Nanuk produce cutii rigide ( hard-caseuri ) de ceva ani, iar din 2018 pana acum am avut ocazia sa folosesc multe modele de la ei. In materialul de astazi va voi vorbi despre Nanuk 963, fiind cel mai mare case rigid cu roti sosit la testat. Nanuk 963 este o valiza de mari dimensiuni facuta pentru cei care vor sa transporte tot soiul de echipamente foto sau video. Aici enumar obiective foto sau video, camere, rig-uri de camere video, laptopuri, NAS-uri / DAS-uri si multe altele. Am ales varianta Nanuk 963 fara niciun fel de interior, nici macar spuma.
Acest case este disponibil cu spuma / despartitoare interioare si chiar cu organizator de capac, varianta pentru care am optat si eu. Am ales varianta fara spuma pentru ca am in plan sa va arat cum se poate umple acest case organizat cu genti / tocuri si gentute pe care le aveti deja pe acasa pentru o protectie absoluta, indiferent de directia de utilizare. Mai multe despre asta in randurile urmatoare.
Nanuk 963 este in top 4 ca dimeniuni exterioare din seria de caseuri. Este construita dintr-o rasina ultra-usoara ( denumita NK-7 ) si foarte rezistenta la impact, iar garnitura din capac ofera carcasei certificarea IP67 impotriva apei si a prafului. Din experienta cu alte case-uri Nanuk, pot sa zic ca si acest model absoarbe bine socurile si rezista la zgarieturi, raze UV si multe alte elemente. Datorita dimensiunilor generoase, acest 963 vine cu manere cauciucate cu dimensiuni generoase in fata si pe ambele laterale.
Rotile cauciucate sunt duble si gata sa sustina un case plin cu zeci de kilograme de echipamente. Valva de presiune nu lipseste nici ea, iar latch-urile Power-Claw vin intr-un numar total de 5 ( 3 pe fata si cate una pe laterale ).Ce mai merita mentionat este faptul ca acest case are cam 10 kilograme si un volum interior de ~90 litri. Spatiul este generos pentru tot soiul de echipamente si o sa vedeti in randurile urmatoare cat de versatila poate fi in astfel de case.
Specificatii cheie Nanuk 963
- Construit din rasina ultra usoara ( Lightweight NK-7 );
- Volum interior de ~90.6 litri;
- Submersibila si etansa conform standardului IP67;
- Nu patrunde praful, rezista la raze UV, zgarieturi si alte elemente;
- Valva automata de presiune;
- Vine cu 5 prinderi PowerClaw (optional disponibile cu lacate TSA );
- 2 prinderi de lacat cu diametru de ~7.62 mm;
- Roti heavy-duty cauciucate;
- Maner telescopic cauciucat;
- 3 Manere turnate si cauciucate ( 1 pe lateral si cate unul sus, respectiv jos );
- Max Buoyancy ( flotabilitate ) cu maxim 90 kilograme la interior;
- Adancimea Capacului/Bazei : 53 mm / 216 mm;
- Dimensiuni exterioare: 826 mm x 553 mm x 312 mm;
- Dimensiuni interioare: 737 mm x 457 mm x 269 mm;
- Greutate: 10.2 kilograme.
Inspectie Vizuala
Nanuk 963 vine intr-o cutie imensa din carton cu branding. Dar la mine a sosit lovita si vai de capul ei.
Iata cum arata case-ul frontal.
Are cateva decupaje care ii dau un design placut.
Asezata in mod landscape se pot observa cele 5 prinderi si balamalele.
Pe spate se pot vedea balamalele cu pin de otel.
Iata si balamaua din spate de aproape.
Partea frontala este cea mai aglomerata.
Are un maner cauciucat de transport si 3 latch-uri PowerClaw cu tot cu valva automata.
Iata valva automata si manerul de aproape.
Manerele vin si ele cu pini de otel ca sustinere.
Pe spatele lui Nanuk 963 se pot vedea rotile, manerul pliabil si picioarele pentru asezarea case-ului.
Cam asa se prezinta rotile de aproape.
Din imagini se observa ca se pot schimba acasa.
Cam asa se prezinta manerul retractabil. Permite transportul usor pe suprafete line alaturi de rotile cauciucate.
De aproape, la maner se poate observa un buton pentru incuierea manerului.
Asa se prezinta ambele laterale ale lui Nanuk 963.
Fiecare laterala are cate un maner si un PowerClaw pentru ermetizarea optima si pe laterale.
Cam asa se prezinta la interior Nanuk 963.
Iata si organizatorul de capac.
Organizatorul vine cu 5-7 buzunare, iar cateva dintre ele au si fermoare.
Iata cateva poze de aproape cu buzunarele si prinderile organizatorului.
Iata doua poze de aproape cu balamalele si garnitura de ermetizare.
Iata si PowerClaw-urile de aproape si inelele pentru lacate.
Ca tot vorbeam de impachetarea cu tocuri si cutii la interior.
Pisicile mele aproba noul Nanuk 963 :D.
