Crucial X10 Pro este varful de gama al stocarii externe de tip SSD. Recent am testat si varianta X9 Pro ( vezi review ) care a primit o buna recomandare din partea mea. Ei bine, noul X10 Pro vine cu performanta dubla, pret putin mai mare ( nu dublu ) si cu aceeasi greutate, dimensiuni si rezistenta. Crucial X10 este disponibil in capacitati de 1 TB – 2 TB si 4 TB.
Review video cu X9 Pro… curand si cu X10 Pro.
Exemplarul sosit la teste are 2 TB si ofera performante de ~2100 MB/s la citire si de pana la 2000 MB/s la scriere ( Interfata USB 3.2 Gen 2 ). Aceste performante sunt valabile, desigur, cand transferi fisiere video de pe SSD intern NVME pe acest X10 Pro, pentru ca in restul timpului dimensiunea si numarul fisierelor dicteaza mai direct performanta.
Totusi performanta dubla fata de X9 Pro isi va spune cuvantul pentru cei care vor sa lucreze direct de pe acest SSD, alaturi de MacBook Pro si alte laptopuri. Despre performanta si scenariile de utilizare va voi vorbi si in randurile de mai jos.
SPECIFICATII CHEIE CRUCIAL X10 PRO
- Interfață: USB Type-C 3.2 Gen 2;
- Disponibil in capacitati de : 1TB, 2TB, 4TB;
- Viteze de transfer: Citirea se face la maximum 2100 MB/s ( Scrierea la 2000 MB/s );
- Constructia il face rezistent la socuri de la 2 metri, vibratii, raze x si umezeala ( certificare IP55 );
- Dimensiuni: 65 mm x 50 mm x 5 mm;
- Greutate: ~38 grame;
- 1 luna cadou de Adobe Creative Cloud la achizitie;
- Garantie de 5 ani;
- Compatibil cu Windows, MacOS, iPad OS, Chromebook, Android, Linux, PS4 si Xbox One.
INSPECTIE VIZUALA
Cam asa se prezinta cutia lui X10 Pro.
In cutie se afla manualul, cablu si SSD-ul X10 Pro.
SSD-ul ambalat.
Crucial X10 Pro arata mai bine ca fratele mai mic, dar pe partea inferioara este identic.
Profilul este arcuit, iar pe centru se gaseste interfata USB-C.
Marginile sunt decupate pentru o prindere mai buna.
Crucial X9 Pro vs X10 Pro.
UTILIZARE
Pentru a putea face backup rapid sau pentru a facilita editarea video sau foto este nevoie de interfata rapida si o performanta pe masura. Crucial X10 Pro cu a sa interfata USB 3.2 Gen 2 si performanta dubla fata de X9 Pro se apropie mai mult ca niciodata de performantele Thunderbolt. Cand vor veni variantele cu USB 4.0 atunci vom vedea si o revolutie de performanta la SSD-urile rapide.
Crucial, cu al lor X10 Pro, rivalizeaza cu SSD-urile Samsung T9 – SanDisk Extreme Pro V2. Sunt multe optiuni pe piata, dar la final de zi conteaza performanta si durabilitatea la un SSD. Cifra TBW nu o declara nimeni, dar fiind SSD-uri de top care vin cu garantie de 5 ani de zile de la producator, ma astept sa fie capabile sa indure 2-3 ani de utilizare.
Crucial X10 Pro este un SSD potrivit pentru fotografii, dar mai ales videografii calatori care au nevoie de capacitati mari de stocare atunci cand sunt in deplasare si trebuie sa faca backup cat timp sunt plecati de acasa. Datele vor fi pastrate in siguranta si vor putea fi transportate fara grija in ghiozdan sau geanta foto.
Pe repede inainte iata si cateva scenarii in care X10 Pro este perfect:
- Editarea fisierelor foto si video direct de pe memorie, indiferent ca folosesti Photoshop / Capture One / Lightroom / DaVinci Resolve / Premiere Pro;
- Backup de pe laptop/desktop pentru migrarea rapida a fisierelor de pe un dispozitiv pe altul;
- Acum ca iPhone 15 are USB-C, la fel si iPad-urile de ceva vreme, se poate folosi X10 Pro pentru a muta date intre suita de dispozitive;
- Rularea fisierelor multimedia direct de pe SSD indiferent de dimensiuni/rezolutie.
