Recent am vorbit desprea alegerea componentelor pentru un desktop de editarea foto ( vezi articol ). Continui astazi cu un articol dedicat videografilor/editorilor care lucreaza cu fisiere 4K – 6K sau chiar 8K. Cum camerele Mirrorless au ajuns sa filmeze 4K la 60 fps sau chiar 6K la 30 fps. foarte mult videografi cauta un sistem de calcul puternic pentru prelucrarea acestor secvente. In acest material am sa va dau cateva ponturi de baza pentru alegerea componentelor pentru un desktop de editare video. Dupa cum stiti pe sistemul Windows, cele mai cunoscute programe de editare video sunt Premiere Pro si DaVinci Resolve.
Pentru a avea o experienta de post-procesare video 4K sau 6K/8K standard sau in format RAW este nevoie de multa putere de calcul. Pe langa asta este nevoie de o alimentare si racire pe masura. Toate astea se traduc prin investitii mult mai mari in toate componentele unui desktop. Dintre Premiere Pro si DaVinci Resolver, acesta din urma este putin mai bine optimizat pentru a folosi mai multe nuclee si placa grafica. Premiere ar putea fi optimizat mult mai bine, dar ramane de vazut ce ne aduce 2021 pe partea de optimizare software pentru editarea video.
Pentru a stabili nevoile hardware pentru fiecare program in parte trebuie studiate cerintele minime/recomandate de fiecare dezvoltator. In acest fel ne vom asigura ca vom avea resursele minime necesare care sa asigure un workflow fluid si rapid fara timpi de asteptare mari.
Cerinte Premiere Pro 2021
Minime pentru editare 720P/1080P
- Sistem Operare: Windows 10 pe 64 biti ( Build 1903 ) – Nu suporta Win 7 sau 8.1;
- Procesor Intel 6 Gen sau AMD echivalent cu setul de intructiuni SSE4;
- Placa video compatibile DirectX 12 si cu minim 2 GB de vRAM;
- Memorie RAM: 8 GB;
- Spatiu pe HDD/SSD: 20 GB;
- Monitor cu rezolutie 1920 x 1080.
Recomandate pentru 4K:
- Sistem Operare: Windows 10 pe 64 biti ( Build 1903 ) – Nu suporta Win 7 sau 8.1;
- Procesor Intel 7 Gen sau AMD echivalent cu setul de intructiuni SSE4 si suport AVX;
- Placa video compatibile DirectX 12 si minim 4 GB de memorie vRAM;
- Memorie RAM: 16 GB | 32 GB pentru 4K | 64 GB RAM pentru multi-CAM si 6K;
- Spatiu pe HDD/SSD: 20 GB + Spatiu de cache pe un SSD SATA3 sau chiar NVME;
- Monitor cu rezolutie 1920 x 1080.
Premiere Pro 2021 necesita resurse ceva mai restranse fata de DaVinci Resolve, cel putin asta reiese din site-ul fiecarui dezvoltator. Premiere Pro ca si pana acum profita cel mai mult de o frecventa mai ridicata de la un procesor, nu de nuclee multe. Cea mai importanta componenta este procesorul cu frecventa mare alaturi de un kit de memorie RAM pe masura acestuia. Placa Video trebuie sa fie musai de la Nvidia pentru ca Premiere Pro sa se bucure de integrarea CUDA, iar memoria sa trebuie sa fie cat mai mare. Partea de stocare necesita SSD-uri NVMe rapide pentru incarcare/lucru/export-ul proiectului. Spatiu de stocare este necesar si pentru cache in timpul editarii.
Cerinte Davinci Resolve 17
Minime:
- Sistem Operare:Windows 10 pe 64 biti;
- Procesor Intel Core i7 sau AMD Ryzen 7 ( vezi review );
- Placa video compatibile DirectX 12 si 4 GB+ de memorie vRAM;
- Memorie RAM: 16 GB;
- 50+ GB de spatiu pe SSD SATA 3 sau NVME;
- Monitor cu rezolutie 1080P, 1440P sau 4K.
