Kingston a lansat recent hub-ul Workflow Station, iar acum cateva zile a si sosit la test. Este genul de produs care ofera modularitate pentru integrarea mai multor tipuri de cititoare intr-un hub pentru copierea materialelor. Interfata utilizata este de tip USB 3.2, iar alimentarea cu energie se face de la reteaua electrica pentru a alimenta mai multe carduri simultan. La pachet exista doar un modul cu 2 porturi USB, dar optional se gasesc module cu 2 x SD/microSD. Aceste module sunt compatibile UHS-II si ofera performante de top cand transferati date de pe Kingston Canvas React Plus ( vezi articol ) sau AngelBird V90 ( vezi review ).
Kingston Workflow Station reprezinta un ecosistem pe care Kingston pare sa intentioneze sa il dezvolte. Pe viitor vad module CFast/CFexpress alaturi de SSD-uri externe care sa fie compatibile. Pana atunci insa am sa va prezint in detaliu ce poate produsul in acest moment si ce performante poate sa ofere.
Va las aici si un link catre site-ul oficial WorkFlow Station – https://kings.tn/3aKLoQP.
Specificatii cheie Workflow Station:
- Interfață:
– USB 3.2 Gen 2 pentru Dock;
– USB 3.2 Gen 1 pentru USB miniHUB. - Conectori:
– Dock: USB-C;
– USB miniHUB: USB-C - Dimensiune: Dock: 160.27 x 70.27 x 55.77 mm | USB miniHub: 62.87 × 16.87 x 50mm;
- Greutate: Dock: 292 grame | USB miniHUB: 30 grame;
- Module dual SD/microSD UHS-II disponibile optional;
- Compatibilitate: Windows 10, 8.1, 8, Mac OS (v.10.10.x +).
Inspectie Vizuala
WorkFlow Station vine intr-o cutie generoasa.
WorkFlow Station alaturi de modulele microSD/SD.
Cardurile sosite pentru testarea cititoarelor.
In cutie se gaseseste un cablu, manual de utilizare, alimentator de retea + 4 adaptoare.
WorkFlow Station vazut din fata.
Interfetele pentru cele 4 module.
Profilul este inclinat si ofera un design interesant.
Portul USB/Alimentare se gasesc in spate.
Baza are 2 picioare de cauciuc pentru fixare ferma pe birou.
Modulele vin la pachet cu un cablu USB-C.
Modulele Dual SD/MicroSD vin cu cate un LED de activitate pentru fiecare slot.
Kingston WorkFlow Station cu cele trei module instalate.
Utilizare
Kingston Workflow Station se prezinta a fi un ecosistem modular pentru copierea materialelor din carduri pe sistemele de lucru. Pentru a putea profita de performanta maxima a acestui hub trebuie sa aveti un sistem cu porturi USB 3.2. Majoritatea palcilor de baza sau a laptopurilor din 2019 si 2020 au aceste porturi si sunt disponibile in varianta USB A sau C. Workflow Station mi-a fost alaturi cateva saptamani, iar in tot acest timp am copiat peste 3 TB de date realizate cu Sony Alpha 1 si Panasonic S5 care au fost testate pana acum. Copierea de pe multiple SD-uri se poate face fara probleme si ofera o rapiditate de organizare in cazul in care aveti mai multe surse de back-up.
Iata si un review video pe canalul de youtube!
Instalarea si utilizarea acestui WorkFlow Station se face usor si nu pune in dificultate pe cei cu mai putine abilitati technice. Modulele cu sloturi sunt disponibile separat si pot fi utilizate separat pe teren, lucru ce ofera mai multa flexibilitate de utilizare. Kingston a gandit bine acest sistem de copiere, tot ce le ramane este sa mai aduca module pentru CFast/CFexpress.
Constructia lui WorkFlow Station este realizat 100% din plastic. Asta nu il face absolut deloc un produs inferior calitativ, din contra cei de la Kingston au folosit plastic mat si rigid cu o asamblare de calitate fara margini ascutite sau jocuri de orice fel. Modulele sunt si ele calitative cu o constructie decenta tot din plastic, par sa reziste la scapari accidentale, mai ales cand sunt utilizate individual pe teren. Singura scapare destul de mare a celor de la Kingston este faptul ca fixarea modulelor in WorkFlow Station se face mult prea usor, dupa instalare acestea avand un joc enervant. In rest numai de bine.
Performanta
Testarea performantelor lui WorkFlow Station nu este lucru usor, pentru ca am luat in calcul o multime de scenarii. Printre acestea au fost transferuri simultane si de pe diverse medii de stocare. Pentru testare am folosit cardurile Kingston Canvas React SD de 128 GB alaturi de un microSD ( vezi review ) din aceeasi serie, ambele fiind UHS-II pentru performante cat mai mari. Pe langa asta am mai conectat si SSD-ul extern SanDisk Extreme ( vezi review ). Pentru testarea am ales placa de baza AsRock Taichi X570 cu port USB A/C de tip 3.2 cu driverele la zi si iata ce performante s-au obtinut:
Testele reale de transfer arata ca WorkFlow Station ofera performante interesante.
Testele de microSD arata performanta de top a cardului.
Canvas React Plus SD testat in ATTO.
SanDisk Extreme testat pe modulul USB al lui WorkFlow Station.
Viteze de transfer din cele patru sloturi microSD/SD UHS-II.
Chiar daca foloseste conexiunea UB 3.2, viteza de transfer cumulata este de ~300 MB/s.
Dupa terminarea transferului primului SD cel de al doilea ajunge la 235 MB/s.
Concluzie
Kingston WorkFlow Station este o implementare interesanta care permite modularitate transferul de pe mai multe carduri deodata. Din testele de performanta rezulta ca transferurile simultane nu ofera performante atat de mari pe cat m-am asteptat ( la transferuri multiple ), dar cifrele se pot vedea mai sus. Constructia in sine este una solida si instalarea modulelor se face usor, dar pacat ca au joc in sloturi. Interfata USB 3.2 si alimentarea de la retea nu prea limiteaza performanta acestui Hub, dar ar fi fost placut sa vad doua sloturi USB-C pentru o dublare a cifrelor de transfer de pe 4-8 carduri simultan. WorkFlow Station reuseste sa aduca performanta cititoarelor de carduri Kingston la zi cu modelele UHS-II din portofoliu.
Acest Hub functioneaza de minune cu cardurile Kingston UHS-II ( vezi review ), dar si cu alte modele de la ProGrade/AngelBird. Atat statia de copiere cat si modulele cu dublu slor microSD/SD sunt disponibile in Romania la un pret de ~600 lei ( workflow station ) si cam ~160 lei pentru fiecare modul extra. Costul total al acestei solutii este de cam ~1200 lei, iar pentru suma asta parca mergea mai multa atentie la detalii care ar face excelenta experienta de utilizare. WorkFlow Station si modulele sale sunt disponibile in Romania la F64 ( vezi oferta ) – eMAG ( vezi oferta ). Detalii oficiale se gasesc si aici – https://kings.tn/3aKLoQP.
Va astept sa va alaturati si comunitatii de pe Youtube ( Vezi despre ce este vorba si aboneaza-te AICI ).