Calibrarea monitorului in 2021 este necesara la fel cum era in 2010 cand aveam monitoare VA/IPS de calitate modesta. Acum ca panourile IPS au avansat foarte mult nu inseamna ca suntem scutiti de calibrarea panourilor. Aceasta ramane la fel de importanta, dar ne ofera doar alte rezultate. In 2020/2021 cel mai accesibil monitor de editare se invarte in jurul sumei de ~800-900 lei. Monitoarele scumpe de peste 9000 lei cum ar fi BenQ SW321 ( vezi review ) trebuiesc si ele calibrate regulat. Asta pentru ca si la acel nivel de pret tentele de culoare exista si trebuie corectate pentru a evita problemele la print. Monitoarele calibrate ofera siguranta fotografului ca editeaza corect si incredere fata de client. Technologia de calibrare este mult mai accesibila acum si de aceea am ales sa va discut pe scurt despre proces in articol.
Cu ce facem calibrarea ?
Calibrarea monitoarelor se face cu un echipament special denumit colorimetru. Acestea sunt dispozitive care se ataseaza de monitor si masoara imaginile/pattern-urile date de aplicatia respectivului calibrator. Fiecare lucreaza diferit si este important sa facem calibrarea la setarile noastre preferate ale monitorului. Cele mai populare colorimetre sunt fabricate de X-Rite sau DataColor, iar doua modele populare sunt:
Spyder 5 Pro sau SpyderX Pro ( vezi produse la oferta ).
O alta varianta bine cunoscuta este X-rite i1 Display Pro/Studio ( vezi produs la oferta ).
Eu folosesc de aproximativ 5 ani un X-rite i1 Display Pro si vi-l recomand si voua. Are aplicatia mai bine pusa la punct si avand o baza de utilizatori mai mare vin cu update-uri mult mai dese. X-rite este un brand mult mai mare ( dar si mai scump ) fata de DataColor, dar pe termen lung isi merita banii. Calibratoarele care isi fac treaba doar pentru calibrarea de monitor nu depasesc ~1200 lei ( vedeti aici toate modele). SpyderX Elite sau X-Rite i1 Pro/Studio sunt suficiente. Pentru a detine un calibrator va puteti uni finantele cu alti fotografi din gasca. Neavand nevoie de el constant face sens financiar sa il folositi mai multi.
Ce panouri se calibreaza ?
Toate tipurile de panouri se calibreaza, chiar daca vorbim despre ecranele de laptop, monitoarele de desktop sau chiar TV-urile conectate la calculator. Atata timp cat sunt conectate prin VGA/DVI/HDMI si DisplayPort acestea se calibreaza. Utilitatea calibrarii este o alta poveste in functie de categoria de produs. Din experienta mea, calibrarea aduce cele mai schimbatoare la panourile de laptop si dupa la monitoare dedicate. Monitoarele accesibile sunt beneficiaza si ele de o schimbare destul de mare dupa calibrare. Pe scurt toate ecranele conectate la calculator vor afisa culorile mai echilibrat si fara tente odata calibrate. Procesul de calibrare in sine dureaza 3-5 minute si se face foarte usor.
ConceptD 3 Ezel ( vezi review ).
De ce sa facem calibrarea monitorului ?
Avantajele calibrarii monitorului sunt multe, dar tine de fiecare utilizator cat de prietentios este la afisarea culorilor. Chiar si monitoarele accesibile pot afisa culori echilibrate si decente cu o calibrare corespunzatoare. Acum iata la liniuta si avantajele calibrarii monitoarelor:
- Iti ofera siguranta si incredere ca editezi corect fara tente de culoare care nu au treaba cu stilul de editare. Asta ofera incredere si fata clientilor.
- Te scapa de surprizele neplacute la print. Nu vei mai avea culori imprecise si tente nedorite de WB in printurile pentru clienti sau a celor personale.
- Cei care au laptop-uri sau monitoare accesibile se pot bucura de culori echilibrate in masura in care permite panoul.
- Calibrarile se fac rapid (3-5 minute ) si la setarile de luminozitate dorite de fiecare utilizator in parte. Punctul de alb D50/D55/D65/D75 poate fi si el setat.
- Pe masura ce panoul sta aprins el imbatraneste, acesta fiind motivul real pentru calibrarile trebuie refacute odata la 2-3 luni. Se poate recalibra mai des daca esti un editor si doar asta faci 8-10 ore pe zi.
- Important! – Calibrarea este ideal sa se faca in mediul in care editati pentru o eficienta sporita. Preferabil sa nu aveti lumina care sa se reflecte direct pe ecran.
Monitorul BenQ SW240 ( vezi review ).
Ce mai stiu sa faca calibratoarele ?
Orice dispozitiv din ecosistemul unui fotograf ( Camera – Monitor – Imprimanta – Scanner – Proiector ) poate beneficia de calibrare a culorilor. Intr-o lume ideala toate aceste dispozitive ar trebui calibrate. Exista calibratoare dedicate cat si solutii de tip 3 in 1 care functioneaza foarte bine. Printre acestea cel mai performant model cu care am lucrat a fost un X-Rite i1 Studio. Acest model de calibrator care poate ajusta Monitoare – Imprimante – Proiectoare.
Calibrarea imprimantei cu ajutorul X-Rite i1 Studio( vezi articol ).
Concluzie
Calibrarea monitoarelor este necesara pentru orice tip de fotograf pentru a putea avea si mai multa incredere in stilul de editare. Dupa cum ati vazut calibrarea se poate aplica pe orice tip de laptop sau monitor pentru desktop. Calibrarea se face rapid, iar preturile calibratoarelor bune incep de pe la 600 lei si se termina pe la 1200 lei. Nu trebuie neaparat sa detineti unul puteti sa il si inchiriati sau sa impartiti costul unuia cu fotografii din acelasi oras. Link-urile din acest articol sunt de afiliere, iar daca le folositit sustineti blogul ( daca doriti ). Va multumesc!
Articolul despre ColorCheker il gasiti AICI.
Va astept sa va alaturati si comunitatii de pe Youtube ( Vezi despre ce este vorba si aboneaza-te AICI ).