Traim intr-o lume foto digitalizata si din aceasta cauza imprimarea fotografiilor pe hartie a devenit pentru multi dintre noi un obicei „uitat”. Noi propunem sa schimbam asta si sa aducem bucuria imprimarii unei fotografii reusite si adaugarea ei in colectia de amintiri, fie ca este vorba de un album foto plin sau de un tablou pe peretele din sufragerie.
Cu aceasta ocazie am decis sa prezentam un scurt ghid pentru imprimarea fotografiilor acasa, pentru cei incepatori sau a celor care nu au in obicei de a imprima fotografiile facute. Pentru inceput avem nevoie de o imprimanta foto decenta, iar acestea sunt impartite in trei categorii, in functie de formatul lor maxim de imprimare:
- 10 x 15 cm (formatul classic)
- A4 ( ~20 x 30 cm )
- A3+ ( 33 x 48 cm )
Acestea sunt cele mai uzuale formate de imprimare pentru acasa, acum avem nevoie de o imprimanta. Noi va recomandam urmatoarele imprimante in functie de formatul dorit si de bugetul alocat:
Canon Selphy CP-910
- O imprimanta micuta care imprima in formatul 10 x 15 cm, ideala pentru cei comozi si care nu vor sa aiba mari batai de cap cand vine vorba de calitate si usurinta in utilizare.
- Oferta si posibilitatea imprimari cu ajutorul conexiuni wi-fi a telefonului sau chiar a unui laptop. Seturile de consumabile ( hartie + cartus ) sunt usor de instalat si folosit.
- Pot fi achizitionate de aici, acest set contine 3 cartuse ( ribbon-uri mai exact ) si 6 seturi a cate 18 hartii foto = 108 fotografii 10 x 15 pentru suma de 159 lei ( 135 lei in acest moment ) rezulta un cost per fotografie de 1.47 lei ceea ce este decent avand in vedere ca durata imprimarii unei fotografi este de 47 de secunde unde mai punem ca portabilitatea o face o companie placuta oriunde.
- Fotografiile rezultate se pot pune cu usurinta intr-un album si vor rezista foarte bine timp indelungat.
- Se poate utiliza fara o conexiune la calculator, dispune de un cititor de carduri SD si un port USB, important de adaugat este ca se poate atasa o baterie speciala ceea ce o face cu adevarat portabila oriunde oricand.
- Este o imprimanta care o recomandam tuturor celor ce vor sa faca primul pas in imprimarea fotografiilor facute.
Epson L800
- Este o imprimanta foarte capabila care iti permite sa scoti la o calitate foarte decenta amintirile suprinse in vacanta din vara, indiferent cat de multe vor fi, imprimarea lor nu te va costa o avere.
- Imprimanta cu care se pot atinge costuri de imprimare foarte mici ( pana la 75 bani per fotografie 10 x 15 cm imprimata ) cu ajutorul sistemului de mini rezervoare de cerneala care pot fi umplute cu usurinta de utilizator, acest sistem este cunoscut drept CIS ( continuous ink system ) este implementat de catre producator, deci nu ar trebuii sa fie probleme in utilizare.
- Aici intra si multitudinea de alte formate si medii pe care aceasta o poate imprima cum ar fi: fotografii A4 – 13 x 18 cm – 10 x 15 cm, dvd-uri imprimabile si multe alte formate nelegate de fotografie. Este o imprimanta completa pentru cei care isi imprima masiv fotografiile acasa si le vor expune in albume sau in mini tablouri pe perete.
- Pentru a imprima aveti nevoie de un calculator si spatiu pe birou pentru a iti permite imprimarea comoda.
- Consumabilele nu sunt foarte scumpe: un tub de culoare din cele 6 necesare costa in jur de 49 lei / 70 ml de cerneala, pot fi achizitionate de aici , iar hartia compatibila de aici.
- Bugetul alocat pentru aceasta categorie de imprimanta pentru inceput trebuie sa fie de minim 1400 lei
Puteti citi un review al imprimantei Epson L810 AICI.
Epson L1800
- Imprimanta cu sistem CIS similar Epson L800, doar ca aceasta este capabila sa imprime fotografii in format A3+ ( 33 x 48 cm )
- Fata de alte imprimante A3+ puteti obtine costuri de imprimare mai reduse cu o calitate decenta pentru a expune fotografii la expozitii personale sau pentru tablouri.
- Poate imprima orice format foto pana la A3+
Sigur mai sunt disponibile si alte imprimante foto dar acestea consideram noi ca sunt cele mai potrivite pentru imprimarea acasa. Dar daca totusi nu sunteti convinsi puteti alege de aici o gama vasta de imprimante in functie de necesitatile speciale.
Sfaturi pentru imprimarea fotografiilor
- Recomandat este sa se foloseasca hartie si cerneala recomandate de producatorul imprimantei pentru cele mai bune rezultate. Nerespectarea aceastora poate duce la culori sterse chiar si degradarea capetelor de imprimare.
- Pentru o calitate foarte buna pe langa folosirea consumabilelor originale se recomanda ca fotografiile sa aiba minim 200 dpi ( dots per inch ). Spre exemplu la o rezolutie de 24 megapixeli de la un dslr oarecare rezulta o rezolutie aproximativa de 6000 x 4000 pixeli, ceea ce impartit la 200 dpi inseamna cam 30 x 20 inch ceea ce rezulta un print final decent de 76.2 x 50.8 cm.
- Recomandarea pentru fotografii foarte detaliate este imprimarea la 300 dpi.
- Odata cu imprimarea ve-ti observa ca ve-ti dori ca doar fotografiile cele mai bune sa ajunga pe perete, de cele mai multe ori asta se traduce prin a fi mai atent si la fotografiere, pentru a avea o rata de imprimare mai mare.
- Placerea de a imprima fotografii se va descoperi in timp, pana la urma fotografia a fost facuta pentru a te bucura de ea pe hartie.
Sper sa va fie de folos acest articol.
Lumina buna!