Recomandate:
- Sistem Operare:Windows 10 pe 64 biti;
- Procesor Intel Core i9 sau AMD Ryzen 9 ( vezi review );
- Placa video compatibile DirectX 12 si 8 GB+ de memorie vRAM;
- Memorie RAM: 32 GB+;
- 50+ GB de spatiu pe SSD NVME / SSD RAID;
- Monitor cu rezolutie 1080P, 1440P sau 4K.
DaVinci Resolve prefera un procesor cu frecventa cat se poate de mare si un numar mediu de nuclee. Cantitatea mare de RAM trebuie sa fie prezenta la fel ca si niste SSD-uri NVMe performante. DaVinci Resolve 16 si 17 are suport pentru placa video ceva mai bine implementata fata de Premiere Pro, iar una din cele mai comune erori este „GPU Memory is Full”. Pentru a evita asta iata si cativa idici dupa care sa va ghidati cand alegeti placa video pentru Resolve:
- 512MB – Nici o sansa sa deschizi DaVinci Resolve;
- 1GB – Minime interventii asupa materialelor video la rezolutie FHD;
- 1.5GB – O cantitate de memorie minima pentru editarea materialor FHD cu complexitate medie;
- 2GB – Editarea in FHD la un nivel satisfacator, dar cam atat;
- 4GB – O cantitate minima de vRAM pentru materiale 4K;
- 6GB – Libertate de editare in GPU cu aproape orice intrument prin timeline;
- 8GB+ – Tot ce ai nevoie pentru o experienta de top in Resolve la 4K/6K si 8K;
- 20GB+ – Este vorba despre RTX 3090 ( cel mai ieftin GPU cu aceasta cantitate de memorie ). Acesta fiind ideal pentru Resolve 17 si editarea 12K din Ursa Mini Pro 12K.
Iata si rolul componentelor intr-un sistem de editare video:
Procesorul – Trebuie sa aiba o frecventa cat mai mare si un numar maxim de 12/16 nuclee, pentru un echilibru optim de performanta/pret. Tot ce este peste 12 nuclee nu vor ajuta, pentru ca pe masura ce nuclee sunt mai multe, frecventa tind sa scada. Procesoarele AMD Ryzen si Intel reprezinta alegerea optima pentru sistemele orientate catre productivitate. Seriile Ryzen 5000 si Intel 10 Gen fiind cele mai potrivite. Dupa cum am zis si mai sus, Ryzen 5900X sau Intel 10900K ar fi cele mai potrivite optiuni. Inclin catre AMD pentru faptul ca sunt mai eficiente energetic si destul de usor de racit.
Memoria RAM – Se incarca pe masura ce lucrezi RAW cu rezolutii din ce in ce mai mari. Pentru a determina memoria RAM necesara pentru programele de editare video in general este suficient sa tineti minte urmatoarele valori:
- 3 GB RAM pentru fiecare nucleu al procesorului la proiecte 1080P;
- 5 GB RAM pentru fiecare nucleu al procesorului la proiecte 4K;
- 6 GB RAM RAM pentru fiecare nucleu al procesorului la proiecte 8K;
Asta inseamna ca pentru un procesor Ryzen 9 5900X cu 12 nuclee la editare 4K aveti nevoie de ~64 GB de memorie RAM.
- Placa Video – Este o componenta care este utilizata destul de mult in editarea video. Dar utilizarea acestora tine si de suportul fiecarui program in sine. Placile video Nvidia sunt mult mai potrivite datorita nucleelor CUDA atat in Premiere cat si in DaVinci. Placile video Radeon sunt mai performante in DaVinci Resolve si nu atat de bine utilizate in Premiere. Trebuie sa stiti asta inainte de achizitie.
- SSD – HDD mecanice si editarea video nu sunt deloc o idee buna. De aceea pentru lucru, export si cache recomand cele mai rapide SSD-uri PCIe 3.0 pe care puteti pune mana. Vitezele lor sunt suficiente pentru copiere, import/export simultan si lucru cat mai fluid in timeline. Un SSD rapid nu este totul, acesta trebuie sa fie si durabil. De asta va dati seama din specificatii verificand valoarea TBW ( TeraBytes Written ). Cu cat mai mare valoarea cu atat mai bine.
Vitezele unui Kingston KC2500 ( vezi review ).
