BenQ SW2700PT este primul monitor cu panou IPS pe 10 biti ( 8 + 2 ) lansat de BenQ. Acest panou este capabil sa reproduca 1024 nuante din fiecare culoare primara, iar posibilitatea de afisare a monitorului se ridica la 1,07 miliarde de culori. Din pacate insa panoul nu este 10 biti nativ, acestea fiind mult mai scumpe. SW2700PT este un monitor cu o diagonala de 27 de inch si are o rezolutie de 2560 x 1440 pixeli. Panoul monitorului are un contrast nativ de 1000:1 si o luminozitate de 350 cd/m2. In carcasa monitorului gasim un Hub USB 3.0 cu doua porturi si un cititor de carduri SD/SDHC/SDXC. Piciorul monitorului este articulat si permite o variata gama de ajustari ( stanga-dreapta, sus-jos, rotire in mod portret ). Monitorul este destinat fotografilor si editorilor care au nevoie de un monitor performant si nu au un buget mai mare de 3300 de lei.
Specificatii cheie:
- Diagonala de 27 inch in format 16:9;
- Rezolutie: 2560 x 1440 pixeli;
- Intensitatea luminoasa: 350 cd/m2;
- Tip panou: AHVA (IPS) cu culori pe 10 biti ( 8 + 2);
- Contrast nativ: 1 : 1000;
- Hub USB 3.0 cu 2 porturi;
- Cititor de carduri SDHC/SDXC;
- Porturi: 1 x HDMI 1.4 – 1 x DVI-DL – 1 x Display port 1.2 – 1 x jack;
- Pixel pitch: 0.2331 mm;
- Gamut culoare: acopera 99% din Adobe RGB si 100% din sRGB;
- Timp de raspuns: 5 ms;
- Compatibil cu urmatoarele calibratoare: X-Rite i1 Display Pro / i1 Pro / i1 Pro 2 & Datacolor Spyder 4 / Spyder 5;
- Software calibrare Palette Master Element inclus;
- Telecomanda pentru operarea meniului;
- Consum: 36,7 W;
- Greutate: 9.17 kg cu parasolar;
- Dimensiuni: 566.7 x 652.8 x 322.8.
Inspectie Vizuala:
In cutia monitorului gasim un raport de calibrare din fabrica.
Monitorul trebuie calibrat suplimentar.
In cutie gasim 4 cabluri: alimentare, USB 3.0 , HDMI si DVI Dual-Link.
Parasolarul monitorului este compatibil, atat pentru utilizare pe orizontala, cat si pentru verticala.
Baza monitorului si prinderea piciorului se fac usor, prin potrivirea „monturii” si strangerea unui surub.
Piciorul monitorului este solid si permite o inclinare de 20 de grade si rotire in modul portret.
Ajustarile precum: rotirea stanga/dreapta/sus/jos sunt si ele posibile.
Monitorul este compatibil cu montura Vesa 100 x 100 mm,
Conectivitatea lui SW2700PT.
Mufa de alimentare este standard.
Cititorul de carduri SDXC, alaturi de cele doua porturi USB 3.0, usureaza procesul de copiere al fotografiilor de pe card pe hdd local.
Iata cateva date prezente in cutie, legate de consumul panoului.
BenQ SW2700PT vine cu o telecomanda pentru navigarea printre modurile de afisare si prin meniuri mult mai usor, comparativ cu butoanele prezente sub rama.
Manerul de transport.
Butoanele pentru navigarea prin meniuri sunt prezente sub rama.
Inaltimea monitorului poate fi ridicata cu 13 cm.
Piciorul monitorului este solid si panoul poate fi ajustat cu destula usurinta, dupa nevoile utilizatorului.
BenQ SW2700PT vazut din spate si din fata.
BenQ SW2700PT vazut din lateral, monitorul are un profil suplu pentru categoria din care face parte.
Parasolarul monitorului este usor de asamblat, dar atasarea lui necesita ceva rabdare si pricepere.
Este foarte util pentru izolarea panoului de lumina parazita, care poate influenta calitatea imaginilor editate, in cazul plasarii lui intr-un mediu iluminat in exces.
Design si Constructie
BenQ SW2700PT vine cu un design simplu, dar impunator, datorita dimensiunilor date de diagonala de 27 inch a panoului. Finisajul carcasei exterioare fiind negru, cu suprafete mate, organizatorul de cabluri din picior fiind de culoare albastru inchis. Constructia monitorului este una foarte buna, avand o baza metalica, alaturi de un picior de sustinere invelit in plastic, cu sina de rotatie metalica. Carcasa din jurul panoului este din plastic gros si rezistent, avand imbinari bune.
Montarea monitorului pe birou se face relativ usor si fara a fi nevoie de manualul de instructiuni. Trebuie unita baza cu piciorul monitorului pentru inceput, cu ajutorul surubului si incuietorilor prezentate mai sus. Dupa trebuie atasata carcasa panoului IPS de picior si parasolarul de rama monitorului, conectate cablurile de telecomanda – HUB si semnal video. Monitorul este asamblat pe birou in sub 5 minute.
Performanta
Dupa ce am evaluat constructia si calitatea exterioara a monitorului, trebuie analizam ce ofera acest monitor in materie de culori si consistenta lor. Pentru a scoate din monitor tot potentialul existent, am folosit calibratorul X-rite i1 Display Pro ( review ). De asemenea, am comparat noul venit cu „vechiul” DELL U2414H, care este in utilizare de aproape 3 ani de zile.
