BenQ PD3420Q Review – Un panou 21 : 9 incapator pentru editare video si grafica

BenQ PD3420Q este primul monitor  in format 21:9 sosit la review de la BenQ. Nevoia unui monitor cu raport de imagine 21:9 este de inteles in vremurile in care traim. Este nevoie sa ai un timeline lung ca videograf cat si de spatiu de creare ca designer. Avand 34 inch de diagonala intr-un singur monitor ajuta la eficienta muncii la birou si permite concentrare mai buna fiind un singur ecran pe birou.

 

 

BenQ PD3420Q este un monitor cu un panou IPS de noua generatie cu diagonala de 34 inch ( 21:9 ) si o rezolutie de 3440×1440. Rata de refresh a panoului este de ”doar” 60 Hz, luminozitatea tipica este de 350 niti. Conexiunea cu USB-C ajuta pentru ca poate designerii sau editorii video au un iPad/MacBook Pro si vor sa conecteze totul cu un singur cablu. Prinre specificatii se mai gasesc 1,07 miliarde de culori ( lucru care ma duce la 10 biti nativ de culoare pe panou ) si contract de 1000:1.

 

 

Printre modurile de culoare regasite prin meniu se numara: Animaţie, CAD/CAM, Cameră obscură, DCI-P3, DICOM, HDR, Low Blue Light, M-Book, Rec.709, sRGB si Custom. Sunt foarte curios cum functioneaza fiecare si cat de capabil este panoul, pentru ca BenQ nu prea a dezamagit pe partea de monitoare, dar nici nu am testat un 21:9 de la ei pentru productivitate. PD3420Q este un monitor de productivitate absoluta atata pentru fotografi cat si pentru videografi, chiar daca monitorul este o serie pentru designeri. Mai multe in randurile urmatoare.

 

Specificatii Cheie BenQ PD3420Q

 

  • Diagonala de 34 inch in format 21:9;
  • Rezolutie: 3440 x 1440 pixeli;
  • Densitate de 109 pixeli pe inch;
  • Intensitatea luminoasa: 350 niti, iar un maxim de 400 niti ( Certificare HDR 400 );
  • Panou IPS pe 8 biti;
  • Contrast nativ: 1 : 1000;
  • Timp de raspuns: 5 ms;
  • Rata de refresh: 60 Hz;
  • Hub USB 3.2 cu 3 porturi ( downstream ) si 1 port ( upstream );
  • Boxe 2 x  2.5 W;
  • Porturi: 2 x HDMI 2.0 – 1 x Display port 1.4 – 1 x USB-C ( Power Delivery 65W );
  • Pixel pitch: 0.232‎ mm;
  • Gamut culoare: acopera 100% din sRGB si 95% din DCI-P3;
  • Moduri afisare: Animation, CAD/CAM, Darkroom, DICOM, HDR, Low Blue Light, M-Book, Rec.709, sRGB, User;
  • Compatibil cu sistemele VESA 100 x 100 mm, pentru montarea de perete;
  • Ajustare pe inaltime de 150 mm.
  • Consum maxim: 50W;
  • Greutate: 9,6 kg;
  • Dimensiuni: 445.3 – 595.4 x 825.8 x 244.3.

 

 

 

 

Inspectie Vizuala

 

Fiind un 21:9, BenQ PD3420Q vine cu o cutie imensa.

Iata si ”declaratia” de consum.

BenQ PD3420Q vine la pachet cu un Puck G2, cablu HDMI si cel de HUB.

Asa se prezinta baza monitorului.

Iata standul si prinderea VESA de la capatul acestuia.

Piciorul are profil rotund si design simplu.

Prinderea VESA a monitorului.

Iata si conectivitatea din spate.

1 x miniUSB + 2 x HDMI + 1 x DP + 1 x USB-C + 3 x USB.

Portul USB-C poate fi conectat cu laptopuri MacBook sau chiar ipad-uri.

Sursa de alimentare este interna si cablul este unul clasic.

Rama monitorului este subtire, dar panoul are o grosime rezonabila.

Conectivitatea laterala este formata dintr-un USB-C / USB-A si un Jack de casti.

Rama monitorului este groasa doar la baza.

Am instalat monitorul si l-am pus la treaba.

 

 

Utilizare

 

 

PD3420Q este un monitor incapator pentru multe tipuri de activitati. BenQ il lauda ca fiind un monitor pentru design si editare video. Cu o diagonala de 34 inch si raport de imagine 21 : 9 care ofera o intindere aparte fata de clasicele 16 : 9. Avand asa un monitor mare te poti bucura ca videograf de un timeline foarte lung si cut-urile / ajustarile clipurilor editate se vor desfasura mai confortabil si mult mai rapid avand atat spatiu de lucru. Ca designer te poti bucura de un spatiu de creatie pe un monitor asa de lat. Lucru care este valabil si pentru fotografi si orice alt om creativ care vrea cat mai mult spatiu de lucru de la un singur monitor ( fara sa aglomerezi biroul ).

 

Timeline din Premiere Pro este foarte lung, iar pentru utilizatorii de DaVinci Resolve este la fel de util.

