Panasonic Lumix G9 si obiectivul 200 mm F2.8 cu optica Leica au fost lansate oficial pe 8 Noiembrie, iar pe data de 20 Decembrie au ajuns pentru a fi testate. In cutia obietivului 200 mm f2.8 gasim si un teleconvertor de 1.4 x, iar cei de la Panasonic au mai trimis versiunea 2x, care transforma 200 mm F2.8 intr-un 400 mm F5.6, iar pe Lumix G9 echivaleaza cu un 800 mm F5.6. Toate acestea intr-un kit compact comparabil ca dimensiuni cu un Nikon D750 si 70-200 f2.8. Lumix G9 este un mirrorless, pentru fotografi profesionisti care au nevoie de viteza si calitate a imaginii in fotografia de actiune. Seria GH este o serie dedicata personelor interesate de videografie, Panasonic vrea cu G9 sa accentueze diferenta intre game.
Lumix G9 alaturi de obiectivul 200 mm f2.8 formeaza un kit puternic si potrivit pentru fotografia de actiune si wildlife. Fotografia de portret este inca un gen de fotografie la care acest kit se descurca de minune, mai ales datorita sistemului de stabilizare Dual IS. In acest sistem stabilizarea de pe senzor a lui G9 se „sincronizeaza” cu cea din obiectiv pentru a oferi imagini nemiscate la focale mari, acest kit fiind ocazia perfecta, pentru testarea acestui sistem.
Specificatii cheie LUMIX G9
- Senzor Live MOS de 20 Megapixeli;
- Sistem de autofocus cu 225 de puncte;
- Stabilizare de imagine pe 5 axe;
- Captura interna 4K/60p;
- Inregistrare video Full HD la 180 fps;
- Shutter electronic cu o viteza de 1/32000;
- Shutter mecanic cu o viteza de 1/8000;
- Mod foto 6K;
- Fotografiere in rafala la 20 fps cu autofocus continuu ( 60 fps cu autofocus fix );
- Buffer-ul poate stoca 50 cadre in format RAW.
- EVF cu 3,6 milioane de pixeli si magnificare de 0,83x;
- LCD tactil articulat cu 1,62 milioane de pixeli;
- Slot Dual UHS II ( V60 ready);
- 802.11ac Wi-Fi, NFC si Bluetooth;
- Slot dublu pentru SDXC;
- Constructie din aliaj;
- Rezistenta impotriva apei si a prafului;
- Dimensiuni: 137 x 97 x 92 mm;
- Greutate: 658 grame.
Specificatii cheie 200 mm F2.8
- Formula optica alcatuita din 15 elemente aranjate in 13 grupuri;
- Corp construiot din aliaj de magneziu;
- Izolat impotriva stropilor de apa si a prafului;
- Rezistent la temperaturi de pana la -10 grade;
- Distanta minima de focus de 115 cm;
- Stabilizare optica POWER O.I.S. ;
- Diafragma cu 9 lamele rotunjite;
- Diametru filtru: 77 mm;
- Teleconvertor DMW-TC14 1.4x inclus in pachet;
- Dimensiuni: 88 ( diametru ) x 174 mm ( lungime );
- Greutate: 1245 grame.
Inspectie Vizuala
Lumix G9 a sosit in test alaturi de Leica 200 mm F2.8 si un teleconvertor 2x de la Panasonic.
Teleconvertorul 2X este compact si capabil sa transforme 200 mm F2.8, intr-un 400 mm F5.6, care pe Lumix G9 este un 800 mm F5.6.
Lumix G9 are un grip generos si doua butoane programabile in dreapta monturii MTF.
Ecranul tactil de 3.2 inch este articulat si ofera un feedback bun in timpul utilizarii.
In partea din spate majoritatea butoanelor, pentru control sunt localizate. Cel mai nou este selectorul de tip joy-stick din dreapta vizorului.
In partea dreapta gasim un slot dual-SDXC UHS-II si portul pentru telecomanda.
In partea stanga a aparatului se afla porturile ( jack casti, jack microfon, HDMI si USB 3.0).
Exista si un ecran monochrom, pentru parametrii si butoane ergonomice pentru ISO, inregistrare video si balans de alb.
Lumix G9 are o cupa pentru EFV generoasa si branding minim pe acest aparat.
Modurile de fotografiere sunt dublate de o rotita, pentru modurile de declansare.
Stabilizarea Power IS este compatibila cu cea interna pe 5 axe a lui G9, ambele pot lucra in tandem, pentru imagini incredibil de stabile ( Dual I.S).
200 mm F2.8 cu si fara parasolar atasat.
Ca dimensiuni poate fi comparat cu un 70-200 F2.8 pentru Full-Frame.
Elementul frontal este compatibil cu filtre pe filet de 77 mm.
200 mm F2.8 are o distanta minima de focus de 115 cm.
Lumix G9 si 200 mm F2.8 pe Manfrotto Element Traveler Big ( review ).
Utilizare
Lumix G9 alaturi de 200 mm F2.8 au fost disponibile pentru testare timp de 2 saptamani. In tot acest timp am incercat sa fotografiez cat am putut de mult cu acest kit, pentru a imi face o parere clara si subiectiva. Lumix G9 este un mirrorless lansat oficial in urma cu cateva saptamani, iar Panasonic incearca cu acest model sa atraga atentia fotografilor profesionisti. Fotografierea de in rafala la 20 FPS este similara cu Sony A9 ( review ), dar procesorul si bufferul nu sunt atat de puternice, pentru ca nu au date atat de multe de procesat datorita senzorului mai mic. Lumix G9 este potrivit ca mirrorless pentru fotografia de actiune, fiind o alternativa mai accesibila la Sony A9.