Utilizare
Nanuk 963 cu al sau organizator de pe capac ofera spatiu interior generos pentru foarte multe echipamente. Daca ai cuburi de organizare cu echipament, genti sau alte ”recipiente” din spuma se pot aranja/organiza pentru a umple acest hardcase. In acest fel, daca nu vrei sa optezi pentru despartitoarele interioare scumpe poti sa te adaptezi asa si sa faci mix&match cu multe echipamente deja impachetate acasa. Rezistenta lui Nanuk 963 la apa si chiar plutire cu ~90 kilograme de echipament la interior. Cand ai echipamente scumpe la interior, cum ar fi camere foto/video + lumini + accesorii chiar merita sa aloci macar un 10% din totalul echipamentelor pe o solutie completa de protectie.
Protectia asigurata este excelenta, o poti tranti in apa, pe pamant sau noroi fara grija ca ceva ar putea patrunde la interior. Garnitura de etansare este din cauciuc si se poate schimba la nevoie. Majoritatea accidentelor pot fi evitate prin utilizarea unui hardcase fara doar si poate. Poate ca nu multi dintre voi va aventurati asa cu echipamentul, dar si transportul cu masina poate fi o aventura in sine. Orice ar fi, aveti nevoie de protectie textila/rigida cat se poate de solida pentru echipament. Nanuk a lansat recent si ceva variante de genti/rucsaci si organizatoare ( vezi aici portofoliul ).
Ca exemple de kit-uri de echipament transportate cu Nanuk 963 ar fi urmatoarele:
- Sony A9II in toc cu Sony 200-600 mm ( vezi review ) + Laptop Lenovo Legion 5 ( vezi review ) alaturi de un case cu Forza 60 + NAS Asustor si un desktop ITX de doar 3.3 litri ( vezi material ).
- Sony A9II in toc cu Sigma 35 mm F1.4 + Drona Mavic Air 2S in geanta proprie + NAS Asustor si un desktop ITX de doar 3.3 litri + Case ThinkTank cu laptop;
- Proiector BenQ + NAS Asustor si un desktop ITX de doar 3.3 litri + Case ThinkTank cu laptop Legion 5 + camera WEB Razer ( vezi review ) si multe cabluri si trepied.
Calitatea materialelor folosite de Nanuk sunt acolo sus la nivel cu Pelican Cases / SKB Cases / HPRC fara probleme. Aliajul din ”plastic” difera, desigur, fata de concurenta amintita mai devreme. Nanuk zice ca materialul lor proprietar NK-7 este nu doar usor, cat si elastic si foarte rezistent. Rezistenta la zgarieturi este adevarata pana la un punct, fiind suprafata fina se zgarie usor, mai ales cand este nou. Manerele sunt solide, ofera confort atunci cand manevrezi de unul singur sau doua persoane. Rularea rotilor pe suprafate plate este o experienta cat se poate de placuta. La fel pot sa zic si despre manerul retractabil care se blocheaza. Prinderile PowerClaw au arc si se opereaza cat se poate de placut si satisfacator ( ca sunet ).
Nanuk 963 este un case turnat din doua bucati ( capac si baza ) care sunt unite cu pini de otel. Tot cu pini de otel sunt prinse si rotile/manerele, iar asta indica reparabilitate si inlocuire simpla si acasa cu un ciucan de cauciuc pentru toate cele mentionate mai devreme. Pana si manerul retractabil este detasabil in caz de nevoie. La toate acestea se adauga garnitura din cauciuc care etanseaza si protejeaza interiorul valoros de apa si praf. Senzatia oferita de case cand il manevrezi este una solida, latch-urile sunt sprintene, manerele au o tensiune buna in ele si nu au joc absolut deloc. Nanuk 963 vine cu o constrctie de top si sunt profund impresionat.
Concluzie
Nanuk 963 este un case imens cu posibilitati de transport pe masura volumului de ~90 litri. Vine cu o constructie solida ca o piatra si are capacitatea de a proteja kituri de echipamente foto ( 3-6 camere cu 10-20 obiective + accesorii ). Kit-urile de echipamente video pot fi si ele protejate de apa si praf ( 2 rig-uri asamblate + 6-8 obiective cinematice cu filtre si alte accesorii. Se poate acomoda si proteja de vibratii si UV echipamente audio alaturi de o drona + o multime de accesorii specifice pentru scenariul vostru de lucru.
Daca ai echipamente de macar 20.000-30.000 Euro sau, chiar mai mult, este o idee buna si o asigurare in sine achizitia unui hardcase. Nanuk 963 costa in versiunea de baza cam ~2500 lei ( 500 Euro ). Daca ii adaugi spuma se duce spre 3000 lei, iar cu despartitoare este cam 4000 lei si organizatorul de capac aduce case-ul cam pe la 4600 lei. Un pret deloc mic, dar daca ai nevoie de protectie si esti mereu pe drumuri cu echipamentul scump, mari sanse sa merite achizitia.
La final de zi voi stiti cat echipament aveti, cat de tare va doriti sa il protejati si cati bani aveti de cheltuit pentru acest lucru. Mai merita mentionat ca preturile acestea includ o garantie pe viata ( daca se sparge/rupe ceva ), cei de la Nanuk isi asuma responsabilitatea de inlocuire partiala/integrala. In acest moment, HardCase-urile Nanuk cu accesorii si produse sunt disponibile oficial in Europa pe Nanuk.eu ( vezi site si oferte ). Livrarea se face prin DPD din depozitul din Germania in 3-5 zile lucratoare.
VA ASTEPT SA VA ALATURATI SI COMUNITATII DE PE YOUTUBE ( VEZI DESPRE CE ESTE VORBA SI ABONEAZA-TE AICI ).