,

Prezentare OnePlus Nord 2 – Oxygen OS pentru pasionatii de fotografie

Share

Anul acesta am vorbit mult despre OnePlus si fotografie. Totul a inceput cu OnePlus 9 Pro ( vezi review ). In materialul de astazi am sa va prezint noul OnePlus Nord 2 care a sosit cu cateva zile in urma pentru a fi testat. Camerele foto sunt echipate cu senzori Sony IMX si hardware care ofera o multime de optiuni AI. Nord 2 este varful de gama din aceasta serie, iar varianta  Nord Core Edition 5G ( vezi review ) lansat recent este defapt fratele mai mic. Intre aceste doua telefoane exista putine similaritati totusi, chiar daca sunt din aceeasi gama. Varianta de Nord 2 sosita la teste este varianta cu 12 GB RAM si 256 GB de stocare.

 

 

Pe partea de hardware inainte sa va dau specificatiile complete merita sa amintesc ca Nord 2 vine cu noul chipset MediaTek Dimensity 1200-AI. Acest procesor vine cu un Arm Cortex-A78 tactat la 3 Ghz + 4 nuclee eficiente si 3 de mare viteza . Memoria RAM se intinde pana la maxim 12 GB, iar stocarea ajunge la maxim 256 GB. Ecranul este un Fluid Amoled de 90 Hz care ofera fluiditate si multa culoare viitorilor utilizatori ( acesta este similar cu cel din Nord CE ).

 

 

OnePlus Nord 2 vine cu camera principala stabilizata optic si o rezolutie de 50 megapixeli, iar camera ultra-wide cu cuprindere de 119 grade vine tot cu 8 megapixeli ca in cazul modelului CE. Pentru partea de camere lipseste stiinta culorilor oferita de Hasselblad, dar sezorii folositi tot de la Sony vin. Pe partea de design Nord 2 aduce mult cu varianta 9 Pro si va voi arata exact de ce in imaginile de mai jos.

 

Specificatii cheie OnePlus Nord 5G

 

  • Camera principala: Senzor de 50 megapixeli stabilizat optic;
  • Camera secundara ultrawide cu senzor de 8 megapixeli ( 119 grade cuprindere );
  • Camere Mono de 2 megapixeli ( zoom 2x );
  • Camera selfie are un senzor o rezolutie de 16 de megapixeli ( F2.4 );
  • Recunoasterea scenelor de fotografiere se face cu ajutorul tehnologiei AI;
  • Functii Foto: Nightscape Ultra, AI Photo Enhancement, AI Video Enhancement, UltraShot HDR, Portrait Mode, Night Portrait Mode,
    Portrait distortion correction, Panorama, Pro Mode;
  • Inregistrare video: 4K la 30 fps si 1080P la 30/60 ( slow-mow 1080P la 120p );
  • Ecran Fluid AMOLED de 6.43 inch si 90 Hz; ( 1080 x 2400 pixels );
  • RAM: 6GB/8GB/12GB LPDDR4X;
  • Memorie interna de 128/256 GB ( vine fara slot microSD );
  • Slot dual SIM 5G;
  • CPU: MediaTek Dimensity 1200-AI;
  • GPU: ARM G77 MC9;
  • Jack de Casti 3.5 mm;
  • Conectivitate: WiFi 6 + Bluetooth 5.2;
  • Acumulator Li-Ion cu capacitate de 4500 mAh;
  • Warp Charge 65W;
  • Mufa de date/incarcare USB-C;
  • Greutate: 189 de grame;
  • Dimensiuni: 158.9 x 73.2 x 8.25 mm.

 

Inspectie Vizuala

 

 

Cutia lui Nord 2 seamana identic cu cea a lui Nord CE 5G.

In cutie se gaseste incarcatorul Warp Charge 65W si un cablu USB-C.

Husa de silicon, manualele si extractor-ul de SIM nu lipsesc nici ele.

Pe partea dreapta se gaseste sliderul de silent si butonul de on/off.