- Overclock Procesor – Dupa cum am tot spus, procesoarele cu frecventa mare sunt cele mai rapide in programele de editare video. Pentru a impinge asta cat mai sus, exista optiunea sa faceti overlock la nuclee pentru a impinge frecventa cat mai sus. Asta ofera un castig de performanta fara costuri extra. Insa pentru overlock trebuie sa stiti ce sa faceti si sa aveti o racire serioasa in carcasa alaturi de componente calitative. Acest overclock se poate face manual sau exista profile automate pentru a face acest lucru. Sporurile de performanta sunt cam de ~10-20% in functie de fiecare procesor. Nu faceti overlock daca nu stiti ce inseamna, ca riscati sa ardeti componente.
Aspectele de care trebuie sa tinem cont pentru un desktop puternic si durabil:
- Performanta echilibrata – Avem nevoie de componente din aceeasi clasa de performanta. Un echilibru intre componente din aceeasi gama ofera performanta echilibrata pe termen lung.
- Expansiune – Posibilitatea de upgrade viitor, fara a schimba intregul calculator in urmatorii 2-3 ani.
- Racirea – Nevoia unei raciri de calitate este de baza si imperios necesara, mai ales la editare video. Este nevoie de un cooler pe aer puternic si ventilatoare care sa evacueze eficient si corect aerul cald. O carcasa cu dimensiuni rezonabile si suficiente sloturi pentru ventilatoare ajuta enorm la capitolul racire. Nu recomand racirea pe Apa pentru ca necesita mentenanta prea multa, iar performanta fata de un cooler de aer de top este minima.
- Alimentarea si stabilitatea – Ambele aspecte sunt strans legate de o sursa de calitate cu protectii si componente orientate catre stabilitatea sistemului pe termen lung. Este esential ca pe langa aceasta sursa sa optati si pentru un UPS, pentru a putea macar sa salvati munca depusa in timeline.
Recomandare Configuratii
Am realizat si cateva configuratii de componente orientative dupa care sa va ghidati pentru a va asigura ca faceti o alegere corecta. Pentru a fi un ghid care sa ajute pe toata lumea am inclus configuratii in cele mai comune praguri de buget:
Configuratii de ~6000 lei ( +/- 500 lei ) pentru Editare Video
- Procesor Ryzen 7 3800X/5800X sau Intel i7 10700K;
- Placa de baza cu chipset B550/X570/Z490;
- RAM: 32 GB de memorie DDR4 la 3200 Mhz ( HyperX Fury sau Corsair Vengeance LPX );
- Placa Video: Nvidia GTX 1650 cu 4 GB – Optional in afara bugetului se poate opta pentru RTX 2060 Super 8 GB sau noul RTX 3060 12 GB
- SSD: 2 x Kingston A2000 NVMe de 1 TB ( vezi produs );
- Sursa: Seasonic Focus GX de 650W;
- Carcasa cu aerisire ( mesh ) in fata + tavan si cu 2-3 ventilatoare incluse. Doua exemple bune ar fi: AQIRYS Arcturus – SilentiumPC Astrum AT6V TG;
- Racire procesor: Noctua NT-D14 / Fractal Design Celsius 240 mm.
Ca upgrade la acest sistem se mai pot adauga SSD SATA 3 si 2 x 16 GB de memorie RAM. Procesorul poate fi upgradat fara schimbare de placa de baza/sursa/racire ( fie ca vorbim de Intel sau AMD ).
Configuratii de ~7500 lei ( +/- 500 lei ) pentru Editare Video
- Procesor ryzen 3900X/5800X/5900X sau 10900K;
- Placa de baza cu chipset B550/X570 sau Z490;
- RAM: 32 GB de memorie DDR4 la 3600 Mhz ( HyperX Fury sau Corsair Vengeance LPX );
- Placa Video: Nvidia GTX 1660 Ti cu 6 GB sau RTX 2060 Super cu 8GB;
- SSD: 2 x Kingston A2000 NVMe de 1 TB ( vezi produs );
- HDD: Seagate Barracuda 4 TB;
- Sursa: Seasonic Focus GX de 750W;
- Carcasa aerisita cu plasa in fata si pe tavan si cu 2-3 ventilatoare incluse. Doua exemple bune ar fi: AQIRYS Arcturus – SilentiumPC Astrum AT6V TG;
- Racire procesor: Noctua NT-D14 / Fractal Design Celsius 240 mm.
