BenQ si-a facut un renume solid pe piata monitoarelor pentru editare foto. Seria SW curprinde cele mai apreciate modele pentru editare de continut foto-video. Noul BenQ SW271C este aici si vine ca urmas pentru actualul BenQ SW271 disponibil pe piata de aproape 3 ani. C-ul de la final ii ofera acestui monitor conectivitate USB-C cu power delivery cu pana la 60W ( noile macbook-uri cu M1 Pro/Max nu se incadreaza ). Acest monitor este un facelift, exact cum a fost SW270C ( vezi review ) pentru BenQ SW2700PT ( vezi review ).
Acest SW271C soseste ca o varianta mai compacta si mai accesibila pentru SW320/SW321 ( vezi review ). Este un monitor care pastreaza ramele butucanoaste si vine la pachet cu parasolarul rigid. Gamuturile acoperite sunt de 100% sRGB, 99% Adobe RGB si 90% din spatiul DCI-P3. Pe partea de conectivitate acest model vine cu HDMI 2.0 alaturi de USB 3.1 si un cititor de carduri ( nu este UHS-II ). BenQ SW271C vine cu puck-ului G2 pentru control si navigare prin meniuri.
Fata de SW271, noul panou pierde 50 niti de luminozitate, dar aduce functionalitate USB-C, functie care pentru posesorii de MacBook Pro/Air este extraordinar. Panoul IPS ramane nativ pe 10 biti, asta inseamna o acoperire de pana la 1.07 miliarde de culori in mod real fara interpolari ( cu placi video speciale ). In randurile urmatoare am sa analizez in amanunt monitorul sa vad daca este peste predecesor ca si calitate a panoului.
Specificatii cheie BenQ SW271C
- Diagonala de 27 inch in format 16:9;
- Rezolutie: 3840 x 2160 pixeli;
- Intensitatea luminoasa: 300 cd/m2;
- Tip panou: AHVA (IPS) cu culori pe 10 biti;
- Panoul validat Pantone si CalMan;
- 3D LUT pe 16 biti;
- Panou capabil HDR10;
- Contrast nativ: 1 : 1000;
- Hub USB 3.1 cu 2 porturi;
- Cititor de carduri SDHC/SDXC;
- Porturi: 2 x HDMI 2.0 – 1 x Display port 1.4 – 1 x USB Type C ( Maxim 60W );
- Pixel pitch: 0.2331 mm;
- Gamut culoare: acopera 99% din Adobe RGB, 90% din P3 si 100% din sRGB;
- Timp de raspuns: 5 ms;
- Rata de refresh de 60 Hz;
- Telecomanda G2 de tip puc pentru operarea meniului;
- Consum maxim: 160W/h;
- Greutate: 10.9 kg fara parasolar;
- Dimensiuni: 399 mm x 659.2 mm x 260 mm.
Inspectie Vizuala
Cutia lui SW271C este clasica fara vreun design aparte.
Cum deschizi cutia vezi cateva specificatii cheie si sticker-ul de consum.
In cutie gasim parasolar, cablurile si puck-ul G2 pentru control si navigare prin meniuri.
Puck-ul G2 arata foarte bine si este usor de folosit. O implementare foarte buna de la BenQ.
Baza lui BenQ SW271C.
Stand-ul monitorului are ajustare pe inaltime de maxim ~140 mm.
Baza standului si prinderea de placa orizontala si locul de organizare al cablurilor de pe birou.
Standul asamblat si gata pentru atasarea panoului.
Pe partea de conectivitate SW271C sta foarte bine ( are cate un port de fiecare fel ).
Pe laterala stanga se gasesc 2 x USB 3.0 si un cititor SD ( nu este SD UHS-II ).
Pe partea de Design, Butoane si Rame groase ramane neschimbat.
Grosimea panoului este foarte mare ( asta datorita alimentatorului integrat ).
Pe rama acestui monitor sunt si prinderile parasolarului.
Profilul monitorului SW271C este similar cu SW271.
Ajustarea pe inaltime a monitorului.
BenQ SW271C se poate folosi si in mod portret.
Cam asa se prezinta BenQ SW271C.
Un panou cu potential, dar design neshcimbat si nimic nou in afara de portul USB-C.
Primele Impresii
BenQ SW271C este un monitor compact care vine cu rezolutie 4K impunatoare, dar nu este livrat intr-o cutie compacta. Asamblarea lui este usor de facut, dar trebuie manevrat panoul cu atentie pentru ca este foarte mare. De luat in considerare sa fiti ajutati de o doua persoana. Monitorul se asambleaza in cativa pasi simpli:
- Pasul 1: Deschidem cutia si cautam baza;
- Pasul 2: Atasam baza de picior prin rotatie si strangem un surub;
- Pasul 3: Manevram cu atentie panoul si il aliniem cu prinderea VESA 100 x 100. Face Click si gata;
- Pasul 4: Despachetam parasolarul, il asamblam si prindem de panou. Acest pas este cel mai “complicat”;
- Pasul 5: Conectam monitorul la calculator si este gata de utilizat;
- Pasul 6: Calibram moniturul si GATA!
