In data de 23 Ianuarie a fost anuntata concurenta directa pentru Nikon 14-24 f2.8 sau Canon 16-35 f2.8, mai exact este vorba despre noul Tamron SP 15-30mm F/2.8 VC USD pe care l-am primit in teste inainte de comercializarea lui in Romania, pentru asta tinem sa multumim magazinului F64Studio. Este o miscare indrazneata a celor de la Tamron de a ataca gama ultrawide cu f2.8 constant unde Nikon si Canon sunt in varf, asta da dovada ca au prins curaj si aduc un produs cu o performanta cel putin egala cu cele mentionate mai sus la un pret mai mic. Toatea astea raman de vazut daca sunt adevarate mai jos.
Iata si cateva specificatii cheie ale obiectivului:
- Focala 15-30 mm (pe senzor APS-C focala este de 22 – 45 mm);
- Nu se poate monta filtru pe el;
- Diafragma maxima f2.8 – minima f22;
- Monturi Disponibile : Canon – Nikon – Sony/Minolta Alpha;
- Compatibil Full Frame;
- Unghi de cuprindere – 110° 32′ – 71° 35′ – APS-C : 85° 51′ – 49° 53′;
- Distanta minima de focalizare 0.28m ( 28 cm );
- Elemente/Grupuri – 18/13;
- Elemente sticla XGM (eXpanded Glass Molded Aspherical );
- Coating-uri eBAND si BBAR – Coating de fluorita pe elementul frontal;
- 9 lamele de diafragma;
- Stabilizare de imagine ( VC );
- Motor de focalizare USD;
- Parasolar integrat;
- Dimensiuni: 3.87 x 5.71″ (98.4 x 145 mm);
- Greutate 1090 grame;
Inspectie vizuala
Cand vine vorba de aspect acest obiectiv poate fi descris de un singur cuvant acela fiind „masiv”, este greu, voluminos si bine construit. Iti da senzatia ca este un obiectiv serios si pregatit sa concureze cu mai marii Nikon si Canon echivalenti. Constructia lui este una sanatoasa destinata uzuri profesionale alaturi de izolarea completa impotriva elementelor ( apa si praf ), nu este un obiectiv usor, cantarind aproximativ 1,1kg in combinatie cu un DSLR sanatos ai de manuit 2 kg constant. Ca manevrabilitate nu dezamageste fiind voluminos ai cu o priza excelenta asupra lui.
Va invit mai jos sa vedeti o scurta galerie foto explicativa cu exteriorul obiectivului:
Obiectivul alaturi de cutia inscriptionata cu specificatiile
Obiectiv voluminos dupa cum se poate vedea
Avem aici lentila frontala impreuna cu parasolarul dublu integrat
Obiectivul alaturi de parasolar
Montura obiectivului alaturi de garnitura de izolare impotriva prafului si stropilor de apa, care este mai mica ca la un Nikon 50 mm f1.8G. Nu prea ajuta zicem noi.
Aici avem prezente inelul de focus alaturi de cel de zoom, impreuna cu stripe-ul Tamron intunecat.
Aici avem prezente comutatorul de focalizare ( manuala/automata) si cel de VC ( Vibration Compensation ) alaturi de o insemnare SP ( se refera la seria Super Performante din gama Tamron )
O mica comparatie frontala a obiectivului alaturi de Samyang 8 mm f3.5
O alta „mica” comparatie de dimensiuni
Mai jos aveti parte si de un unbox-ing alaturi de un mic ghid vizual al obiectivului.
Performanta
Rubrica unde ve-ti vedea de ce este in stare acest obiectiv, vom prezenta teste specifice pentru a va face o parere despre acest obiectiv care se vrea a fi rivalul ultrawide luminos brand-urilor consacrate. Va vom arata testele de autofocus, ghost/flare, aberatii cromatice si vom analiza in amanunt calitatea imaginii.
Autofocusul
Cele 18 elemente din sticla sunt puse in miscare de un motor USD ( ultra silent drive ) cum il denumesc cei de la Tamron, care in conditii de lumina suficienta focusul este extrem de rapid cu neglijabile ratari dar nimic serios, iar in conditiile de iluminare slaba are o rata de succes la focus de cam 60-70% ceea ce pentru un obiectiv de 6000 lei nu este tocmai imbucurator.
Am facut un mic test de autofocus pe care va invit sa il vizionati:
Nikon d610 – iso 100 – 1/125 – f2.8 – 15 mm – se poate observa ca focusul este aproape perfect si ca imaginea arata sharp si cu un bokeh placut.
Nikon d610 – iso 400 – 1/400 – f3.5 – 30 mm – se poate observa o claritate buna si o calitate generala excelenta.
Nikon d610 – iso 1000 – 1/100 – f4 – 15 mm – impresionanta calaritatea la marginea cadrului.
Stabilizarea de imagine
Este si ea prezenta sub denumirea de VC ( vibration compensation ), pe scurt spunem ca este un motor zgomotos daca plecam urechea catre corpul obiectivului putem auzi sunete diverse atunci cand acest motoras lucreaza. Ca si performanta putem spune ca la un timp de expunere de 1/20 – f2.8 si ISO 2000 nu am avut probleme de claritate la cele cateva fotografii facute pentru a testa aceasta functie. Mai multe exemple despre functionalitatea stabilizarii veti gasi in galeria foto.
Ghost/Flare
A sosit vremea sa discutam si despre aceste fenomene optice ce apar intern, spre suprinderea noastra fenomenul de ghost-ing este aproape inexistent in fotografia cu soarele in fata. Dar fenomenul de flare apare uneori dar foarte discret. Va atasam un exemplu mai jos:
Singurele exemple de flare care ne-au rezultat noua in teste.
Exemplu de ghost-ing
Calitatea imaginii
Calitatea optica este una excelenta atat la diafragme mici si mari iar alaturi de un senzor bun precum cel de pe Nikon d610 poti obtine ceva extraordinar de la fata locului. Am dus obiectivul pentru testare la Barajul Vidraru din judetul Arges si in centrul Sibiului. Iata ce a rezultat:
Nikon d610 – 1/500 – f8 – iso 50 -24 mm
Nikon d610 – 1/100 – f2.8 – iso 80 – 15 mm
Va atasez niste sample-uri in format RAW facute cu obiectivul, le puteti descarca de AICI. Enjoy
Concluzie
Merita achizitionat pentru cine are de cheltuit 6000 lei pentru un ultra-wide luminos, ca pret este periculos de aproape de rivalii lui 14-24 de la Nikon si 16 -35 de la Canon. El poate fi gasit AICI pe montura Sony, Nikon si Canon.
PRO:
+ Calitatea imaginii foarte buna inca de la f2.8
+ Constructie buna din materiale de calitate
+ Stabilizarea care isi face treaba
Contra:
– Inelul de zoom are o miscare greoaie
– Pretul
– Autofocus inconsistent in lumina precara
– Greu si voluminos