ViewSonic VP16 OLED este cel mai serios monitor portabil care ne calca pragul pentru testare. Acesta vine cu o diagonala de 15.6 inch pentru panoul cu tehnologie OLED si rata de refresh de 60 Hz. Se lauda a fi un monitor cu panou nativ pe 8 biti si o luminozitate maxima de 10 niti. Rezolutia panoului este de 1080P, dar finisajul glossy al suprafetei cam strica uneori unghiurile de lucru in scenarii de iluminare puternica pe fundal. Totusi, ViewSonic VP16 OLED ramane in acest moment printre singurele monitoare OLED de consumer pentru editare de continut foto si video.
Ecranele OLED pentru editare foto sau video sunt o binecuvantare si un blestem. Binecuvantarea vine de la culorile excelente oferite, negrul profund si imaginea generala au tendinta sa arate foarte bine. Blestemul ramane ca nu totul din viata ta are OLED, iar cand faci switch, unele lucruri risca sa nu arate atat de bine. De aceea de multe ori este bine sa calibrezi chiar si un OLED. ViewSonic VP16 OLED este un monitor cu mult potential care este potrivit pentru creativi care au nevoie de un panou secundar alaturi de Aero 16 OLED ( vezi review ) sau un Lenovo Legion 5 ( vezi review ) pentru post-procesarea fisierelor foto-video. Mai multe detalii despre monitor si acest proces gasiti in randurile urmatoare.
Specificatii cheie
- Panou OLED cu diagonala de 15.6 inch;
- Rezolutie: 1920 x 1080 pixeli ( raport 16:9 );
- Timp de raspuns: 1 ms;
- Luminozitate: 400 cd/mp si un contrast de 100.000 : 1;
- Panoul are o profunzime de culoare de 10 biti per canal ( 8 biti + FRC );
- Color Gamut: Adobe RGB: acoperire 96% / DCI-P3: acoperire 100%;
- Conectivitate: 2 x USB-C 3.2 ( alimentare directa cu 40W ) – 1 x micro HDMI 1.4 – 1 x Jack 3.5 mm;
- Panoul consuma 8 Watti;
- Dot pitch de 0.179 mm;
- Stand ajustabil din doua puncte;
- Dimensiuni: 359 x 227-314 x 19 mm cu suport / 359 x 227 x 6 mm fara suport;
- Greutate: 1000 grame.
Inspectie Vizuala
Cutia lui ViewSonic VP16 OLED este mai compacta decat a unui Chromebook.
Pe partea de consum… monitorul consuma ~8Wh ( poate fi alimentat chiar si de la laptop/powerbank, nu musai de la priza ).
Asa arata alimentatorul de retea.
In pachet se gasesc 3 cabluri: MicroHDMI la HDMI – USB-A la USB-C si USB-C la C.
Ultimul accesoriu din pachet este parasolarul care fereste lumina de suprafata glossy a panoului.
La baza monitorului se gasesc 4 butoane de navigatie prin meniu.
Pe partea dreapta a standului dublu articulat se gaseste butonul de power.
Pe partea stanga se gasesc cele 4 porturi ( combo jack + 2 x USB-C + microHDMI ).
Baza standului are detaliile monitorului si picioruse anti-derapante.
Monitorul are dubla articulatie si se pliaza pe spatele panoului in timpul transportului.
Cele doua moduri de pozitionare ale monitorului.
Ajustabilitatea monitorului.
ViewSonic VP16 OLED arata bine cu parasolarul magnetic.
Se prinde foarte usor de rama monitorului.
Utilizare
ViewSonic VP16 OLED este in acest moment printre putinele monitoare OLED portabile pentru consumatori. Acest lucru il face sa fie nisat si nu tocmai accesibil oamenilor de rand, dar asta nu trebuie in niciun caz sa descurajeze fotografii si videografii care vor un monitor secund pe teren. Diagonala de 15.6 inch in raport cu rezolutia 1080P si panoul OLED luminos ofera un avantaj de productivitate tuturor creativilor posesori de laptop puternic cu propriul ecran OLED. Extinderea spatiului de lucru este naturala pentru acei fotografi de festivaluri, fotografi calatori sau ale colegilor videografi care se muta din locatie in locatie dupa diversele proiecte.
