In Decembrie cei de la la Phase One au anuntat o noul Capture One 21 Pro. Programul reprezinta o alternativa mai performanta si mai calitativa la Lightroom Classic 2021. In decursul ultimilor 7 ani am avut ocazia sa folosesc atat Lightroom cat si toate variantele de Capture One lansat. De fiecare data ma intorc la Capture One pentru ca interpretarea fisierelor RAW ( culorile, contrastul si claritatea sunt mai bune ). Acest lucru este valabil si cu Capture One 8, 9, 10, 11, 12, 20 si acum noua varianta 21 Pro. Lightroom Classic a devenit prea stufos si aglomerat pentru gustul meu, iar pe langa asta el foloseste prea multe resurse fara imbunatatiri mari de performanta.
Capture One Pro fost creat pentru fisierele formatului mediu Phase One. Aceste camere au senzori cu suprafete duble fata de cele Full-Frame si rezolutii cuprinse intre 50 si 150 de megapixeli. Pana nu demult orientarea acestui program era catre cei mai exigenti fotografi si echipe creative. Recent focusul celor de la Phase One a fost sa aduca posesorilor de camere Mirrorless un program de post-procesare capabil si plin cu unelte utile.
Lucruri esentiale pe care le ofera Capture One 21 Pro
- Organizeaza, da rating, proceseaza si editeaza imaginile intr- singura aplicatie;
- Usurinta de utilizare si calitatea imaginii finale;
- Color editor usor de folosit si intuitiv;
- Performanta rezonabila si timpi de render medii;
- Suporta importul cataloagelor din Lightroom;
- Suporta mai putine camere ca Lightroom, dar cele mai populare sunt prezente;
- Ai posibilitatea sa lucrezi pe layere;
- Include un mod de tether mult mai capabil si mai fiabil ca cel dn Lightroom;
- Interfata este mult mai simplificata versus concurenta.
Functionalitati noi aduse fata de Capture One 20 Pro ( vezi articol ):
- Speed Edit – O noua metoda rapida pentru editarea fotografiilor individual sau in grupuri de cate 4/8 cu ajutorul tastaturii ( fara slidere ). Este o noua implementare de scurtaturi care face editarea mult mai rapida pentru cei obisnuiti sa lucreze mult din tastatura ( nu mai asa mare nevoie de console ).
- Functia Dehaze – Face exact ce gasim si in Lightroom de cateva versiuni, dar ei zic ca nu ar influenta tonurile albastre ale imaginilor dupa apasare.
- Pro Standard Profile – Reprezinta o noua metoda de randare a culorilor, se poate activa dezactiva foarte usor. Acesta existe in aditia profilelor de culoare oferite standard.
- Performanta la import si Navigare – Viteza de import este cu pana la ~25% mai mare fata de versiunea anterioara, iar flexibilitatea de import a multiplelor fisiere este posibila. O imbunatatire binevenita mai este si posibilitatea de previzualizarea imaginilor in format mai mare pentru verificari suplimentare inainte de import.
- Compatibilitate HEIC – Acum puteti importa fisierele HEIC ( urmasul JPEG ) de pe telefoane Apple pentru editare.
Interfata
Pentru acomodare rapida cei de la Phase One ofera o iconita cu logo Youtube pentru redirectionarea catre tutorialele oficiale.
Din setari se poate seta motorul de procesare al imagini.
Se pare ca motorul de procesare este identic cu Capture One 20 Pro ( review ).
Uneltele prezente in partea de sus ofera aproape un control total al programului fara a intra in meniuri.
Cele mai folosite unelte se pot afisa constant in randul de sus.
In bara de unelte se gaseste unealta de Dehaze si profilul ProStandard.
La setarile de scurtaturi se gasesc combinatiile pentru utilizarea sistemului Speed Edit.
Noul Capture One 21 Pro ofera aceleasi unelte si preseturi ca versiunea anterioara. De aceea am ales sa ma concentrez pe noutatile aduse de aceasta noua versiune.
Performanta
Capture One 21 Pro este o aplicatie mai rapida la partea de import si operare prin meniuri cam cu 25% fata de Capture One 20. Acest lucru se observa imediat prin viteza de generarea a preview-urilor pentru fisierele RAW.
Cerintele hardware recomandate ale noi variante:
- CPU ( Procesor ): Intel sau AMD cu minim 4 nuclee ( ideal 6 sau 8 ) si frecventa de baza de minim 3.5 Ghz;
- RAM: 16 sau 32 GB de DDR4 la 3000/3200 Mhz;
- SSD de minim 512 GB SATA/NVME pentru stocarea cataloagelor si instalarea programului in sine;
- GPU ( Placa Video ): NVIDIA sau AMD cu minim 4 GB de memorie;
- Monitor calibrat cu rezolutie minima de 1920 x 1200 pixeli ( 16:10 ).
Pentru lucrul pe monitoare 4K/5K aplicatia va avea nevoie de resurse putin mai mari uneori.
Cerintele hardware pot parea mari, dar in comparatie cu sistemele de calcul si preturile componentelor din ultimii 2 ani, sunt cerinte rezonabile. Ca sa pun asta in perspectiva un sistem care este 100% capabil sa faca fata lu Capture One 20 Pro editand fisiere de IQ150 sau Sony A7R IV ( review ) costa ~5000 lei. Sistemul Pixel Paladin este un astfel de exemplu bun si accesibil pentru Capture One. I-am facut un review, il puteti citi AICI ( vezi articol ).
Iata si cateva recomandari de componente:
- La categoria procesoare recomand: Ryzen 5 3600X/3600 ( review ) | Ryzen 7 2700X/3700X ( review ) | Intel i5 9600K | Intel i7 8700K/9700K.
