ViewSonic produce monitoare de ceva vreme pentru mai multe sfere de utilizare. Seria ColorPro este o nisa orientata catre fotografi, graficieni si videografi care au pretentii mari la afisarea culorilor si un buget mediu. ViewSonic ColorPro VP2776 este monitorul despre care voi vorbi astazi in acest material. Este un monitor IPS cu panou nativ pe 8 biti, care aditional poate functiona si in modul 8+2 biti. Rezolutia QHD ( 2560 x 1440 pixeli ) se intinde pe o diagonala de 27 de inch care este tratata impotriva reflexiilor.
ViewSonic ColorPro VP2776 este genul de monitor care se orienteaza catre fotografi, videografi si graficieni. Ei bine, toti acestia isi doresc un IPS cu acoperire buna a gamuturilor de culoare sRGB / Adobe RGB si utilizatorii de MacBook vor cat mai multe procente de DCI-P3. Panoul pe 8 biti promite aproape 100% de acoperire din toate, dar in testul de panou voi analiza exact ce poate si ce nu poate sa ofere acest panou. Pe langa asta, unii dintre ei mai vor parasolar, iar cel care insoteste ViewSonic-ul de fata este magnetic si atasabil in 2 secunde ( nu ca la BenQ 😛 ).
Inca o optiune de confort in utilizare pe care nu am vazut-o la niciun producator este LED-ul din spatele panoului care ofera lumina de ambient pe 3 nivele de putere. Odata asezat monitorul la perete, poate oferi un glow care face bine ochilor in timp ce editati. Usurinta de utilizare este data si de HUB-ul USB 3.2, dar si de puck-ul de control prin meniuri care poate fi folosit la utilizarea prin Adobe Photoshop si Premiere Pro.
Printre functionalitatile interesante, acest ViewSonic ColorPro VP2776 mai vine cu un HUB cu 4 USB-uri / Difuzoare discrete si o rata de refresh de 165 Hz care ajuta mult in editarea video de tip slow-motion. Specificatiile monitorului sunt mai jos, iar dupa asta am sa includ experienta mea cu acesta.
Specificatii Cheie
- Diagonala de 27 inch in format 16:9 ( iluminare din spate WLED );
- Panou IPS 10 biti (8 bit + A-FRC) – Este un 8 biti nativ;
- Panoul are finisaj mat ( antireflex );
- Rezolutie: 2560 x 1440 pixeli;
- Dimensiune pixel: 0.233 mm x 0.233 mm;
- Intensitatea luminoasa: 400 niti / Certificare HDR 400;
- Contrast nativ: 1 : 1000;
- Timp de raspuns: 3 ms;
- Rata de refresh: 165 Hz;
- Porturi: 1 x DisplayPort 1.4 – 2 x HDMI 2.0 – 1 x Jack 3.5 mm;
- HUB USB cu 1 x USB 3.2 C + 2 x USB 3.2 A;
- Compatibil cu sistemele VESA 100 x 100 mm, pentru montarea de perete;
- Boxe integrate: 2 x 3 W;
- Monitorul vine si cu LED pe spate pentru lumina ambientala cu 3 setari;
- Parasolar detasabil usor de atasat;
- Puck de navigat prin meniuri cu functii de utilizare in Photoshop / Premiere;
- Consum maxim: 43.5W si ECO 33W;
- Greutate cu stand 8.4 kg si 5.1 Kg numai panoul;
- Dimensiuni panou fara stand: 614 mm x 364 mm x 54 mm.
Inspectie Vizuala
Cutia in care este livrat ViewSonic Color Pro VP2776.
Consumul anual si pliantele de asamblare, calibrare si detalii extra din plicul cu documentatie.
Cablurile USB si de Alimentare incluse.
Exista si DP 1.4 si HDMI 2.0 in pachet.
Puck-ul ColorPro este calibrator si unitate de control pentru Adobe Photoshop si Premiere Pro.
Are si contra greutate, dar si abilitati de navigare prin meniurile monitorului.
Cam asa arata standul de panou ( design futurist cu articulatie avansata ).
Baza metalica a monitorului vine cu picioare din cauciuc si loc pentru puck.
Partea de conectivitate a panoului este una bogata: Exista 2 x HDMI si 1 DP + 2 USB-C si USB A.
Alimentarea se face cu un cablu standard ( alimentatorul fiind deja integrat in panou ).
Pe spate, sub sigla ViewSonic se gaseste si led-ul cu lumina ambientala.