Mai important de atat, puteti stoca fisierele RAW si Cataloagele de Lightroom/Capture One pe unitate, puteti importa fotografiile si prelucrarea poate incepe fara sa mutati fotografiile brute. La fel se intampla si cu materialele video 4K care pot fi editate direct de pe SSD fara probleme, pentru ca vitezele spontane de scriere in timpul montajului sunt mici, iar la export nu prea sar de 1000 MB/s ( vezi material detaliat ).
Constructia modelului X10 Pro este din aluminiu, identica cu cea a lui X9 Pro. La fel se poate spune si despre greutate si dimensiuni ( identice cu cele ale lui X9 ). Peste panoul inferior este aplicat un strat de cauciuc care nu aluneca usor. Nu am vazut SSD extern mai compact si mai bine construit ca acest model. Design-ul lui X10 Pro este simplu, este de culoare neagra si are forme slefuite, fiind placut de manevrat.
PERFORMANTA
Crucial X10 Pro este compatibil cu orice sistem de operare ( MacOS / Windows / Linux / iPad OS / Playstation si Xbox ). Cei care au mai multe dispozitive din aceste categorii pot sta linistiti pentru ca pot refolosi in fel si chip acest SSD. Am rulat cateva teste de performanta pe Windows 10 Pro si iata ce rezultate am obtinut:
CrystalDisk Mark arata o viteza de scriere mai mica cu 10% fata de cea laudata.
La fel se intampla si in ATTO. Vitezele de scriere si citire sunt cam pe la ~1700/1800 MB/s.
Scalarea transferului de fisiere la diverse dimensiuni ramane totusi ferma, lucru care indica o buna stabilitate a memoriei.
Operatiunile I/O se incadreaza in norme.
Citirea fisierelor video se face cam cu ~1525 MB/s.
Scrierea fisierelor sare real de ~1050 MB/s.
Performantele lui X10 Pro sunt bune si duble fata de X9 Pro, dar nu acolo sus cum declara Crucial. Totusi performanta ramane solida si utila in toate scenariile explicate mai sus. Durabilitatea inca ramane sub semnul intrebarii. Totusi, merita mentionat ca Micron aka Crucial este printre producatorii de top a memoriilor NAND.
CONCLUZIE
Crucial X10 Pro de 2 TB reprezinta o extensie de stocare pentru orice posesor de Laptop / iPad / Desktop. Pe partea de laptopuri, nu este mereu nevoie sa faci upgrade la un SSD intern mare si scump. In cazul Apple ajungi sa platesti 750$ extra de la 256 GB la 2 TB.
In aceasta suma poti sa iei lejer 3-4 SSD-uri externe de 2/4 TB pentru lucru. La fel se intampla si in cazul iPad Pro unde diferenta de la 128 GB la 2 TB este de cam 1050$. Sigur, nu este acelasi lucru, dar de diferente poti cumpara mai multa performanta de procesare. La fel putem spune acum si despre stocarea de pe iPhone 15 ( ca au si ele USB-C ).
Pana sa apara acest X9/10 Pro am editat / facut backup / transferat materiale video pe ”vechiul” model X6. Noul model vine cu o constructie solida, greutate redusa si 1 luna de Adobe Creative Cloud pentru fotografii aflati la inceput de drum.
Recomand noul Crucial X10 Pro tuturor celor care au nevoie de un SSD extern de pe care sa lucreze sau sa se joace. Preturile accesibile si performanta buna il fac de neratat. Preturile variaza intre ~750 lei ( pentru 1 TB ) si 1900 lei ( 4 TB ), acestea se gasesc la comanda pe evoMAG ( vezi promo ) si pe Vexio ( vezi oferta ). Preturile sunt cam cu ~25-30% mai mari la X10 Pro pentru performanta dubla fata de X9 Pro.
Memoriile RAM, SSD interne si alte produse Crucial le mai gasiti la eMAG ( vezi oferta ) – evoMAG ( vezi oferta ) si CEL.ro ( vezi oferta ). Link-urile din acest articol sunt de afiliere, iar daca le folositit sustineti blogul!