In partea de jos se gasesc difuzoarele stereo + portul USB-C si tavita de SIM ( slotul microSD lipseste ).

Pe stanga se gasesc butoanele de volum.

In partea de sus a ecranului Fluid Amoled se gaseste difuzorul pentru apeluri si camera de selfie integrata in ecran.

Pe spate se gaseste un modul de camere mult mai simplu si aratos ca in cazul lui Nord CE si Nord 9 Pro.

Spatele telefonului este albastru si acoperit de Gorilla Glass.

 

OnePlus Nord 2 5G vine la pachet cu 3 huse, cea de mai sus este printre cele mai interesante.

Nord 2 arata excelent in aceasta carcasa, modulul de camere este protejat mai bine.

 

 

Primele Impresii

 

 

  • Constructia lui Nord 2 este putin mai evoluata versus varianta CE. Sticla de tip Gorilla Glass exista atat peste ecranul Fluid Amoled cat si pe spatele telefonului. Chiar daca spatele este din sticla incarcarea wireless tot lipseste. Nord 2 este potrivit pentru tinut si operat cu o singura mana si este identic cu Nord CE ca format. Camera bump-ul este iesit din linia de design a telefonului aproape identic cu OnePlus 9 Pro. Asamblarea telefonului este solida si se simte ca un produs de calitate apropiat de varianta 9 Pro.

 

 

  • OnePlus Nord 2 5G vine cu un design simplu si este disponibil in 3 culori ( Gray Sierra / Blue Haze / Green Wood ). Varianta din imagini este Blue Haze arata foarte bine si este glossy pe spate. Fizic telefonul este aratos si simplu si vine cu un design diferit fata de CE, acesta imprumutand un camera bump de la varianta 9 Pro. Bump-ul de camera arata mult mai bine ca la varianta 9 Pro, iar ecranul nu este de tip Edge.

 

 

  • Ecranul AMOLED prezent pe Nord 2 are o rata de refresh de 90 Hz si este imprumutat de la Nord CE. Afiseaza culorile vibrant si cat se poate de natural pentru un AMOLED. Luminozitatea de peste ~500 niti ofera posibilitate de utilizare la exterior in soare direct. Rata de refresh de 90 Hz ofera experienta foarte buna pe partea de multimedia si jocuri. Experienta de vizionare a fotografiilor este si ea una buna, iar acestea pot fi analizare si vizionate intr-un mod cat mai placut datorita rezolutiei mari. Consumul multimedia este o placere pe acest telefon, ecranul avand o diagonala mare in raport cu rezolutia.

 

 

  • OnePlus Nord 2 vine cu Oxygen OS 11.3 bazat pe Android 11, acest skin se misca rapid si fluid. Daca vii de la un smartphone plin cu bloatware vei constata ca OnePlus a scapat de acest tip de aplicatii aproape integral. Viteza aplicatiilor de camere si performanta in jocuri ofera o baza solida si rapida pentru cei care nu vor iOS in viata lor. Nord 2 de la OnePlus se descurca de minune, la fel ca si varianta Nord CE 5G pe care o folosesc de cateva saptamani.

 

 

 

 

Experienta de Fotografiere

 

 

Testand deja OnePlus 9 Pro si Nord CE 5G vin cu asteptari destul de mari de la Nord 2, iar asta se intampla pentru ca vine cu camere si optica similare cu varful de gama. Lipsa implicarii celor de la Hasselblad in procesarea imaginilor si chipsetul Mediatek isi vor spune la final cuvantul. OnePlus se bazeaza si pe Inteligenta artificiala ( AI ) pentru analiza scenelor si pentru cateva moduri de a surprinde imaginile. Senzorul de 50 megapixeli al camerei principale este un Sony IMX 766, iar camera frontala de selfie are un Sony IMX 615 de 32 megapixeli ( rezolutie mare pt o camere de selfie ). Acesti senzori Sony ar trebui sa ofere imagini clare, culori echilibrate in lumina de calitate si in modul de noapte.

