Share

Loupedeck CT este in acest moment cea mai avansata consola pentru editare rapida, aceasta  fiindcompatibila cu peste 10 aplicatii populare. Daca la lansare era compatibila mai mult cu suita Adobe si alte cateva programe specifice. In urma cu cateva saptamani aceasta a primit un update de software care o face compatibila cu Capture One si DaVinci Resolve alaturi de multe altele. Multi dintre voi au fost dezamagiti la lansare acum cateva luni pentru  ca nu venit cu suport pentru DaVinci si Capture One, iata ca acum are. Iata si lista completa cu aplicatiile care pot fi folosite:

 

 

  • Adobe After Effects
  • Adobe Audition
  • Adobe Lightroom Classic
  • Adobe Illustrator
  • Adobe Photoshop
  • Camera Raw
  • Adobe Premiere Pro
  • Capture One
  • PhotoMechanic
  • Final Cut Pro X
  • Skylum Aurora HDR
  • Affinity
  • Streamlabs OBS

 

 

Loupedeck CT este compatibila cu toate aceste aplicatii, dar sunt multe nementionate care se pot controla din consola. Loupedeck Setup ofera posibilitatea de creare de profile pe langa cele amintite de mai sus pentru mai multe aplicatii. Deja exista profile pentru controlul sistemului de operare Windows, MAC  si PhotoMechanic ( vezi review ). Noua consola are un format patrat si vine cu cablu USB C detasabil. Interactiunea cu consola se face printr-o serie de butoane fizice cu switch-uri mecanice, potentiomentre si butoane tactile care isi schimba functia in functie de aplicatie. Butoanele tactile pot fi aranjate pe pana la 8 layere. LoupeDeck CT este o consola care necesita  acomodare, dar pentru cei care vor sa scape de tastatura se poate dovedi utila. Ce este interesant de stiut este ca aceasta consola vine si cu memorie interna de 8 GB pentru stocarea profilelor si a aplicatiei de setup, pentru momentele cand nu aveti conexiune la internet.

 

 

 

Specificatii cheie LoupeDeck CT

 

  • Interfata de control este formata din 20 de butoane fizice, 7 potentiometre si 15 butoane tactile cu functii variate;
  • Aplicatie Loupedeck Setup vine cu profile pentru aplicatii mai sus mentionate. Ofera posibilitatea de modificare a celor existente, dar si de realizarea profilelor noi.
  • Interfata de conectare USB Type-C;
  • Memorie Interna de 8 GB – Pentru stocarea profilelor si a aplicatiei de setup;
  • Compatibil cu sistemele de operare Windows, MacOS;
  • Dimensiuni: 160mm x 150mm x 30mm;
  • Greutate: 365 grame.

 

 

Inspectie Vizuala

 

 

 

 

LoupeDeck CT Review (8) LoupeDeck CT Review (9)

Cutia de la Loupedeck CT are un design compact si placut, exact ca cele intalnite la Loupedeck si Loupedeck+ ( vezi review ).

LoupeDeck CT Review (2)

Asa arata consola Loupedeck CT. Este patrata ca forma, subtire si are doar sub 400 de grame.

LoupeDeck CT Review (6)

In partea inferioara gasim patru picioare din cauciuc.

LoupeDeck CT Review (4)

In partea din spate se gaseste portul USB Type-C.

LoupeDeck CT Review (1)

Cablul 2 in 1 se poate folosi pentru conectarea consolei atat la MacBook Pro fara dongle cat si la orice calculator cu windows.

Cablul este texturat si ofera rezistenta in timp la uzura.

LoupeDeck CT Review (5)

Loupedeck CT are un profil subtire care ofera o prezenta minimalista pe birou.

LoupeDeck CT Review (14)

Potentiometrele permit ajustari foarte fine pentru crop, sharpness, expunere si altele.

LoupeDeck CT Review (12)

Butoanele fizice de pe consola au switch-uri mecanice slim, acestea ofera durabilitate si un feedback placut la apasare.

LoupeDeck CT Review (13)

Roata centrala are o miscare fina si nu agata.

In centru are plasat un touchscreen circular pentru operare in 3 zone.

LoupeDeck CT Review (10)

In partea superioara se gasesc 12 zone tactile personalizabile. Se pot configura in 8 layere cu butoanele de la 1 la 8.  Un total de 96 functii accesibile rapid.

Acestea ofera si feedback prin vibratie la apasare.

LoupeDeck CT Review (18)

Loupedeck CT desi are o forma portabila si este compacta.

