Fujifilm X-Pro2 a ajuns in test acum cateva saptamani alaturi de obiectivul Fujinon XF 35mm f/1.4 R. Aparatul fiind la acel moment varful din aceasta gama, din seria mirrorless. Intre timp s-a lansat si Fujifilm X-T2 ( articol ). X-Pro2 care vine cu un senzor X-Trans CMOS III, avand rezolutie de 24 megapixeli, cu un interval de sensibilitate ISO 200-6400 expandabil pana la ISO 51200. O dotare interesanta este vizorul hibrid opto-electronic ( Advanced Hybrid Multi Viewfinder ), ce poate afisa fie imaginea digitala, fie cea preluata de sistemul optic, alaturi de parametrii de fotografiere si histograma.
X-Pro2 vine cu functii si dotari avansate intr-un corp excelent, construit cu dimensiuni rezonabile. Un mic inconvenient ar fi faptul ca design-ul nou nu este cu mult diferit fata de cel pe care il are versiunea X-Pro1. In randurile urmatoare va voi prezenta cum s-a descurcat aparatul ca back-up la un eveniment.
Specificatii cheie X-Pro2:
- Senzor X-Trans CMOS III cu o rezolutie de 24,3 megapixeli;
- Sistem de autofocus Intelligent Hybrid AF cu 77 puncte selectabile.
- Declansator mecanic: 30s – 1/8000 – Bulb;
- Declansator electronic: 30s – 1/32000 – Bulb;
- Sincronizare blit pana la 1/250;
- Fotografiaza in rafala cu o viteza de 8fps pana la 33 fisiere RAW necomprimate;
- Inregistrare video Full HD 1920×1080 60p;
- Slot memorie DUAL SDHC/SDXC;
- Vizor EFV cu 2,36 milioane de pixeli;
- LCD principal cu o diagonala de 3 inch si o rezolutie de 1,62 milioane de pixeli;
- Modul Wi-fi IEEE 802.11 b/g/n integrat;
- Corp izolat impotriva stropilor de apa si a prafului;
- Greutate: 495g ( cu acumulator si card );
- Dimensiuni: 140.5mm x 82.8mm x 45.9mm.
Specificatiile complete pot fi regasite AICI.
Inspectie Vizuala
Fujifilm X-Pro2 a venit alaturi de obiectivul Fujinon XF 35mm f/1.4 R.
Impreuna formeaza un kit compact si usor de manevrat. La exterior aparatul nu difera cu mult fata de prima generatie.
Exteriorul este simplist si s-a pus accentul pe un design classic.
In partea din spate avem LCD-ul principal, alaturi de vizorul hibrid opto-electronic cu senzor pentru comutarea automata.
Butoanele exista, dar nu intr-un numar mare, avand prezent strictul necesar pentru o usoara operare.
In partea de sus gasim patina de blit, alaturi de rotita pentru selectia timpului de expunere si compensarea expunerii.
Butonul de declansare este clasic si permite atasarea unui cablu declansator cu filet.
Slotul dual de carduri este o dotare pe care multi fotografi o asteptau la aparatele mirroless.
Aceasta dotare ofera o siguranta pentru fotografii profesionisti si cei ce vor sa aiba un back-up permanent in timp ce fotografiaza.
La partea de conectivitate regasim: un port microHDMI, microUSB si un conector jack de 2.5 mm.
Aparatul ofera o priza buna in mana, in perioade lungi de utilizare.
Exteriorul este simplu, realizat cu mult bun gust, cu o dimensiune compacta si greutate redusa.
Iata senzorul X-Trans CMOS III, alaturi de partea din fata complet vizibila.
Utilizare
Fujifilm X-Pro2 a fost folosit la un eveniment (nunta) ca al 3-lea aparat, cu ajutorul sau s-au fotografiat behind the scenes din acea zi, in conditii de iluminare, unde am fost nevoit sa folosesc ISO 3200 si o diafragma de f1.4. Am realizat cu el fotografie de produs pentru publicarea in review-urile viitoare de pe blog, iar printre aceste produse se numara: Panasonic GX80 si declansatorul Cactus V6 II. In cele 7 zile de utilizare am realizat ca acest aparat este cu adevarat performant ca si calitate a imaginii si ca dotari.
Constructia aparatului este una solida, realizata din magneziu si inconjurata de garnituri de izolare impotriva prafului si a umezelii. In mana se simte ca un aparat solid, iar design-ul merge mana in mana cu constructia completandu-se perfect. Aspectul exterior este unul clasic, unde culoarea negru predomina.