 

 

Iata si cateva setari si optiuni disponibile in meniuri:

 

Pe langa modurile Panorama, Portret, Foto, Video si Timelapse exista si modulele extra de mai sus.

Interesante sunt si modurile Expert + Dual View Video.

Optiunile Video disponibile.

Optiunile foto disponibile in modul foto.

Optiunea de AI si HDR imbunatatesc culorile si imaginile ( sau cel putin asa ar trebui ).

Cateva filtre disponibile in camera. AI Color + Bokeh Flare sunt doua filtre interesante pentru portrete.

Cam acestea sunt optiunile disponibile in modul Expert.

Balansul de alb, focusul si ISO se pot seta manual.

 

 

Pe scurt dupa cateva zile de utilizare pot sa zic ca Nord 2 5G ofera calitate decenta, dar mult prea procesata in cazul imaginilor surprinse in umbra. Mai exista mult loc de optimizare pe partea de foto, pentru ca senzorii sunt clar capabili. Camerele secundare au si ele un nivel bun de detalii si culori decente. Partea de autofocus este destul de rapida si nu pune probleme, iar partea de culori este consistenta si cand iti alegi lumina potrivita ai sanse sa obtii cadre faine. Fotografierea in format RAW merita si ea amintita pentru ofera o extra flexibilitate in recuperarea detaliilor.

 

 

Galerie Foto

 

 

O selectie de fotografii realizate cu Nord 2 5G fara nici un fel de editare:

 

Culorile date de AI sunt cam prea vibrante.

Detaliile sunt destul de bine redate, dar sharpness-ul este parca prea exagerat.

2 selfie-uri realizate cu camera frontala.

Ultimele 2 imagini au bokeh aplicat si nu arata tocmai grozav. AI-ul inca nu poate sa faca tranzitii fluide.

 

 

Concluzie

 

 

OnePlus Nord 2 vrea sa fie un OnePlus 9 Pro, dar fara logo-ul Hasselblad. Acest smartphone vine cu un camera bump mai arator ca varful de gama si cu un chipset diferit. Senzorii Sony sunt prezenti, dar stiinta culorilor lipseste si poate fi compensata ocazional de prezenta AI-ului. Inteligenta artificiala ofera recunoasterea scenelor si culori putin mai vibrante, dar uneori nenaturale. Calitatea imaginilor este decenta, dar avand in vedere potentialul hardware ma astept peste cateva update-uri AI-ul sa devina mai bun si calitatea sa fie imbunatatita. Camera de selfie este de mare rezolutie si ofera rezultate peste medie. DualView Video ofera o utilizare interesanta a doua camere in paralel ( fata si spate ). Cam atat despre Nord 2 dupa o perioada asa scurta de testare.

 

 

OnePlus Nord 2 este un smartphone cu mult potential hardware si care este mai aratos ca Nord CE 5G. Alegerea intre aceste doua modele tine strict de nevoile foto ale fiecaruia. Nu vad o diferenta foto colosala intre aceste doua modele, deci tind mai mult spre Nord CE. OnePlus Nord 2 in varianta 12 GB RAM + 256 GB Stocare costa ~2499 lei, iar varianta 8 + 128 GB ajunge la ~1999 lei. Telefoanele OnePlus sunt disponibile in Romania la  PC Garage ( vezi oferta )eMAG ( vezi oferta ) si evoMAG ( vezi oferta ) . Link-urile din acest articol sunt de afiliere, iar daca le folositit sustineti blogul!

BANNER

Daca esti in cautarea unui sistem de editare foto sau video configurat de la zero pentru nevoile tale, ai ajuns unde trebuie. Dupa o mini sesiune de consultanta rapida putem pune la punct un Desktop PC mic sau mare pentru post-procesare de continut sau grafica.

Consultanta personalizata

Configurare personalizata

Eficienta

Sari la conținut