A trecut foarte multa vreme de cand nu am mai facut un articol cu sfaturi. Astazi am sa va prezint solutia pe care o folosesc eu pentru incarcarea oricarui tip de acumulator cand esti in deplasare. Nu putine sunt situatiile cand nu avem la indemana priza de 12V din masina sau una traditionala de 220V. In aceste cazuri avem nevoie de o solutie universala pentru incarcarea oricarui gen de acumulator, asta fara a fi nevoit sa caram un rucsac de incarcatoare si cabluri. Solutia propusa de mine este utila atat in deplasari unde bagajul este limitat cat si in concedii.
Iata lucrurile de care aveti nevoie:
- Un powerbank de minim 5.000 mAh ( am folosit un Noontec Powa de 10.400 mAh).
- Un panou solar ( folosesc Anker Power Port Solar de 15W, puteti citi reviewul meu AICI);
- Un incarcator Hahnel din seria Unipal ( gama disponibila AICI ).
Aceste trei produse vor asigura incarcarea oricarui acumulator actual al aparatelor foto. Cu acest kit putem incarca si doi acumulatori AA/AAA alaturi de telefoane mobile si tablete.
Iata cateva scenarii de utilizare:
Iata kit-ul despre care vorbeam.
Scenariul 1
Incarcatoarele din familia Hahnel Unipal vin cu posibilitatea de a incarca o multitudine de acumulatori. Asta datorita lamelelor reglabile pentru adaptarea la contactele diferitelor tipuri de acumulatori. Datorita interfetei sale de incarcare microUSB, putem conecta un cablu la powerbank si unul la incarcator. In acest fel putem realiza incarcarea acumulatorului de aparat foto fie rapid la o tensiune de 2 amperi sau la 1 amper, asta in functie de ce powerbank alegem.
Iata cei 4 pini ce pot fi ajustati in functie de contactele + si – ale acumulatorilor.
Mai mult de atata Hahnel Unipal Extra ce il folosesc in mod regulat vine si cu un powerbank de 2200 mAh integrat.
Iata porturile de pe powerbank si incarcator.
Personal recomand incarcarea acumulatorilor la 1 amper deoarece este valoarea de incarcare recomandata de majoritatea producatorilor pe incarcatoarele originale. Avantajul acestei solutii mobile propuse este timpul de incarcare similar cu cel de la retea, asta fara a afecta performantele pe termen lung al acumulatorilor. Incarcarea rapida la 2 amperi ne salveaza in situatiile critice de fotografiere.
Incarcarea acumulatorului Jupio Ultra LP-E6 pentru Canon.
Incarcarea acumulatorului Sony NP-FW50 pentru Sony NEX.
Incarcarea acumulatorului Canon LP-E17.
Incarcarea acumulatorulor Jupio AA de 2700 mAh.
Scenariul 2
Solutia suplimentara de incarcare a acumulatorilor este conectarea incarcatororului Hahnel Unipal la panoul solar. Eu folosesc un panou solar Anker Power Port Solar de 15W ( articol ), acesta vine cu doua porturi USB si este capabil sa livreze 2,1 amperi pe cele doua porturi simultan. Panourile solare au o eficienta garantata de 21,5~23,5%, testele practice arata ca in soare puternic un acumulator precum cele de mai sus prezentate se poate reincarca complet in aproximativ 3 ore jumatate.
Iata schema de incarcare a unui acumulator si a unui powerbank Noontec cu ajutorul panoului solar.
Este o metoda buna atunci cand fotografiem in soare cu un alt acumulator, insa in timp ce fotografiem, acumulatorul descarcat poate colecta energie de la soare.
Scenariul 3
Putem combina ambele scenarii de mai sus, putem incarca doua powerpack-uri cu ajutorul panoului solar, iar doua powerpack-uri sa incarce la randul lor 4 acumulatori in total. Acest scenariu presupune sa avem 4 incarcatoare Unipal la indemana. Acest lucru este realizabil atunci cand avem parte de mult soare. Insa este o solutie extrema ce este utila atat pe drumetiile la munte sau in alte scenarii de calatorie unde nu avem acces la energie electrica zile la rand. In acest caz avem foarte mult timp pentru a colecta energie electrica, insa avem nevoie sa alocam loc suplimentar in bagaj.
Scenariul 4
Mai exista o solutie de simplificare a kit-ului de incarcare universal, asta presupune folosirea unor powerbank-uri cu panou solar integrat. Cu un astfel de acumulator si un incarcator Unipal reusim sa minimizam locul ocupat in bagaj, dar cu dezavantajul pricipal fiind eficienta panoului solar si puterea mica de incarcare. La noi in Romania acumulatori cu panou solar integat pe care ii recomand sunt cei Jupio, si pot fi achizitionati de AICI. Ei sunt disponibili la capacitati cuprinse intre 5000 si 10000 mAh.
Concluzie
Aceasta solutie propusa si testata personal de catre mine asigura tuturor energie pentru aparatele foto si telefoanelor mobile. Totul cu un impact minim cand vine vorba de locul ocupat in bagaj sau de costul tuturor produselor prezentate. Costul produselor folosite de mine in articol se ridica la suma de 550 lei, un pret accesibil pentru o astfel de solutie. Personal nu plec nicaieri fara aceste trei lucruri in bagaj. Uneori poate nu avem nevoie de acestea, insa exista sansa sa putem ajuta un coleg fotograf intr-o situatie dificila.
Recomandarile mele:
- Powerbank-urile Jupio cu panou solar integrat sunt disponibili AICI.
- Powerbank Noontec cu tensiune de incarcare de 1 amper este disponibil AICI.
- Anker PowerPort Solar este disponibil AICI.
- Gama de incarcatoare Hahnel Unipal este disponibila AICI.