Sari la conținut

,

Asus Vivobook Pro 14X OLED Review – Bun sau Nu pentru editare foto/video ?!

Share

Asus Vivobook Pro 14X OLED este subiectul acestui material. Toamna vine si multi dintre voi cautati un laptop usor, performant si cu ecran excelent pentru activitati foto – video si grafice. Acest VivoBook Pro vine cu un ecran de 14 inch pe diagonala si o rezolutie 2.8K. Modelul sosit are o configuratie hardware formata dintr-un Ryzen 7 5800H + Nvidia RTX 3050 Ti, care ofera o putere de calcul echilibrata cu greutatea de 1.45 kg pe care o are. Exista si memorie RAM de 16 GB, un SSD de 1 TB alaturi de o multime de porturi si un powerbrick de 120W. Pe scurt, laptopul la hardware arata excelent.

Asus a inceput inca din 2021 sa includa panouri OLED in laptopurile de consumer, iar in gama actuala exista modele chiar si la 2500 lei care vin cu astfel de panouri. Noul Vivobook Pro 14X are un ecran OLED foarte detaliat datorita rezolutiei 2.8K, dar si foarte precis ca reproducere a culorilor. Fotografii/Graficienii si Videografii ocazionali apreciaza acoperirea buna a spatiilor de culoare sRGB, Adobe RGB si P3 ( pentru a face comparatii cu panourile MacBook-urilor ). Ecranul de fata ofera o acoperire de 100% DCI-P3, iar valorile Adobe le vom afla din testul nostru de panou. Fix de asta am decis sa va prezint Vivobook Pro 14X OLED pentru a vedea clar daca este optim pentru creatorii de continut.

 

 

Scenariile optime de utilizare pentru acest Vivobook Pro 14X OLED ar fi momentele cand clientul are nevoie de same day edits. Asta se intampla din ce in ce mai des peste tot unde momentul trebuie imortalizat rapid, editat si exportat catre client pentru consum instant pe retelele de socializare sau in cele mai variate proiecte. Iar pentru ca asta sa se intample este nevoie de ceva usor, cu ecran bun si performant. In randurile urmatoare am sa va arat exact de ce este capabil Vivobook Pro 14X OLED.

 

 

 

Specificatii Cheie Vivobook Pro 14X OLED

 

  • Procesor:AMD Ryzen7 5800H la 3.2 GHz / Turbo pana la 4.4 Ghz ( 8 nuclee cu memorie cache de 16 MB );
  • Placa Video: Nvidia RTX 3050 Ti cu 4 GB de memorie GDDR6 ( Dynamic Boost de pana la 50W );
  • Memorie RAM: 16 GB DDR4 la 3200 mHz ( sudata pe placa de baza );
  • Ecran OLED glossy de 14 inch cu rezolutie 2.8K ( 2880 x 1800 ) si luminozitate de ~600 niti ( certificare HDR 600 );;
  • Stocare:  SSD NVMe de  1 TB PCIe 3.0 ;
  • Tastatura iluminata;
  • Porturi: 2 x USB 3.2 ( Type A si C ), 2 x USB 2.0 Type A , 1 x HDMI 1.4 , 1 x cititor microSD, 1 x Combo Jack 3,5 mm;
  • Sistem audio: 2 difuzoare stereo cu orientare frontala;
  • Conectivitate wireless: Wi-Fi 6(802.11ax) (Dual band) 2 x 2 + Bluetooth 5.0;
  • Acumulator cu 3 celule Li-ion / Capacitate 63WHr;
  • Constructie din aluminiu si plastic;
  • Greutate: 1.4 Kilograme;
  • Dimensiuni: 31.7 cm ( lungime )  x 22.8 cm ( latime ) x 1,79 cm ( grosime ).

 

 

Partea de specificatii este una solida pentru pachetul de numai 1.4 kilograme. Procesorul vine cu frecventa de baza de 3.2 Ghz pentru 8 nuclee, lucru ce va ajuta teribil de mult in Lightroom si Capture One. Placa video are consum de 50W in modul dinamic si cel mai important are 2560 de nuclee CUDA pentru randari si procesari. Ecranul OLED are 600 niti zic ei, dar si certificare HDR 600 + Pantone pentru fidelitatea culorilor. Exista posibilitatea de a conecta un al doilea panou 16:10 pentru cei care vor sa isi extinda acasa spatiul de lucru.

 

Inspectie Vizuala

 

Cutia standard din materiale reciclate pentru Asus Vivobook Pro 14X OLED.

Vivobook Pro 14X OLED are un exterior alb si 18 mm grosime, destul de compact.

