Dupa ce am testat SD-urile V90 de 512 GB de la Sabrent ( vezi material ) si Angelbird ( vezi material ) a sosit momentul producatorului ProGrade sa se alature cu modelul propriu. ProGrade 512 GB V90 face parte din seria Cobalt, reprezentand cea mai de top serie de SD-uri pe care le produc. Cei de la ProGrade, exact ca si AngelBird, produc numai carduri UHS-II V60/V90. Memoriile low-end sunt lasate pe seama SanDisk / Kingston si altii.
ProGrade UHS-II V90 sunt disponibile in capacitati cuprinse intre 64 GB si 512 GB, iar performantele lor variaza pana la maximum 300 MB/s citire si 250 MB/s scriere. Capacitatile mai mici vor livra performante aproape de aceste cifre, in timp ce modelele de 128 / 256 si 512 vor livra exact ceea ce zic ca livreaza. Asta am observat de obicei la aceste modele. Ramane ca in randurile urmatoare ProGrade sa ne convinga prin performante.
Temperaturile de operare sunt cuprinse intre -25℃ si +85℃, iar rezistenta la umezeala, socuri mecanice, raze-x este prezenta. Astfel rezistenta este sporita, indiferent de mediul de lucru. ProGrade UHS-II V90 de 512 GB este genul de card de memorie care se preteaza videografilor posesori de Panasonic S1H ( video 6K ), Sony Alpha 1 ( vezi material ) sau celor care au in plan sa cumpere un Sony FX30 / FX3 sau chiar A7s III. Optimizarea acestui model este orientata catre inregistrarile video. Totusi, fotografii care trag sport/actiune in general, cu rafale interminabile, sunt bine-veniti sa le foloseasca.
Specificatii AngelBird UHS-II V90
- Disponibile in variante de 64 / 128 / 256 si 512 GB;
- Certificari: V90 / U3 si UHS-II;
- Comutator Write-Protect;
- Viteze de pana la 250 MB/s la scriere si 300 MB/s la citire;
- Optimizare pentru inregistrare video 6K / 4K;
- Temperaturi de exploatare: -25 °C | 85 °C ;
- Rezistenta la umezeala, raze x, socuri mecanice;
- Aplicatie Refresh Pro pentru intretinere;
- Dimensiuni: 24 x 32 x 2.1 mm;
- Greutate: 2 grame.
Inspectie Vizuala
ProGrade UHS-II V90 de 512 GB vine intr-un ambalaj compact si simplu.
Acum fara plastic, blister-ul fiind din carton reciclat.
Spatele cardului isi arata constructia solida si cele doua randuri de pini.
Frontal, cardul vine cu o eticheta si un notch pentru unghie si prinderea sa rapida din cititor/slotul camerei.
Cardul, alaturi de cititorul ProGrade Dual-SD este unul dintre cele mai performante cititoare Dual-SD de pe piata HighEnd.
Utilizare
ProGrade au venit cu propria lor versiune de 512 GB UHS-II V90. Acesta face parte din seria Cobalt si poate sa ofere utilizatorilor viteze de pana la 250 MB/s la scriere si 300 MB/s la citire. ProGrade UHS-II V90 de 512 GB este un card cu capacitate serioasa, orientata foarte mult catre videografi, dar si catre fotografii de sport, posesori de Sony A9/A9II. Eu am tras cu ele pe Sony A7 IV/A7III/Fuji X-T3 in rafalele de care sunt capabile si duc treaba la bun sfarsit fara probleme. Insa, testand camere constant este bine sa ai toate formaturile disponibile si dintre cele mai rapide.
Pentru o astfel de capacitate, scenariile de utilizare sunt destul de bine definite. Daca este sa fim sinceri cu noi, nu este nevoie de o capacitate obscena sa iti faci treaba ca fotograf/videograf in 2022. Sigur, ai nevoie de un 128 GB cu care sa tragi o zi, nu de alta, dar toate ,,oo-le” in acelasi cos nu este cea mai rasarita idee. Sigur, cu totii avem nevoie de V90 ( 90 MB/s scriere in orice moment ). Totusi, mare atentie pentru ce folositi capacitati atat de mari.
Daca tot am detaliat utilizarea, iata si cateva scenarii plauzibile de uz:
- Fotografii posesori de Sony A9/A9 II / A1 ( vezi review ) se pot bucura de rafale infinite in JPEG si semi-infinite in RAW cu abordarea potrivita asupra fotografiei de sport.
- Ca fotograf care trage in dual-slot, back-up cu doua astfel de carduri te poti lauda ca tii aproape jumatate de sezon cu tine in camera ( sigur, cu back-up facut acasa). Dar cand calatoresti mult, numai doua carduri pot fi o bataie de cap mai putin.
