Noul LG G5 tocmai ce a fost lansat, iar astazi l-am primit in teste prin programul Orange Smartphone Tester. Voi realiza cateva articole in care sa ii testez performantele foto. Acest telefon este capabil sa inregistreze imagini in format RAW cu un modulul dual-camera. Cele doua camere din spate au o rezolutie cumulata de 24 megapixeli. 16 megapixeli revin pentru camera principala, iar r 8 megapixeli pentru camera secundara ultrawide.
Unghiurile de cuprindere sunt de 78 de grade pentru camera standard si de 135 de grade pentru cea ultrawide. Camera frontala are si ea 8 megapixeli fiind ideala pentru selfie-uri. Am hotarat sa instalez noul Adobe Lightroom Mobile pentru a vedea cum se descurca noul LG G5. Pe langa Lightroom, am mai instalat si aplicatia Photoshop Express. Aplicatiile ar trebui sa se miste impecabil datorita procesorului Snapdragon 820 insotit de 4 GB de LPDDR4.
Iata specificatiile cheie ale noului LG G5
- Procesor: Qualcomm Snapdragon 820;
- Ecran: 5.3 inch Quad HD IPS Quantum (2560 x 1440 / 554ppi);
- Memorie: 4GB LPDDR4 RAM / 32GB UFS ROM / microSD (up to 2TB);
- Camere: Spate standard 16MP si Ultrawide 8MP, Fata 8MP;
- Acumulator: 2800 mAh detasabil;
- Sistem operare: Android 6.0 Marshmallow;
- Conectivitate: Wi-Fi 802.11 a, b, g, n, ac / USB Type-C / NFC / Bluetooth 4.2;
- Retea: LTE/3G/2G;
- Dimensiuni: 149.4 x 73.9 x 7.7mm;
- Greutate: 159 Grame.
Software
Am realizat cu ajutorul noului LG G5 doua sedinte foto, folosind atat camera ultrawide cat si cea standard. Focalizarea este foarte rapida si permite selectarea cu degetul subiectul focalizat doar utilizand camera standard. Camera ultrawide isi ajusteaza singura focalizarea fara interventia utilizatorului. Despre viteza de focalizare in lumina scazuta vom vorbi in review-ul complet al camerelor foto. Fotografiile au fost realizate in format RAW + Jpeg cu ambele camere.
Importarea fotografiilor in Lightroom Mobile 4.0 dureaza aproximativ 30 minute pentru ~70 de fotografii. Fotografiile importate sunt realizate pe cardul micro SDHC Kingston U3 de ultima generatie. In editarea fotografiilor in Lightroom avem disponibile unelte precum: Crop – Filtre creative – Ajustare parametrii ( b&w, white balance, tenta, expunere, contrast, claritate, vibranta etc.. ). Avem toate uneltele necesare pentru a edita fotografia in format RAW cat se poate de bine pentru a obtine o calitate mai buna si material pentru postarile in social media sau chiar pentru imprimarea cadrelor.
Timpul de import este destul de mare cand importam mai mult de 50 fotografii DNG/Jpeg;
Fotografiile se organizeaza automat pe zile;
Iata taburile principale de editare: Editari de baza, curba de tonuri, vignetarea, separarea tonurilor, efecte color/alb-negru -Dehaze;
Functia Dehaze este delimitata de celelalte functii;
Avem disponibile filtre creative: color, alb/negru, imbunatatire a detaliilor, contrast;
Putem seta balansul de alb din cadrele RAW cu ajutorul unui X-rite ColorChecker ( articol );
Curba de tonuri poate fi controlata in mai multe feluri;
Iata cum se pot echilibra culorile in fotografiile color;
Tot prin acest procedeu se pot obtine conversii din color in alb/negru, usor si cu mai mult impact in functie de culorile dominante;
Ajustarile pot fi copiate de la o fotografie la alta, dar ele nu pot fi salvate sub forma de preset;
Galerie Foto
Iata o galerie foto comparativa intre cadrele standard Jpeg si cele RAW editate in mobil.
Concluzie
Avem unelte suficiente, in aplicatia Lightroom Mobile, pentru a imbunatati calitatea si aspectul general al fisierelor RAW realizate. Putem genera material pentru retelele sociale de o calitate mai buna, cat si fotografii decente pentru print. Singurele dezavantaje sunt timpul mare de import al fotografiilor chiar si de pe un card de ultima generatie. Aplicatia mai prezinta erori ocazionale, ce duc la iesirea din aplicatie si pierderea progresului. Ar fi interesant de regasit in urmatoarele versiuni posibilitatea de salvare a ajustarilor sub forma de preseturi.
Instalarea Aplicatiei Lightroom Mobile se poate face pe sistemele iOS, cat si pe Android si este gratuita in acest moment. Aplicatia se poate sincroniza si cu Adobe CC pentru o sincronizare a workflow-ului. In curand va fi disponibil un articol cu editarea fotografiilor cu ajutorul aplicatiei Adobe Photoshop Express.