Personal, as folosit un ViewSonic VP16 OLED alaturi de Lenovo Legion 5 ( vezi review ) pentru a extinde timeline-ul de Premiere Pro si DaVinci Resolve. Editarea clipurilor de Youtube, dar si a fotografiilor ar suferi o accelerare de viteza datorita spatiului extra de desktop in deplasari. Exista multe monitoare externe IPS in acest moment pe piata, iar acestea sunt decente pe culori, dar stau prost pe luminozitate ( maximum 300 niti ). Monitorul VP16 OLED iese din multime datorita procentelor ridicate de gamut de culoare acoperite ( despre asta vorbim putin mai jos ). Portabilitatea ramane, iarasi, un aspect deloc de neglijat, avand doar 1 kilogram greutate, monitorul este usor de pus intr-un rucsac dedicat, alaturi de laptop si este suficient pentru a avea un setup complet alaturi, fara prea mare greutate.
Standul cu 2 balamale articulate ofera suficienta flexibilitate in majoritatea setupurilor din deplasare. Cu un cablu suficient de lung, acesta poate fi un monitor secund de tethering in studio absolut excelent. Inca un avantaj al acestui monitor este faptul ca vine cu parasolar inclus care fereste suprafata ecranului de lumina directa si ofera ceva extra vizibilitate in lumina puternica. Testand VP16 la exterior, am constatat ca finisajul Glossy este cel mai rau lucru pe care Viewsonic il putea integra in acest panou. Reflexiile sunt groaznice, iar cand lucrezi, mare grija cu sursele de lumina din spate. Conectivitatea este si ea excelenta, monitorul se poate conecta prin HDMI la sursa si se poate alimenta prin USB-C ori priza de la laptop sau direct de la priza.
Pe partea de constructie, Viewsonic VP16 OLED este un monitor solid ca baza si mai putin solida ca panou. Baza monitorului vine cu 2 balamale care permit pozitionarea monitorului la 10 cm de planul biroului sau plat pe birou. Ajustarea aceasta permite utilizatorului sa adapteze monitorul in orice situatie de utilizare. Daca baza este solid realizata din plastic la exterior si metal pe interior cu balamale rigide, iata ca panoul este putin mai fragil. Are o carcasa din plastic destul de subtire si firava. Trebuie manevrat cu atentie, cei de la Viewsonic au facut panoul slim, dar poate prea slim pentru rigorile utilizarii zilnice intense. Mi-ar fi placut sa vad o rama putin mai groasa si mai mare pentru o extra rigiditate. In rest, nu am ce zice, VP16 OLED este un monitor stabil, ajustabil si reusit.
Performanta Panoului
Viewsonic VP16 OLED este un monitor cu mult potential pe hartie, dar acum a sosit momentul ca echipamentul nostru de testare sa confirme parametrii pentru care acesta merita sa fie un ecran de editare. Iata ce cifre s-au obtinut.
Pe partea de gamut de culoare ViewSonic sta foarte bine pentru un monitor portabil.
Luminozitatea perceputa de echipament este de ~300 niti. Eu as zice ochiometric ca are mult mai mult.
Uniformitatea culorilor este excelenta la 50% luminozitate.
Uniformitatea luminantei este excelenta.
Valorile DeltaE medii sunt 0,99 adica exact la cat te astepti de la un monitor profesional ( chiar si portabil ).
Rating-ul de monitor este 4.0 stele din 5 overall.
Concluzie
ViewSonic VP16 OLED este un monitor optim pentru creativii calatori care au nevoie constant de un monitor secundar capabil pe masura celui de laptop. Performantele lui sunt la inaltimea declaratiilor producatorului cand vine vorba de acoperirea culorilor din gamuturile Adobe RGB / sRGB si DCI-P3. Uniformitatea panoului este si ea buna, la fel ca si nivelul de contrast care aduce la viata tot ce inseamna imagine statica si video. Pe partea de constructie, monitorul este cat se poate de solid, dar panoul este putin fragil.
ViewSonic VP16 OLED are un pret de ~2500 lei ca pret standard, iar la promotie urmeaza sa ajunga pe la 2100-2200 lei. Pretul nu este ieftin, dar este foarte nisat si greu de egalat, neavand concurenta prea mare. Chiar daca are diagonala mica, el merita pentru cei aflati mereu in deplasare. ViewSonic VP16 OLED este disponibil pentru achizitie in Romania la PC Garage ( vezi oferta ) – eMAG ( vezi oferta ) – evoMAG ( vezi oferta ) si CEL.ro ( vezi oferta ). Link-urile din acest articol sunt de afiliere, iar daca le folositit sustineti blogul!
VA ASTEPT SA VA ALATURATI SI COMUNITATII DE PE YOUTUBE ( VEZI DESPRE CE ESTE VORBA SI ABONEAZA-TE AICI