Forma sa insa nu este tocmai ergonomica.

LoupeDeck CT Review - 01 (4)

Pe rotita principala sa gaseste si un ceas. Ca la posesorii de Bentley :).

LoupeDeck CT Review - 01 (2)

Iluminarea este uniforma si face consola sa arate foarte bine pe birou.

Software

 

 

 

LoupeDeck CT foloseste aplicatia Loupedeck Setup care a ajuns la versiune 3.22, chiar in urma cu cateva zile a primit un update major. Ultima actualizare permite utilizarea consolei in Capture One si DaVinci Resolve, aplicatii mult asteptate sa fie integrate inca de la lansare. Aplicatia este compatibila de asemenea cu consolele Loupedeck ( vezi review ) si Loupedeck+ ( vezi review ). Revenind la aplicatia pentru CT, aceasta a fost refacuta si pare mult mai stabila si mai usor de folosit. Iata si o scurta prezentare a aplicatiei:

 

 

 

 

Screenshot (10)

LoupeDeck CT vine cu o serie de profile pre-incarcare, dar se pot adauga mai multe din site.

Screenshot (11)

Pe site se gasesc si profile separate deja facute de altii. Lista este in continua crestere.

Screenshot (23)

Profilele se pot importa si exporta.

Creare Profil

Profilele pot fi facute pentru orice aplicatie, tot ce trebuie sa faceti este sa dati browse si Loupedeck Setup va citi din Windows/MAC aplicatiile instalate.

Screenshot (9)

Aplicatia este compatibila si cu Loupedeck si Loupedeck+.

Screenshot (14)

Programarea butoanelor rotunde se poate face pentru a afisa diversele layere din cele 12 butoane tactile de mai sus.

Screenshot (16)

Se pot seta pana la 8 layere de butoane tactile pentru consola.

Screenshot (17)

Programarea rotitelor si a rotii centrale senzitive este pobiila cu multa usurinta.

 

Experienta de utilizare

 

 

Loupedeck CT este o consola compacta cu dimensiuni patrate, dar nu mult mai bine construita ca variantele anterioare. Plasticul mat nu scartaie la atingere, dar daca o strangi in mana tare se aud chitaituri. Nu este deloc deranjat, dar cert este ca cei de la Loupedeck au preferat sa foloseasca plasticul, pentru o greutate redusa. Acest plastic este acoperit de o vopsea mata si nu se zgarie usor. Butoanele fizice sunt switch-uri mecanice low-profile, acestea ofera un feedback tactil identic cu tastaturile mecanice low profile. Miscarea lor este liniara si trebuie exercitata o forta de ~20 grame pentru fiecare buton. Potentiometrele au gradatii tactile si se apasa exact ca un switch mecanic. Butoanele sunt facute sa ofere feedback placut si sa reziste in timp la cateva milioane de apasari.

 

LoupeDeck CT Review (12)

 

Ecranele tactile sunt delimitate foarte clar in carcasa si ofera un feedback haptic foarte placut, pentru a semnaliza receptia apasarii. Rotita centrala are o miscare fina pe exterior, iar ecranul tactil din interior este delimitat in trei zone programabile. Preluarea apasarilor pentru butoane este buna, se mai intampla sa nu preia ocazional comenzile, dar foarte rar in cazul meu. Per total Loupedeck CT este o consola usoara, subtire si compacta care se poate transporta cu usurinta.

 

LoupeDeck CT Review (7)

 

Ergonomia acesteia insa nu este deloc grozava, mai exact sunt „nemultumit” de faptul ca mana in timpul utilizarii trebuia sa stea deasupra consolei in utilizare. Daca sprijinim podul palmei de margine risti sa apesi pe alte butoane din greseala. Pot ierta o constructie modesta, dar ergonomia nu prea o poti trece cu vederea, pentru ca in utilizarea pe termen lung deranjeaza, mai ales pe mine care vin de la un mouse vertical.

 

DSC04340_1   Ergonomie (3)Ergonomie (2) Ergonomie (5)

Poti ajunge la toate butoanele cu o singura mana, dar nu este ergonomic pe termen lung.

 

Am folosit Loupedeck CT in Capture One, DaVinci Resolve si PhotoMechanic pentru ca aceste aplicatii au fost cele din urma implementate si am fost curios cu privire la functionalitate si performanta.