Sasiul din Lumix G9 este realizat din aliaj de magneziu, pentru o rezistenta sporita in conditii dificile de utilizare. Exista si garnituri de izolare impotriva stropilor de apa si a prafului, iar Panasonic garanteaza functionarea aparatului pana la o temperatura de -10 grade. Dimensiunile body-ului sunt apropiate de cele ale unui Nikon D750, dar dimensiunile se justifica datorita ergonomiei excelente. Lumix G9 ofera o senzatie solida in timpul utilizarii, corpul se simte solid si finisajele sunt exceptionale, butoanele la fel, acestea se comporta exact asa cum ar trebui. Amplasarea butoanelor este comoda, schimbarea valorilor ISO este la indemana ca si cel de inregistrare video. Rotita cu modurile de fotografiere este dublata de cea pentru alegerea modului de declansare.
Lumix G9 alaturi de obiectivul 200 mm F2.8, pot fi folosite fara probleme in fotografia de sport, wildlife si fotografia de portret. Avand un teleobiectiv luminos ajuta si in capturarea detaliilor din natura, care in mod normal se pot observa doar cu uun binoclu capabil. Atasarea teleconvertorului 2X ofera fotografului perspective noi, totul intr-un pachet compact.
Performanta
Lumix G9 este dotat cu un senzor de top, iar alaturi de Leica 200 mm f2.8 a reusit sa livreze imagini clare incepand cu f2.8. Culorile si contrastul sunt naturale si placute, iar multe din imaginile JPEG obtinute direct din aparat pot fi imprimate fara corecturi suplientare. Sticla din 200 mm f2.8 ofera un avantaj optic senzorului de 20 de megapixeli. La 400 mm portretele arata foarte bine, iar focala ofera un aspect diferit persoanelor fotografiate datorita compresiei in combinatie cu un bokeh extraordinar. Calitatea imagini ramane la un nivel inalt chiar si dupa atasarea teleconvertorului 2x, dar diafragma se modifica de la f2.8 la f5.6. La aceasta focala separarea de fundal este accentuata mai mult la 800 mm, chiar daca diafragma este mai inchisa.
Marire 100% la F2.8 si ISO 1600.
Marire 100% la F2.8.
Marire 100% la F2.8.
Performantele ISO ale noului senzor Live MOS de 20 Megapixeli sunt neasteptat de bune, pentru dimensiunile lui in raport cu rezolutia. In lumina de apus valoarea iso utilizabila este de ISO 6400. Un print A4 pe hartie de calitate, aceasta valoare arata decent. Culorile isi pastreaza carcateristicile in lumina de calitate pana la valori ISO de peste 3200, iar nivelul detaliilor din fotografii si la ISO 6400 este suprinzator de . In lumina precara nivelul de zgomot ajunge la un nivel confortabil la ISO 3200. Procesorul de imagine a avansat suficient de mult cat sa reduca zgomotul de imagine la ISO mare, in ciuda dimensiunilor senzorului.
Iata cateva exemple:
ISO800
ISO1600
ISO3200
ISO6400
IS25600
Sistemul de autofocus alaturi de teleobiectiv s-a descurcat foarte bine, nu la nivelul unui Sony A9. Viteza de autofocus si acuratetea se pot imbunatati in viitorul apropiat prin update de firmware. Viteza de autofocus este competitiva si poate fi comparata cu Canon 7d mark II si Nikon D500 fara probleme. Sistemul de tracking este si el capabil sa faca fata vitezelor de rafala la 20 fps si sa obtina in 90% din cazuri rezultate multumitoare.
Stabilizarea de imagine din Lumix G9 este pe 5 axe, iar aceasta este compatibila cu modulul de stabilizare din obiectiv. Odata combinate aceste stabilizari se obtine sistemul Dual I.S, acesta asigura imagini nemiscate la 400 mm chiar si la 1/50. Cu obiective cu focala wide sau ultra-wide timpi de declansare se reduc substantial. Autonomia lui Lumix G9 este declarata la ~400 de cadre, chiar daca acumulatorul acestuia are o capacitate de 1860 mAh. In utilizare autonomia reala nu reuseste sa depaseasca 400 de cadre, mai ales cand este frig afara. Consumul de energie este mare, iar cei mai mari consumatori sunt ecranul tactil, vizorul luminos cu rezolutie de aproape 4 milioane de pixeli si sistemului intern de stabilizare. Lumix G9 se poate incarca si prin USB de la un powerbank la nevoie sau chiar si de la soare cu ajutorul unui panou solar.
Galerie Foto
ISO 12800
Portret la ISO 25600
Pentru fotografii la rezolutie maxima imi puteti scrieti un email la adresa [email protected].
Concluzie
Lumix G9 este printre cele mai capabile mirrorless-uri pentru fotografi lansate in ultimul an pe piata. Acesta vine cu un senzor de calitate, performante iso impresionante si o gama dinamica foarte buna. Ecranul tactil si vizorul electronic de mare rezolutie sunt de calitate , dar in schimb acestea afecteaza autonomia, prin consumul mare de energie. Lumix G9 are suficiente dotari cat sa multumeasca un fotograf profesionist, care este in cautarea unui mirrorless performant pentru fotografia de actiune la un pret rezonabil. Calitatea constructiei solida si este peste asteptari, iar sistemul de focus este rapid si precis aproape in orice situatie, acesta mai poate fi imbunatatit printr-un update de firmware.
Lumix G9 este disponibil in acest moment pentru precomanda la F64 si FotoHobby la un pret de ~7300 lei, verifica ofertele AICI si AICI. Aparatul va fi disponibil pe rafturile magazinelor incepand cu jumatatea lunii Februarie. Panasonic Elmarit 200mm f/2.8 O.I.S. Leica DG este disponibil in acest moment pentru precomanda AICI si AICI la un pret de ~ 13.799 lei.