Share

Patona este un producator cunoscut de acumulatori replace de calitate pe care ii folosesc si ii recomand de ani buni. In ultima perioada, pe langa acesti acumulatori mici, cei de la Patona au lansat seria Autarc de acumulatori imensi care permit alimentarea in deplasare a tuturor gadget-urilor si a consumatorilor ceva mai gurmanzi. Pentru testare a sosit un Patona Platinum Autarc 1000, care, dupa cum spune si numele, este un powerstation de 1036 Wh capacitate.

 

Poate alimenta de la cele 3 prize de 220V consumatori de maximum 1000W si se poate alimenta de la soare de la un panou de 200W, dar se si poate incarca prin portul USB-C de 100W care poate alimenta laptopuri Apple. Cele 3 porturi USB-A pot incarca acumulatori de camere/drone si multe alte gadget-uri.

 

 

Autarc 1000 de la Patona vine cu un panou LED de 3W si acumulator cu chimie Li-Ion care este garantat pana la 1000 cicluri inainte sa scada la 85% din capacitatea declarata. Ecranul LCD este color si simplu, iar partea de conectivitate lipseste cu desavarsire in acest moment. Unitatea nu are Bluetooth, Wireless sau cu atat mai putin Aplicatie dedicata. In comparatie cu concurenta, Patona se misca cam greu pe partea asta. Totusi, inainte sa o judecam, sa vedem in randurile urmatoare de ce este capabila.

 

 

 

SPECIFICATII Patona Autarc 1000

 

  • Tehnologie baterie: Li-Ion;
  • Durabilitate baterie: 1000 de cicluri de viață = – 20% din capacitate;
  • Capacitate: 1036,8 Wh ( 48Ah );
  • Timp de reincarcare maxim: 10 ore de la priza – 9.6 ore de la 12V – Intre 5  si 10 ore din energie solara ( 1 x 200W );
  • Se poate reincarca si prin USB-C in 10 ore;
  • MPPT de 200W  – Suporta maximum 2 panouri de 100W sau 1 x 200W;
  • Intrari:
  • Iesiri 220V: 3 x AC 230 V (EU Schuko) / max. total 1000 W sarcină continuă si maxima;
  • Iesiri DC:  Port Auto 12V si 2 x DC5525;
  • Iesiri USB: 3 x USB A + USB-C PD 100W;
  • Panou LED pe spate de 3W;
  • Protectii: BMS, Over Voltage Protection, Overload Protection, Over Temperature Protection, Short Circuit Protection, Low Temperature Protection, Low Voltage Protection, Overcurrent Protection;
  • Dimensiuni: 330 mm ( lungime ) x 245 mm ( inaltime )  x 265 mm ( latime ).
  • Greutate: 11.2 Kilograme.

 

 

 

Inspectie Vizuala

 

 

Cam asa se prezinta cutia cu toate detaliile sale.

Se gasesc specificatii, conectori si multe altele direct pe exterior.

In cutie se gaseste manualul de utilizare si brick-ul extern.

Acesta incarca Patona cu ”doar” 100W.

Frontal Autarc 1000 de la Patona isi arata toate porturile ( 4 x USB + 3 x 200V + 1 x 12V si 2 x DC ).

Ecranul este mic si color.

Pe spate se gaseste o lampa LED de 3W cu trei trepte de intensitate luminoasa.

Ambele laterale ale lui Autarc 1000 vin cu fante de ventilatie pentru circuite.

Exista si un maner pliabil de transport ( care are putin joc ).

Cam asa arata baza powerstation-ului, acesta vine cu 4 picioare din cauciuc si o baza solida.

Cam asa se prezinta powerstation-ul Autarc 1000, care este gata sa fie incarcat/reincarcat.

 

 

Primele Impresii

 

 

  • Cand am pus mana prima data pe Patona Autarc 1000 m-am gandit instant ca are potential sa fie cea mai mare baterie replace pentru orice. Se simte solida in mana, aceasta avand o carcasa din plastic pe exterior si cu o structura metalica la interior. Chiar daca manerul de transport are un mic joc lateral, acesta este solid infipt in corpul statiei, cat sa nu cauzeze probleme. Plasticul este mat si pare sa reziste bine la zgarieturi, in timp ce design-ul german, simplu si clar arata lumii intregi ca ai de a face cu un powerstation serios. Sunt impresionat de calitatea constructiei, dar putin dezamagit ca nu au reusit sa integreze in greutatea totala si transformatorul de incarcator.

 

 

 

  • Diversitatea porturilor oferite de Autarc 1000 este una rezonabila. La o capacitate totala de putin peste 1kWh te astepti sa gasesti minimum 2 x 220V si macar 4 x porturi USB. Ei bine, Patona au echilibrat 3 x USB-A si un USB-C de tip PD cu 100W putere de incarcare, dar si de alimentarea pentru statia Autarc. Cele 7 protectii ( Over Voltage Protection, Overload Protection, Over Temperature Protection, Short Circuit Protection, Low Temperature Protection, Low Voltage Protection, Overcurrent Protection ) sunt integrate in electronica sa ofere experienta de utilizare a tuturor porturilor cat mai placuta si sigura. Aceste statii de alimentare sunt sensibile la tot felul de factori externi care pot cauza instabilitate acumulatorului. Integrarea unui LED de 3W ofera o experienta cat mai luminoasa in orice imprejurare.