 

 

Loupedeck CT in Capture One

 

Loupedeck CT se misca excelent in Capture One Pro 12 si 20. Navigarea printre fotografii se face cu rotita principala, insa aceasta este putin prea sensibila, iar o atingere accidentala poate da skip la 30-50 poze. Butoanele si potentiometrele raspund bine la comenzi in utilizarea succesiva, dar cand sunt lasate in pace putin si se revine asupra lor, mai au momente cand preiau repede comanda. Parca consola in stand-by brusc cand sta putin nefolosite. Aplicatia mai are loc de imbunatatire, dar este gata de utilizare nu ca in trecut.

 

 

DSC04342_1 Ergonomie (4)

 

Loupedeck CT in DaVinci Resolve

 

 

DaVinci Resolve a fost in sfarsit integrat in ecositemul Loupedeck. Cu ajutorul consolei reusim in DaVinci 16.2 sa operam mult mai rapid taierile, sa adaugam tranzitii sa facem zoom si multe altele. Pe scurt consola te scuteste de utilizarea scurtaturilor, mai ales daca esti novice si vrei sa te misti totusi repede la realizarea unui montaj. Butoanele si potentiometrele raspund mult mai bine in DaVinci in comparatie cu Capture One. Sincer sa fiu mi se pare mult mai utila consola in editarea video in DaVinci si Premiere, utilizarea ei face mai mult sens. Asta poate si pentru ca programele de editare foto imi sunt mult mai cunoscute.

 

 

DSC04360_1 DSC04362_1

 

 

Loupedeck CT in PhotoMechanic

 

 

Photo Mechanic 6 ( vezi review ) este surprinzator inclus pe lista aplicatiilor compatibile. Consola ofera o multime de butoane programabile si layere de control pentru aplicatie. Mechanic 6 raspunde rapid la comenzi prin intermediul consolei foarte prompt. Nu am intampinat probleme sau intarzaieri. Este un bonus excelent aceasta compatibilitate deoarece faci selectia si organizarea fotografiilor inainte de import si mai rapid decat din tastatura.

 

DSC04382_1 DSC04386_1

Cateva din optiunile disponibile in profilul de Photo Mechanic.

 

Concluzie

 

 

Loupedeck CT este cea mai avansata consola de editare lansata pana acum. Daca pana in trecut am fost limitati la numarul de aplicatii suportate, acum Loupedeck CT ofera suport multiplu pentru aplicatii si permite personalizare „absoluta”. Partea de software a primit un upgrade major de compatibilitate in timp ce viteza de operare este rezonabila in majoritatea aplicatiilor testate. Viteza de reactie pentru butoanele fizice variaza in functie de aplicatie, iar daca aveti mai multe aplicatii deschise, consola va face automat schimbarea interfetei in functie de ce este atunci afisat pe monitor.

 

LoupeDeck CT Review - 01 (14)

 

Constructia este rezonabila, dar macar este usoara si are cablu detasabil. Insa ce nu prea pot „ierta” este forma patrata care vine cu o ergonomie nu tocmai grozava. Daca nu ai degete lungi nu prea poti ajunge la butoanele din spate avand podul palmei sprijinit de birou. Exceptand ergonomia, noul Loupedeck CT are un imens potential de utilizare pentru creativii care vor sa isi face workflow mai rapid si sa editeze un numar consistent de fisiere in fiecare saptamana.

 

LoupeDeck CT Review - 01 (13)

 

Este genul de produs destinat celor care au mult de lucru si vor sa ramana si cu timp liber intr-o zi, fara a sacrifica volumul de munca. Personalizarea interfetei se face usor si nu necesita timp mult de acomodare. Loupedeck CT este o consola cel putin interesanta care merita atentia tutror creativilor care au nevoie de o rapiditate in procesarea continutului pentru a fi predat. Este disponibila si in Romania la un pret de ~2500 lei si poate fi achizitionata de la F64 (  vezi oferta ). Link-urile din acest articol sunt de afiliere, achizitionand din ele ajutati la buna functionare a blogului. Va multumesc!

 

 

Badge Inovation - Loupedeck CT

 

 

 

Va astept sa va alaturati si comunitatii de pe Youtube ( Vezi despre ce este vorba si aboneaza-te AICI ).

 

 

 

 

BANNER

Daca esti in cautarea unui sistem de editare foto sau video configurat de la zero pentru nevoile tale, ai ajuns unde trebuie. Dupa o mini sesiune de consultanta rapida putem pune la punct un Desktop PC mic sau mare pentru post-procesare de continut sau grafica.

Consultanta personalizata

Configurare personalizata

Eficienta

Sari la conținut