Monitorul este subtire peste tot, iar rama cea mai groasa este sus.
Pe spate, panoul vine cu difuzoare, buton on/off si joystick de navigare cand nu este folosit puck-ul.
Articulatia panoului de rotatie si ajustarea pe inaltime este una aratoasa si sofisticata.
Rotatia panoului se face din picior si imi place sa vad un design fain pus la treaba.
Cam asa arata Viewsonic ColorPro VP2776 frontal.
Asa arata monitorul si din spate cu parasolarul atasat.
Cam asa arata panoul din lateral, suplu si usor de ajustat.
ViewSonic ColorPro VP2776 cu parasolarul atasat arata tare bine si ofera un aer cu adevarat serios unui monitor subtirel.
Monitorului i se ataseaza parasolarul dintr-o bucata in maximum 30 de secunde.
Cam asa arata detaliul LED din spate.
Utilizare
ColorPro VP2776 de la ViewSonic are foarte mult potential sa fie pe placul multor fotografi si mai ales videografi. Spun asta pentru ca, combinatia ”unica” de dotari ale panoului il scoate extrem de mult in fata competitiei, iar daca ViewSonic isi echilibreaza pretul cat se poate in functie de competitie poate fi un Best-Buy cu succes rasunator. Iata la ce ma refer:
- Fiind un monitor cu 27 de inch cu panou IPS de calitate, dar si 165 Hz rata de refresh, acesta poate servi foarte bine videografilor care filmeaza/monteaza secvente slow-motion. Mai exact, fluiditatea redarii in time-line se va imbunatati de cam 2 ori in comparatie cu monitoarele de 60 Hz. Iar pentru cei care filmeaza la 240 fps cu atat mai mult.
- Lumina LED din spate cu 3 intensitati este un element total neasteptat la un monitor de pret intermediar. Aceasta ii ajuta pe cei care tin langa perete monitorul sa aiba o lumina de ambient placuta si care ajuta ochiul intr-un mod benefic sa nu oboseasca. Astfel videografii/fotografii care editeaza nu vor sta chiar in bezna totala.
- Parasolarul ajuta si el foarte mult cand se editeaza in lumina ambientala sau chiar afara. Mai mult de atat nu are nevoie de asamblare speciala, pur si simplu se potriveste cu decupajul din panou + ceva magneti si gata, este montat;
M-am jucat cu el timp de 10 zile prin Capture One si Lightroom ( sigur, nu inainte sa il calibrez serios ). Chiar daca vine certificat ca panou cu minimum de specificatii, o calibrare pe exemplarul primit ajuta enorm. Am dat deoparte BenQ SW320 ( vezi material ) si am pus ViewSonic sa vad daca ma poate convinge IPS-ul lui rapid. Ei bine, a fost o experienta interesanta pentru ca diferente majore nu exista intre cele doua ( chiar daca sunt din clase diferite ). Trebuie sa retineri ca in ciuda diferentelor nu prea mari, de la un punct incolo de pret… chiar si diferentele minore de calitate al unui panou duc costurile sus de multe ori. Prea sunt pentru procentul extra de performanta primit.
ViewSonic a afisat culorile pe care le stiam la imaginile mele de referinta. Editand cateva mii de RAW-uri am putut constata ca este usor sa te obisnuiesti cu el fiind un panou cu culori naturale si luminozitate suficienta sau poate prea multa. Panoul afiseaza suficiente detalii in diagonala de 27 inch, rezolutia QHD fiind echilibrata ( mai ales cu rata de refresh ). Editarile sunt placute pe monitor datorita panoului, iar la confort contribuie si lumina din spate care ajuta, alaturi de parasolar. Mi-ar fi placut sa il pot testa mai mult si pe video unde filmarile cu GoPro in Premiere ruleaza atat de bine si fluid.
Inca ceva notabil este puck-ul care este mai mult decat un instrument de navigat prin meniuri. El poate fi si un tool de interactiune si scroll prin time-line in Premiere Pro ( ajuta la scrubbing ), dar si pentru access rapid la uneltele din Adobe Photoshop. Mai mult de atat, puck-ul ”dubleaza/tripleaza” ca functionalitate prin a fi si un calibrator third-party. Totusi, cat de benefic pare acest lucru… nu pare sa aiba suport software prea bun sau ceva aplicatie dedicata. Mare pacat, dar timpul nu este pierdut.