- Fotografia de tip wildlife, sport, peisaje si fotografii calatori pot folosi astfel de capacitati daca sunt atenti unde si cum isi fac back-up-ul. Camerele care produc fisiere atat de multe pe secunda sunt putine, iar unele ( A1 / A9II / A7s III ) incep sa foloseasca si CFexpress Type A.
- Sesiunile de inregistrare 1080P pot tine cu orele sau zecile de ore la nevoie. Iar atunci cand ai nevoie de filmari lungi, te poti baza pe un 512 GB cu V90, mai ales cand vorbim de durabilitatea si scrierile multiple ( cipurile din cardurile high-end tind sa fie mult mai de anduranta ).
- Videografii care au camere care functioneaza exclusiv cu SD-uri se pot bucura de viteze de peste 200 MB/s la scriere cand filmeaza 6K si unele secvente 8K ( limitate uneori de codec-ul in care se inregistreaza ). Codec-urile RAW nu prea se pot inregistra pe SD-uri ( exceptie rezolutiile 1080P care nu produc viteze atat de mari )
ProGrade UHS-II V90 512 GB vine cu o constructie solida, carcasa este slefuita si asamblata foarte bine. Eticheta este bine lipita si are un design simplu fara detalii colorate. La constructie nu mi se pare mai bun ca AngelBird, dar se apropie destul de mult. Rezistenta cardului la Raze X/Socuri/Umezeala este cumva implicita. La fel si temperaturile de operare variaza intre -25 si 85 de grade Celsius. Lucru care asigura putin mai multa liniste in mediile dificile de exploatare. Toate acestea pentru a nu pierde datele.
Ca tot vorbim de pierderile de date, cei de la ProGrade ofera aplicatiile Refresh Pro ( pentru intretinerea si verificarea statusului de sanatate al cardurilor ) si Recover Pro ( pentru recuperarea datelor sterse accidental ). Partea proasta este faptul ca ambele software-uri sunt achitabile anual si costa cam 50$ pentru Recover Pro si 10$ Refresh Pro.
Performanta
Pe partea de performanta, ProGrade UHS-II V90 are multe de demonstrat, atat pe partea de video, cat si pe foto, dar mai ales in benchmark-urile uzuale care permit compararea directa si exacta cu alte carduri de memorie. Iata ce a iesit:
CrystalDisk Mark arata performantele declarate pe eticheta in proportie de 99%.
ATTO nu atinge 300 MB/s la citire, dar sare consistent de 250 MB/s la scriere.
AJA arata cifre apropiate de declaratii.
Scrierea fisierelor video este consistenta la 253 MB/s.
Scriere fisierelor foto se face la ~220 MB/s aproape constant.
Citirea fisierelor video este solida si constanta la 284 MB/s.
Citirea fotografiilor se face la 270 MB/s fara probleme.
Performantele modelului V90 512 GB este solida si apropiata de declaratiile producatorului. In timpul testelor, cardul se incalzeste destul de tare.
Concluzie
ProGrade reuseste sa livreze un SD V90 de 512 GB cu performante exceptionale. Constructie solida si un ambalaj ecologic, dar pe partea de suport software acestia vor sa mai incaseze. Refresh Pro/Rescue Pro sunt aplicatii taxabile suplimentar cu extra 60$ pentru utilizare, alaturi de flota de carduri ProGrade. Sa nu uitam ca acestia fac carduri high-end, deci nu prea pare o miscare atat de inspirata. In rest, ce sa zic, ProGrade ofera produse de calitate si cel mai important, rapide. Acest nou SD reuseste sa se tina de valorile de performanta declarate de producator.
Totusi, pentru ~500 Euro, cei de la ProGrade puteau include o licenta de Recover Pro. La o astfel de capacitate riscurile de pierderi de date cresc exponential. Neatentia fiind unul din factorii de pierdere al datelor. Ca si concluzie, acest card de memorie cu capacitatea de 0,5 TB nu este pentru toata lumea, dar poate fi util celor care nu prea dau ”pe acasa” si au nevoie sa tina multe fotografii intr-un singur card ( ma rog, un set de 2 x 512 GB ).
Cardurile ProGrade sunt disponibile ocazional in Romania la eMAG ( vezi oferta completa ), dar se pot gasi si pe Amazon DE ( vezi oferta ). Recent am facut si un material despre ProGrade Recovery Pro ( vezi review ), aceasta permite analiza si recuperarea fotografiilor in cele mai uzuale scenarii.
Va astept sa va alaturati si comunitatii de pe Youtube ( Vezi despre ce este vorba si aboneaza-te AICI ).