 

 

 

Utilizare

 

 

Cand vine vorba de utilizare, Autarc 1000 de la Patona are posibilitati aproape infinite de alimentare, precum baterii de camera, laptopuri, baterii de drona si multe, multe altele. Totusi, analizand numarul de porturi, acest powerstation pare ca poate alimenta maximum 10 consumatori simultan, pe o perioada variabila de timp. Totul se rezuma la consumul dispozitivului conectat. Totusi, 1 kWh ramane o capacitate mare care ofera multiple reincarcari pentru dispozitivele de mai sus mentionate. Pe teren am testat ceva mai mult Autarc 1000 si am observat ce poate si ce nu poate alimenta. Sunt multi consumatori de alimentat si se arunca cu multe cifre in specificatii, dar hai sa vedem:

 

 

Ce poti incarca / Alimenta ?!

 

  • Acumulatori de camere foto/video de orice capacitate si tip ( cu incarcatorul potrivit ). Avand 1500Wh se pot incarca pe putin 40-60 acumulatori de Sony / Panasonic / Nikon / Canon si lejer 100-150 de Fujifilm / Olympus si cele ultra-compacte;
  • Acumulatorii de drone sunt ceva mai mari, dar cu acest Autarc 1000 se pot incarca lejer 4-5 baterii de Mavic 3 Classic / Mavic 3 Cine. Daca aveti DJI Mini 3 puteti sa incarcati acumulatorul de peste 14-15 de ori;

 

 

  • Acumulatorii de laptop de tip ultrabook se pot incarca de 12-13 ori lejer, iar laptopurile de gaming de 6-7 ori;
  • Acumulatorii de blitzuri ( Godox AD200/AD300/AD400/AD600 / AD600 Pro ) se pot reincarca de 5-7 ori fara probleme.
  • Lumina continua ( Nanlite 60 / 60B / FS-60B se pot alimenta continnu, lejer 17 ore ( 1 lumina ) sau chiar 6 ore ( 3 lumini ) cu intensitate variabila.
  • Se poate alimenta un videoproiector de 65W lejer timp de 12 ore ( timp in care poti vedea o jumatate de maraton de filme ).

 

 

  • Se pot alimenta si acumulatori de scule de mana sau mini-scule de atelier precum echipamente Dremel si multi alti consumatori mici.

 

Dremel gata de treaba.

 

 

Ce nu poti incarca / alimenta ?!

 

  • Are probleme in a alimenta Fierbatoare / Uscatoare de par / Calorifere electrice si tot ce functioneaza pe baza de rezistente. Am probat asta si am descoperit ca nu poate alimenta un consumator de peste 1050W. Acesti consumatori  mari nu au ce cauta in setupul de Off-Grid si Camping. Nu mai zic de trusa unui fotograf/videograf.

 

 

 

Incarcarea Solara

 

 

Incarcarea solara a lui Autarc 1000 este posibila in conditii ideale in maximum 5 ore, avand un panou de 200W in pozitie ideala fata de soare in tot acest timp. Conectarea panoului se face printr-o mufa DC 5525, iar MPPT-ul solar de 200W se ocupa de transferul de energie. Se pot conecta la el panouri 1 x 200W sau 2 x 100W. Eu m-am ajutat de un panou solar AllPowers pentru alimentare si am reusit in cam 7 ore de expunere sa adun 1 KWh de la soare.

 

 

 

Concluzie

 

 

Patona Autarc 1000 este un powerstation de 1 KWh care reuseste sa alimenteze consumatori de maximum 1050W. Vine cu o constructie solida si suficiente porturi pentru a alimenta o multime de consumatori simultan. Lumina LED ajustabila de 3W este de real ajutor in scenarii de camping sau cand se ia curentul acasa. Acumulatorul de la interior este un Patona Platinum ( cel mai probabil cu celule Panasonic sau LG ). Cele 1000 cicluri pentru capacitatea maxima ar trebui sa asigure lejer 2-3 ani de exploatare.

 

 

Sunt multe lucruri care imi plac la Autarc 1000, dar si multe lucruri care sunt total ignorate in conceperea acestui powerstation. Printre acestea se numara: lipsa aplicatiei de smartphone pentru acest model, lipsa posibilitatii de incarcare cu mai mult de 100W de la retea si lipsa unui incarcator wireless pentru smartphone-uri. Chimia Li-Ion este clasica si standard, dar curand mi-as dori sa vad si o editie LiFePo a acestui model. In acest moment chimia de acumulatori LiFePo este disponibila pe Autarc 2000 si Autarc 5000.

 

 

 

Cam asta ar fi experienta mea cu Autarc 1000, un powerstation bun pentru orice iesire in afara retelei de curent. Se poate lucra cu el, dar se poate pleca si in concediu. Pretul producatorului recomandat pentru acest model este de 999 Euro in Germania, dar in promotii si pe la distribuitori se poate gasi chiar si pe la 800 Euro ( vezi listare ). In Romania se gasesc listate numai la MitMag pentru precomanda ( vezi seria Autarc ). Pretul estimat pentru Romania va fi de cam ~3800-4000 lei.

 

 

Acumulatorii replace Patona sunt disponibili in Romania la eMAG ( vezi oferta ) – iShoot ( Vezi oferta si cele mai bune preturi ) – Photosetup ( Vezi Oferta ) si MyCenter24 ( vezi oferta )Link-urile din acest articol sunt de afiliere, achizitionand din ele ajutati la buna functionare a blogului. Va multumesc!

 

Va astept sa va alaturati si comunitatii de pe Youtube ( Vezi despre ce este vorba si aboneaza-te AICI ).

 

 

 

 

 

BANNER

Daca esti in cautarea unui sistem de editare foto sau video configurat de la zero pentru nevoile tale, ai ajuns unde trebuie. Dupa o mini sesiune de consultanta rapida putem pune la punct un Desktop PC mic sau mare pentru post-procesare de continut sau grafica.

Consultanta personalizata

Configurare personalizata

Eficienta

Sari la conținut