- La categoria RAM recomand un kit de 16 GB/32 GB la 3200 Mhz ( vezi intreaga selectie aici ).
- SSD-ul de 512 GB poate fi cu orice interfata, dar poate fi si mai mare. Iata selectia mea pentru SSD-uri cand vine vorba de Capture One ( vezi lista ).
- Placa video trebuie sa aiba 4 GB de memorie si seturi de instructiuni cat mai noi. Eu recomand Nvidia GTX 1050/1650/1660 sau Radeon RX5500/RX5700 ( vezi lista completa ). Recomandarile sunt bazate pe modelele lansate in 2019/2020.
- Ca monitor potrivit pentru Capture One Pro recomand BenQ SW240 ( vezi review ) sau noul Asus ProArt de 27 inch ( vezi review ).
Pentru a testa performanta lui Capture One 21 Pro l-am comparat cu Lightroom Classic 2021 si CO 20 Pro. Am editat un catalog cu 50 de fisiere realizate cu IQ150 de la Phase One si GFX 100 de la Fujifilm alaturi de clasicul catalog de 1000 de fisiere RAW pe sistemul de test. Am cronometrat timpul de export pentru fiecare aplicatie si iata ce valori exprimate in secunde am obtinut:
Lightroom tot ramane mai rapid la exportul cataloagelor mari.
Fisierele de 150 de megapixeli de la IQ150 au fost exportate in timpi similari de ambele versiuni Capture One.
La fisierele de GFX 100 Capture One 21 a fost nitel mai incet ca varianta precedenta ca export.
Experienta de utilizare
Capture One 21 Pro vine cu cateva functionalitati noi care merita explorate. Pana sa ajung la noile optiuni pot sa spun ca si acest Capture One 21 Pro ofera o interfata personalizabila cu ajutorul de workspace-uri pentru a primi cu bratele deschise utilizatorii de Lightroom. Spatiul de lucru disponibil in tab-ul Window -> Workspace – > Migration te va ajuta sa ai aranjate uneltele exact ca in Lightroom. Daca nu ai pus mana pe niciodata pe un program de editare, inceputul cu Capture One 21 Pro va fi o provocare, dar nimic ce nu poti controla. Interfata este usor customizabila, iar meniurile sunt aerisite si usor de inteles.
Noul Capture One 21 este la fel de usor de utilizat, aranjat si permite o adaptare usoara de la Lightroom classic CC. Trebuie sa aveti putina rabdare, poate fi fustrant uneori, dar odata invatat, o sa aveti rezultate mult mai calitative. Indiferent ca editati “calupi” de imagini pentru evenimente sau putine fotografii. Editarea imaginilor in Capture One 21 Pro se face tot sub forma de cataloage exact ca in Lightroom, dar si in sesiuni. Sesiunile sunt o forma de organizare pentru fiecare job in parte, iar daca lucrati cu sesiuni trebuie sa tineti minte ca nu este ok sa importati mai mult de 1000-5000 de fisiere intr-o sesiune.
Functia Speed Edit
Modul de editare rapida intitulat Speed Edit ofera utilizatorilor posibilitatea de editare rapida cu ajutorul tastelor individuale. Astfel cu orice tastatura puteti seta grupul de sageti/WASD sa controleze contrast/expunere/luminozitate si saturatie pentru o procesare cat mai rapida a calupilor de fisiere RAW.
Dupa cum puteti observa mai sus personalizarea grupurilor de setari se face rapid, iar optiunile sunt relativ numeroase.
In realitate functia merge de minune, mai ales pentru fisierele RAW care au nevoie de ajustari minore.
Acest modul de editare rapida te scuteste de utilizarea de mouse.
Concluzie
Noua varianta Capture One 21 Pro este interesanta, dar nu aduce atat de multe update-uri cat sa merite o versiune separata. Utilizatorii de Sony si Fujifilm au parte de versiuni care recunosc doar fisierele RAW ale acestor branduri, asta pentru a reduce costurile de achizitie. Daca ai Canon/Olympus/Panasonic trebuie sa alegi varianta PRO care este mai costisitoare ca si achizitie. Performanta noii variante este similara cu Capture One 20, dar pe partea de import par sa fie ceva imbunatatiri. Pe aceasta versiune astept sa mai vina cateva functionalitati extra pentru a justifica si cresterea de pret.
Din pacate sistemul de update-uri inca se face greoi si trebuie de fiecare data sa descarci o noua versiune de pe site, la suita Adobe totul este mult mai usor si fluent. Iar un ultim lucru este durata mare de timp intre lansarea unei camere noi si recunoasterea fisierelor de catre program, dureaza mult prea mult. Cam atat am de zis de rau despe program. Il recomand cu caldura, pentru cei care vor sa aduca editarea fotografiilor RAW la un alt nivel de calitate. Se poate lucra cu el fara probleme si in fotografia de eveniment.
Capture One 21 si Capture One 21 Pro sunt disponibile in varianta cu plata lunara sau cu o singura plata. Capture One 21 Pro costa 439 Euro sau 24 Euro pe luna si functioneaza pe 2 calculatoare simultan. Variantele Capture One pentru Fujifilm sau Sony au un pret de 169 de Euro sau 18 Euro pe luna. Oferta completa se poate gasi AICI. Daca sunteti curiosi cum se misca noul Capture One il puteti descarca de AICI si folosi timp de 30 de zile complet gratuit. Pentru cei care nu stiu, exista si Capture One Express – O versiune gratuita.
Va astept sa va alaturati si comunitatii de pe Youtube ( Vezi despre ce este vorba si aboneaza-te AICI ).