In acest articol va voi arata cat de bune sunt camerele de pe noul Samsung Galaxy S10e. Telefonul vine dotat cu doua camere principale de 12 si 16 megapixeli. Camera wide are un unghi de cuprindere de 26 mm si o diafragma variabila intre F1.5 si F2.4. Treapta de diafragma ofera imagini mai clare sau un bokeh accentuat care este ajutat si de software. Camera beneficiaza si de stabilizare optica de imagine si de mod de fotografiere in format RAW ( DNG ). A doua camera principala este una ultra-wide cu o focala de 12 mm, aceasta permite captura imaginilor/secventelor video la un unghi de peste 120 de grade. Camera selfie din fata are o focala de 26 mm si o diafragma de F1.9, specificatii mai mult decat potrivite pentru cele 10 selfie-uri pe an pe care le fac. Inregistrarea video se face la rezolutie 4K la 60 fps sau in Full-HD la maxim 240 fps. Exista si celebra functie super slow motion la 960 fps disponibila la rezolutie 720p, exact ca la sony RX100 VI ( review ).
Partea de hardware nu este nici ea mai prejos, ecranul Dynamic Amoled de 5.8 inch este certificat HDR 10 si ofera o rezolutie de 1080 x 2280 pixeli. Design-ul frontal este aproape fara rama, iar camera de selfie este pozitionata intr-o taietura circulara in ecran. Procesorul este unul cu 8 nuclee ( 2 x 2.73 Ghz + 2 x 2.31 Ghz + 4 x 1.95 Ghz ), iar memoria RAM pentru modelul sosit la test este de 6 GB. Stocarea interna este de 128 GB, care poate fi extinsa la 1 TB cu ajutorul unui microSDXC. Ca hardware Galaxy S10e este un telefon puternic cu un design placut. Are toate sansele sa atraga mai multi fotografi catre acesta, datorita formatului compact.
Specificatii cheie camere:
- Constructie din aliaj metalic cu Gorilla Glass 5;
- Camera principala wide cu senzor stabilizat optic de 12 de megapixeli ( 1/2.55 inch, 26 mm si F1.5-F2.4);
- Camera secundara ultrawide cu senzor de 16 megapixeli ( 12 mm si F2.2 );
- Camera selfie are un senzor o rezolutie de 10 de megapixeli ( 26 mm si F1.9 );
- Recunoasterea scenelor de fotografiere se face cu ajutorul tehnologiei AI;
- Inregistrare video: 4K la 60 fps, 1080P la 240 fps, super-slow motion la 960 fps;
- Ecran AMOLED Dinamic de 5.8 inch certificat HDR10 ( 1080 x 2280 pixeli );
- 6 GB de memorie RAM;
- Memorie interna de 128 GB;
- CPU: Octa-core (2 x 2.73 GHz Mongoose M4 & 2 x 2.31 GHz Cortex-A75 & 4 x 1.95 GHz Cortex-A55);
- GPU: Mali-G76 MP12;
- Acumulator Li-Ion cu capacitate de 3100 mAh;
- Greutate: 150 de grame;
- Dimensiuni: 142.2 x 69.9 x 7.9 mm.
Inspectie Vizuala
Cutia lui Galaxy S10e.
Pe laterala dreapta gasim butonul on/off, acesta are integrat si cititorul de amprenta.
La baza gasim portul jack 3.5 mm, difuzorul si portul USB Type-C.
In partea dreapta sunt prezente butoanele de volum si cel pentru Bixby, care pentru prima data poate fi programat.
Camera frontala are o pozitie potrivita si imi place cum se integreaza cu design-ul telefonului.
Camere principale sunt ajutate de un blit led si un senzor laser de autofocus.
Am ales cea mai vioaie culoare in care S10e este disponibil.
Avand ramele subtiri, inginerii Samsung au reusit sa strecoare ecranul de 5.8 inch intr-un corp compact cu format manevrabil.
Primele Impresii
- Specificatiile hardware ale telefonului sunt impresionante. Procesorul, memoria RAM si camerele ofera specificatii competitive la un pret rezonabil ( la momentul lansarii ).
- Sistemul Android Pie ( 9.0 ) se misca foarte rapid si nu am intampinat delay-uri mari la comenzi. Aplicatia camerei porneste foarte rapid si are un meniu usor navigabil si deloc confuz, dar multe din optiunile manuale lipsesc.
- Calitatea constructiei este solida, iar materialele folosite pentru construtia telefonului sunt de calitate si ofera o prima impresie surprinzatoare. Culoarea Canary Yellowface din S10e un telefon aratos.
