Timp de cateva saptamani am avut ocazia sa testez un echipament interesant denumit Pixelstick, un produs realizat de Bitbanger Labs. Pixelstick a fost lansat oficial cu ajutorul unei campanii de Kickstarter. In decembrie 2013 ei au reusit sa stranga o finantare de ~628,417$ de la 2171 de contribuitori, pentru a realiza un dispozitiv ce va revolutiona lightpainting-ul. Este o inventie unica ce permite obtinerea unor cadre originale. Pixelstick este alcatuit dintr-un cadru de aluminiu pe care vin montate 200 led-uri multicolore, impreuna cu un controler ce include un cititor de carduri SD. In randurile urmatoare veti afla tot ce se poate despre acest nou produs, el fiind exclusiv prezentat in Romania de catre acest blog.
Specificatii cheie:
- Cadru din aluminiu;
- 200 LED-uri multicolore;
- Controler cu ecran LCD ( 128 x 64 pixeli )
- Cititor de carduri SD/SDHC;
- Compatibilitate cu fisierele 24-bit Windows BMP;
- Cablu de 60 cm;
- Husa de transport captusita inclusa;
- Lungime dezasamblat in husa: 109 cm;
- Lungime asamblat: 187 cm;
- Greutate: 3 Kg.
Inspectie Vizuala:
Produsul vine insotit de o husa groasa, captusita cu spuma de mare densitate;
Iata ce gasim in ambalajul livrat de producator: 2 sectiuni cu led-uri, manual de utilizare, clipsuri de prindere cablu, unitatea de control, locasul de stocare al acumulatorilor, suportul de acumulatori, manerul rotativ si profilul T de asamblare;
Asa arata „creierul” produsului Pixelstick;
Cu ajutorul acestei unitati putem seta parametrii si incarca fisierele ce se pot genera separat;
Iata slotul SDHC ce permite incarcarea fisierelor BMP pe 24 de biti pentru a face posibila citirea acestora;
Butonul On/Off al produsului;
Iata carcasa ce adaposteste cei 8 acumulatori necesari pentru alimentarea produsului;
Constructia acestei carcase este destul de proasta, in special bornele;
Iata T-ul ce permite asamblarea totala a Pixelstick-ului;
Dupa cum puteti observa in fotografie, el are 4 prinderi pe axul principal pentru securizarea celor doua sectiuni cu leduri;
Prinderea perpendiculara cu sectiunea de leduri este pentru manerul rotativ, fiind un element esential in utilizare;
Iata contactul de legatura intre cele doua sectiuni de led-uri;
Cele doua sectiuni au parte de o constructie solida cu un profil de aluminiu, ca cel prezentat mai sus;
Pixelstick vine cu o difuzie detasabila, care odata scoasa ne permite sa vedem cum arata cele 200 de led-uri RGB;
Cum se asambleaza Pixelstick:
Sectiunile cu leduri se ataseaza profilului T si se strang in cele 4 puncte;
Cele doua sectiuni de leduri trebuie sa faca un contact perfect;
Mai jos puteti observa conexiunea si alimentarea dintre unitatea de control si sectiunile de led-uri;
Unitatea de control poate culisa pe spatele profilului de aluminiu, fiind posibila fixarea acesteia in functie de nevoi;
Se conecteaza cablul de alimentare ce vine de la cutiuta cu acumulatori;
Atasam manerul rotativ de restul ansamblului;
Si iata cum arata unitatea Pixelstick asamblata;
Asamblata are o lungime de 187 de cm;
Utilizare
Datorita celor 187 cm odata ce este asamblat, Pixelstick nu este atat de usor de manevrat, dar cu putina grija se poate folosi atat in spatii exterioare cat si interioare, unde avem un tavan inalt ce permite operarea in siguranta. Manerul permite operarea fixa a ledurilor pentru realizarea unui lightpainting controlat, dar avem disponibila si functia de rotatie pentru a realiza miscari circulare cu cel mai mic efort. Greutatea de aproape 3 kilograme a produsului asamblat este distribuita foarte bine avand dimensiuni considerabile.
Unitatea de control vine in ajutorul nostru cu o serie de parametrii ce pot fi controlati individual, ceea ce ajuta sa obtinem rezultatele dorite de la o sesiune de lightpainting speciala. Va prezint mai jos meniul complet al unitatii de control:
Imediat ce avem produsul asamblat si il aprindem, suntem intampinati de acest mesaj;
Iata cum arata ecranul principal;
Avem prezent un indicator de stare a acumulatorilor, care este pur informativ deoarece acumulatorii nu pot fi cititi cu exactitate de cele mai multe ori. Exista si o optiune de selectare a vitezei de afisare pentru fisierele citite de pe cardul SD, fiind prezente si cateva moduri Demo de functionare ce ne asigura un inceput decent pentru a incepe experimentarea fotografiei cu acest produs.