Pe partea de constructie si design sunt o multime de lucruri de spus. Am sa incep cu constructia pentru inceput. Ei bine, baza solida a monitorului este realizata din metal, iar acelasi lucru se poate spune si despre standul acestuia care este tot metalic si vine si cu decupaj pentru organizarea cablurilor. Ajustabilitatea pentru partea de rotatie se afla tot in standul subtire. Partea de panou vine cu o constructie solida din plastic cu rame subtiri si finisaj mat pentru panou. Ca asamblare, monitorul pare unul solid, dar dezamagitoare ramane articulatia din spate care are mult prea mult balans. Nu pot sa ii spun joc, pentru ca este solida, dar se misca foarte usor din loc. In rest, ramane un monitor solid.
Design-ul lui ColorPro VP2776 este unul interesant si fain realizat. Piciorul este unul suplu si tot au gasit o solutie eleganta de rotatie. La fel si balamaua panoului din spate, arata foarte bine si functioneaza aproape excelent. Panoul in sine are linii simple, drepte si este placut de privit. Ca tot vorbim de privit, la confortul ochilor ajuta si lumina LED din spate. Ca incheiere, parasolarul monitorului este foarte usor de atasat, detaliu la care alti producatori de monitoare accesibile nu prea se pricep ( totusi, nu are decupaj pentru calibrator ).
Meniuri si Software
VP2776 vine cu meniuri usor de navigat atat cu joystick cat si cu puck-ul din dotare. Iata cum arata cateva dintre acestea:
Software
Cateva din optiunile vDisplay Manager.
Cateva din optiunile Colobration+ si ColorPro Integrate.
Performanta si Calitatea Panoului
Modelul ViewSonic ProColor VP2776 vine cu panou IPS despre care producatorul nu spune mare lucru, dar cu echipamentul de masura va voi arata cam ce livreaza modelul prezent la testare. Iata si rezultatele obtinute:
Procentele obtinute in gamuturile de culoare populare sunt excelente, dar parca putin sub % estimat in Adobe RGB.
Luminozitatea la 100% este cu 20% peste declaratiile ViewSonic.
Uniformitatea culorilor este usor dezamagitoare in colturile stanga jos si dreapta sus.
Uniformitatea Luminantei este decenta, dar nu wow.
Niciun monitor nu este creat egal, deci sansele exista ca uniformitatea pe al meu sa fie putin aiurea.
DeltaE are valori excelente pe toti trei parametrii.
Pe partea de calibrare, panoul am descoperit ca este putin prea sub-saturat si are o usoara tenta de verde. De aceea incurajez calibrarea de fiecare data cand luati monitor nou. Fie el Pantone certificat.
Concluzie
ColorPro VP2776de la ViewSonic este o ”implementare” interesanta de dotari, design si panou IPS pentru creatorii de continut. Rezolutia optima cuplata cu cei 165 Hz de panou IPS sunt de un real ajutor pentru fotografi si videografi. M-a impresionat constructia pana la un punct ( articulatie usor nesigura ), iar parasolarul si design-ul sunt aproape excelente.
Sa nu mai zic de lumina led din spate si puck-ul multifunctional ( pacat ca nu prea poate functiona prea bine ca si calibrator ). Panoul IPS este unul foarte bun chiar daca are refresh rate mare. Uniformitatea culorilor a cam dat chix, dar sunt optimist ca poate este unul din exemplarele din primele loturi. Asta pentru ca, in rest, valorile DeltaE sunt excelente, la fel si luminozitatea care este mai mare cam cu 20% fata de cea mentionata. Multe avantaje pentru cei ce aleg acest monitor. Totusi, ViewSonic mai au de rafinat lucruri daca vor sa se impuna deja pe o piata saturata de monitoare pentru fotografi si videografi.
A fost o experienta faina de editare alaturi de monitor, iar acum, sa va zic pretul. Un ColorPro VP2776 costa cam 4700 lei in Romania si se regaseste acum abia in oferta PC Garage ( vezi produs ). Este un pret cam mare pentru un produs care este neslefuit pe alocuri. In rest, daca ar fi la promotie permanenta pe la 4000-4200 lei ar fi excelent pentru consumator. Restul produselor ViewSonic se gasesc la PC Garage ( vezi oferta ) – eMAG ( vezi oferta ) – evoMAG ( vezi oferta ) – VEXIO ( vezi oferta ) – forIT ( vezi oferta ) si CEL.ro ( vezi oferta ). Link-urile din acest articol sunt de afiliere, iar daca le folositit sustineti blogul!
Va astept sa va alaturati si comunitatii de pe Youtube ( Vezi despre ce este vorba si aboneaza-te AICI ).