Lucru in Adobe Photoshop.

 

PD3420Q de la BenQ este cel mai nou din sfera 21:9 si printre primele care ofera un panou IPS cu diagonala dreapta de 34 inch. Vine cu conectivitate adecvata pentru un setup corespunzator. Utilizarea alaturi de un laptop cu windows / desktop sau macbook ramane la latitudinea fiecaruia. Monitorul este pregatit sa fie atasat de orice echipament, chiar si de un iPad Pro. Legat la orice mentionat mai sus si capabil sa acopere procentual 98% din spatiul DCI-P3 sau 100% din sRGB/Rec 709 la un pret echilibrat este inca un semn ca avem de a face cu un monitor echilibrat.

 

 

 

 

Pe partea de constructie si design cei de la BenQ tin sus munca buna ca sa zic asa. Nu de alta, dar daca esti designer si cumperi un asa monitor ai si cateva pretentii estetice. Piciorul este simplu cu o baza clasica si plata, iar panoul este drept cu un spate curbat. Constructia monitorului este metalica ( baza / picior ) si din plastic este carcasa din jurul panoului. Este un monitor suficient de solid si ajustabil ~150 mm pentru integrare in multiple spatii de lucru.

 

 

Meniuri

 

 

Meniurile monitorului sunt usor de inteles, iar navigarea printre ele se face cu foarte mare usurinta datorita clasicului puck de la BenQ. Acest puck permite setarea rapida si usoara a monitorului prin intermediul meniului. Luminozitatea este rapid ajustabila, la fel si constrastul si multi alti parametrii.

 

 

Performanta Panou

 

 

BenQ PD3420Q este un monitor cu panou de generatie noua, asadar am scos echipamentele de masusa sa ii vad performantele. Pentru oricine care tine la culori este important sa stie cat mai multe procente de acoperire al gamuturilor DCI-P3 / sRGB / Rec. 709 / Rec. 2020 si Adobe RGB. Importante mai sunt si uniformitatea cat si valoarea deltaE. Am masurat panoul si iata ce rezultate a avut exemplarul de fata:

 

 

Testul de gamuturi de culoare arata performante solide in sRGB/Adobe RGB si P3.

Rec 2020 are cea mai joasa acoperire, fiind un standard mult mai prietentios.

Uniformitatea culorilor este buna la 100% luminozitate spre excelenta la 50%.

Uniformitatea Luma la 50 si 100% se mentine la valori bune.

Valorile DeltaE medii sunt de 0.66. O valoare excelenta si cu mult sub limita de 1.0.

 

Performantele panoului sunt cat se poate de bune spre foarte bune. Am calibrat monitorul cu un Calibrite Plus HL ( vezi produs ) si am obsevat pe acest exemplar o echilibrare de culori, saturatie ajustata, constrat putin intesificat si eliminarea unei usoare tente de verde. Exemplarul meu poate fi diferit de al vostru de aceea va recomand sa calibrati.

 

Am facut si un review video cu calibratorul de mai sus. Poti afla chestii interesante din material. Enjoy & Subscribe.

 

 

Concluzie

 

 

Benq PD3420Q este un monitor incapator pentru cei care au nevoie de un spatiu de lucru incapator. Constructia este solida si mai ales ajustabila, conectivitatea este diversificata si permite lucru cu sisteme Windows si Mac. Profilele de culoare ofera diversitate de afisare si compatibilitate dedicata cu ecosistemul Apple. Prezenta monitorului pe birou nu are cum sa treaca neobservata datorita formatului si a dimensiunilor monitorului.

 

 

BenQ PD 3420Q este un monitor excelent pentru:

 

  • Editori video care toata ziua fac montaje si vor un singur monitor;
  • Videografi care isi fac singuri editurile acasa sau chiar pentru vloggeri care au nevoie de spatiu de lucru;
  • Un grafician sau chiar arhitect se poate bucura de avantajele acestui format 21:9.
  • Isi poate gasi locul pe biroul unui fotograf de natura care trage des panorame si ajunge sa faca composituri din acestea.

 

 

Utilizari pentru formatul 21:9 sunt multe, numai imaginatia poate fi limita ca sa zic asa. Acum ceva timp am facut si un material vizavi de utilitatea formatului ( vezi material aici ). BenQ PD 3420Q este un monitor echilibrat ca dotari in raport cu pretul de achizitie. Pe rafturile din Romania este disponibil cam la un pret mediu de ~4000 lei. Iar pentru suma asta are concurenta de la DELL si LG… modele care nu vin cu conectivitate USB-C, dar in rest sunt cam pe acolo ca specificatii.

 

 

Monitoarele din seria BenQ PD si BenQ SW sunt disponibile pentru achizitie de la PC Garage ( vezi oferta ) – eMAG ( vezi oferta ) – CEL.ro ( vezi oferta ) si evoMAG ( vezi oferta )Link-urile din acest articol sunt de afiliere, iar daca le folositit sustineti blogulVa multumesc!

 

Va astept sa va alaturati si comunitatii de pe Youtube ( Vezi despre ce este vorba si aboneaza-te AICI ).