Pe stanga are 2 x USB 2.0 si profil subtire pentru ecran si carcasa.

Pe dreapta se vede un jack combo de 3.5 mm, cititor microSD + HDMI si 2 porturi 3.2 ( USB-A si C ).

Tot aici este si mufa de alimentare.

Tastatura este una standard, fara numpad si iluminata.

Cursa tastelor este de aproape 2 mm, iar experienta de tastare este peste asteptari.

Butoanele sunt tactile si ofera un feedback ferm si satisfacator.

Capacul inferior gazduieste boxele cu orientare frontala si gurile de intake pentru racirea de sub capota.

Exista si 3 picioare din cauciuc.

Sub capota se gasesc 2 ventilatoare pentru racire.

Memoria RAM este cusuta… lucru ciudat, pentru ca VivoBook 15 non-pro tot are un slot de RAM.

Exista un slot de M.2 si slot pentru retea. Bateria se poate schimba acasa, la nevoie.

Cam atat de mare este power brick-ul de 120W.

Webcam-ul are un switch de privacy pentru webcam-ul 720P.

Pe alb, Vivobook Pro 14X OLED arata foarte bine.

Design tineresc cu ecran fain pe interior.

 

Utilizare

 

Vivobook Pro 14X OLED l-am ales sa vad daca este bun pentru editarea foto – editarea video si realizarea de materiale grafice. Asta pentru ca multi intrebati anual despre ce laptopuri ar fi bune pentru cele mentionate. Pentru a va raspunde clar si la subiect, iata si cateva scenarii pentru care vad ca Vivobook Pro 14X OLED ar fi un laptop excelent:

 

  • Daca ai un catalog de 1000 RAW-uri de editat pe zi, post-procesarea dureaza cateva ore, iar un export maximum 20 minute. Indiferent ca vorbim de Lightroom sau Capture One;
  • Poti face retouch in Adobe Photoshop sau Affinity ( vezi material ) linistit pentru ca ai autonomie si ecran luminos chiar si cand esti departe de priza;
  • Editarile video 1080P si 4K sunt ajutate de frecventa procesorului racit bine si de cele 2560 de nuclee CUDA de la RTX 3050 Ti;

 

 

Diagonala sa de 14 inch cu ecran 16:10 cu 2.8K de pana la 600 niti il face perfect pentru lucru in deplasare si va v-a ajuta pe multi dintre voi care nu va doriti MacBook sa excelati in ceea ce faceti. Hardware-ul inclus pentru numai 1.4 kg de greutate este respectabil, iar pe langa asta, nici constructia din plastic cu aluminiu nu este putin lucru. Laptopul se simte solid, chiar daca este compact si usor. Ecranul are regiditate medie, acesta se poate deschide cu o singura mana, avand balama solida si usor de operat. Capacul superior este din plastic, iar partea inferioara si capacul tastaturii sunt metalice pentru o disipare pasiva a caldurii care ajunge pe aceste suprafete. Placut suprins de constructie, sigur, mereu se poate mai bine, dar Vivobook pro 14x pare sa exceleze in echilibru.

 

 

 

 

Racirea componentelor este vitala pentru o buna functionare, iar Asus a implementat o racire cu doua ventilatoare pentru 5800H si 3050 Ti. Chiar daca nu sunt componente prea lacome de energie, temperaturile trebuie sa fie tinute in linie pentru a oferi frecvente de boost cat mai mari. Aplicatiile din suita Adobe apreciaza mereu frecvente cat mai ridicate, iar pentru asta, racirea este importanta. Am facut cateva teste de racire in timpul exporturilor video si iata ce am obtinut:

 

Temperaturile carcasei in timpul finalului unei randari video.

 

 

 

Performante

 

M-am concentrat pe performantele apreciate de fotografi/videografi pentru a arata cat de ok sau nu este Vivobook Pro 14X OLED. Iata ce am descoperit :

 

Ecran

 

Iata ca spectometrul afiseaza 100% sRGB / 96% AdobeRGB si 100% P3.

Valori excelente pentru editare foto, dar asta nu este tot.

Contrastul si luminozitatea.

Uniformitatea culorilor este una buna, spre foarte buna pe exemplarul avut la test.

Uniformitatea Luminantei este si ea excelenta.

Valorile DeltaE medii sunt sub 1 si maximul de 2.75 este peste asteptari.

 

Vivobook Pro 14X are un ecran superb care este peste asteptari. Se poate edita, coloriza in locatie fara cele mai mici probleme.

 

Stocare si Cititor Carduri

 

Cam astea sunt performantele SSD-ului cu care vine laptopul.

Cititorul microSD este jalnic, suporta in 2022 numai carduri UHS-I.