Ca o prima comparatie intre cele doua monitoare, primul lucrul pe care l-am observat a fost panoul, care este putin mai lucios fata de DELL. Ambele monitoare sunt orientate spre geam, la un unghi de 45 de grade. Nu este extrem de deranjant dar se putea mai mat. Culorile inainte de calibrare sunt vibrante, iar contrastul este decent, insa dupa calibrare am observat o subtila „incalzire” a culorilor. Pentru cele mai bune rezultate de afisare, monitorul BenQ SW2700PT are nevoie de o conexiune DisplayPort pentru a putea afisa culori pe 10 biti.
Monitorul este capabil sa redea o paleta de culori, care se apropie de 99% din spatiul de culoare Adobe RGB, declarat de producator. Dupa calibrare, este o placere sa editezi pe acest monitor, culorile fiind vibrante, iar profunzimea negrului este excelenta. Bleeding-ul exemplarului primit este minim, exista, dar este nesemnificativ, mai ales comparativ cu actualul monitor.
Cititorul de carduri este o functie interesanta de regasit pe un monitor modern, s-au renuntat la 1-2 porturi usb pentru integrarea cititorului SDHC/SDXC. Performantele cititorului integrat sunt similare unui Kingston MobileLite G4. Pe langa cititor gasim si doua porturi USB utile pentru conectarea rapida a calibratorului si a unei tabletei grafice. Aceste porturi sunt pozitionate in partea laterala stanga pentru acces usor.
Cu ajutorul calibratorului am realizat inca doua masuratori ale monitorului, calitatea panoului prin masurarea Delta E ( dE ) si masurarea uniformitatii panoului in noua puncte pentru stabilirea uniformitatii.
Masurarea calitatii panoului cu ajutorul panoului de referinta ColorChecker 24.
Termenul Delta E (dE) se refera la „distanta” perceptibila dintre doua culori afisate, valoarea minima perceptibila de ochiul uman este dE 1.0. Mai multe informatii despre acest subiect regasim AICI.
Urmatoarea masurare permisa de calibrator este uniformitatea panoului;
Acest proces imparte suprafata monitorului in noua zone si masoara individual suprafetele;
Cu cat rezultatele sunt mai identice intre cele noua patratele, cu atat panoul monitorului este mai performant si nu are pierderi de luminozitate. In testele de mai sus observam o uniformitate buna.
Software
BenQ SW2700PT este compatibil cu calibrarea hardware, acest lucru fiind realizabil cu ajutorul aplicatiei Palette Master Element. Calibrarea hardware presupune stocarea profilului de culoare in monitor, nu in placa video, cum se realizeaza in mod traditional. Aplicatia este compatibila cu calibratoare Datacolor Spyder 5 si X-rite i1 Display Pro .
Iata cum se realizeaza:
Din aplicatie putem selecta tipul de calibrator conectat prin hub-ul USB.
Putem calibra hardware in modul avansat sau basic.
Modul basic de calibrare ofera 4 preseturi, presetate in functie de domeniul de activitate.
Modul advanced are doua ramuri: Profiling si Validation.
Profiling ofera posibilitatea avansata de calibrare.
Validarea face o reverificare cu privire la procesul de calibrare.
Concluzie
BenQ SW2700PT este un monitor ideal pentru fotografii care vor o reproducere a spatiului de culoare Adobe RGB, cat mai aproape de 100%. Panoul AHVA (IPS) reda culori pe 10 biti, ceea ce ofera o reproducere de peste 1 miliard de culori. Rezolutia de 2560 x 1440 pixeli este ideala pentru diagonala de 27 de inch. Bleeding-ul este minim la exemplarul meu, el fiind aproape inexistent. Uniformitatea panoului ca luminozitatea este buna spre foarte buna.
Card reader-ul integrat alaturi de cele doua porturi USB 3.0 sunt o dotare must have pentru un monitor orientat fotografiilor. Acest monitor vine cu trei porturi diferite ce permit conectarea placilor video, DVI-D – HDMI si Display Port, asadar interfata de conectare este completa. Parasolarul monitorului este o dotare must-have, ele se mai regasesc la monitoarele EIZO din seria Color EDGE. Telecomanda cu butoane fizice usureaza navigarea prin meniurile monitorului. Pe aceasta gasim trei profile de afisare: sRGB – RGB si Black&White.
BenQ SW2700PT il recomand fotografilor si editorilor care au nevoie de un monitor cu panou de calitate. In schimbul sumei de ~3300 lei viitorul cumparator primeste: un panou pe 10 biti ( 8 + 2 ) de calitate, cititor de carduri si hub usb 3.0, parasolar si picior reglabil, alaturi de o garantie de 3 ani ( collect&return ). BenQ SW2700PT este disponibil pentru achizitie de la PC Garage – eMAG – CEL.ro – evoMAG. Click pe fiecare magazin in parte pentru a gasi cel mai mic pret.
PRO
- Constructie de calitate;
- Culori vibrante si contrast excelent;
- Parasolar inclus;
- Telecomanda OSD;
- Timp de raspuns decent;
- Raport performanta/pret foarte bun.
Contra
- Parasolarul este dificil de atasat.