Aparatul permite o operare usoara a setarilor datorita rotitelor externe, dar butonul Quick Menu are si el un merit pentru acest lucru. Rotitele de modificare a parametrilor sunt identice ca pozitionare cu cele regasite pe DSLR-urile Nikon si sunt usor de folosit in modul manual de fotografiere. Meniurile aparatului sunt bogate in optiuni datorita dotarilor impresionante cu care vine noul Fujifilm X-Pro2. Gripul aparatului este unul modest, insa grosimea corpului acestuia ofera o priza foarte buna, alaturi de cauciucul exterior, texturat pentru a preveni alunecarea.
Performanta
Autonomia declarata a acestui model este de 350 cadre atunci cand folosim OFV-ul. In conditi reale de uzura am reusit sa obtin cam 320-350 cadre fotografiind prin LCD-ul principal. Am incarcat acumulatorul de 3 ori, obtinand in jurul cifrelor de mai sus de fiecare data. Acumulatorul ce alimenteaza aparatul are o capacitate de 1260 mAh, avand o tensiune de 7.2V si 8.7Wh. Acumulatorul este foarte mic ca si capacitate pentru un astfel de aparat mare, consumator de energie.
Sistemul de autofocus vine cu 273 de puncte de focus, dintre care doar 169 sunt selectabile direct. Sistemul se misca rapid in lumina zilei fara sa ezite nici un moment, aceelasi comportament il are si in situatiile de iluminare mai scazute. Insa la majoritatea fotografiilor de interior aparatul cauta focusul destul de mult, insa lampa de autofocus LED ajuta in cazurile unde iluminarea este precara. Am fost multumit de sistemul de autofocus in lini mari, insa mai dureaza pana poate fi direct comparabil cu cel de pe un DSLR. Insa poate fi folosit pentru toate genurile de fotografie ce nu implica lipsa iluminarii cu desavarsire.
Performanta ISO este buna, iar cand trecem de valoarea 1600, aparatul incepe sa redea zgomot de imagine foarte fin si placut. In situatiile intalnite de mine nu am tras peste valoarea ISO 3200, valoare care este la limita utilizabilului chiar si in cazul imprimarii fotografiilor in format A3 sau mai mare.
Calitatea imagini este una si mai buna daca aparatul este folosit alaturi de obiectivul Fujinon XF 35mm f/1.4 R. Culorile redate sunt placute, dar nu exista nimic ostentativ, insa apar si moduri ce accentueaza culorile. Totusi, am ales sa fotografiez mai mult alb-negru si color in profil standard de culoare. Claritatea imaginilor este foarte buna, am reusit sa imprim si cateva cadre pe hartie, acestea aratand foarte bine. Voi furniza fisiere RAW realizate cu Fujifilm pentru orice doritor. Tot ce trebuie sa faci este sa le soliciti AICI.
Iata cateva fotografii:
Cateva fotografii realizate la eveniment cu aparatul. Sensibilitatea ISO a variant intre ISO 800 si ISO 3200.
Cadrele de mai sus sunt realizate de un cititor al blogului, alaturi de Fujifilm X-Pro2 ( Dragos Enache – Portofoliu ).
Pe pagina lui gasiti multe alte sample-uri realizate cu X-Pro2.
Iata cateva fotografii de produs realizate pentru blog, in aproximativ 10 minute.
Concluzie
Fujifilm X-Pro2 era un aparat mirroless de top la data acestui test, dar intre timp a aparut si Fujifilm X-T2 ( articol ), insa ramane cel mai bun mirrorless Fujifilm testat, singurul dezavantaj considerabil este faptul ca are un senzor APS-C, iar pretul cerut este aproape echivalentul unui A7 II. Trebuie sa recunoastem faptul ca primim o multime de dotari: Wi-fi, corp classic cu o constructie solida si izolata impotriva prafului si a stropilor de apa, vizor optic/electronic avansat alaturi de o experienta de fotografiere diferita. Autonomia ar fi singurul dezavantaj, deoarece ea intrerupe prematur experienta de fotografiere cu acest aparat.
Fujifilm X-Pro2 este disponibil in Romania la F64 la un pret de ~7000 lei (verifica pret actual). Acesta poate fi usor ridicat pentru un senzor APS-C, dar daca putem trece de acest aspect aparatul isi merita banii. Il recomand cu caldura celor ce practica fotografia de portret, fashion, fotografie de produs si in special fotografie de strada.
PRO
- Constructie solida;
- Autofocus capabil;
- Slot dual de card;
- Dotari impresionante;
- Compact si usor;
- Experienta de utilizare.
Contra
- Pret ridicat;
- Autonomia.