Kingston Beast DDR5 este al doilea kit de memorie DDR5 care vine la test. Daca primul set de 5200 Mhz a fost testat pe blogul de IT ( vezi Ghidul IT ), acest kit va fi testat pentru performantele sale pe partea de editare foto si video. Finalul de 2021 a sosit cu un nou standard de memorie RAM DDR pentru anii care vor urma. Chiar daca standardul de memorie DDR4 abia s-a maturizat complet, evolutia memoriei trebuie sa mearga mai departe. Este un kit de memorie care are o capacitate de 32 GB ( 2 x 16 GB ).
Kit-ul de memorie Kingston vine cu o frecventa cu 1200 Mhz peste baza de inceput al noului standard DDR5. Cum si DDR4 a inceput de la 2133 Mhz, asa incepe si DDR5 de la 4800 Mhz. Kit-ul este compatibil cu Intel si AMD dupa spusele producatorului, memoriile fiind certificate cu ambele platforme ( chiar daca AMD nu are inca un produs consumer in aceasta directie ). Sunt foarte curios sa vad ce diferente de performanta sunt intre un DDR4 matur la 4000 Mhz si un DDR5 la 6000 Mhz.
Specificatii Cheie Kingston Beast DDR5
- Standard: DDR5 ( PC5-48000 );
- Capacitate kit: 32 GB ( 2 x 16 GB );
- On-Die ECC;
- Frecventa kit: 6000 MHz;
- Compatibil cu XMP 3.0;
- Latenta CAS: 40 ( timing-uri 40-40-40-80 );
- Tensiune alimentare: 1.35 V;
- Circuit integrat de Power Management (PMIC);
- PCB cu 10 straturi;
- Garantie 99 de ani.
Inspectie Vizuala
Kingston Beast Fury DDR5 vine intr-un ambalaj standard pentru niste memorie RAM.
Cam asa arata placutele de RAM.
Seamana foarte tare cu DDR4.
Profilul este unul subtire si fara iluminare RGB.
Memoria DDR5 este racita pasiv ca si DDR4.
Utilizare
Cand vine vorba de utilizarea memoriei RAM de catre aplicatiile creative am realizat recent un articol ( vezi aici material ). Daca ultimul articol a fost facut pentru DDR4, memoria DDR5 ar trebui sa ofere un spor de performanta destul de mare. Testarea DDR4 vs DDR5 se va desfasura pentru a vedea clar diferenta de performanta.
Pana acolo iata un citat dintr-un articol recent de recomandare componente pentru sisteme de editare video ( vezi material ).
” Memoria RAM – Se incarca pe masura ce lucrezi RAW cu rezolutii din ce in ce mai mari. Pentru a determina memoria RAM necesara pentru programele de editare video in general este suficient sa tineti minte urmatoarele valori:
- 3 GB RAM pentru fiecare nucleu al procesorului la proiecte 1080P;
- 5 GB RAM pentru fiecare nucleu al procesorului la proiecte 4K;
- 6 GB RAM RAM pentru fiecare nucleu al procesorului la proiecte 8K;
Asta inseamna ca pentru un procesor Ryzen 9 5900X cu 12 nuclee la editare 4K aveti nevoie de ~64 GB de memorie RAM.”
Pentru editarea foto, nevoile de RAM ar fi acestea:
”Memoria RAM – Se incarca pe masura ce lucrezi RAW cu rezolutii din ce in ce mai mari. In mod normal 16 GB de memorie ajung pentru lucrul cu cataloagele de 2000-3000 de imagini RAW ( vezi articol detaliat aici ). ”
Performanta
Pe partea de performanta a fost aproape simplu de determinat cam care sunt avantajele. Am instalat Premiere, DaVinci Resolve 17, Capture One si Lightroom dupa care am exportat proiectele de test standardizate si am masurat performanta unui procesor i3 din generatia 12 cu 32 GB DDR4/DDR5 atasati pentru a vedea diferentele. Ca placa video am pus un Radeon RX6800 cu 16 GB de memorie. Frecventele setate pentru memoria RAM DDR4 au fost de 3200 Mhz si 5400 Mhz pentru DDR5. Iata ce a iesit:
Lightroom arata un boost de performanta de cateva procente sub DDR4.
La Capture One sunt doar 10 secunde de diferenta.
Premiere Pro se misca ceva mai bine fata de DDR4, dar nimic wow.
DaVinci Resolve are diferente insesizabile pe platforma DDR5 si DDR4.
Cele 2 secunde sunt imbunatatiri care nu prea conteaza la un proiect custom de 10 minute.
Ca test secundar pentru a vedea performanta pentru DDR5 la 4800 Mhz si 6000 Mhz am realizat un RamDisk de 16 GB si i-am masurat performanta cu utilitare de benchmark de SSD. Iata ce cifre s-au obtinut:
La 4800 Mhz in CrystalDisk.
La 6000 Mhz acum, cifrele de 70 GB/s sunt interesante si atat.
Dar cam acesta ar fi potentialul cipurilor.
ATTO a obtinut la 6000 Mhz niste cifre de transfer similare.
Cam asa arata DDR4 vs DDR5 in cifre.
Concluzie
Kingston Beast DDR5 este un kit de memorie performant pentru generatia viitoare de sisteme de tip workstation. Indiferent ca este vorba de desktop-uri de editare foto/video/arhitectura sau design, aceste modele isi vor regasi locul in sistemele de calcul pentru creativii de continut din viitorul apropiat. Momentan suport pentru DDR5 au numai cei de la Intel, dar in 2022 urmeaza si cei de la AMD cu al lor socket AM5 si platforma X670. Sunt foarte curios ce ne rezerva viitorul apropiat.
Pana atunci insa, memoria DDR5 ramane un standard performant doar pe hartie si teste sintetice pentru ca aplicatiile nu au pic de optimizare, iar diferenta de 2200 Mhz abia daca se vede in chart-urile de performanta. Nu este vina Kingston aici, ci a pasului lent al optimizarilor software pe hardware capabil. Ramane de vazut ce ne aduce viitorul apropiat in materie de optimizari de soft. Pana atunci sunt greu de recomandat aceste memorii, nu pentru ca nu au sport de performanta ci pentru ca sunt foarte scumpe in acest moment, mai exact cam cu 100% mai scumpe versus un kit DDR4 performant.
Kingston Beast DDR5 in varianta de 32 GB la 6000 Mhz are un pret mediu in Romania de 1700 Lei. Memoriile DDR5 Fury Beast sunt disponibile in Romania la PC Garage ( vezi oferta ) – eMAG ( vezi oferta ) – evoMAG ( vezi oferta ) si CEL.ro ( vezi oferta ). Link-urile din acest articol sunt de afiliere, iar daca le folositit sustineti blogul!
Va astept sa va alaturati si comunitatii de pe Youtube ( Vezi despre ce este vorba si aboneaza-te AICI ).