Putem seta luminozitatea ledurilor;
Acest lucru ne ajuta sa economisim baterie sau sa reducem/crestem timpul de expunere;
Exista optiunea de numaratoare inversa pana la inceperea redarii imaginii;
Redarea modelelor generate poate fi setata de la stanga la dreapta sau viceversa;
Aceasta optiune este utila pentru redarea modelelor in mod normal sau mod oglinda;
Avem posibilitatea de setare manuala a balansului de alb;
Balansul de alb are parte si de preseturi integrate;
Pentru ecranul principal avem optiuni de setare a constrastului si a luminozitatii;
Pixelstick este o unealta cu care se pot realiza imagini spectaculoase, cu ajutorul modurilor demo incluse, dar si cu cel al modelelor ce se pot citi de pe un card SD. Orice fisier grafic poate fi convertit in formatul BMP pe 24 de biti, pentru ca unitatea de control sa-l poata citi (se pot converti chiar si fotografii). Conversia imaginilor se poate realiza usor chiar pe siteul oficial, mai exact de AICI. De asemenea sunt disponibile pachete de imagini BMP pe siteul producatorului,putand fi accesate si descarcate de AICI.
Am utilizat acest produs alaturi de Nikon D610 si Sigma 24 mm f1.4 Art (review) fiind un obiectiv ultra-wide, perfect pentru cadrele exterioare. Si telefonul Huawei P9 ( articol ) cu functia dedicata de lightpainting a fost testat, iar rezultatele obtinute sunt spectaculoase. Pentru utilizare avem nevoie de un trepied solid care sa tina aparatul nemiscat sau cel putin pentru a crea o baza solida de sustinere a acestuia. Pentru telefonul Huawei P9 am folosit un mini-trepied Manfrotto Pixi Evo, alaturi de o clema universala de prindere.
Asamblarea acestui produs se face foarte usor, iar dupa 3-4 ore de utilizare inveti tot ce se poate despre el. Experimentarea intensa cu acest produs duce la rezultate din ce in ce mai bune, mai creative. Este o unealta excelenta pentru a realiza ceva original, care poate fi utilizata in orice gen de fotografie. Constructia este una premium, profilul din aluminiu este rezistent si usor, ce permite o manevrare lejera si suporta ocazionalele socuri. Este un produs ce va rezista in timp fara probleme, atata timp cat contactul dintre cele doua tije LED este protejat. Singurul repros este locasul acumulatorilor, mai exact bornele de contact sunt din alama de proasta calitate. Autonomia celor 8 acumululatori nu este declarata de producator, ea fiind variabila in functie de imaginile generate de led-uri. Din testele mele am ajuns la concluzia ca doua seturi de Panasonic Eneloop de 1900 mAh tin ~2 ore de utilizare cu luminozitatea ledurilor la 80%. Autonomia va fi variabila de la utilizator la utilizator.
Pixelstick a fost creat de fotografi pentru fotografi.
Galerie Foto
Iata cateva cadre realizate cu ajutorul Pixelstick in ultima luna:
Galeria foto va fi actualizata in permanenta pentru acest produs;
In perioada ce urmeaza voi folosi acest produs si in fotografia de eveniment;
Concluzie
Pixelstick este un accesoriu foto exceptional, ce vine cu o constructie solida alaturi de o multitudine de optiuni, ce fac fotografia creativa disponibila pentru publicul larg. Pictura cu lumina este acum mai usor de realizat ca niciodata, iar cititorul de card ofera posibilitatea de generare a unor modele predefinite, ce duce originalitatea cadrelor mai departe. Pixelstick va ajuta toti fotografii, indiferent de ce gen de fotografie practica fiind util in: fotografia de eveniment, fotografia de arhitectura, fotografia de portret si nu in ultimul rand in fotografia creativa de produs. Posibilitatile sunt nelimitate, dar depinde de imaginatia posesorului.
Pretul unui Pixelstick este de 350$, fiind disponibil pentru achizitie pe site-ul oficial. Costul livrarii in Romania este de 60$, la care se mai adauga TVA de 20% si alte taxe vamale specifice. Costul final fiind unul de aproximativ 500$. Optional se pot achizitona protectii din plastic pentru led-uri si un declansator. Nu este un produs ieftin, dar pentru cei in cautarea unui alt mod de exprimare in fotografie poate fi o solutie de luat in calcul.
PRO
- Constructie de calitate;
- Rezultate spectaculoase;
- Cititor de carduri;
- Manevrare usoara la exterior;
- Configurare usoara;
- Autonomie mare;
- Husa de protectie/transport rezistenta;
- Posibilitate declansare de la distanta;
- Maner rotativ;
Contra
- Pretul;
- Greutatea.