Producatorul de accesorii foto Pixel, a avut bunavointa, de a-mi trimite acum o luna blitz-ul Pixel X800N Standard pentru Nikon, fiind o versiune de pre-productie inca nelansata la acea vreme, pe piata acum se regaseste doar varianta Pixel X800C. Am fost rugat sa testez blitz-ul o perioada si sa raportez performantele lui, mai exact existenta defectelor. Acest flash a fost produs sa concureze, direct cu modele precum Nissin Di700 – Youngnuo 568EX. In randurile de mai jos ramane de vazut daca se ridica peste clasa sa concurenta.
Specificatii cheie Pixel X800N:
- Numar Ghid: 60 ( ISO100 – 200 mm )
- Zoom 20-200 mm – mod auto-zoom si manual zoom disponibile
- Moduri Blitz: iTTL si Manual
- Functii de declansare wireless: Optica – Master – Slave S1/S2
- Moduri de sincronizare: HSS ( High Speed Sync ) – cu prima cortina – cu a 2-a cortina
- Unghi ajustare cap blitz: sus/jos -7/ 90 grade – stanga/dreapta: 180/180 grade
- 3 secunde perioada de reincarcare la 1/1
- Poate fi alimentat cu 4 baterii alkaline sau acumulatori Ni-MH
- Autonomie de 180 descarcari la putere maxima 1/1 cu un set de acumulatori Eneloop PRO.
- Porturi: Port PC-sync – microUSB si port de alimentare externa
- Lampa de asistenta a focalizarii cu 29 de puncte
- Protectie la supraincalzire
- Indicator al acumulatorilor Ni-mh
- Greutate 409 grame fara baterii
- Dimensiuni 190 x 78 x 61 mm
Primul lucru care l-am facut a fost sa fotografiez flash-ul pentru o prezentare vizuala completa.
Inspectie Vizuala
O cutie alba cu design simplu, plina cu specificatiile blitz-ului.
Aici avem prezente toate functiile blitz-ului.
Alaturi de unitatea in sine, regasim in cutie, un bounce – un manual de folosire – talpa.
Asa arata blitz-ul din toate laturile.
Iata toate porturile cu care vine dotat blitz-ul.
MicroUSB pentru update de firmware. Pc-Sync pentru sincronizare cu trigere si aparate foto. Port pentru conectarea unui powerpack.
Sistemul de blocare a blitz-ului pe patina se face, cu un mecanism simplu de folosit, similar cu cel gasit pe gama de flashuri Canon Speedlight.
Blitz-ul are disponibil un card de difuzie alaturi de o difuzie wide.
Asa arata compartimentul de acumulatori. Se incuie usor si sigur.
Asa arata comparat cu un Youngnuo 560-II.
Constructie/Interfata
Odata cu acest flash, primim o constructie solida, calitatea materialelor si a asamblarii este foarte buna pentru clasa sa. Interfata de control a blitz-ului, este formata din: LCD monocrom generos, sase butoane alaturi si o rotita pentru ajustari rapide si un comutator cu trei pozitii. LCD-ul monocrom are o diagonala de 5.5 centimetri si este responsabil cu afisarea parametrilor, iluminarea lui se face cu ajutorul unui LED verde. Comutatorul cu trei pozitii are rol de ON/OFF si de blocarea tuturor butoanelor, pentru a nu modifica parametrii din greseala.
Cele sase butoane au rol de ajustare a puterii blitz-ului, selectarea modului de functionare/declansare, intrarea in setarile unitatii precum si un buton led, care comunica daca lampa sa incarcat si tot de acolo putem verifica puterea fara a declansa aparatul. Sa nu uitam rotita care alaturi de butonul de confirmare fac posibila operarea in momente cheie. Capul blitz-ului are o miscare ampla, 180 grade si in stanga si in dreapta pentru o pozitionare exacta, iar -7/ 90 grade jos-sus. Capul blizt-ului se roteste prin apasarea classicului buton cauciucat din lateral. Miscarea se face usor si fara probleme, avand pasi intermediari intre cele 180 grade de miscare.
Utilizare
Blitz-ul a fost folosit in diverse situatii, de la fotografia de produs in cort pana la sedinte foto in aer liber si evenimente. Dupa o luna de intensa folosire pot sa spun ca este un produs performant si de calitate in raport cu pretul la care va fi comercializat. Viteza de incarcare a lampii la putere maxima este de 3.2 secunde pentru primele 50-60 declansari, dupa care se mareste timpul de incarcare din cauza descarcarii acumulatorilor, pentru acest mic test am folosit acumulatori Panasonic Eneloop PRO. A fost folosit impreuna cu trigere Pocket Wizard Plus X cu care a facut o treaba minunata, nu au existat probleme.
Ca parti negative pot mentiona, timpul de pornire a blitz-ului este destul de mare alaturi de afisarea mai mult orientativa a incarcarii acumulatorilor Ni-MH.
Concluzie
Recomand acest blitz celor care au nevoie de putere si un raport calitate/performanta/pret bun. In testele mele s-a dovedit a fi un blitz performant si a facut fata situatiilor de fotografiere. Blitz-ul este diponibil AICI la un pret de 460 Lei.
Voi veni cu o concluzie mai convingatoare, pe masura ce il voi testa inca cateva saptamani.