- Ecranul Dynamic AMOLED de 5.8 inch este superb, livreaza culori vibrante si face ca fotografiile sa arate grozav. Afisate pe BenQ SW2700PT ( review ) calibrat nu arata la fel ca pe ecran, trebuie tinut cont de asta. Protectia lui cu sticla 9H este necesara, acesta fiind foarte predispus la crapaturi pe fata/spate.
- Autonomia in modul de fotografiere este buna, am obtinut 2 zile de autonomie cu utilizare moderata, avand ecranul pe luminozitate automata. Avand in vedere marimea ecranului, utilizarea ca smartphone complet cu sim atasat, autonomia nu ar depasi o zi de utilizare. Cel putin la cum il folosesc eu.
Performanta Foto
Autofocusul este prezent pe Galaxy S10e este mai rapid si mai precis fata se Glaxy A9. Acuratetea autofocusului este in general buna, dar conteaza sa nu te grabesti cand face autofocus. Recomandat este sa alegi o zona cu mult contrast, ca sa ai de fiecare data imagini clare pe planul dorit. Balansul de alb este destul de bun la interior/exterior. Filtrele Warm/Cold fiind o optiune recomandata atunci cand va aflati in zone prea reci/calde. Calitatea imaginilor oferite de cele trei camere este foarte buna pentru un telefon. Cele doua camere principale din spate de 12 si 16 megapixeli au senzori buni si un procesor de imagine care ofera culori naturale si detalii bogate. Claritatea fiind competitiva cu un iPhone XS si Huawei P20 Pro ( review ). Senzorii puteau sa aiba rezolutie mai mare, dar cu Glaxy S10e cei de la Samsung au decis sa primeze calitatea pozelor, nu rezolutia. Diferentele de calitate intre camera ultra-wide si cea wide nu sunt vizibile, asa cum se intampla la Galaxy A9 ( review ).
Imaginile rezultate cu Galaxy S10e se vad foarte bine pe ecranul luminos AMOLED, dar nu la fel de bine pe ecranul calculatorului. Printarea fotografiilor in format 15 x 21 cm se poate face datorita rezolutiei mari a senzorului, rezultatele fiind mai mult decat decente. Am sa acopar acest subiect intr-un articol viitor.
Galerie Foto
Imaginile marite la 100% reflecta calitatea optici si a senzorului de a reda detaliile mici si mari.
Perspectiva Wide ( 26 mm ) versus cea ultra-wide ( 12 mm ).
O parte din imaginile interesante surprinse cu Galaxy S10e in ultimele saptamani de utilizare zilnica. Am fost placut suprins de calitatea camerei ultra-wide si am avut tendinta sa fotografiez mai mult cu ea. Sper sa va placa cadrele selectate.
Aceasta galerie este disponibila la cerere si la rezolutie originala.
Concluzie
Galaxy S10e este un smartphone compact cu un ecran superb si doua camere pe masura. Camera ultra-wide este principalul lucru care ma incanta in experienta de fotografiere alaturi de S10e. Unghiul de cuprindere si calitatea fotografiilor obtinute ofera imagini cu potential pentru prezentarea in social media si pentru print-uri. Mai multe detalii despre S10e si fotografia printata gasiti in articolul de AICI.
Galaxy S10e este un smartphone care poate satisface nevoile unui fotograf posesor de DSLR/Mirrorless, dar care nu le are mereu la indemana. Fotografierea in format DNG ofera putina flexibilitate la editare, iar cu putina atentie la lumina se pot obtine fotografii cu impact. Configuratia hardware puternica ( RAM + Procesor ) ofera o experienta rapida in aplicatia camerei si in utilizarea generala. Memoria generoasa de 128 GB + posibilitatea de atasare a unui microSDXC garanteaza aproape un spatiu nelimitat pentru inregistrarea imaginilor.Galaxy S10e este un smartphone aproape perfect pentru fotografi, datorita dimensiunilor rezonabile vremurilor actuale si a echilibrului intre pret si ceea ce ofera. Insa de mentionat ca modul de fotografiere night-mode nu este atat de calitativ in comparatie cu competitia Huawei. In rest numai de bine despre S10e din punctul de vedere al unui fotograf.
Samsung Galaxy S10e este disponibil in Romania la un pret de ~2600 lei si poate fi achizitionat de la PC Garage ( vezi oferta ) – eMAG ( vezi oferta )– evoMAG ( vezi oferta ) si CEL.ro ( vezi oferta ).