 

Performante CPU + GPU

 

Iata si performantele combo-ului hardware ( Rytzen 7 5800H si 3050 Ti ).

Capture One si Lightroom obtin timpi excelenti de export si preview-uri ( LR iese campion ).

Randarile video 4K sunt excelente si consuma resurse destule, dar au si de unde.

Resursele consumate de Premiere.

Resursele consumate de Resolve.

Totul la limita capacitatii laptopului.

Sistemul de racire face fata, zgomotul este decent si consumul este peste asteptari.

Vivobook Pro 14X reuseste sa surprinda.

 

Concluzie

 

Asus Vivobook Pro 14X OLED este un laptop excelent si zic asta in principal datorita performantei ecranului OLED. Acesta din urma poate afisa culori care acopera 100% sRGB / DCI-P3 si putin peste 90% din Adobe RGB. Rezolutia si luminozitatea ofera cele mai bune conditii de lucru pentru un laptop de 14 inch. Nu mai tin minte cu exactitate ce greutate trebuie sa aiba un laptop pentru a fi ultrabook, dar la 1.4 kg cu 5800H si RTX 3050 Ti este o realizare in sine. In ciuda greutatii reduse si a profilului subtire de 18 mm, Asus Vivobook Pro 14X OLED este un laptop bine racit, care poate sa sustina la un ambient de 22-25 de grade frecventele stock chiar si in stress-test. Boost-ul procesorului se duce pana pe la 3.9 Ghz, dar pentru task-uri non-intense, cum ar fi exportarea cataloagelor de 300-500 imagini RAW.

 

 

Performantele acestui Vivobook Pro sunt rezonabile, procesorul si placa video ajuta la randari intr-un mod egal. SSD-ul are performante bune si nu va tine niciun proces in loc, dar cititorul de carduri UHS-I este de tot rasul. Sa ai in 2022 viteze de 35 MB/s dintr-un microSD UHS-II care sare in mod normal de 200 MB/s la scriere, este dezamagitor. Implementarea unui cititor bun ar costa pt Asus maximum 5$ extra. Chiar daca componentele de sub capota sunt rezonabile, Asus putea, totusi, sa mai puna un slot M.2 si sa nu sudeze memoria RAM ca APPLE… nimeni nu castiga. Pana si VivoBook 15 standard vine cu 8 GB sudati, dar un slot extra de DDR4.

 

 

Pe alb, acest laptop arata extrem de bine, are un design placut si o tastatura dual-done placuta de utilizat si privit. Constructia este metalica in partea de jos si plastic pe partea carcasei pentru panoul OLED. Per total o constructie solida pentru greutatea produsului. Asamblarea este si ea de calitate si nu dezamageste pentru ceea ce se vrea acest produs. In rest, partea de autonomie este buna, reusesti sa obtii peste 3 ore de editare foto, dar editarea video mananca mult mai multe resurse. Totusi, in regim office, peste 5 ore de uz in mod regulat nu este putin lucru pentru o baterie de 3 celule. Conectivitatea este decenta, dar se putea mai bine si cam atat. Asus Vivobook Pro 14X OLED ramane un laptop echilibrat la final de zi cu care iti faci treaba.

 

 

Vivobook Pro 14X in configuratia cu care a venit la test costa cam ~6500 lei, acesta fiind un pret rezonabil pentru panoul, greutatea si combo-ul hardware oferit. Tipic Asus, acest model este disponibil atat cu procesoare AMD, cat si Intel. Ca un Pro Tip. cand alegeti procesorul cautati sa mergeti pe AMD, sunt mai performante si mai eficiente simultan, asta se traduce printr-o autonomie mult mai buna la final de zi.

 

Cand stai pe un laptop, eficienta energetica este cu atat mai importanta in vremurile actuale. Seriile Asus Vivobook Pro 14X OLED sunt disponibile pentru achizitie la PC Garage ( vezi oferta )eMAG ( vezi oferta ) evoMAG ( vezi oferta )  VEXIO ( vezi oferta )forIT ( vezi oferta ) si CEL.ro ( vezi oferta ). Link-urile din acest articol sunt de afiliere, iar daca le folositit sustineti blogul!

 

Va astept sa va alaturati si comunitatii de pe Youtube ( Vezi despre ce este vorba si aboneaza-te AICI ).

 

BANNER

Daca esti in cautarea unui sistem de editare foto sau video configurat de la zero pentru nevoile tale, ai ajuns unde trebuie. Dupa o mini sesiune de consultanta rapida putem pune la punct un Desktop PC mic sau mare pentru post-procesare de continut sau grafica.

Consultanta personalizata

Configurare personalizata

Eficienta