Dupa asamblare am folosit panoul o saptamana in paralel cu BenQ SW320 care reprezinta in benchmark din gama anterioara de panouri. SW271C s-a comportat exemplar odata calibrat nu prea am ce sa ii reprosez. Culorile arata bine, contrastul este bun si diagonala de 27 inch cu rezolutie 4K sunt un o reteta fantastica pentru o experienta vizuala de top.
SW271C poate fi folosit si in mod portret cu sau fara parasolar. Panoul este dotat cu doua porturi USB 3.1 in partea stanga alaturi de un cititor de carduri SDXC. Porturile USB ofera un plus de flexibilitate pe birou si permit conectarea rapida a hdd externe si a calibratoarelor. Conectarea monitorului la calculator am facut-o cu ajutorul unui cablu DisplayPort ( in monitor ). Am utilizat o placa video Nvidia Quadro P2000/Quadro K2000, aceasta fiind capabila sa furnizeze panoului semnal video pe 10 biti de culoare.
Adancimea de culoare pe 30 biti ( 10 x Red + 10 x Green + 10 x Blue ). Acest lucru se traduce prin afisarea a 1024 de nuante a fiecarei culori primare, iar prin imultirea ( 1024 x 1024 x 1024 ) se obtin peste 1,07 miliarde de culori perceptibile. BenQ SW271C poate functiona in modul nativ pe 10 biti alaturi de placile video Radeon Pro si Nvidia Quadro.
Calitatea contructiei lui BenQ SW271C este de top, nu difera cu nimic fata de SW320. Panoul are o carcasa rigida din plastic dur cu suprafata mata. Baza si piciorul ajustabil sunt realizate din aliaj de magneziu si acoperite cu panouri de plastic. Standul permite miscari de ajustare ample atat in modul landscape cat si in modul portret. Ajustarea pe inaltime, inclinarea si rotirea ofera piciorului un real avantaj pentru adaptabilitate in orice setup de studio sau de acasa.
Calibrarea si Performanta Panoului
Noul panou din BenQ SW271C necesita o ajustare cu ajutorului unui calibrator dedicat, iar acesta este cunoscultul X-Rite i1 Studio. Cu acest calibrator am ajustat si SW240/SW2700PT/ SW320/270C si alte modele de BenQ/LG/DELL testate pana acum. Cu ajutorul lui echilibrezi si ajustezi pana la cel mai mic detaliu performantele monitorului.
Iata cateva observatii legate de calibrarea monitorului:
- Inainte de orice calibrare, trebuie sa avem monitorul pornit de minim 30-45 de minute;
- Resetarea la setarile din fabrica trebuie efectuat;
- Calibrarea a fost facuta la o luminozitate de 120 niti din totalul celor 250 disponibili, iar temperatura de culoare este Daylight 6500K;
Dupa calibrare panoul a fost racit foarte putin, iar contrastul a fost accentuat foarte putin. In rest panoul este cat se poate de precis ca si culori din perspectiva calibratorului. Dupa aceasta calibrare am facut si o serie de masuratori panoului si iata ce a iesit:
Procentele de acoperire din fiecare gamut sunt excelente!
Luminozitatea maxima abia atinge 295 lumeni.
Uniformitatea culorilor a acestui panou este impresionanta.
Nu prea vezi asa valori la monitoare de ~5000 lei.
Uniformitatea luminantei este si ea la un nivel foarte bun.
Valorile DeltaE maxime sunt de sub 1, iar media de sub 0,4 plaseaza monitorul in TOP 2 al celor mai bune panouri teste.
Bravo BenQ!
Concluzie
BenQ SW271C este un monitor de top din categoria diagonalelor de 27 inch cu rezolutie 4K. Vine cu parasolar la pachet si puck de control pentru adaptabilitate pe biroul oricarui fotograf profesionist. Poate suna a cliseu, dar un astfel de monitor este recomandat pentru fotografii/videografii care au sisteme puternice si dotate cu placi video Nvidia Quadro/Radeon Pro. Asta pentru ca daca vrei sa profiti de un monitor cu panou nativ pe 10 biti, trebuie sa fi mult mai pregatit din punct de vedere tehnic. Posesorii de MacBook-uri, mai ales variantele noi cu M1 Pro ( vezi material ) au un motiv de bucurie pentru ca le pot conecta la acest panou.
BenQ SW271C este un monitor 4K excelent care vine cu o groaza de dotari si este un facelift cu diferente mici fata de SW271. Panoul ofera o calitate de afisare a culorilor in 10 biti nativ, spatiul de culoare Adobe RGB/sRGB fiind acoperit in proportie de peste 99%. Valorile de masurare ale panouri sunt peste asteptari. Ajustabilitatea ecranului + parasolarul + usurinta de asamblare ofera viitorilor posesori o experienta de utilizare foarte usoara. Ce imi pare rau sa vad este ca design-ul nu prea s-a schimbat.
Noul BenQ SW271C este disponibil in Romania la un pret mediu de ~7500 lei ( parasolar inclus ). Monitoarele BenQ SW sunt disponibile pentru achizitie la F64 ( vezi oferta ) – PC Garage ( vezi oferta ) – eMAG ( vezi oferta ) si evoMAG ( vezi oferta ). Link-urile din acest articol sunt de afiliere, achizitionand din ele ajutati la buna functionare a blogului. Va multumesc!
Va astept sa va alaturati si comunitatii de pe Youtube ( Vezi despre ce este vorba si aboneaza-te AICI ).