
CFexpress Type B Cobalt 165 GB vine cu senzor de temperatura inclus, astfel poate fi citit de catre HD Sentinel in PC si isi poate limita viteza pentru a continua sa functioneze in medii neprietenoase termic. Mai multe despre acest card in randurile urmatoare.
Specificatii Cheie ProGrade CFexpress Type B
- Interfata NVMe PCIe 3.0 x2 ( NVME 1.3) ;
- Viteza citire 1700 MB/s si o scriere de 1500 MB/s;
- Viteza sustinuta de scriere/citire de 1400 MB/s;
- Disponibil in capacitate de 165/325 si 650 GB;
- Carcasa metalica pentru racire corespunzatoare;
- Consum mic de energie;
- Rezistent la Socuri, Raze-X, Praf, Vibratii si Apa;
- Senzor de supraincalzire integrat;
- Temperatura de operare: -10 to 70°C;
Inspectie Vizuala
Ambalajul cardurilor CFExpress Type B a evoluat si este acum realizat din materiale reciclabile.
Cam asa arata ambalajul din carton reciclat care ia locul tavitei din plastic.
Cam asa arata cardul in ambalaj.
Din fata, ProGrade de 165 GB arata minimalist si vine cu o eticheta monochrom.
Interfata PCIe a cardului asigura viteze maxime pentru camerele si cititoarele care pot face fata.
Baza cardului este realizata din plastic si lateralele din foita metalica.
Se simte ca un card solid gata de treaba.
Alaturi de fratele mai mare de 325 GB.
Utilizare
Cardurile CFexpress sunt in topul de performanta dintre toate formaturile disponibile. Mai ales seria Cobalt de la ProGrade despre care vorbim astazi, chiar daca seria GOLD era performanta, noile variante Cobalt sunt mai durabile, nu doar mai rapide. In 2022 camerele care accepta acest format de carduri au inceput sa fie din ce in ce mai comune. Foarte multi nikonisti posesori de Z6 / Z6II, Z7 si Z7 II se vor bucura de aceste carduri performante.
Compatibilitatea este cuprinzatoare, iar pe langa camerele mentionate mai sus, ProGrade Cobalt de 165 GB este integral compatibil cu Nikon D500/D850 – Seria Panasonic S1 ( mai ales S1H ) alaturi de Canon 1Dx Mark III / R5 si C300/C500 Mark II. Aceasta compatibilitate vasta ofera utilizatorilor incredere ca acest card se va comporta asa cum te astepti fara frame-uri ratate. Inregistrarea 8K/6K este principalul grup de focus al acestui card de memorie, cu asa viteze, acestea fiind scenariile pentru care merita achizitionat.
Seria ProGrade CFexpress Cobalt au performante de top, acestea fiind cardurile din serie care ofera capacitate mai mica, dar viteza mai mare ( fata de seria GOLD ). Aceste carduri sunt de fapt SSD-uri M.2 PCIe 3.0 miniaturizate intr-un format compact. Utilitatea cardurilor CFexpress Cobalt este mai mult orientata catre inregistrarea video si pentru fotografii care au nevoie de carduri durabile, nu musai cele mai rapide.
ProGrade CFexpress Cobalt vin cu o carcasa realizata din plastic si metal subtire. Rigiditatea carcasei este medie si ofera memoriei rezistenta impotriva socurilor mecanice. Fata de memoriile SD, CFexpress-urile sunt mult mai rezistente, dar nu la fel de solide ca CFast-urile. Articolul cu CFast 2.0 de la ProGrade il puteti citi AICI. Interfata are trei randuri de pini, iar plasticul din jurul acestora pare destul de solid . Protectia impotriva prafului este decenta, doar ca lichidele se pot infiltra in interfata cardului ( asa ca mare grija ). Recomand transportul acestor carduri in portofele speciale ( vezi articol ).
Performanta
Partea de performanta bruta poate fi masurata in doua feluri. In cifre ca un SSD/HDD sau ca experienta de utilizare alaturi de Nikon Z7/Z6 ( asta urmeaza in curand ). Pana atunci merita, totusi, sa va arat cam cum se descurca modelul de 512 GB pe partea de performante. Iata cifrele obtinute:
CrystalDisk arata niste cifre de performanta peste CFexpress Type A, dar fiind cea mai mica capacitate de Type B nu am pretentii de performanta de top.
ATTO arata mai clar performanta cardului in functie de pachetele de transfer.
Acest scenariu este mai aplicabil pentru fisierele mici cum sunt fotografiile RAW sau JPEG ( mai ales rafalele ).
AJA confirma testele sintetice de pana acum.
Scrierea reala de fisiere de pe un Sabrent 4 Plus ( SSD PCIe 4.0 ) este de 692 MB, aceasta fiind sustinuta pe tot parcursul testului.
Scrierea atinge constant putin peste 800 MB/s.
Performantele sunt similare cu varianta Type A.
Concluzie
ProGrade CFexpress Type B din seria Cobalt de 165 GB este un card de memorie solid construit. Destul de rapid, dar nu ca in declaratiile oficiale. Seria Cobalt este orientata pentru cei care vor performanta de top. Pentru a profita de performanta seriei Cobalt este nevoie de echipament performant care va face costurile cardurilor sa fie accesibile.
Aceste carduri le vad potrivite alaturi de Canon R5, Nikon D6, Canon C500 Mark II, Panasonic S1 si Canon 1Dx Mark III. Acestea sunt doar o parte din camerele care vor avea nevoie de memorii performante pentru inregistrarea materialelor foto-video.
ProGrade CFexpress Cobalt sunt disponibile in capacitati de 165 GB – 325 GB si 650 GB. Preturile in Europa variaza intre 1100 lei ( 165 GB ) si 5000 lei ( 625 GB ). Un cititor de carduri CFexpress Type B costa si el cam 500 lei. Pentru a avea un set serios de carduri CFexpress, nu scapi fara a cheltui minimum 1000 Euro pe cateva carduri mici + cititor. Asa ca alegeti cu grija tipul de camera.
Cardurile ProGrade sunt disponibile ocazional in Romania la eMAG ( vezi oferta completa ). Cei de la ProGrade au lansat aplicatia Recovery Pro ( vezi review ), aceasta permite analiza si recuperarea fotografiilor in cele mai uzuale scenarii.
Va astept sa va alaturati si comunitatii de pe Youtube ( Vezi despre ce este vorba si aboneaza-te AICI ).