Pe partea de upgrade la acest sistem se mai pot pune SSD-uri de 2.5 inch, HDD de 4/8 TB, 32 GB de memorie RAM si chiar o placa video mai buna fara sa fie nevoie sa schimbam sursa. Pot fi integrate si procesoare cu 16 nuclee ( Ryzen 5950X/3950X).
Configuratie de ~11000 lei ( +/- 500 lei ) pentru Editare Video
- Procesor Ryzen 5900X/5950X sau actualul 3950X cu 16 nuclee;
- Placa de baza cu chipset B550 / X570 – O varianta premium a acestor chipset-uri este ideala;
- RAM: 64 GB de memorie DDR4 la 3600 Mhz ( HyperX Fury, G.Skill sau Corsair Vengeance LPX );
- Placa Video: Nvidia RTX 2060 cu 6 GB – Optional in afara bugetului se poate opta pentru RTX 2070 Super 8 GB sau noul RTX 3060 12 GB/RTX 3070;
- SSD: 2 x Kingston KC2500 NVMe de 1 TB ( vezi produs );
- HDD: WD Black 4 TB;
- Sursa: Seasonic Focus GX 850W ( vezi produs );
- Carcasa aerisita cu plasa in fata si pe tavan si cu 2-3 ventilatoare incluse. Doua exemple bune ar fi: Fractal Meshify C sau BeQuiet PureBase 500DX ( vezi articol );
- Racire procesor: Noctua NT-D15 / Fractal Design Celsius 240 mm.
Cam acestea sunt cele mai comune doua configuratii care merita luate in vedere pentru lucrul cu Resolve si Premiere Pro. Daca sunteti in cautare si de un monitor pentru editare video trebuie sa fiti atent la raportul acestuia. Cele mai recomandate fiind cele 21 :9 si abia dupa 16 : 9. Pentru a afla cu ce va ajuta formatul 21 : 9 va invit sa cititi articolul realizat cu un monitor LG aici ( vezi material ). Pentru editare video care sa mearga cu aceste configuratii va recomand:
- AOC U32U1 – Un monitor accesibil de 32 inch cu raport 16 : 9 care se potriveste pentru editare video ( vezi review );
- LG UltraWide 34WK95U-W ( vezi review ) – Un monitor de 34 inch cu raport de imagine 21 : 9. Acesta ofera editorilor un timeline spatios pentru montarea secventelor video;
- LG 34WN750-B 34 este fratele mai mic al variantei amintite mai sus, dar vine cu o diagonala de 34 inch in format 21 : 9 ( vezi oferta );
- LG 34WN650-W este printre cele mai accesibile modele IPS cu raport 21 : 9. Are un pret de dar ~1550 lei ( vezi oferta );
Concluzie
Finantele alocate pentru configuratii performante de editare video sunt cu minim 50% mai mari fata de cele ale fotografilor. Prelucrarea secventelor 4K/6K/8K necesita multa putere bruta de procesare. Premiere Pro si DaVinci Resolve necesita configuratii puternice pentru a putea rula optim. Performanta sistemelor configurate mai sus nu sta doar in componente cat si in corecta configurare a Windows-ului si a programelor. Toate programele trebuie instalate pe SSD la fel ca si selectarea spatiului de cache si destinatiile de import/export. Alegerea componentelor este valabila la momentul redactarii, dar reprezinta o baza utila pentru cei dintre voi care aveti nevoie de un sistem puternic. In aceasta perioada este criza de stocuri pentru procesoare, placi video si surse deci achizitionati din surse de incredere componente cu garantie.
Toate recomandarile de mai sus sunt valabile la momentul redactarii articolului, pe parcurs stocurile pot varia la fel ca si preturile. Daca aveti nevoie de ajutor suplimentar pentru alegerea de configuratii va invit sa imi scrieti un email pe ghiduldslr @ gmail .com. Toate componentele si recomandarile de mai sus sunt disponibile la PC Garage – eMAG – evoMAG si CEL.ro. Link-urile din acest articol sunt de afiliere, iar daca le folositit sustineti blogul ( daca doriti ). Va multumesc!
Va astept sa va alaturati si comunitatii de pe Youtube ( Vezi despre ce este vorba si aboneaza-te AICI ).