Share

Stativul este echipamentul ce sustine la propriul fotograful in activitatea de studio si la exterior. Este genul de produs  gasit in abundenta pe piata locala din Romania, iar pentru a face o alegere buna trebuie sa tinem cont de cateva aspecte precum inaltimea, dotarile si pretul. Un stativ este o achizitie pe termen lung si aceasta alegere trebuie facuta corect. Investitia in stative de calitate se dovedeste a fi cea mai economica solutie pe termen lung.

 

De ce trebuie sa tinem cont cand alegem un stativ:

 

Inaltime si Greutate

 

Inaltimea stativelor extinse la maxim variaza in general intre 185 cm si 600 centimetri. Cele mai folosite stative au o inaltime maxima cuprinsa intre 250 cm si 410 centimetri. Acestea sunt folosite atat in studio cat si in fotografia de eveniment ( la cununia religioasa si la petrecere).

inaltime stativ

In majoritatea cazurilor greutatea proprie a unui stativ este bine sa fie cat mai mare pentru a fi cat mai stabil. Si calitatea produsului se reflecta in greutatea proprie, cat si in greutatea ce poate fi sustinuta de acesta. Un stativ ieftin poate sustine maxim 3-5 kilograme fara probleme. Aceste stative ieftine sunt perfecte pentru sustinerea fundalurilor si a bliturilor cu patina la evenimentele si sedintele foto afara. Stativele mai scumpe vin de obicei cu o greutate sutinuta foarte mare si o greutate proprie medie, dar ele ofera fiabilitate pe termen lung.

 

 

 

Dotari si Pret

 

Cea mai utila dotare pentru un stativ este amortizarea pneumatica a segmentelor. Aceasta functie permite segmentelor stativului sa coboare usor atunci cand sunt desfacute si este atasat un blit sau un fundal la inaltime. Amortizarea pneumatica fereste echipamentul suspendat la capat de socurile care pot aparea cand iti scapa un segment din mana la montarea/demontarea stativului. Majoritatea stativelor au aceasta amortizare, chiar si cele ieftine.

 

Sunt stative care au brat de boom integrat in coloana centrala si  cateva stative Manfrotto care au o coloana care se transforma in boom. In cazul stativelor manfrotto la dotari putem include posibilitatea de pliere si prindere intre ele, dotare utila pentru transport si depozitare.

 

dotari stativ

Pretul stativelor variaza in functie de inaltime, greutate sutinuta, calitatea constructiei si daca au prezenta amortizarea pneumatica. Stativele incep de la un pret de 70-80 lei si ajung pana la sume de 4000 lei. Un stativ de calitate se remarca prin strangeri durabile, segmente cu amortizare de calitate si design compact, ce fac stativele usor de transportat.

 

 

 

Iata ce stative am folosit in ultimi ani si ce folosesc acum:

 

  1. Fancier W806A – 280 cm(verifica oferta). Este un stativ chinezesc cu o calitate decenta, cu o baza generoasa, prinderi decente si o amortizare pneumatica decenta.
  2. Manfrotto BAC1052 – 237 cm ( verifica oferta ). Este un stativ de calitate, usor pe care il folosesc pentru exterior, dar si ca boom manevrat de catre asistent. Datorita ergonomiei lui poate fi manevrat fara probleme cu un blit extern atasat si un RoundFlash Dish ( review).
  3. Manfrotto BAC1004 – 366 cm ( verifica oferta ). Este un stativ solid de care atasez de obicei blituri de studio sau lampi led de mari dimensiuni. In acest moment il folosesc alaturi de Avenger D600.

stativ manfrotto - boom avenger

Pe langa aceste stative mentionate, de-a lungul timpului am mai avut ocazia sa pun mana pe diverse branduri de stative, insa cele de mai sus mi se par alegerile perfecte pentru lucru in studio, fotografia de eveniment si sedintele foto la exterior.

 

 

 

Recomandari stative si accesorii:

 

 

Daca acest ghid a fost util dati-l mai departe catre prietenii vostri fotografi.

 

BANNER

Daca esti in cautarea unui sistem de editare foto sau video configurat de la zero pentru nevoile tale, ai ajuns unde trebuie. Dupa o mini sesiune de consultanta rapida putem pune la punct un Desktop PC mic sau mare pentru post-procesare de continut sau grafica.

Consultanta personalizata

Configurare personalizata

Eficienta

Sari la conținut